Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde, seçimlerin ardından bazı hisse senetleri değer kazanırken bazıları değer kaybetti. En çok değer kazanan beş hisse ECZYT, OTKAR, ALFAS, IZMDC ve TUKAS olarak sıralanırken, en çok değer kaybeden hisseler AKSEN, CANTE, SAHOL, OYAKC ve BERA oldu.
19 Temmuz 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk dört ayında yüzde 16'lık bir kayıp yaşadı ve mayıs ayının ilk günlerinde de düşüş eğilimi devam etti. BIST 100 endeksi yüzde 3,5'in üzerinde değer kaybetti ve 300'den fazla hissede devre kesici uygulandı. Kıdemli borsa analisti Tuncay Turşucu, endeksin daha da düşebileceğini belirtirken, Marbaş Menkul Değerler'den İbrahim Ethem Afacan, piyasanın sahipsiz olduğunu ve Ziraat Yatırım'ın rekor alımlarına rağmen borsanın düşük işlem hacmiyle 4500 seviyesinin üzerinde tutunamadığını ifade etti. Türkiye Varlık Fonu'nun Ziraat Yatırım aracılığıyla borsayı destekleme çabaları da başarısız oldu.
3 Mayıs 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin cari açığı ve kısa vadeli dış borçlarının döviz ihtiyacını artırdığını belirtiyor. Özel sektörün döviz pozisyon açığının yüksek olduğunu ve dolar kurunun dünya genelinde düşmediğini vurguluyor. ABD'nin faiz politikalarının dolar endeksini etkilediğini, Türkiye'de ise TL enflasyonunun yüksek seyrettiğini ifade ediyor. Korkmaz, mevcut ekonomi yönetiminin günü kurtarmaya odaklı politikalarının ekonomik kırılganlığı artırdığını savunuyor.
29 Mayıs 2024

Investing kaynağına göre, Borsa İstanbul'da seçimlerin ardından yükselişe geçen hisse senetleri arasında OTKAR, PENTA, SOKM, KARSN ve TCELL hisseleri en çok değer kazananlar arasında yer alıyor. Bu hisseler, endekste dün gerçekleşen işlemlerde en yüksek kazancı sağlayan hisseler olarak belirtiliyor.
6 Temmuz 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,16 değer kazanarak günü 8.159,90 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,85, holding endeksi yüzde 0,38 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,20’yle inşaat, en çok kaybettirense yüzde 5,21 ile finansal kiralama, faktoring oldu. Analistler, enerji sektöründeki arz kesintilerinin yarın açıklanacak enflasyon verilerinde etkisinin görülebileceğini belirtti.
12 Eylül 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok yükselen hisseler OTKAR, KONYA, ASELS, VAKBN ve HEKTS oldu. En çok değer kaybeden hisseler ise ZOREN, EUREN, TAVHL, TKFEN ve EUPWR olarak belirlendi. Borsa İstanbul, seçimlerin ardından yükseliş trendini sürdürüyor.
10 Ekim 2023

Esfender Korkmaz, CHP'nin ekonomik krizle ilgili önerilerinin eksik ve yanlış olduğunu savundu. Vergi artışlarının krizi derinleştireceğini ve yatırımları olumsuz etkileyeceğini belirtti. Ayrıca, tüketici kredilerindeki faiz oranlarının yüksek olmadığını ve devlet yardımlarının daha adil dağıtılması gerektiğini vurguladı. Korkmaz, CHP'nin krizden çıkış için somut bir plan sunmadığını eleştirdi.
26 Haziran 2024

Zorlu Holding, Zorlu Enerji'deki hisselerinin bir kısmını kurumsal yatırımcılara sattı. Bloomberg HT'nin aktardığına göre holding, cuma günü 34,1 milyon tutarında hisse sattı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada bu işlemle birlikte holdingin Zorlu Enerji'deki payının yüzde 35,33'e gerilediği belirtildi. Zorlu Enerji, geçtiğimiz ayın sonunda hisselerinin bir kısmının halka arz edilmesi için çalışmalara başlandığını duyurmuştu.
30 Ekim 2023

Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu kararıyla PENTA.E ve CMBTN.E hisselerine işlem tedbirleri getirdi. PENTA.E hisseleri 24 Kasım - 22 Aralık tarihleri arasında kredili işlemlere konu edilemeyecek. CMBTN.E hisseleri ise aynı dönemde emir paketi tedbiri altında işlem görecek. Ayrıca, MEDTR hisselerinde Remzi Hayri Kayhan ve KOZAL.E payına dayalı KZBAG.V varantında Sahire Ayrık isimli yatırımcılara çeşitli tedbirler uygulanacak.
24 Kasım 2023

6 Şubat'taki deprem sonrasında Türkiye hükümeti, borsayı açık tutarak bölgedeki yatırımcıların zarar görmesine neden oldu. Hükümetin borsayı desteklemek için aldığı önlemlerle borsada kısa süreli bir yükseliş yaşandı, ancak yabancı yatırımcılar Türkiye'nin finans dünyasından uzaklaştığını düşünüyor. Bloomberg ajansı ve çeşitli yatırım uzmanları, siyasi hedefler doğrultusunda yapılan müdahalelerin piyasaya olumsuz etkileri olabileceğini ve yatırımcı güvenini sarsabileceğini belirtiyor.
20 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, borsaya olan ilginin ve halka arzların 2024 yılında da süreceğini belirtti. Küçük yatırımcılara yatırım yapacakları şirketler hakkında bilgi sahibi olmaları ve riskleri göz önünde bulundurmaları tavsiyesinde bulundu. Finansal okuryazarlığı düşük yatırımcıların profesyonel destek alması gerektiğini vurguladı. Son yıllarda şirketlerin halka arz konusunda daha bilinçli hale geldiğini ve borsaya olan talebin arttığını ifade etti. Halka arz edilen şirketlerin elde ettikleri finansmanı büyüme ve istihdam yaratmak için kullanmalarının önemine değindi.
24 Kasım 2023

