Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

Dünya Bankası, Türkiye'nin ekonomisini istikrara kavuşturmak amacıyla 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu. Bu paket, halihazırdaki 17 milyar dolarlık fona ek olarak, önümüzdeki üç yıl içindeki projeler için 18 milyar dolarlık bir taahhüt içeriyor. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, bu finansmanın yeni ekonomi yönetimine bir 'güven oyu' olarak görüldüğünü belirtti.
7 Eylül 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın bu ay 500 baz puan faiz artıracağını ve yıl sonunda faiz oranının yüzde 40'a ulaşacağını tahmin etti. Banka önceki tahminlerinde yüzde 40 faiz oranına Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra ulaşılacağını öngörmüştü. Londra merkezli banka HSBC ise politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 32,5'e çekilmesini bekliyor.
20 Ekim 2023

Eski Ziraat Bankası yöneticisi Şenol Babuşcu, Merkez Bankası'nın bankaların satabileceği günlük döviz miktarına limit getirdiğini açıkladı. Bu karar, Türk Lirası'nın değer kaybının hızlandığı ve doların 20 TL'ye yaklaştığı bir dönemde geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirme kararının ardından TL'nin değer kaybı hızlanmış ve Merkez Bankası döviz artışını engellemek için rezervlerini eritmişti.
17 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da ocak ayında yabancı yatırımcılar net olarak 236,5 milyon dolarlık hisse alımı yaptı. Bu alımlar arasında Koç Holding hisseleri 77,7 milyon dolar ile en çok tercih edilen olurken, Sasa Polyester hisseleri ise 50,5 milyon dolar ile en çok satılan hisseler arasında yer aldı. Yabancı yatırımcılar tarafından en çok satılan diğer hisseler arasında Garanti Bankası, İş Bankası ve Tüpraş gibi önemli şirketler bulunuyor. Aynı zamanda, Yapı Kredi, BİM ve Türk Telekom gibi şirketler de en çok alım yapılan hisseler arasında yer alıyor.
15 Şubat 2024

Merkez Bankası'nın 2022 yılı faaliyet karından 30 milyar lira, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına bağışlanacak. Bankanın toplam karı 72,02 milyar lira olarak açıklanmış ve bu karın bir kısmının Hazine'ye aktarılması bekleniyor. Ayrıca, Merkez Bankası 2022'de yaklaşık 22 milyar lira kurumlar vergisi ödemiş olacak. 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplam vaat edilen 115 milyar liranın 74 milyarının yatırıldığı, geri kalanın ise henüz yatırılmadığı belirtilmiş ve AFAD'ın ödeme yapmayanları ifşa etmeye hazırlandığı bildirilmiş.
28 Mart 2023

2023 yılında Borsa İstanbul'da 47 şirket halka arz edildi ve bu şirketlerin toplam halka arz büyüklüğü 59,8 milyar lira oldu. Halka arz edilen hisseler, yatırımcılara kısa sürede büyük getiri sağladı. Şu anda 80 şirket, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) halka arz için onay bekliyor. Onay bekleyen şirketler arasında n11, Rönesans Enerji, Tavuk Dünyası, Kızılay İçecek, Golda Gıda ve Penti gibi markalar bulunuyor.
30 Ekim 2023

Seçimlerin ardından Borsa İstanbul'da hisse senetleri yükselişe geçti. BIST-100 endeksinde en çok yükselen beş hisse BRYAT, BRSAN, ALARK, BIOEN ve KOZAA oldu. Diğer yandan, en çok değer kaybeden hisseler AKFGY, TUKAS, YYLGD, ULKER ve ASUZU olarak belirlendi.
15 Eylül 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok yükselen hisseler BRSAN, BRYAT, ALFAS, ASTOR ve CWENE oldu. Öte yandan, en çok değer kaybeden hisseler ise IPEKE, ODAS, TSKB, BIMAS ve DOHOL olarak belirlendi. Borsa İstanbul, seçimlerin ardından yükseliş trendini sürdürüyor.
18 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövizde bir ralli beklemediklerini belirtti ve Türk Lirası'nın reel değerinin yüzde 59-60 seviyelerinde olduğunu ifade etti. Yabancı bankaların tahminlerine göre, Türkiye'deki seçim sonuçlarına bağlı olarak TL'nin değer kaybedebileceği veya sınırlı bir zayıflama yaşayabileceği öngörülüyor. Morgan Stanley, Standard Chartered ve HSBC gibi büyük bankalar, dolar/TL kuru için farklı senaryolara göre yıl sonu tahminleri sunuyor. Nebati, seçim sonrası Türkiye ekonomi modelindeki aksaklıkların giderileceğini ve piyasaların daha öngörülebilir bir yapıya kavuşturulacağını söyledi.
2 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 85,21 puan artarak en yüksek günlük kapanışını yaptı. Toplam işlem hacmi 168,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,19 ve holding endeksi yüzde 0,67 değer kazandı. Küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmeyeceği beklentisi ve Çin'in ekonomiyi destekleyici adımları pozitif bir seyir izlenmesine neden oldu.
4 Eylül 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi ve dolar/TL ve avro/TL kurları sert düştü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok kazandıran hisseler ISKUR, DOFER, MEKAG, QNBFB, MIATK, MRSHL, ISATR, YBTAS, AVTUR ve VKING oldu. Diğer yandan, en çok değer kaybeden hisseler ise EMNIS, KUVVA, UZERB, AYCES, OSTIM, BIOEN, BMSCH, MTRKS, GLBMD ve TUCLK olarak belirlendi.
21 Ekim 2023

