Türkiye HIV/AIDS Platformu, Türkiye'de HIV tanısındaki yetersizlik ve gecikmeyi eleştirdi ve bu durumun önemli bir sorun olduğunu belirtti. Türkiye'de HIV ile yaşayan kişi sayısının son 20 yılda yüzde 400 arttığı, gerçek HIV pozitif birey sayısının ise 65 bin ile 70 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Platform, HIV riski yüksek grupların tespiti ve test yaptırmalarının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ulusal HIV/AIDS Kongresi 2022 sonuç bildirgesinde, HIV tanısını artırmak için 'kendin yap' testlerin kullanılması, temas öncesi profilaksi ilaçlarının yaygınlaştırılması ve kondom kullanımının teşvik edilmesi gibi öneriler yer aldı.
10 Ocak 2023

Türkiye, sağlık turizmi potansiyelini artırmaya çalışırken, deneyimsiz cerrahların çalıştırılması nedeniyle yabancı hastaların ölümleri ve komplikasyonlar yaşanması, ülkenin bu alandaki güvenilirliğini tehdit ediyor. Özellikle plastik cerrahi ve obezite ameliyatları sonrasında yaşanan ölümler, Avrupa ülkelerinde tartışma konusu. Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, obezite cerrahisinin hayat kurtarıcı olduğunu ancak deneyimsiz cerrahların çalıştırılmasının büyük sorunlara yol açtığını belirtti. Hastane yönetimlerinin maliyetleri düşürmek için deneyimsiz cerrahları tercih etmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürüyor.
4 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanınca yayın durdurulmuş ve sonrasında program iptal edilmişti. Erdoğan, midesini üşüttüğünü belirtmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Konya'da yaptığı açıklamada Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve gastroenterit enfeksiyonunun etkisinin azaldığını ifade etti. Gastroenterit, mide ve bağırsak enfeksiyonu olarak bilinir ve ishal, karın ağrısı, bulantı-kusma gibi belirtilerle ortaya çıkar.
27 Nisan 2023

Türkiye, sağlık turizmi kapsamında milyonlarca yabancı hastayı ağırlıyor. Ancak, özellikle plastik cerrahi ve obezite ameliyatları sonrası yaşanan ölümler, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve denetimi konusunda ciddi sorunları işaret ediyor. Yabancı hastaların ameliyat öncesi yeterli tıbbi değerlendirme yapılmadan operasyonlara alınması, erken taburcu edilmeleri ve otel odalarında bakım görmeleri gibi uygulamalar, komplikasyon riskini artırıyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda daha şeffaf olması ve denetimleri artırması gerektiği vurgulanıyor.
3 Eylül 2024

Dünya Sağlık Örgütü, tütün yerine gıda üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tütün tarımının hem insan sağlığına hem de çevreye verdiği zararları gündeme getirdi. Tütün tarımının yapıldığı alanlarda besin yetiştirilmesiyle milyonlarca insanın beslenebileceği belirtiliyor. Tütün tarımı, çevreye ve insan sağlığına zarar veren kimyasalların kullanımı, ormanların yok edilmesi ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi olumsuz etkilere neden oluyor. Ayrıca, tütün tarımında çocuk işçiliği ve kadınların ağır çalışma koşulları gibi sosyal sorunlar da bulunuyor. Türkiye'de de tütün üretimi azalmış, ancak tüketim ve ithalat artmış durumda. Sağlık ve tarım uzmanları, tütün üreticilerinin alternatif sürdürülebilir ürünlere geçişinin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor.
30 Mayıs 2023

Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Derneği İcra Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, Türkiye'de ameliyat olan hastaların ölüm haberlerinin kasıtlı olarak yayıldığını ve bunun 'beşinci kol' faaliyeti olduğunu iddia etti. Holoğlu, Türkiye'ye yılda ortalama iki milyon yabancı hastanın geldiğini ve bu hastaların beraberindekilerle birlikte ülkeye 7-10 milyar dolar bıraktığını belirtti. Ayrıca, her cerrahi işlemin komplikasyon riski taşıdığını ve bu tür olayların dünyanın her yerinde yaşandığını vurguladı. Holoğlu, merdiven altı işletmelerin de bu tür olumsuz algıların oluşmasında rol oynadığını ifade etti.
5 Eylül 2024

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin gıdaların her aşamada denetlendiğini belirtmesine karşın, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, mevcut denetim sayılarının yetersiz olduğunu ifade etti. Türkiye'de 708 bin 702 gıda işletmesi bulunurken, yılda ortalama iki kez bile denetlenmedikleri belirtiliyor. Ayrıca, taklit ve tağşiş listelerinin bir yılı aşkın süredir yayımlanmadığına dikkat çekiliyor. Toprak, etkin denetimler için gıda mühendisi istihdamının artırılması gerektiğini ve 'yetkilendirilmiş gıda danışmanlığı sistemi projesi'nin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.
16 Nisan 2023

Avrupa Birliği destekli Çevre, İklim ve Sağlık için İş Birliği Projesi (ÇİSİP) üç yıl süren çalışmalarını tamamladı. Proje, Türkiye'de çevre sağlığı alanında kapasite geliştirmeyi amaçladı ve 200'den fazla çevre ve sağlık uzmanına eğitimler verdi. 6 Şubat depremleri sonrasında, iklim değişikliği ve afetlere dirençli bir sağlık sistemi kurulmasının önemi vurgulandı. Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, Türkiye'nin iklim değişikliğinden etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve bu konuda eylem planları hazırlanması gerektiğini belirtti.
10 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi son 12 aydır düşüş gösterirken, Türkiye'de gıda fiyatları 32 aydır kesintisiz olarak artıyor. Türkiye'de faiz indirimine giden ve bu politikasını İslami temellere dayandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları, dünya genelindeki enflasyon trendlerinden ayrışıyor. Ayrıca, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaların kullanımı nedeniyle görsel iletişimci Mahir Akkoyun hakkında soruşturma başlatıldı ve suçlamalar arasında 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozma' bulunuyor.
7 Nisan 2023

