Kısa Dalga yazarı gazeteci Cengiz Erdinç, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Erdinç'in telefonuna el konuldu ve ifade vermesi bekleniyor. Erdinç'in avukatıyla telefonda konuşmasına izin verilmediği bildirildi. Bu olay, son iki günde 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alınan dördüncü kişi oldu.
2 Kasım 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararını veren İstanbul 7'nci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek'in geçmişte verdiği kararlar da gündeme geldi. Çiçek, 'kara para aklama' suçlamasıyla ABD'de soruşturulan işadamı Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konulması ve yurt dışına çıkış yasağını kaldıran hâkim olarak biliniyor. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi davasına bakan İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin üyesiydi ve Fethullahçı yapıya mensup hâkim ve savcıyı saklayan kişiyi tahliye eden hâkimlerden biriydi.
27 Haziran 2023

Sözcü gazetesi, köşe yazarı Yılmaz Özdil'in yaklaşık 8,5 yıldır devam eden görevine kendi isteğiyle son verdiğini duyurdu. Sosyal medyada Özdil'in kovulduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını belirtti. Ayrıca, gazetenin hiçbir siyasi parti ve kurumdan baskı almadığını ve yazar atamadığını vurguladı. Özdil'in İYİ Parti'ye yakınlaştığı için işten çıkarıldığı iddiaları, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den aldığı destek mesajı ve Yeniçağ gazetesinin Özdil'e kapılarını açması gibi gelişmelerle bağlantılı olarak ortaya atılmıştı.
10 Mart 2023

14 Ekim 2022'de kabul edilen ve gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılan dezenformasyonla mücadele yasası kapsamında, Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir çocuğa cinsel saldırı iddiasını Twitter'da paylaşan gazeteci Sinan Aygül, 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklanmış ve 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aygül'ün istinaf başvurusu Van Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi tarafından reddedildi ve karar Yargıtay'a taşınacak.
15 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski korumasının kardeşi Ali Yeşildağ tarafından yapılan yolsuzluk iddiaları sonrasında, eski başbakan yardımcısı Bülent Arınç, bu iddiaların yargı tarafından araştırılması gerektiğini ifade etti. Gazete Duvar'ın bu konuyla ilgili haberine Küçükçekmece 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engelleme kararı verildi.
10 Mayıs 2023

Gazeteci Barış Pehlivan, Cumhuriyet gazetesindeki bir yazısı nedeniyle Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunmaktadır. Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner ile ilgili iddiaları içeren bir haber nedeniyle 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçlamasıyla yargılanan Pehlivan'ın duruşması, salonun küçük olması sebebiyle başka bir mahkeme salonunda yapıldı ve geç başladı. Pehlivan ve avukatlarının savunmalarının ardından savcı, Pehlivan'ın cezalandırılmasını talep etti. Hakim, yazılı savunmaları incelemek istediğini belirterek duruşmayı 16 Kasım'a erteledi. Pehlivan, daha önce farklı bir haber nedeniyle hapis cezasına çarptırılmış ve denetimli serbestlikle tahliye edilmişti. Ancak yeni dava açılması üzerine denetimli serbestliği bozulmuş ve tekrar cezaevine girmesi kararlaştırılmıştı.
9 Kasım 2023

Gazeteci Fırat Can Arslan, Diyarbakır'da yargılanan gazetecilerin duruşmasına katılan savcı ve hâkimin tayiniyle ilgili bir paylaşımı sebebiyle tutuklandı. Aynı soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve T24 editörü Sibel Yükler de gözaltına alındı. Arslan'ın 'kaçma şüphesi' olduğu iddia edildi, ancak Arslan'ın haftada iki gün karakola imza vermeye gittiği ortaya çıktı. Arslan'ın tweetindeki kararname görsellerinde Karababa çiftinin sicil numaraları kırpılmıştı.
26 Temmuz 2023

Cumhuriyet gazetesinde manipülatif haber yapma iddiası ve çikolata kutusunda kayıt dışı para alındığı suçlamalarının ardından, genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu görevden alındı. Mollaveisoğlu'nun yerine vekaleten Arif Kızılyalın getirilmiş, ancak geçen hafta Kızılyalın ve diğer iki yönetici hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Mollaveisoğlu, gazete yönetiminin bu konuya yeterince ilgi göstermediğini belirten bir yazı yazdıktan sonra görevden alındı ve bu durum bugünkü gazetenin künyesinde yer almadığı görülerek teyit edildi.
15 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi kayyım rektörü Naci İnci'nin, üniversitedeki eylemlere katılan öğrencilerin isimlerinin emniyete bildirilmesiyle ilgili haberler nedeniyle gazeteci Fırat Fıstık ve Gerçek Gündem eski genel yayın yönetmeni Ozan Buz'a açtığı dava sonuçlandı. İstanbul 46'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Fıstık ve Buz'un suç işlemediği sabit olduğundan beraatlarına karar verildi. Haberlerde kişisel veri bulunmadığı ve kesin delil olmadığı belirtildi. Daha önce haberin yayınlandığı Gerçek Gündem internet sitesine erişim engeli getirilmişti.
17 Mart 2023

