Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez faiz indirimi yapmasını öngörüyor. Analizde, resesyon beklenmediği ve son enflasyon ile iş gücü piyasası verilerinin bu ihtimali desteklediği belirtildi. Ayrıca, Fransa, İngiltere, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika gibi büyük ekonomilerdeki siyasi belirsizliklerin küresel kredi politikalarını etkileyebileceği vurgulandı. Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinin de küresel krediler için önemli bir dönüm noktası olabileceği ifade edildi.
29 Temmuz 2024

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini en azından 2024 sonuna kadar mevcut seviyede tutması gerektiğini belirtti. Georgieva, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu ve enflasyonu düşürme sürecinin beklenenden daha az maliyetli olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu yılın son çeyreğinde yüzde 2 büyüme beklediklerini ve orta vadede benzer bir büyüme hızının sürdürülebileceğini ifade etti. Georgieva, enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini ve önemli risklerin varlığını kabul ettiklerini belirtti.
28 Haziran 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, son enflasyon verilerinin güveni biraz artırdığını ifade etti. Powell, ilk çeyrekte enflasyon hedeflerine ulaşamadıklarını ancak ikinci çeyrekte bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Faiz indirimine ilişkin soruları yanıtsız bırakan Powell, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düşmeden politikayı gevşetmeyeceklerini vurguladı. ABD'de çekirdek enflasyon, Ağustos 2021'den beri en düşük artışı kaydetti.
15 Temmuz 2024

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı. Bu karar, 2007'den bu yana görülen en yüksek faiz aralığına işaret ediyor. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oybirliğiyle alındı ve maksimum istihdam ile yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor. ABD'deki banka iflasları sonrası piyasalarda belirsizlik yaşanırken, yüksek enflasyon verileri sonucunda bu faiz artışı beklentisi güçlenmişti.
22 Mart 2023

ABD'de iki orta ölçekli bankanın yaşadığı sorunlar sonrası bankaların kredi verme konusunda temkinli davranacağı endişeleri arttı. Fed Başkanı Jerome Powell, bu durumun ekonomik etkilerini ve politikalara yansıtılmasını izleyeceklerini belirtti. Fed, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 aralığına yükseltti, ancak bundan sonraki artışlar konusunda daha temkinli bir tutum sergiledi. Bankacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle para politikası duruşunda değişiklik olabileceğine dair sinyaller verildi.
23 Mart 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve daha fazla faiz artırımına işaret etti. Powell, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu vurgulayarak, enflasyonu yüzde 2'ye indirecek kadar kısıtlayıcı bir politika duruşu elde etmeye ve enflasyonun bu hedefe doğru gittiğinden emin olana kadar politikayı kısıtlayıcı tutmaya kararlı olduklarını bildirdi. Ayrıca, trendin üzerindeki büyümeye veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtların, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini belirtti.
19 Ekim 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,50-4,75 aralığına çıkardı. Bu karar, 16 yılın en yüksek faiz oranı olarak kaydedildi ve oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine vurgu yaparken, enflasyonun hala yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ekonomik zorluklara ve belirsizliğe katkıda bulunduğu ifade edildi. Fed, geçen yıl mart ayından bu yana faiz oranını toplam 450 baz puan artırmış oldu.
1 Şubat 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi'nde yaptığı sunumda, ülkenin yüzde 2'lik enflasyon hedefine geri dönmesinin önemini vurguladı. ABD'nin yıllık enflasyon oranının son iki yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4'te olduğunu belirten Powell, ekonominin beklenen performansı göstermesi durumunda bu yıl bir veya iki kez daha faiz artırılmasının uygun olabileceğini ifade etti. Powell ayrıca enflasyondan en çok etkilenen kesimin çalışan aileler olduğunu söyledi.
23 Haziran 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan piyasa aktörleri, Merkez Bankası'nın bu ay da politika faizini yüzde 50'de sabit tutacağını öngörüyor. Ankete katılan 26 kurumdan 25'i faizin sabit kalmasını beklerken, bir kurum faizin yüzde 55'e yükselmesini bekliyor. Ayrıca, 2024 yıl sonu için faiz tahminleri de paylaşıldı ve ortalama beklenti yüzde 47,5 olarak belirlendi. Faiz indirimi beklentileri ise genellikle yılın son çeyreğine odaklanmış durumda.
17 Mayıs 2024

