Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararına uymayarak, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermesini 'açık bir darbe girişimi' olarak değerlendirdi. AYM, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş, ancak Yargıtay bu karara karşı çıkmıştır. Erkan Baş, tüm siyasi partileri ve yurttaşları bu duruma karşı ortak tavır almaya çağırdı.
8 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2018 tarihli 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki (KHK) TRT genel müdürüne en yüksek devlet memuru aylık ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti. AYM, bu düzenlemenin Anayasa’daki mülkiyet hakkına ilişkin olduğunu ve KHK ile yapılamayacağını belirtti. Ayrıca, cumhurbaşkanınca atanan İdari İşler Başkanlığı personeli için yaş haddini 65 olarak belirleyen düzenleme de iptal edildi. Karar dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
4 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), emekli bir kişinin eski başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener'e yönelik 'satılmış Siyonist' ifadesini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. Şener, bu ifadeyi hakaret olarak nitelendirip suç duyurusunda bulunmuş ve davalıya adli para cezası verilmişti. Ancak AYM, siyasetçilerin eleştirilere daha fazla katlanma yükümlülüğü olduğunu belirterek, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti ve davalının ailesine manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
5 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saydı. AYM, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasını hukuki değerden yoksun buldu. Karar, Resmi Gazete’de yayınlandı ve TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesine neden olamayacağı belirtildi. Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmiş ve Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmişti.
1 Ağustos 2024

Anayasa Mahkemesi, özel şirketlere devredilen ve işletme süreleri ihalesiz olarak 49 yıla kadar uzatılan limanların bu durumunu öngören kanun maddesini iptal etti. Bu, AYM'nin söz konusu düzenlemeye ikinci iptal kararıdır. İlk iptal kararında serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığı belirtilmişti. CHP'nin başvurusu üzerine, AYM benzer bir yasal düzenlemeyi daha iptal etti, bu düzenleme de limanların işletme süresini 49 yıla kadar uzatıyordu.
5 Mart 2024

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Nisan 2021'de yayınladığı ve halkın eylemler sırasında cep telefonuyla ses ve görüntü kaydetmesini engelleyen genelgesini iptal etti. Bu genelge, polislerin orantısız şiddet görüntülerinin artması üzerine çıkmış ve gazetecilik örgütleri tarafından eleştirilmişti. Diyarbakır Barosu tarafından paylaşılan kararda, iptalin haberleşme ve basın hürriyeti haklarının kanunla sınırlanması gerektiği gerekçesiyle yapıldığı belirtildi. Danıştay daha önce de bu genelgenin yürütmesini durdurma kararı almıştı.
8 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nun 286'ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan ve sadece koca ile çocuğa soybağının reddi davası açma hakkını tanıyan, ancak anneye bu hakkı tanımayan hükmü Anayasa'ya aykırı buldu ve iptal etti. AYM, bu durumun hukuk devleti ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığını, anne tarafından soybağının reddi talebiyle yargı mercilerine başvurulamamasının hak arama özgürlüğünün ihlali olduğunu belirtti. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
20 Ekim 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engelinin nedenini toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması olarak açıkladı. Bakan, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığını ve şirketin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini belirtti. İsmail Haniye ile ilgili yapılan taziye paylaşımlarının da engelin sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
6 Ağustos 2024

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem eleştirilerini içeren içerikler nedeniyle önce hedef gösterildikten sonra kapatılmış ve site yönetiminin itirazı üzerine erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak BTK'nın itirazı sonucunda Ankara 5'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli yeniden uygulanmaya başlandı. Mahkeme kararında, sitede muhalif görüşlere yer verilmediği ve bu tür paylaşımların hızla kaldırıldığı iddia edilerek 'ifade özgürlüğü' gerekçesiyle kapatıldığı belirtildi.
3 Mart 2023

Ekşi Sözlük adlı popüler katılımcı sözlük platformuna erişim engeli getirilmesi, sosyal medyada geniş yankı buldu. Platformun Twitter hesabından ve üst yöneticisi Başak Purut tarafından erişim engeli kararının fark edildiği ve yetkililerden bilgi alınmaya çalışıldığı duyuruldu. İfade Özgürlüğü Derneği'nin projesi EngelliWeb, kararın 21 Şubat'ta alındığını açıkladı. Karar, sosyal medyada çeşitli tepkilere neden oldu; bazı kullanıcılar sansür olduğunu belirtirken, iktidar destekçileri ve troller tarafından kutlama yapıldığı görüldü.
21 Şubat 2023

