Ankara Film Festivali'nin bu yılki onur ödülleri Nur Sürer, Cahit Berkay, Mustafa Ayaz, Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek. Ödüller, 2-10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek festivalin açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek. 'Aziz Nesin Emek Ödülü' oyuncu Nur Sürer'e, 'Sanat Çınarı Ödülü' ressam ve akademisyen Mustafa Ayaz'a, 'Kitle İletişim Ödülü' ise müzisyen Cahit Berkay'a sunulacak. 'Vakıf Özel Ödülü' ise Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek.
9 Ekim 2023

AKP'li eski vekil Metin Külünk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi Pervin Ersoy'un, Cannes Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu seçilen Merve Dizdar'ı tebrik etmesini eleştirdi. Külünk, Pervin Ersoy'un sosyal medya üzerinden yaptığı tebrik paylaşımını, 'CHP'li bir vekilin eşi gibi' diyerek kabul edilemez bulduğunu ifade etti. Merve Dizdar, festivalde Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmış ve ödül konuşmasında Türkiye'deki kadınların mücadelesine değinmişti. Dizdar'ın bu konuşması AKP'li çevreler tarafından eleştirilmişti.
29 Mayıs 2023

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl cumhuriyetin 100'üncü yılına özel verilen 'Sinemamızın Yüzü' ödülü Türkan Şoray ve Kadir İnanır'a takdim edilecek. Adana Büyükşehir Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında düzenlenen festivalin Yürütme Kurulu, Türkiye sinemasına katkılarından dolayı iki usta isme ödül verme kararı aldı. Ödüller, 23 Eylül'de festivalin kapanış gecesinde takdim edilecek.
11 Eylül 2023

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, sansür tartışmalarının yaşandığı bir dönemde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u ziyaret etti. Bu ziyaret, sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Ziyaretin, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin yarışma seçkisinden çıkarılması ve bu durumun sansür olarak değerlendirilmesi tartışmalarının ortasında gerçekleşmesi dikkat çekti. Bakan Ersoy, Ceylan'la sinema sektörünün ulusal ve uluslararası başarılarını artırmak için değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.
26 Eylül 2023

42'nci İstanbul Film Festivali, İstanbul Kadıköy'deki Süreyya Operası'nda başladı. Festivalin ilk Sinema Onur Ödülü Kayhan Yıldızoğlu'na, ikinci ödül ise Nevra Serezli'ye verildi. Metin Akpınar, ödül töreninde Nevra Serezli'ye sürpriz yaparak ödülünü takdim etti. Festival kapsamında 12 gün boyunca 84 ülkeden 160 yönetmenin 163 filmi gösterilecek.
7 Nisan 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü alan Merve Dizdar, ödül töreninin ardından Türkiye'ye döndü. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için oy kullanacağı belirtilen Dizdar, havalimanından direkt olarak oy kullanacağı okula gitti. Oy kullanmak üzere gittiği Kadıköy Lisesi'nde vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandı. Dizdar, ödül kazandığı için mutlu ve gururlu olduğunu ifade etti.
28 Mayıs 2023

Adana'da düzenlenen 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalde 'Sinemamızın Yüzü Özel Ödülü'nü alan usta oyuncular Kadir İnanır ve Türkan Şoray oldu. İnanır, ödül konuşmasında barış vurgusu yaparken, Şoray ise Atatürk'ün kadınlara verdiği haklara dikkat çekti.
23 Eylül 2023

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 2022 yılında vizyona giren ve dijital platformlarda yayınlanan en iyi uluslararası filmleri üyelerinin oylarıyla belirledi. Vizyon filmleri kategorisinde 'Drive My Car' birinci, 'Aşk, Mark ve Ölüm' ikinci, 'Memoria' ise üçüncü oldu. Dijital platform filmleri kategorisinde ise 'Ayrılma Kararı' birinci, 'Hatıra: 2. Bölüm' ikinci, 'Müstakbel Suçlar' üçüncü sırayı aldı. Yerli yapımların oylaması ise önümüzdeki günlerde yapılacak.
18 Ocak 2023

Özcan Alper'in ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönen son filmi 'Karanlık Gece', Netflix kütüphanesine eklendi. Film, Alper'in Murat Uyurkulak'la birlikte yazdığı senaryoda, 'suç ortaklığı' ve onu koruyan suskunluğun yol açtığı 'şiddet sarmalı'nı küçük bir kasabada geçen hikayeyle anlatıyor. Oyuncu kadrosunda Berkay Ateş, Cem Yiğit Üzümoğlu, Pınar Deniz, Taner Birsel ve Sibel Kekilli'nin yer aldığı film bugün Netflix kütüphanesine eklendi.
13 Ekim 2023

76. BAFTA Ödülleri'nde 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' filmi 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. Tören sırasında, Türkiye ve Suriye'deki deprem kurbanları anıldı ve birçok sanatçı, Cate Blanchett'in ricası üzerine mavi kurdele takarak depremzedelere destek mesajı gönderdi. 'Aftersun' filminin senaristi ve yönetmeni Charlotte Wells, ödül konuşmasında Türk ekibe teşekkür etti. Diğer ödül kazananlar arasında 'The Banshees Of Inisherin', 'Navalny' ve 'Guillermo Del Toro’s Pinocchio' gibi yapımlar yer aldı.
20 Şubat 2023

Cannes Film Festivali'nde 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü alan Merve Dizdar, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için Türkiye'ye döndü. Kadıköy Lisesi'nde oy kullanırken vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılanan Dizdar, Reuters tarafından 'kutuplaşmış bir Türkiye'ye döndü' başlığıyla haberlere konu oldu. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu'nun eleştirilerine maruz kalan Dizdar, kadın olmanın zorluklarına dikkat çektiği konuşmasında geri adım atmadı. Ödülünü Ankara gar katliamında bacağını kaybeden Nuray karakteri ve mücadeleci ruhlara adadı.
29 Mayıs 2023