1996 yılında öldürülen Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili olarak, organize suç örgütü lideri Sedat Peker, kardeşi Atilla Peker ve eski MİT mensubu Mehmet Korkut Eken hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Sedat Peker, bir YouTube videosunda kardeşi Atilla Peker'i cinayeti işlemekle görevlendirdiğini iddia etmişti. Atilla Peker ise daha önce Fethiye başsavcılığına cinayetle ilgili bilgiler içeren bir dilekçe sunmuştu.
15 Aralık 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olarak bilinen Emre Olur, ana davadaki tek tutuklu sanık olarak ikinci kez tahliye kararı aldı. Avukatı Ersan Barkın tarafından duyurulan bu karara savcılık itiraz etti, ancak mahkeme itirazı reddetti ve dosyayı üst mahkemeye gönderdi. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
28 Nisan 2023

Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı davada Yargıtay kararını açıkladı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bazı sanıkların hükmünü bozarken, dönemin Trabzon emniyet istihbarat şube müdürü Engin Dinç, eski Trabzon emniyet müdürü Reşat Altay ve dönemin İstanbul istihbarat şube müdürü Ahmet İlhan Güler'in 'ihmali davranışla kasten öldürme' suçundan verilen beraat kararlarını onadı. Ayrıca, Yargıtay, kamu görevlisi sanıkların suç örgütünün Dink'in öldürülmesi kararını desteklediklerini ve cinayetin gerçekleşmesini sağladıklarını belirtti. Trabzon jandarma görevlilerinin dosyası ise istinafa yollandı ve bazı sanıkların 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçundan cezalandırılabilecekleri ifade edildi.
21 Haziran 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde yayımlanan köşe yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılanıyor ve savcı sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yanardağ'ın avukatı hazır bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşmada yer aldı. Duruşma sırasında hakim, gazetecilerin dijital materyallerini kullanmalarına izin vermediğini belirtti. Yanardağ'ın avukatı, basın özgürlüğüne dikkat çekerek mahkemenin kısıtlayıcı tutumunu eleştirdi. Yanardağ, ayrıca TELE1'de yaptığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle de tutuklanmış ve farklı suçlamalarla 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
18 Temmuz 2023

Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesi üzerine dava düşmüş ve Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz denetimli serbestlik talebinde bulunmuştu. Bugün Pehlivan hakkında denetimli serbestlik kararı verilerek tahliye edilmiştir.
17 Kasım 2023

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı bir davadan beraat etti. Kozağaçlı, kentsel dönüşümü konu edinen 'Mahalle' filminin senaryosunu yazdığı gerekçesiyle yargılanıyordu. Savcı, Kozağaçlı'ya 'suçu işlediğine yeterli delil olmadığı için delil yetersizliği' nedeniyle beraat kararı verilmesini talep etti. Mahkeme, Selçuk Kozağaçlı'nın delil yetersizliğinden beraatına karar verdi.
26 Eylül 2023

Gazeteci ve T24 yazarı Tolga Şardan, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 'MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle tutuklandı. İstanbul Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, yazıya erişim engeli getirdi.
2 Kasım 2023

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, 2020'de Pençe Harekatı hakkında yaptığı bir yorum sonrası sosyal medyada hakarete uğradı. Arslan'ın bu yorumları bir televizyon kanalı tarafından çarpıtılarak paylaşıldı ve bir kişi tarafından hakaret içeren bir yorum yapıldı. Arslan, hakaret eden kişi hakkında şikayetçi oldu. Mahkeme, Arslan'ın sözlerinin sunuluş biçimini ve sanığın tepkisini 'haksız tahrik' olarak değerlendirerek sanığa ceza verilmesine gerek görmedi.
10 Aralık 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, 'suçu ve suçluyu övme' ve 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlarından başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında savcılıkta ifade verdi. İfade sonrasında yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı talebiyle İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Soruşturmalar, Altaylı'nın sosyal medya üzerinden bir saldırganı övdüğü ve bir video paylaşım platformunda bazı kişilere yönelik aşağılayıcı ifadeler kullandığı iddiaları üzerine başlatıldı.
5 Ocak 2024

Ermeni gazeteci Hrant Dink'in 2007 yılında öldürülmesiyle ilgili olarak, aralarında dönemin Emniyet istihbarat daire başkanı Ramazan Akyürek ve dönemin İstanbul Emniyet istihbarat şube müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 11 şüpheli hakkında yeni bir dava açıldı. İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, beş kamu görevlisine 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçu yüklenirken, Trabzon'daki azmettiricilere 'örgüt adına suç işleme' suçlaması yöneltildi. Dava, daha önce kamu görevlilerinin yargılandığı ve Mart 2021'de hükme bağlanan davanın devamı niteliğinde.
13 Haziran 2023
İşaretlediklerim