İstanbul'da bir apartmanın bodrum katında çekilen video, binaların deprem güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbulluların binalarının deprem güvenliğini merak ettiğini ve binlerce başvuru aldıklarını belirtti. İBB'nin üç yıldır yaptığı hızlı tarama sonucunda 107 bin 36 binayı ziyaret ettiği, ancak 29 bin 287 bina sahibinin incelemeye izin verdiği açıklandı. Yazar, yaşadığı binanın durumunun kötü olduğunu ve yeni bir ev arayışına girdiğini, ancak yüksek kira bedelleri ve çürük binaların çokluğu nedeniyle zorlandığını anlatıyor. Ayrıca, İstanbul'daki çürük binaları ifşa etmek amacıyla 'İstanbul'un Çürük Evleri' isimli bir Twitter hesabının oluşturulduğu bilgisi veriliyor.
6 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) öğrenci yurtlarına yapılan başvuru sonuçları açıklandı. Asil ve yedek isim listesi yurtsonuc.ibb.gov.tr adresi üzerinden erişime açıldı. İBB yurt ön kayıtları 28-30 Ağustos 2024 arasında yapılacak. Yedek listeden barınma hakkı kazanan öğrencilere 2 Eylül-4 Eylül 2024 arasında SMS ile bilgi verilecek. İBB yurt kesin kayıtları ise 9-11 Eylül 2024 arasında yapılacak. Yurtların bu yılki ücreti kahvaltı ve akşam yemeği dahil 1950 lira olarak belirlendi.
28 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Şehir Hatları'na bağlı üç deniz dolmuşu, İstinye-Küçüksu ve Beykoz-Sarıyer hatlarında seferlere başlayacak. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, deniz ulaşımında hat ve sefer sayılarının artırılacağını belirtti. Yeni deniz dolmuşları, çevre dostu ve düşük emisyonlu olarak tasarlandı. İlk yedi deniz dolmuşunun üretimine mart ayında başlanmış olup, şu ana kadar üç tanesi tamamlandı.
9 Temmuz 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak 'çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek' gösterildi. Emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve hükümlere uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatması istendi. Bu karar, özellikle enflasyon ve Özel Tüketim Vergileri (ÖTV) altında ezilen yurttaşlar tarafından 'hayat tarzı'na bir müdahale olarak görüldü.
30 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sokak köpekleri sorununu 'yakala-kısırlaştır-sal' metoduyla çözemediklerini belirterek, yeni bir düzenleme yapılacağını açıkladı. Erdoğan, sokak köpeklerinin barınaklara alınarak sahiplendirilmesini, aksi takdirde uyutulmasını öngören bir yasa tasarısının Meclis'e sunulacağını söyledi. Bu düzenleme için muhalefetin desteği talep edildi. Erdoğan, Türkiye'de tahmini 4 milyon sahipsiz köpek olduğunu ve kuduz riskinin arttığını vurguladı.
29 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul'da dönüşümü acil olan ve 'durduğu yerde çökebilir' denilen 318 bina olduğunu açıkladı. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası İBB'ye binaların güvenliği konusunda binlerce başvuru yapıldı. İBB, hızlı tarama yöntemiyle binaların depreme karşı mukavemetini ölçüyor ve önlem geliştiriyor. Ancak mevzuat, 10 katın üstündeki binaların hızlı taramasını engelliyor ve bu binalar akredite edilmiş kuruluşlarca inceleniyor. Gökçe, riskli binalar için kira yardımının artırılması gerektiğini ve İBB'nin İstanbul'da 4 bin 500 lira kira yardımı yapmayı planladığını belirtti.
17 Şubat 2023

Aydan Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Adalar'da bisiklet kiralama sistemini hala kurmadığını belirtiyor. 4 Nisan 2022'de alınan UKOME kararıyla Adalar'da 1500 bisikletin kiralanması planlanmıştı, ancak 26 ay geçmesine rağmen bu konuda bir adım atılmadı. İSPARK'ın sitesinde de bu konuda bir bilgi bulunmuyor. Çelik, iyi planlanmış bir bisiklet kiralama sisteminin Adalar'daki ulaşım sorunlarının önemli bir kısmını çözebileceğini vurguluyor.
20 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, elektrikli scooter kullanımını düzenlemek amacıyla bir eylem planı açıkladı. Plan kapsamında İstanbul'un çeşitli yerlerine 1500 park alanı kurulacak ve kullanıcılar bu alanlara bıraktıkları scooterlar için açılış ücreti ödemeyecekler. Trafik akışının yoğun olduğu bölgelerde hız sınırlaması getirilecek ve hassas bölgelerde bu sınır saatte 12,5 km olacak. Kullanıcılar için eğitim şartı getirilecek ve operatörler düzenli olarak eğitim çalışmaları yapacak. İstanbulKart ile entegrasyon sağlanacak ve ilçelerde e-scooter komisyonları kurulacak.
3 Nisan 2023

