CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından sunulan, yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alımlarının kontrol altına alınmasını amaçlayan araştırma önergesi, TBMM'de yapılan oylamada AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bakan, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ve dünyanın birçok farklı ülkesinden yabancı vatandaşların mülk satın aldıklarını ve bu durumun cari açığı kapatma ve inşaat sektörünü destekleme amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, bazı ülkelerin vatandaşlarının mülk alımlarının Pandora Papers ile ilişkili vergi kaçakçılığı belgeleriyle bağlantılı olabileceğini ifade etti.
30 Mart 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, Hazine ve Maliye Bakanı'nın mali disiplini sağlamak amacıyla vergileri ve cezaları artırma planlarını eleştirdi. Korkmaz, kamu harcamalarının etkin kullanılmaması durumunda bu tür önlemlerin bütçe açıklarını kapatmada yetersiz kalacağını savundu. Ayrıca, kamu yatırımlarının azaltılması ve vergilerin artırılmasının özel yatırımları olumsuz etkileyerek işsizliği artıracağını ve kalıcı büyümeyi engelleyeceğini belirtti. Yeni vergi reform paketi kapsamında, vergi istisnalarının kaldırılması ve konut satışlarında vergi muafiyetinin sona erdirilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor.
24 Mayıs 2024

226 milyar liralık vergi paketinin detayları açıklandı. Pakette yurt dışına çıkış harcının 150 liradan 1.500 liraya çıkarılması gibi bireyleri ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul’daki işlemlere vergi getirilmesi planını ertelediklerini duyurdu. Yeni düzenlemelerle çok uluslu ve yerli şirketlerin yanı sıra bireyler tarafından ödenen vergilerin artırılması hedefleniyor.
14 Haziran 2024

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, radikal İslamcılar ve Yahudi düşmanlarını daha hızlı sınırdışı etmeyi kolaylaştıran yeni yasa paketinin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Hamburg'da düzenlenen ve yaklaşık bin kişinin katıldığı bir gösteri, 'Hilafet çözüm değildir' ve 'Almanya değerler diktatörlüğü' temalı pankartlarla dikkat çekti. Alman güvenlik makamları, 480 kişiyi dini aşırıcılık gerekçesiyle tehlike teşkil eden kişi olarak sınıflandırıyor ve bu kişilerden 152'si Alman vatandaşı, 120'si ise çifte vatandaş. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı, ülkedeki İslamcıların üye potansiyelini 27 bin 480 olarak tahmin ediyor.
30 Nisan 2024

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, içişleri ve dışişleri bakanlarına gönderdiği yazıda, AKP'nin Almanya'daki seçim kampanya etkinliklerinde nefret söylemi içeren mesajlar yayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Almanya'da yabancı yetkililerin seçim etkinliği düzenlemesi hükümet iznine bağlı olup, seçim öncesi son üç ayda bu etkinliklere izin verilmiyor. Buschmann, izin zorunluluğunun dikkatle uygulanması ve Türkiye'ye kuralların hatırlatılması gerektiğini belirtti. Yeşiller partisi sözcüsü Lamya Kaddor, resmi olmayan yollarla seçim etkinliklerinin düzenlenebildiğine dikkat çekti.
13 Nisan 2023

Türkiye'de KDV oranının %18'den %20'ye yükseltilmesi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcının 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarılması ve harç tutarlarının %50 artırılması gibi vergi ve harçlara yapılan zamlar sonrasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Twitter üzerinden hükümete yönelik eleştirilerini dile getirdi. Akşener, adı konmamış bir IMF programının uygulandığını iddia ederken, Babacan iktidarın beceriksizliğini ve Davutoğlu ise ekonomi yönetiminin yanlışlığını eleştirdi.
7 Temmuz 2023

Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nin (BAMF) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında yapılan iltica başvuruları, 2022 yılının toplamını geçti. Türkiye'den yapılan başvurular, geçen yıla göre %45 artış gösterdi. Bu, Almanya'ya yapılan iltica başvurularındaki en yüksek artış oranı oldu. Başvurularda Suriye, Afganistan ve Türkiye vatandaşları ilk üç sırada yer alıyor.
10 Ekim 2023

Almanya'nın eski başbakanı Angela Merkel, Almanya'da yaşayan Türklerin başbakanının kendisi olduğunu belirtti. Merkel, görev süresi boyunca Almanya'da sürekli olarak yaşayan herkesin başbakanı olduğunu ifade etti. Almanya'da yaşayan Türklerin ülkenin bir parçası olduğunu belirten Merkel, son yıllarda Almanya'ya kalıcı olarak yerleşenlerin sayısının arttığına işaret ederek bu insanları toplumla bütünleştirme görevinin devam ettiğini vurguladı.
2 Ekim 2023

Almanya Göçmen ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre, Türk vatandaşları Ekim 2023'te 9 binden fazla başvuruyla Suriyelileri ve Afganları geride bırakarak iltica oranlarında birinci sıraya yükseldi. Eylül ayı itibariyle Almanya'da sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşı sayısı 35 bin 283 olarak açıklanmıştı, bu da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 204'ten fazla artış anlamına geliyor. Avrupa İstatistik Ofisi de Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısının tüm zamanların rekorunu kırdığını açıklamıştı.
3 Kasım 2023

