Fadıl Akgündüz ve akrabalarının 'Caprice Gold' ve 'Caprice Maldivler' projeleri kapsamında 614 kişiyi dolandırdıkları iddiasıyla yargılandıkları davada, Akgündüz'ün 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 6 bin 140 yıla kadar hapsi talep edildi. İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, bazı sanıkların tutuklanmasına karar verildi. Mağdurlar ve avukatları, adalet sarayı önünde basın açıklaması yaparak duygularıyla oynandığını ve adaletin yerini bulduğunu ifade ettiler.
27 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Denizbank İstanbul Levent Büyükdere Şubesi eski müdürü Seçil Erzan'ın liderliğinde gerçekleştirilen ve tanınmış isimleri de mağdur eden yüksek karlı gizli fon dolandırıcılığı davası hakkında konuştu. Bakan, yargısal sürecin devam ettiğini ve ikinci duruşmanın 12 Ocak 2024'te yapılacağını belirtti. Erzan ve altı işbirlikçisinin tutuklu olarak yargılandığı davada 7 sanık ve 18 müşteki bulunuyor.
29 Kasım 2023

Osman Kavala’nın yeniden yargılama talebini değerlendirecek mahkemenin heyeti, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 23’üncü maddesi gereğince değiştirildi. Yeni heyette başkan olarak 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal, üye hakimler olarak ise Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak yer alacak. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından serbest bırakılması yönünde karar verilmişti. Ancak, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamamış ve Kavala'nın tutukluluğu devam etmişti.
14 Mayıs 2024

Ankara'da gerçekleşen ABD ile Rusya arasındaki tutuklu takasında, yedi farklı ülkede tutulan 26 tutuklu değiştirildi. Bu takas kapsamında 10 tutuklu Rusya'ya, 13 tutuklu Almanya'ya ve üç tutuklu ABD'ye nakledildi. Takas edilenler arasında casusluk suçlamasıyla tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve eski asker Paul Whelan gibi isimler bulunuyor. Takas, aylardır gizli müzakereler sonucunda gerçekleştirildi.
2 Ağustos 2024

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 16 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, Anadolu 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ağır ceza mahkemesine sevk edildi. İddianamede, şüphelilerin üç ayrı suçtan 27 yıla kadar hapis cezası isteniyor ve 31 şirketin mal varlıklarına el konulması talep ediliyor. Soruşturma kapsamında, Polat çiftinin de dahil olduğu 24 kişi gözaltına alınmış ve 27 şirkete kayyum atanmıştı. Dilan Polat ve diğer şüphelilerin yurt dışına çıkış yasağı bulunuyor.
9 Temmuz 2024

Eski Denizbank şube müdürü Seçil Erzan, 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarından yargılanmaktadır. İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklardan Atilla Yörük ve Nazlı Can tahliye edilirken, Erzan ve Ali Yörük'ün tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Müştekiler arasında ünlü isimler ve banka müşterileri yer almakta, dolandırıcılık iddialarıyla ilgili çeşitli ifadeler mahkemede dile getirilmiştir. Mahkeme, Denizbank'ın davaya katılma talebini reddetti ve duruşmayı 12 Ocak 2024'e erteledi.
21 Kasım 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, IŞİD'in Horasan Vilayeti lider kadrosunun İstanbul'daki İsveç ve Hollanda başkonsoloslukları ile Hristiyan ve Musevi vatandaşların ibadethanelerine saldırı talimatı verdiği iddiasıyla 15 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin IŞİD ve çatışma bölgeleriyle bağlantıları olduğu ancak somut tehditlerin tespit edilemediği belirtildi. Gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından tutuklandı. Bu operasyon, İsveç'te Kuran'ın yakılmasına verilen tepkiler ve Türkiye'de terör saldırısı uyarıları sonrasında gerçekleşti.
5 Şubat 2023

Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da tutuklandığı soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, 31 şirketin ve bu şirketlerin tüm mal varlığının kamulaştırılması talep edildi. İstanbul Anadolu başsavcılığınca hazırlanan iddianameye göre, tüm şüpheliler için üç ayrı suçtan 27 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Soruşturmada, Polat çiftinin şirketleri arasında sahte fatura kesilerek 200 milyon lira para transfer edildiği ve bu paranın gayrimenkul ve araç alımında kullanıldığı tespit edildi. 16 şüpheli tutuklanırken, 27 şirkete kayyum atanmasına karar verildi.
4 Temmuz 2024

Gazeteci Tolga Şardan, tutuklanmadan önceki savcılık ifadesinde yargıdaki rüşvet iddialarıyla ilgili yeni bilgiler verdi. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar’ın dilekçesinden sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapıldığını söyledi. Şardan, evine yapılan baskın ve aramadan sonra gözaltına alındı ve Ankara adliyesine götürüldü. İstanbul başsavcılığından yapılan açıklamada Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü duyuruldu.
1 Kasım 2023