Bu hafta sinemalarda üçü yerli olmak üzere sekiz yeni film vizyona giriyor. Selcen Ergun'un ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönen filmi 'Kar ve Ayı', Oscar ödüllü Tilda Swinton'ın rol aldığı 'Sonsuz Sır', Nicolas Cage ve Joel Kinnaman'ın başrollerini paylaştığı 'Şeytana Sempati', Deniz Çınar'ın yazıp yönettiği 'Bulutların Üstünde', Güney Kore yapımı 'Kaçakçılar', Danimarka yapımı anime film 'Küçük Allen ve Galaksi Yolcusu' ve korku filmleri 'Dehşetin Yüzü 2' ve 'Şeytanın Elçileri' izleyicilerle buluşacak.
8 Eylül 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' ödülü kazanan 'Kış Uykusu' filmiyle ilgili senaryo metnini, film üzerine yapılan eleştirileri ve söyleşileri içeren kitap çıktı. Kitabı, Doğan Yayınları hazırladı. Kitabın ön satış fiyatı sosyal medyada eleştiri konusu oldu. Bazı internet siteleri kitabı 448,50 lira ve 503,75 lira fiyatlarla satışa çıkardı.
3 Kasım 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında dört yerli yapım dahil olmak üzere beş yeni film vizyona girdi. Özcan Alper'in yazıp yönettiği 'Karanlık Gece', toplumsal öfke ve linç kültürünü ele alıyor ve gazeteci Nuh Köklü'ye adanmıştır. Ümit Ünal'ın senaryosunu yazdığı 'Oregon', 80'lerin toplumsal yaşamını ve günümüze dair detayları içeriyor. Güney Kore yapımı 'Kuralsızlar', gerilim ve aksiyon dolu bir hikaye sunuyor. 'Büyük Macera: Hazine Peşinde', mahallelerine sahip çıkmak için mücadele eden dört arkadaşın hikayesini anlatıyor. 'Elif ve Arkadaşları: Kapadokya' ise haftanın animasyon filmi olarak çocukları Kapadokya'da bir maceraya davet ediyor.
28 Nisan 2023

Bu hafta sinemalarda altı yeni film vizyona girdi. Bunlar arasında Grammy ödüllü şarkıcı Taylor Swift’in ABD’de rekorlar kıran turne filmi ve Altın Palmiye ödüllü 'Bir Düşüşün Anatomisi' bulunuyor. Ayrıca, Aras Bulut İynemli'nin Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı 'Atatürk 1881-1919', korku türündeki 'Freddy’nin Pizza Dükkanında Beş Gece', Mısır yapımı 'Yüz Yüze' ve yerli korku filmi 'Zir-i Cin 2' de vizyona giren filmler arasında.
3 Kasım 2023

26’ncı Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Yılın en başarılı oyunu ödülünü Kocaeli Şehir Tiyatroları'nda sergilenen 'Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi' kazandı. Zuhal Olcay, 'Kel Diva' oyunundaki performansıyla yılın en başarılı kadın oyuncusu seçilirken, Onur Berk Arslanoğlu 'Çirkin' oyunuyla yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü aldı. Oğuz Utku Güneş ise '39 Buçuk Basamak' oyunuyla yılın en başarılı yönetmeni ödülüne layık görüldü.
12 Haziran 2024

Selman Nacar'ın ikinci uzun metrajı 'Tereddüt Çizgisi', 19. Zürih Film Festivali'nde en iyi film seçilerek 'Altın Göz' ödülünün sahibi oldu. Film, avukat Canan'ın masum olduğuna inandığı ve uzun süredir savunduğu bir cinayet zanlısının hüküm duruşması gününde kendi vicdanıyla yüzleşmek zorunda kalmasının hikayesini anlatıyor. Festivalin odak noktası yetenekli yeni yönetmenleri keşfetmek olan festival, 'En İyi Uzun Metraj Film' kategorisine en fazla üç film yönetmiş isimlerin yapımlarını kabul ediyor.
8 Ekim 2023

2007 yılında vefat eden oyuncu Savaş Dinçel anısına düzenlenen 14'üncü Savaş Dinçel Tiyatro Ödülleri, Baba Sahne'de gerçekleştirilen törenle sahiplerine verildi. En iyi kadın oyuncu ödülünü 'Bernarda' oyunundaki performansıyla Özge Arslan, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise 'Çemberin Anası' oyunundaki performansıyla Tolga İskit aldı. Törende ayrıca en iyi oyun yazarı ve en iyi oyun yönetmeni ödülleri de sahiplerini buldu.
2 Nisan 2023

34. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışacak dokuz film belirlendi. Festival, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım arasında düzenlenecek. Yarışacak filmler arasında Kıvanç Sezer’in 8X8, Melis Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, Cemil Ağacıkoğlu’nun Son Hasat ve Nehir Tuna’nın Yurt filmleri bulunuyor. Festivalin 'En İyi' ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
5 Ekim 2023

AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Emre Cemil Ayvalı, Cannes Film Festivali'nde 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar'ın ödülünü 'Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara' armağan etmesine tepki gösterdi. Ayvalı, Dizdar'ı 'ezik' olmakla suçlayarak, ödülünü sadakatine ve ülkesini aşağılamasına borçlu olduğunu iddia etti ve Dizdar'ın PKK'lılarla karşılaştırılmasını yaptı.
27 Mayıs 2023
İşaretlediklerim