Yetişkin içerikli Britanya merkezli platform OnlyFans, Türkiye'de 'müstehcenlik' gerekçesiyle erişime engellendi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kararın 5651 sayılı yasanın kişilik hakları ihlali gerektiren 9'uncu maddesine dayandırılmasına rağmen, somut bir kişilik hakkı ihlali olmadığını ifade etti. Akdeniz, kararın Anayasa Mahkemesi'nin pilot kararına da aykırı olduğunu ve hakimin yetkisini aşarak karar verdiğini belirtti.
9 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararı üzerine Can Atalay'ın davasına bakacak mahkemenin başkanı adliyeden ayrıldı. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın bireysel başvurusunu değerlendirmiş ve hak ihlali olduğuna hükmetmişti. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, duruşmalar devam ederken mahkeme başkanı Mesut Özdemir, AYM kararının yeniden yargılama sebebi olduğunu, ama Can Atalay'la ilgili böyle bir işleyiş olmayacağını belirtti. Özdemir, öğle arasından sonra adliyeden ayrıldı.
26 Ekim 2023

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini hedef gösteren haberler yaptıkları iddiasıyla A Haber ve Yeni Şafak Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu. TBB, bu haberlerin Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'na aykırı olduğunu belirtti. AYM'nin Gezi Parkı davasında hüküm giyen Can Atalay'ın bireysel başvurusu üzerine verdiği karar sonrası yaşanan süreçte, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı alması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yargıtay'ı desteklemesi medya tarafından da tartışma konusu olmuştu.
13 Kasım 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrasında, arama kurtarma çalışmalarının ilk saatlerinde yetersiz kalması ve can kaybının artması üzerine, vatandaşlar yardım organizasyonları ve enkaz altındaki kişilerin yerlerini paylaşmak için Twitter gibi sosyal medya platformlarını kullanmaya başladı. Ancak, hükümetin Twitter'a erişimi kısıtlaması, vatandaşlar ve çeşitli kamuoyu temsilcileri tarafından sert bir şekilde eleştirildi. İnsanların yardım çağrılarını ve ihtiyaç listelerini paylaştığı, gönüllülerin koordinasyon sağladığı bu kritik dönemde, iletişim kanallarının kısıtlanması hayat kurtarma çabalarına zarar verebileceği ve anayasal bir hak olan haberleşme hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle tepki çekti.
8 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlere kısa bir süre kala İletişim Başkanlığı Başkanı Fahrettin Altun ve ekibini Cambridge Analytica tarzı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyardı. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, İletişim Başkanlığı'nın dark web ile anlaşma yapmaya çalışmasının yabancı istihbarat servislerinin eline düşmelerine neden olabileceğini belirtti. İletişim Başkanlığı'nın 2018'de çıkarılan bir kararnameyle tüm kurumlardan istediği bilgileri alma yetkisine sahip olduğu, CHP'nin bu durumu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı ancak talebin reddedildiği bilgisi verildi. Fahrettin Altun ise Kılıçdaroğlu'nun iddialarını reddederek, İletişim Başkanlığı'nın demokrasiyi ve kamu çıkarını korumak için çalıştığını ifade etti.
2 Mayıs 2023

İzmir'in Karşıyaka ve Urla ilçelerindeki orman yangınlarının kontrol altına alındığı, Menderes ilçesindeki yangınla mücadelenin ise sürdüğü bildirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangınlarla ilgili provokatif paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle 20 sosyal medya hesabı yöneticisinin gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya, bu tür paylaşımların halk arasında nifak tohumları ekmeye çalıştığını ve adalete teslim edileceğini belirtti. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, İzmir başta olmak üzere ülke genelinde orman yangınlarına ilişkin provokatif paylaşımlar yapıldığını tespit etti.
18 Ağustos 2024

Ekşi Sözlük yönetimi, sitelerinin erişime kapatılmasının ardından BTK ile iletişim kurduklarını ve kapatma kararının herhangi bir içeriğe dayanmadığını duyurdu. Sözlük, iktidarın depremle ilgili ihmallerini eleştiren mecralar arasında yer aldığı için hedef gösterilmiş ve kapatılmıştı. Yönetim, BTK ile görüşme çabalarının ardından Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nün yazısıyla alınan erişim kararının içerik dayanağı olmadığını belirtti ve karara karşı hukuki yolların izleneceğini açıkladı.
23 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarını eleştirerek, AYM'nin TİP Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili 'hak ihlali' kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden Yargıtay'a destek çıktı. Erdoğan, Yargıtay'ın da yüksek bir mahkeme olduğunu ve AYM'nin yanlışlar yaptığını belirtti. Ayrıca, teröristlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gecikmesi nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve Türkiye'yi tehdit ettiklerini ifade etti.
10 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay milletvekili seçilen tutuklu avukat Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin 'derhal serbest bırakılması' yönündeki kararına uyulmamasını eleştirdi ve mahkemenin kararı Yargıtay'a atmasının Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nda (HSK) soruşturulmasını istedi. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararının 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı halde, mahkemenin kararı uygulamaması ve Yargıtay'a atması tepki çekti.
31 Ekim 2023
İşaretlediklerim