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine 2024 yılının ikinci çeyreğinde başlayacağını tahmin ediyor. Bu tahmin, Fed'in temmuzda politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığına çıkardığı bir dönemde geldi. Goldman Sachs ekonomistleri, faiz oranlarının önümüzdeki sene haziran sonuna kadar düşürülmeye başlanacağını ve bu noktadan itibaren kademeli olarak üç ayda bir indirime gidileceğini öngörüyor.
14 Ağustos 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna ulaşıp ulaşmadıklarından emin olmadıklarını ifade etti. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Powell, iş gücü piyasasının sıkılığının ve ekonomik büyümenin devam ettiğini, ancak gelecek çeyreklerde büyümenin yavaşlamasını beklediklerini söyledi. Enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşmasının garanti olmadığını ve gerekirse para politikasını daha da sıkılaştırmaktan çekinmeyeceklerini vurguladı.
10 Kasım 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Kanada Ekonomisi Washington Forumu'nda yaptığı konuşmada, politika faizinin beklenenden daha uzun bir süre yüksek kalabileceğini ifade etti. Powell, yüzde 2 enflasyon hedefine dönüş konusunda bu yıl ilerleme kaydedilmediğini ve yüksek enflasyonun devam etmesi durumunda mevcut kısıtlama seviyesinin korunabileceğini vurguladı. Ayrıca, Powell faiz indirimi beklentilerine karşın, son verilerin daha fazla güven sağlamadığını ve güvene ulaşmanın beklenenden daha uzun süreceğini belirtti.
16 Nisan 2024

Reuters ve AA Finans anketlerine katılan ekonomistler, Merkez Bankası'nın mayıs ayına ilişkin faiz kararını sabit tutmasını bekliyor. Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı, AA Finans anketine katılan 15 ekonomistin medyan değeri faizin yüzde 50'de sabit kalacağı yönünde. Ekonomistler, ilk faiz indiriminin 2025'in birinci çeyreğinde yapılmasını öngörüyor. Yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 45 ile 50 arasında değişiyor.
18 Mayıs 2024

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının beklentileri aşması sonucu, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirim beklentisini 2025'in ilk çeyreğine revize etti. Daha önce Kasım ve Aralık 2024'te faiz indirimi bekleyen banka, enflasyondaki genele yayılan ivmelenmenin Merkez Bankası'nın enflasyon projeksiyonları için yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti. Merkez Bankası, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını açıklamıştı.
6 Mart 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Ekonomistler, bu kararın metninin 'fazla şahin' olduğunu ve 2024'te faiz indirimi yapılmayacağını belirtti. Ekonomist İris Cibre, metnin daha yumuşak olması gerektiğini savunurken, Uğur Gürses likidite adımlarının atılmamasını eleştirdi. Alaattin Aktaş ise faiz artışının artık gündemden çıktığını ve Merkez Bankası'nın söylem değiştirdiğini ifade etti.
19 Eylül 2024

Merkez Bankası, piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın önlenmesi amacıyla alındı. Enflasyonun yıl sonunda tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği belirtildi. Ayrıca, politika faizi, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği ifade edildi.
21 Eylül 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, CBS televizyonunun '60 Dakika' programında yaptığı açıklamada, enflasyonun son bir yılda gerilediğini ve ekonominin güçlü olduğunu belirtti. Powell, faiz oranlarını düşürme kararlarını verirken daha fazla güven aradıklarını ve bu kararlarda siyaseti dikkate almadıklarını ifade etti. Ayrıca, Fed'in 2021'de enflasyonla ilgili politikalarını daha erken sıkılaştırmanın daha iyi olacağını kabul ettiğini söyledi.
5 Şubat 2024

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde faiz indirimine başlayacağını ve yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e düşeceğini tahmin ettiğini açıkladı. Banka ayrıca, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 35'e gerileyeceğini öngörüyor. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması beklenirken, son politika faizi artışı 26 Ekim'de yüzde 30'dan yüzde 35'e yapılmıştı. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
13 Kasım 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak kaydedildi. Ekonomistler, bu adımı hem olumlu buldu hem de eleştirdi. Bazıları, faiz artışının yetersiz olduğunu ve enflasyonun önüne geçemeyeceğini belirtirken, bazıları ise bu kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
21 Eylül 2023
İşaretlediklerim