Ekonomi yönetiminin belirlenmesinin ardından Borsa İstanbul pozitif bir görünüm sergiliyor. Investing.com'un aktardığına göre, en çok kazandıran hisseler BRYAT, TMSN, ZOREN, SOKM ve EGEEN oldu. CCOLA, yüzde 1,4 düşüşle ekside seyreden tek hisse olurken, MGROS ve ALFAS yatay seyretti.
24 Haziran 2023

Alaattin Aktaş, Türkiye'de döviz kurunun ekonomik gerçekler yerine siyasi tercihlerle belirlendiğini belirtiyor. Seçimler sonrası döviz kurunun geçen yılki gibi hızlı bir artış göstermesinin beklenmediğini, çünkü bu yılın koşullarının geçen yıldan farklı olduğunu ifade ediyor. Aktaş, döviz kurunun ekonomik temellere dayalı olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
20 Mart 2024

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kirada yüzde 25 artış sınırı uygulamasının süresini uzatmayı düşündüklerini açıklamasının ardından, konut sektörü temsilcileri bu sınırın piyasa gerçekliğinden uzak olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, konut fiyatlarındaki yükselişin ardından bu uygulamanın piyasanın gerçekliğini yansıtmadığını belirtiyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, ev sahiplerinin ya konutlarını satmaya başladığını ya da altı aydan kısa süreli kontratlar yaparak veya günlük ve haftalık kiralamalara yönelerek bu sınırlamaya tepki gösterdiğini aktarıyor.
27 Nisan 2023

Borsa İstanbul, halka arz edilen ve sert fiyat hareketleri gösteren Astor Enerji ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri şirketlerinin hisselerine tedbir uygulamaya başladı. 2023 yılının başından itibaren dalgalı bir seyir izleyen borsada, bazı hisselerin sürekli tavan yaptığı gözlemleniyor. Bu durum üzerine Borsa İstanbul, söz konusu hisselerde açığa satış yasağı gibi tedbirler almıştır. Tedbirler, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptali ve emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması, emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması şeklinde uygulanacak ve 24 Şubat'a kadar sürecek.
27 Ocak 2023

Yalçın Karatepe, seçimlerin ardından hükümetin faizleri ve vergileri artırma planları olduğunu belirtiyor. Seçim öncesinde faiz artışına cesaret edilemeyeceğini, ancak 31 Mart sonrasında faizlerin artırılacağını ve bu durumun yurtiçi talebi kısmak için yapıldığını ifade ediyor. Ayrıca, bütçe dengesini sağlamak adına vergi oranlarında da artışa gidileceğini, bu durumun enflasyonu daha da artıracağını ve vatandaşın yoksullaşmasına neden olacağını öne sürüyor.
23 Şubat 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), yapay zekanın potansiyel faydaları ve riskleri konusunda ülkelerin durumunu haritalandırdı. Yapay zekanın verimliliği artırabileceği, ekonomik büyümeyi canlandırabileceği ve gelirleri yükseltebileceği belirtilirken, milyonlarca işi ortadan kaldırabileceği ve eşitsizliği artırabileceği vurgulandı. Yapay zekanın işlerin gelişmiş ekonomilerde yüzde 33’ünü, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 24’ünü ve düşük gelirli ülkelerde yüzde 18’ini tehlikeye atabileceği aktarıldı. Ayrıca, yapay zekanın ülkeler arasındaki genel eşitsizliği kötüleştirebileceği ve genç çalışanların bu teknolojiyi daha kolay benimseyebileceği ifade edildi.
25 Haziran 2024

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok kazandıran hisseler EGEEN, KONYA, YEOTK, BRSAN, KONTR, SMRTG ve BUCIM oldu. Öte yandan, en çok değer kaybeden hisseler ise IHAAS, SUNTK, YKSLN ve OZKGY olarak belirlendi. Borsa İstanbul, seçimlerin ardından yükseliş eğilimini sürdürüyor.
11 Ekim 2023

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

Aura Portföy yöneticisi İsmail Erdem, borsanın düşmesi için bir neden olmadığını ve yatırımcıların temkinli hareket etmeleri gerektiğini belirtti. 2023 yılının ilk dört ayında borsada yüzde 20'lik bir kayıp yaşandığını ve dalgalı seyrin devam ettiğini ifade etti. Erdem, seçimlere kadar borsada büyük bir alıcı beklenmediğini, yabancı yatırımcıların çıkışının sürdüğünü ve belirsizliklerin fiyatlandığını düşündüğünü söyledi. Ayrıca, yatırımcılara mevcut hisselerini korumalarını, zarar eden portföylerin bir kısmını satmalarını ve seçim sonrası için kademeli yatırım yapmalarını önerdi.
8 Mayıs 2023
İşaretlediklerim