Suudi Arabistan Kalkınma Fonu tarafından Türkiye Merkez Bankası'na yatırılacağı duyurulan 5 milyar dolarlık mevduat, bankanın hesaplarına giriş yaptı. Bu gelişme, bankacılık kaynakları tarafından 13 Mart tarihli bilanço verilerinde görülebildi. Mevduat yatırılması konusunda anlaşma, Suudi Arabistan Turizm Bakanı ve Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Al Katip ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında ay başında imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkelerinden gelen desteklerle ilgili olumlu açıklamalarda bulundu.
14 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. Abu Dabi'de gerçekleşen görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ve ekonomik işbirliği fırsatları ele alındı. Bu görüşme, Mehmet Şimşek'in bakan olduktan sonra gerçekleştirdiği ilk yurt dışı ziyareti oldu. Toplantıya Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi ve diğer yetkililer de katıldı.
23 Haziran 2023

Faizlerin yüksek olduğu bir dönemde, BIST 100 Endeksine dahil, piyasa değeri 10 milyar TL’nin üzerinde olan ve aktifler içinde hazır değerleri yüzde 20’den fazla olan 8 sanayi şirketi incelendi. Bu şirketler arasında Türk Traktör ve Mavi Giyim, nakit pozisyonlarıyla öne çıkıyor. Ayrıca, Tüpraş, Mavi Giyim ve Türk Traktör gibi şirketlerin dolar bazında yüksek getiri performansları göze çarpıyor. Nakit güçleri ile öne çıkan bu şirketlerin, getiri açısından da öne çıktığı belirtiliyor.
6 Nisan 2024

Borsa İstanbul'da işlem gören yedi şirket, dün hisse geri alımı yaptı. Bu şirketler AHGAZ, ENERY, GEDIK, MAGEN, NATEN, ESEN ve MPARK olarak sıralanıyor ve geri alınan hisse miktarları sırasıyla 300 bin, 14 bin 660, 149 bin 342, 200 bin 400, 11 bin 200, 228 bin 250 ve 30 bin adet olarak belirtilmiştir. Bu işlemler, Borsa İstanbul'un 11 Mart 2024 tarihinde düşüşle kapanmasının ardından gerçekleşmiştir.
12 Mart 2024

ABD'nin Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergisini artırmasının ardından, AB'nin de benzer bir hamle yapması bekleniyor. Bu durum, Çinli otomobil üreticilerini Türkiye'de üretim yapma planlarına yöneltti. BYD ve Chery gibi firmalar, Türkiye'de üretim tesisi açarak Avrupa pazarına daha kolay erişim sağlamayı hedefliyor. Türkiye'nin gümrük birliği anlaşması, Çinli üreticiler için Avrupa'ya ihracat konusunda avantaj sağlıyor.
21 Mayıs 2024

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Bu ortamda geçtiğimiz hafta sekiz farklı şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Piyasalar şimdi yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanmış durumda. Geri alım yapan şirketler arasında Akfen Gayrimenkul, MLP Sağlık Hizmetleri ve Logo Yazılım gibi isimler bulunuyor.
19 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın 2022 yılı faaliyet karından 30 milyar lira, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına bağışlanacak. Bankanın toplam karı 72,02 milyar lira olarak açıklanmış ve bu karın bir kısmının Hazine'ye aktarılması bekleniyor. Ayrıca, Merkez Bankası 2022'de yaklaşık 22 milyar lira kurumlar vergisi ödemiş olacak. 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplam vaat edilen 115 milyar liranın 74 milyarının yatırıldığı, geri kalanın ise henüz yatırılmadığı belirtilmiş ve AFAD'ın ödeme yapmayanları ifşa etmeye hazırlandığı bildirilmiş.
28 Mart 2023

Dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius, Türkiye'de 14 Mayıs'taki seçim sonuçları ne olursa olsun, hisse senetlerinin yatırım için en uygun Türk varlığı olduğunu ifade etti. Yabancı bankaların seçim sonrası analizlerinde, mevcut iktidarın devam etmesi durumunda karamsar, iktidar değişimi ve para politikasının düzelmesi durumunda ise pozitif öngörüler bulunuyor. Mobius, borcu az ve yurt dışı kazancı yüksek şirketlere yatırım yaptığını, şu anda Logo Yazılım ve Mavi Giyim'e yatırım yaptığını belirtti. Ayrıca, seçim sonrası Türk Lirası'nda büyük bir değer kaybı olasılığının düşük olduğunu söyledi.
14 Nisan 2023

Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayıyla halka arz edilen Tureks Turunç Madencilik, 8 Kasım 2023 tarihinden itibaren Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak. Şirketin hisseleri 2-3 Kasım tarihlerinde halka arz edilmiş ve talep toplanmıştı. Şirketin borsadaki işlem kodu 'MARBL' olarak belirlenmiş ve hisse başına fiyat 10 lira 97 kuruş olarak açıklanmıştır.
7 Kasım 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ziraat Bankası ve iştiraklerinin ortaklığıyla 2,5 milyar TL sermayeli 'Ziraat Dinamik Banka' adında bir dijital banka ile 600 milyon TL sermayeli 'Asır Yatırım Bankası A.Ş.' adında bir bankanın kurulmasına izin verdi. Ayrıca, Hayat Finans Katılım Bankası'na da faaliyet izni verildi. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayınlandı.
25 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz arayışı için Britanya, Fas, Fransa ve Körfez ülkelerini ziyaret edecek. Şimşek, bu ülkelerde yatırımcılarla buluşacak ve uluslararası kurumların toplantılarına katılacak. Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler yok. Bu nedenle Şimşek, seçim sonrası döviz bulabilmek için yönünü Körfez'e çevirdi.
29 Eylül 2023