Ipsos araştırma şirketinin anketine göre, 31 ülke arasında Türkiye, 'Akıl sağlığı, fiziksel sağlıktan önemlidir' diyenlerde birinci oldu. Ankete katılan Türkiye'deki kişilerin %69'u akıl ve fiziksel sağlığın eşit derecede öneme sahip olduğunu belirtirken, %22'si akıl sağlığının daha önemli olduğunu ifade etti. Ancak, ankete katılanların sadece %35'i ülkedeki sağlık sisteminin her iki konuya eşit muamele yaptığını düşünüyor.
11 Ekim 2023

Fransa, Gazze için Uluslararası İnsani Konferans'ta alınan kararlar doğrultusunda Gazze'ye ek 600 ton insani yardım gönderme kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazzelilerin salgın hastalık ve açlık riskiyle karşı karşıya olduğu ve Gazze'de ilaç, su, gıda ve tıbbi bakıma erişimde sorunlar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, Gazze Şeridi'ne yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerektiği ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) için ek 2 milyon avro tesis edileceği ifade edildi.
7 Aralık 2023

Türkiye'de hem e-sigara hem de esrar satışı yasak olmasına rağmen, e-ticaret siteleri üzerinden kenevirli e-sıvılar satılmaktadır. Sağlığa Evet Derneği'nin yaptığı çalışmaya göre, 300'den fazla yasadışı ürün internet üzerinden pazarlanmaktadır. İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği ve Sağlığa Evet Derneği, tütün ve e-sigara kullanımının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek için ortak bir toplantı düzenledi. Prof. Dr. Elif Dağlı, e-sigara ve kenevir kullanımının özellikle gençler arasında hızla yayıldığını ve bu ürünlerin beyin gelişimine zarar verdiğini belirtti.
4 Nisan 2024

Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Türkiye'de 40 yaş üstü ölümlerin %5-25'inin meslek hastalıklarından kaynaklandığını belirtti. Türkiye'de meslek hastalıklarının yeterince kayıt altına alınmadığını, verilerin bilinçli olarak gizlendiğini ve bu durumun dünya genelinde bir sorun olduğunu ifade etti. Resmi istatistiklerin gerçek durumu yansıtmadığını, meslek hastalıkları hastanelerinin yetersiz olduğunu ve SGK'nın meslek hastalıklarını gizleme eğiliminde olduğunu vurguladı. Ayrıca, meslek hastalıklarının tanı ve tazminat süreçlerinin karmaşık olduğunu ve bu durumun hukuki mücadeleleri zorlaştırdığını dile getirdi.
18 Nisan 2023

Türk Toraks Derneği'nin yıllık kongresinde sunulan araştırma, Türkiye'de sigara içme sıklığının ekonomik göstergeler, sağlık ölçütleri ve sosyal haklarla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koydu. Araştırma, ülkelerin özgürlük, demokrasi ve ekonomik eşitlik düzeylerinin yükselmesiyle sigara içme oranlarının azaldığını gösterdi. Ayrıca, Türkiye'nin MPOWER politika paketini uygulamasına rağmen sigara içme oranlarında bir artış gözlemlendiği, bu durumun diğer ülkelerle karşılaştırılarak incelenmesi gerektiği belirtildi.
5 Mayıs 2024

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) raporuna göre, Türkiye'de nüfusun yüzde 92'sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre kirli hava soluyor. 2022'de Türkiye'de hava kirliliğine bağlı ölümler, toplam ölümlerin yüzde 14,2'sini oluşturdu. Raporda, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve hava kalitesi izleme çalışmalarının iyileştirilmesi gibi önerilerde bulunuldu. Hava kirliliği, özellikle büyük şehirlerde ve sanayi bölgelerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.
26 Eylül 2024

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bebek ve çocuk aşılarının temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aile hekimleri, aşı yokluğu, kötü çalışma koşulları ve yetersiz ücret artışları gibi konuları çevrimiçi bir toplantıda tartıştı. Aşı eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde kızamık vakaları ve hepatit B gibi hastalıkların önlenmesinde zorluklar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan iş bırakma eylemlerine ceza puanı ve destek primlerinin kesilmesi yoluyla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
24 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Veteriner Hekimler Derneği ve diğer ilgili kuruluşlar, Türkiye'deki kuduz vakaları ve bu konuda alınması gereken önlemler üzerine bir toplantı düzenledi. Toplantıda, kuduz aşısının bulunmasından 138 yıl sonra hala ölümlerin yaşanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ayrıca, sağlık ve tarım bakanlıkları başta olmak üzere kamu kurumlarının vaka ve salgın yönetimi çalışmalarındaki eksiklikler ve koordinasyonsuzluk eleştirildi. Sokak hayvanlarının aşılanması, sahiplendirilmesi ve kontrolsüz üremelerinin sınırlandırılması konusunda fikir alışverişi yapıldı.
20 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası en ağır hasar gören şehirlerden Hatay'da salgın riskine karşı alınan tedbirleri anlattı. Bakan Koca, güvenilir su ve gıda sağlanması, hijyenik WC'lerin kurulması ve çöp toplama gibi konularda yoğunlaştırılan tedbirlerden bahsetti. Ayrıca, şebeke suyunun sadece temizlik amaçlı kullanılması gerektiğini belirtti. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği ise mevcut yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıklar için risk oluşturduğunu ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini duyurdu.
22 Şubat 2023
İşaretlediklerim