KONDA Araştırma'nın anketine göre, Türkiye genelinde 10 kişiden altısı sokak hayvanlarının 'uyutulması' düzenlemesine karşı çıkıyor. AKP'nin Meclis'e sunduğu bu yasa teklifi, sokak hayvanlarının uyutulmasını öngörüyor ve kamuoyunda tepki çekiyor. Ankete katılanların yüzde 63'ü bu yöntemin doğru olmadığını belirtirken, yüzde 22'si sokak hayvanlarının kimse için sorun olmadığını düşünüyor. Yüzde 15 ise gerekli hallerde uyutulabileceğini savunuyor.
20 Temmuz 2024

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'a yoğun göç veren illeri ve kardeş belediyeleri ziyaret etmek üzere Anadolu turuna çıkıyor. İlk durağı Kastamonu olan İmamoğlu, burada şehir turu yapacak ve çeşitli açılış törenlerine katılacak. Gelecek haftalarda Sivas, Malatya, Erzurum, Erzincan, Ordu, Tokat gibi İstanbul'da yoğun nüfusu olan illere ve Karabük, Artvin, Giresun, Hakkari gibi kardeş belediye olan ilçelere de ziyaretler planlanıyor. İBB'nin bu illerde altyapı yatırımları yapması ve çiftçilerden ürün alarak kalkınmaya destek vermesi de turun bir parçası.
20 Ocak 2023

Altındağ Belediyesi, poşetler içinde ölü bulunan köpeklerin doğal nedenlerle öldüğünü savundu. Belediye, ölü köpeklerin gömüldüğü alanın bir mezarlık olduğunu ve hayvanların parçalanarak öldürüldüğü iddialarını reddetti. Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, hayvansever olarak övülürken, belediyenin hayvan yaşam ve rehabilitasyon merkezi projesi hakkında bilgi verildi. Belediye, hayvan hakları savunucularının hassasiyetine anlayışla yaklaştığını belirtti.
9 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başıboş köpekleri sahiplenme kampanyasına sanatçılar, dernekler ve medya mensuplarından güçlü destek beklediklerini belirtti. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen ve sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören kanun teklifi, sivil toplum örgütleri ve hayvan hakları savunucularının tepkisine neden oldu. Erdoğan, kanun teklifinin Meclis tatile girmeden yasalaşacağını ve sokakların güvenli hale getirileceğini ifade etti.
24 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Ada halkının istememesine rağmen gece yarısı minibüsleri Adalar’a çıkarttı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun motorlu taşıt trafiğine ilişkin kararlarına rağmen, İETT Genel Müdürlüğü bünyesindeki elektrikli minibüsler 15 Haziran’da Büyükada’da seferlere başladı. Ada halkı minibüslere karşı eylem başlattı ve İBB yetkililerine seçimden önce verdikleri sözleri hatırlattı. Polis müdahalesiyle karşılaşan Adalılar, minibüslerin kaldırılması için direnmeye devam ediyor.
19 Haziran 2024

Antalya'da doğada bitkin halde bulunan üç baykuş yavrusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından tedaviye alındı. Tedavi sürecinin ardından bu baykuşlar doğaya bırakılacak. Doğal Yaşam Parkı şube müdürü Aygül Arsun, parkın Batı Akdeniz havzasının önemli kurtarma hayvan bahçelerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, parkta yaralı diğer hayvanların da tedavi edildiği ve doğal ortamlarına kavuşturulmaya çalışıldığı ifade edildi.
23 Mayıs 2024

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, sokak kedilerine kezzap ve asit döktüğü gerekçesiyle Murat Özdemir isimli şüpheli gözaltına alındı ve tutuklandı. Özdemir, 'ev hayvanına veya evcil hayvana işkence etme, acımasız ve zalimce muamelede bulunma' suçlarından hakimliğe sevk edildi. Şüpheli, tutuklama kararının ardından yaptığı açıklamada, hayvanları ve güvercinleri boğdukları için ve onları etle besleyenlere kızdığı için bu eylemi gerçekleştirdiğini belirtti.
7 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentte çökme riski taşıyan 1556 bina tespit ettiklerini duyurdu. İBB, hızlı tarama testleri için 160 bin talep aldıklarını ve bugüne kadar 35 bin yapıda analiz yaptıklarını belirtti. Analiz sonuçlarına göre, binaların yüzde 50'si yüksek risk kategorisinde yer alıyor. Riskli binalarda yaşayan 10 bini aşkın kişinin tahliye edileceği ve kira desteği verileceği açıklandı.
3 Haziran 2024

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde gönüllüler tarafından işletilen BUPaws hayvan barınağı, cumhurbaşkanı kararıyla hızla boşaltılıyor. Barınağın İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakın olması gerekçe gösteriliyor. Barınak sorumluları ve okul yönetimi arasında bir yıldır süren görüşmelerde çeşitli çözüm önerileri sunulmuş, ancak anlaşma sağlanamamıştır. Barınağın yeni yerinde henüz gerekli düzenlemeler yapılmadığı için gönüllüler ve hayvanlar için zor bir süreç başlamıştır.
15 Mart 2023
İşaretlediklerim