Ard Grup Bilişim Teknolojileri AŞ, 25 Aralık 2023 tarihinde hissedarlarına temettü ödemesi yapacağını duyurdu. Şirket, 2022 yılı karından pay başına net 0,0137646 TL nakit temettü dağıtacak. Borsada işlem gören şirketlerin kârlarını hisse sahipleriyle paylaşması temettü ödemesi olarak bilinir.
28 Kasım 2023

Mehmet Ali Güller, ABD ve AB'nin Gazze'ye yardım gönderme planını eleştirdi. Plan kapsamında, AB ülkeleri yardımları Güney Kıbrıs'a gönderecek, İsrail kargoları kontrol edecek ve ardından yardımlar Gazze kıyısına ulaştırılacak. ABD'nin Gazze kıyısında seyyar bir liman inşa edeceği ve bu sürecin 60 gün süreceği belirtiliyor. Güller, bu planın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve ablukasını sürdürmesine olanak tanıyacağını ve aslında yardımın bir örtü olarak kullanılacağını iddia ediyor.
14 Mart 2024

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin cari işlemler hesabı Mart 2024'te 4 milyar 544 milyon dolar açık verdi. Aynı dönemde dış ticaret açığı 5 milyar 193 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesinden 2 milyar 241 milyon dolar ve seyahat gelirlerinden 2 milyar 104 milyon dolar giriş sağlandı. Birincil ve ikincil gelir dengelerinde sırasıyla 1 milyar 604 milyon dolar ve 12 milyon dolarlık net çıkışlar kaydedildi.
13 Mayıs 2024

Bir milyarder iş insanı, Karayipler'deki özel adasında yaşayacak ve çalışacak bir çift arıyor. İş ilanında çiftten, Britanya'nın Karayipler'deki Virjin Adaları'ndan birine bakması ve adanın bir inşaat alanından lüks bir cennete dönüşmesinin reklamını yapması bekleniyor. Adayların lüks otelcilik konusunda deneyimli olması ve bir TikTok videosu göndermesi gerekiyor. Seçilen çift, sosyal medyada milyarder iş insanının adasında yaşamaya ilişkin deneyimlerini paylaşacak.
3 Kasım 2023

Suudi Arabistan, yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmak amacıyla yaklaşık 40 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı hedefliyor. Kamu Yatırım Fonu (PIF) yetkilileri, bu plan kapsamında ABD'li girişim şirketi Andreessen Horowitz ve diğer finansörlerle potansiyel ortaklıkları görüştü. Suudi Arabistan, çip üreticileri ve büyük ölçekli veri merkezleri gibi yapay zeka ile ilişkili teknoloji girişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. PIF yöneticisi Yasir Al-Rumayyan, ülkenin yapay zeka projelerini desteklemek için gerekli siyasi iradeye ve finansmana sahip olduğunu belirtti.
20 Mart 2024

Borsa İstanbul, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle açıldı ve şirketler, stopajın sıfırlanması gibi vergi muafiyetlerinden faydalanarak hisse geri alımına devam etti. Investing'in raporuna göre, hisse geri alımı yapan şirketler arasında Türkiye Sigorta, İşbir Sentetik, Inveo Yatırım gibi çeşitli sektörlerden firmalar yer aldı. Bu hareketlilik, borsanın deprem sonrası hasarını telafi etme çabasının bir parçası olarak görülüyor.
17 Şubat 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasının ardından, dolar/TL kuru yükselişe geçti ve yeni bir rekor seviyeye ulaştı. ABD'li yatırım bankası Citi, bu gelişmeler üzerine model portföyünde 'uzun dolar/TL' pozisyonuna geri dönme kararı aldı ve üç ay vadeli dolar/TL alımı için 30 hedefi önerdi. Faiz artırımı döviz kurlarında ters etki yaparak kurların yükselmesine neden oldu.
23 Haziran 2023

Borsada yılın zirvesine tırmanan 30 hisse, yıllık ortalama yüzde 225 oranında getiri sağladı. Bu hisseler arasında bankacılık, holding, ulaştırma, perakende ticaret, petrol, otomotiv ve içecek sektörü hisseleri öne çıkıyor. Banka hisseleri, yüksek getiri oranlarıyla yatırımcıların gözdesi olurken, Yapı ve Kredi Bankası, İş Bankası ve Garanti Bankası en yüksek getiriyi sağlayan hisseler arasında yer aldı. Ayrıca, Koç Holding, Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Pegasus, Bim Mağazalar, Ford Otosan, Tofaş Oto. Fab., Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek de yüksek getiri oranlarıyla dikkat çekiyor.
23 Mayıs 2024
İşaretlediklerim