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk endeksinde Türkiye, 36 puanla 101'inci sırada yer aldı. 180 ülkenin değerlendirildiği endekste, Türkiye'nin bu yılki konumu, 1995'ten beri en kötü performans olarak kaydedildi. Türkiye, Arnavutluk, Ekvador, Kazakistan gibi ülkelerle aynı sırada bulunurken, Belarus 91., Macaristan 77., Çin 65. ve Suudi Arabistan 54. sırada yer alıyor. Türkiye'nin yıllara göre sıralaması giderek düşmekte olup, 1995 yılında 29'uncu sırada iken, 2022'de 101'inci sıraya kadar gerilemiştir.
31 Ocak 2023

Merkez Bankası, 21 Aralık 2022'de bankalara yurtdışına döviz transferi işlemlerinde eksik bilgi ve belge raporlamaları durumunda cezai bir ek ücret uygulanacağını bildirmişti. Belirlenen yükümlülükleri yerine getirmeyen bankalara toplamda 1 milyar TL'ye yakın ek ücret uygulandı. Bu uygulamada en yüksek ek ücret olan 240 milyon TL Akbank'a kesildi.
24 Şubat 2023

Türkiye'de dünkü seçimlerin ardından döviz kurlarında bir yükseliş yaşandı ve bankalar arasındaki döviz alış ve satış fiyatları arasındaki fark, yani makas, 2,5 TL'nin üzerine çıktı. Kamu bankaları ve özel bankalar arasında dolar alış ve satış fiyatları farklılık gösteriyor. Örneğin, Ziraat Bankası'nda dolar alış fiyatı 19,64 TL iken satış fiyatı 21,96 TL olarak belirlenmiş, Akbank'ta ise alış fiyatı 19,62 TL, satış fiyatı 22,32 TL olarak görülmüştür.
15 Mayıs 2023

ECA International'ın danışmanlık hizmetleri raporuna göre, İstanbul hayat pahalılığının bir yılda en fazla arttığı şehir olarak belirlendi. Aralık 2021'den itibaren Türkiye'de enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. İstanbul, dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında 95 basamak yükselerek 108'inci sıraya ulaştı. Avrupa ve dünya genelinde en pahalı şehirler listesi de raporda yer aldı.
7 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Halkbank'ın yaklaşık 5 milyar TL ve Vakıfbank'ın 7 milyar TL üzerindeki tahsisli sermaye artırımını onayladı. Bu artırım, her iki bankanın da hakim ortağı olan Türkiye Varlık Fonu'na tahsisli olarak gerçekleştirilecek. 14 Mayıs'taki seçim öncesi hükümetin kredi kullanımını artırma planı çerçevesinde, Ziraat Bankası dahil olmak üzere kamu bankalarının sermayesi toplamda 5,5 milyar dolar artırılacak. Kamu bankalarına daha önce de benzer sermaye artışları sağlanmıştı.
28 Mart 2023

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan altında bu yıl faiz indirimine gitmeyeceğini ve faiz oranlarında artış yapılacağını öngörüyor. Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerle faiz oranları yüzde 45'e yükseltilmişti. Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılmasının ardından yerine Fatih Karahan'ın atanması, ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olmayacağına dair tartışmaları beraberinde getirdi. Deutsche Bank, Karahan'ın atanmasıyla 250 ila 500 baz puanlık bir faiz artırımı alanı gördüğünü belirtiyor.
5 Şubat 2024

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok yükselen beş hisse BRSAN, ODAS, BRYAT, HALKB ve BERA oldu. Diğer yandan, en çok değer kaybeden hisseler TAVHL, PGSUS, THYAO, ASUZU ve GUBRF olarak belirlendi. Borsa İstanbul, seçimlerin ardından yükseliş trendini sürdürüyor.
16 Eylül 2023
İşaretlediklerim