Hollanda Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki kararlarına Türkiye'nin uymaması nedeniyle gümrük yaptırımı uygulanması kararını onayladı. AİHM, Kavala'nın 2019'da ve Demirtaş'ın ise siyasi ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti. Hollanda, bu kararlar uygulanmadan Türkiye ile Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunda görüşmelerin bloke edilmesini öngörüyor. Kati Piri'nin sunduğu önerge, Avrupa Birliği Konseyi toplantısı öncesinde kabul edildi.
18 Nisan 2024

İstanbul'da, Fatih Camisi'nin bahçesinden kedileri kaçıran ve iş yerinde ölü kediler bulunan Mehmet Fatih Öztürk, 'birden fazla ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Öztürk duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet savcısı, sanığın iş yerinde dokuz ölü kedi bulunduğunu ve kamera kayıtlarında kedileri çantasına koyduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin davaya katılma talebini reddetti.
13 Mayıs 2024

Ankara ve İstanbul'da, hayvanlara yönelik cinsel istismar ve işkence vakaları ile ilgili iki ayrı dava görüldü. Ankara'da köpeklere cinsel istismarda bulunan Yalçın Ünalleylioğlu tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. İstanbul Küçükçekmece'de ise, bir kediye işkence eden İbrahim Keloğlan ve bir köpeğe tecavüz eden Ahmet Aybar'a hapis ve para cezaları verildi, ancak yasal üst sınırın altında verilen cezalar nedeniyle her iki suçlu da serbest kaldı. Mahkeme, İbrahim Keloğlan'a 'iyi hal' indirimi uyguladı.
15 Mart 2024

Adıyaman'da gerçekleşen İsias Oteli davasının ikinci duruşmasında, mahkeme tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Gaziantep Barosu'nun davaya katılma talebi reddedildi ve yeni bir bilirkişi raporu için dosya, teknik bir üniversiteden alınması amacıyla sevk edildi. KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, Türkiye'nin adalet sistemine olan güvenlerini ifade ettiler.
26 Nisan 2024

AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, gazeteci Abdulkadir Selvi'nin Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularının tahliye edilebileceğini yazmasının ardından gelen tepkilere karşı çıktı. Türkeş, bu tepkilerin Osman Kavala'nın tahliye ihtimali ve Türkiye'nin uluslararası imajı ile ilgili olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, Türkeş, konunun iç hukukla çözülmesinin bazı çevreleri rahatsız edip etmediğini sorguladı. Osman Kavala, AİHM'nin hak ihlali kararına rağmen 2 bin 376 gündür hapiste.
3 Mayıs 2024

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olarak bilinen Emre Olur, ana davadaki tek tutuklu sanık olarak ikinci kez tahliye kararı aldı. Avukatı Ersan Barkın tarafından duyurulan bu karara savcılık itiraz etti, ancak mahkeme itirazı reddetti ve dosyayı üst mahkemeye gönderdi. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
28 Nisan 2023

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 kişinin yargılandığı davada, HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e hapis cezaları verilmişti. Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar hakkında tahliye ve beraat kararları çıkmıştı. Savcılık, bu tahliye ve beraat kararlarına itiraz ederek sanıkların yeniden tutuklanmasını talep etti. Bu gelişme, davanın hukuki sürecinde yeni bir aşamaya işaret ediyor.
17 Mayıs 2024

HDP (şimdiki adıyla DEM Parti) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere, partinin Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de içinde bulunduğu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobani davasının son duruşmasında, 18 tutuklu siyasetçinin tahliye talepleri 'kaçma şüphesi' gerekçesiyle reddedildi. Mahkeme, Demirtaş'ın avukatlarının Anayasa'ya aykırılık iddiası dahil olmak üzere diğer talepleri de reddetti ve duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.
17 Nisan 2024

Organize suç örgütü 'Sarallar'ın lideri olarak bilinen Alaattin İlyas Saral, İstanbul 17'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklandı. Duruşmada, 20 tutuklu ve 10 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu ve müştekilerin ifadeleri dinlendi. Müşteki Melih Tan, kardeşi Rıfat Tan ile sanık Seyfi Erkan arasındaki para alışverişine ilişkin ifade verdi. Ayrıca, tutuklu sanık Altan Saral'ın tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı.
12 Haziran 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023

İstanbul merkezli altı ilde düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 18 şüpheliden 16'sı tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, Vergi Usul Kanunu ile Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi kanunlarına muhalefet suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında bulunan Polat çifti, beyan ettikleri aylık gelirle sahip oldukları mal varlıklarını nasıl elde ettiklerine yönelik soruya cevap veremedi. Mali Suçları Araştırma Kurulunca (MASAK) hazırlanan ön inceleme raporunda, tasfiye halindeki üç firmadan aile bireylerine ait şirketlere sözde ticaret karşılığında sahte fatura kesilmesi yöntemiyle 200 milyon lira para girişi olduğu belirtildi.
4 Kasım 2023
İşaretlediklerim