Almanya Dışişleri Bakanlığı, vize başvurularında yaşanan yoğunluk nedeniyle Türkiye, Çin ve Fas'ta vize retlerine itiraz sürecini altı ay süreyle askıya aldığını açıkladı. Bu karar, salgın sonrası seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla artan başvuru yükünü hafifletmek ve bekleme sürelerini kısaltmak amacıyla alındı. Altı ayın sonunda pilot projenin sonuçları değerlendirilecek ve başarılı bulunması halinde diğer vize bölümlerine de uygulanabilecek. İtiraz sürecinin gönüllü bir hak arama yolu olduğu ve kanunlarla belirlenmiş bir süreç olmadığı vurgulandı.
14 Haziran 2023

Almanya'nın yeni tedarik yasası, Alman şirketlerinin tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre koruması konularında uyulması gereken kuralları belirliyor. Yasaya uymayan şirketlere 8 milyon avroya kadar cezalar uygulanabilecek. Türkiye, Almanya ile önemli ticari ilişkilere sahip olduğu için bu yasa, Türk şirketlerine de uyum baskısı yaratacak. Uzmanlar, Türkiye'deki ihlaller nedeniyle Alman mahkemelerinde yüzlerce davanın açılabileceği konusunda uyarıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'üretim üssü' hedefi bu yasa nedeniyle zorlanabilir.
2 Ocak 2023

Almanya'da darbe planı yaptığı düşünülen 'İmparatorluk Vatandaşları'na (Reichsbürger) yeni baskınlar yapıldı. Kendilerini 'Alman İmparatorluğu Vatandaşı' olarak gören bu grup, Almanya'yı meşru devlet olarak tanımıyor ve üyeleri arasında Nazi taraftarları da bulunuyor. Münih başsavcılığı, Wolfratshausen'de tutuklanan bir şüphelinin, Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'ın kaçırılması amacıyla Hırvatistan'dan ateşli silah almayı planladığını itiraf ettiğini duyurdu.
10 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümü desteklemek amacıyla kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirmişti. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükelleflerinin yabancı paralarını Türk lirasına dönüştürmeleri halinde geçerli oluyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla, bu vergi istisnası 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar için de uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, 2003 yılından sonra Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin çoğunlukla kârlı işletme ve banka alımlarında yoğunlaştığını, fiziki yatırımların ise sınırlı kaldığını belirtiyor. 2023 yılında Türkiye'ye 6,2 milyar dolar yabancı sermaye girişi olurken, 6,9 milyar dolar yerli sermaye çıkışı yaşandı. Korkmaz, yabancı sermaye çekmek için sıcak para ve spekülatif sermayeyi kontrol altına almanın, devletin kurumsal yapısını güçlendirmenin ve mülkiyet güvencesini sağlamanın, ayrıca daha yüksek teşvikler sunmanın önemini vurguluyor.
26 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı fon yöneticilerine yönelik İngilizce Twitter mesajında, yerel seçimlerden sonra uzun bir süre seçim olmayacağını ve bu durumun orta vadeli ekonomik programın uygulanması için bir engel teşkil etmeyeceğini belirtti. Ancak, yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesinden bu yana beklenen döviz girişi gerçekleşmedi ve yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımları dışında ciddi bir döviz girişi olmadı. Vatandaşlar, seçimler öncesinde kurların baskılandığını fark ederek, ellerindeki parayla döviz ve altın almaya yönelmişler.
15 Mart 2024

Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlığına geçiş yaparak Alman vatandaşlığını kaybeden beş Türk vatandaşının durumunu değerlendirdi. Divan, Alman yasalarının, AB hukukuyla çelişmediğini ve bir AB üyesi olmayan ülkenin vatandaşlığına geçişin Alman vatandaşlığının kaybına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıracak yeni bir yasa tasarısının haziran sonunda yürürlüğe gireceği bilgisi verildi. Bu yeni düzenleme, Alman vatandaşlarının başka bir vatandaşlığa geçiş yaparken Alman vatandaşlığını kaybetmeyeceklerini garanti altına alacak.
25 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı tatili sonrasında Meclis'te ele alınması beklenen yeni vergi paketi, her alanda vergi artışını öngörüyor. Muhalefetin yanı sıra AKP içinden de eleştiriler geldi. AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vergi paketinin can sıkıcı düzenlemeler içerdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti. Tayyar, ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu paketin mecliste yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2024

Murat Muratoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in birkaç ay önce yeni vergi getirmeyeceklerine dair verdiği sözleri hatırlatarak, yeni vergi paketinde birçok yeni verginin yer aldığını belirtti. Muratoğlu, toplanan verginin artmaması durumunda hükümetin rahatının kaçacağını ve yandaşların yeterince ihale alamayacağını ifade etti. Ayrıca, benzer durumların Güney Amerika gibi diğer bölgelerde de yaşandığını vurguladı.
22 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023
İşaretlediklerim