Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

İktidara yakın medya kuruluşlarında görev yapmış Şebnem Bursalı ve CHP'den istifa edip AKP'ye geçen Mehmet Ali Çelebi, İzmir 1'inci bölgeden AKP adına milletvekili seçildiler. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, AKP bu bölgeden yüzde 25,49 oy alarak Meclis'e dört milletvekili göndermeye hak kazandı. Seçilen diğer AKP milletvekilleri arasında Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu da bulunuyor.
15 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını 'dayatma' olarak değerlendirip altılı masayı terk ettiğini açıkladı. Bu gelişme üzerine CHP'li büyükşehir belediye başkanları Ankara'da toplanma kararı aldı. Akşener, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını göreve çağırdı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın deprem çalışmaları nedeniyle toplantıya katılamayacağı belirtildi.
3 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda anlaşmazlık yaşanan altılı masa toplantısından ayrıldığını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını dört liderin desteğiyle ortaya koymasına karşın, Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önermişti. Saadet Partisi kaynakları, Akşener'in bir sonraki toplantıya katılmasını beklemiyor ve olası katılımın sürpriz olacağını belirtiyor. İYİ Partili kaynaklar da Akşener'in toplantıya gitme ihtimalinin düşük olduğunu ifade ediyor.
3 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda altılı masanın noter görevi yapmayacağını belirtti. Akşener, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun 'Kılıçdaroğlu'nun aday olmaması durumunda altılı masanın dağılacağı' yönündeki ifadelerini eleştirerek, İYİ Parti'ye yönelik baskı olduğunu ifade etti. Ayrıca, İYİ Partili Cihan Paçacı'nın Kılıçdaroğlu'nu hedef alan ifadeler nedeniyle genel başkan yardımcılığından istifa ettiğini hatırlattı.
24 Şubat 2023

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, partinin lideri Meral Akşener'in onayına rağmen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıktı. Akşener, altılı masayı terk ettikten sonra İmamoğlu ve Yavaş'ın yardımcı adaylığı formülüyle masaya döndü. Ağıralioğlu'nun, Akşener'in masaya dönüş görüşmeleri sırasında yaptığı açıklama parti içinde rahatsızlık yarattı ve parti disiplinine aykırı bulundu. Parti yöneticileri, bu tür açıklamaların kar zarar hesabının doğru yapılmasını gerektirdiğini belirtti.
16 Mart 2023

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, altılı masanın cumhurbaşkanı adayı konusunda bir uzlaşmaya vardığını ve adayın kamuoyunun beklediği bir isim olacağını ifade etti. Ancak İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, aday üzerinde bir mutabakat sağlanmadığını söylemişti. Altı liderin ortak açıklamasında 'ortak cumhurbaşkanı adayında ortak bir anlayışa ulaşıldığı' belirtilmiş ve nihai açıklamanın 6 Mart'ta yapılacağı kaydedilmişti. İYİ Parti'nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına mesafeli durduğu, diğer dört partinin ise adaylığına yakın durduğu biliniyor.
3 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Etimesgut Belediye Başkan adayı olarak gösterilen Erdal Beşikçioğlu, adaylığının duyurulmasının ardından CHP Ankara İl Başkanlığı'nda bir konuşma yaptı. Beşikçioğlu, seçmenlere hitap edeceğini ve 'senaryoyu bundan sonra biz yazacağız' dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile aralarında herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtti ve sanat hayatına hobi olarak devam edeceğini, bu konuda parti örgütünden tam destek aldığını ifade etti.
12 Ocak 2024

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ile konuşan bir AKP'li, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarması halinde seçimlerin ikinci tura kalacağını, aksi takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını savundu. AKP'li, muhalefetin muhtemel adayları hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise partisinin kendi adayını çıkaracağını ve ittifaklarla herhangi bir ortaklıkları olmadığını belirtti.
8 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, muhalefetin oluşturduğu altılı masa toplantısında, cumhurbaşkanı adayının halkın tercihlerini yansıtacak şekilde anketlerle belirlenmesini önerdi. Bu öneri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleştiği iddialarına karşı bir duruş olarak yorumlandı. İYİ Parti içinde Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan sesler olduğu ve bu bağlamda İYİ Partili Cihan Paçacı'nın partideki görevinden istifa ettiği belirtildi.
27 Ocak 2023

Gelecek Partisi Çanakkale İl Başkanlığı, AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan'ın üç yıl önce yaptığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aday olursa kendisinin de aday olacağına dair açıklamasının ardından, Turan için cumhurbaşkanlığına adaylık imza kampanyası başlattı. Turan, söz konusu açıklamasının ironi amaçlı olduğunu belirtmişti. Kampanya, Turan'ın aday olabilmesi için gereken 100.000 imzayı toplamayı hedefliyor.
9 Mart 2023

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, 'son siyasi gelişmeler ışığında' partisinden istifa ettiğini duyurdu. Ancak, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile yaptığı görüşme sonrasında istifasını geri aldığını açıkladı. Bu gelişme, İYİ Parti'nin altılı masadan ayrılmasının ardından yaşanan parti içi hareketliliğin bir parçası olarak görülüyor. Daha önce İYİ Parti GİK eski üyesi Bülent Gürsoy istifa etmiş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini belirtmişti.
5 Mart 2023

AKP'nin eski üyesi Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi yönündeki çağrısına, altılı masa olarak bilinen muhalefet partilerinin temsilcileri tepki gösterdi. DEVA Partisi, Gelecek Partisi, CHP ve İyi Parti temsilcileri, seçimlerin zamanında yapılmasının demokrasinin bir gereği olduğunu ve anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten maddesine atıfta bulunarak Arınç'ın önerisine karşı çıktılar. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi fikri ilk olarak bir AKP yetkilisi tarafından dile getirilmişti.
13 Şubat 2023

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, partinin 'helalleşme' çağrısını ve 'başörtüsü teklifi'ni video yayınlandığında öğrendiklerini ifade etti. Tezcan, bu konuların partinin yetkili kurullarında tartışılmadan açıklandığını ve bu nedenle örgütün yeterince sahip çıkamadığını belirtti. Ayrıca, CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in de parti kararlarının danışmanların yönlendirmesiyle alındığını eleştirdiği belirtildi.
22 Eylül 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partili belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Bu buluşmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hakkında önceki açıklamaları nedeniyle istifa eden ancak göreve geri dönen Cihan Paçacı tarafından karşılandı. Paçacı, altılı masanın dağılmasının Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusundaki farklı düşüncelerden kaynaklanmaması gerektiğini, ancak bu şekilde yorumlandığını belirtti. İYİ Parti'nin kazanabilecek bir aday üzerinde ısrar ettiğini ve Akşener'in aday olmayacağını açıkladığını ifade etti. 6 Mart'taki Millet İttifakı toplantısına Akşener'in katılıp katılmayacağı konusunda bilgi vermedi.
4 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı ve altılı masa ile ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Özlale, CHP'nin masayı sadece Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onaylatmak için kurduğu iddialarına karşı çıkarak, İYİ Parti'nin onay makamı olmadığını belirtti. Ayrıca, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde halkın iradesinin nasıl rol alacağını kestiremediklerini ifade etti ve itirazının şahıslara değil, yaklaşıma olduğunu vurguladı.
4 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, SÖZCÜ TV'de İpek Özbey'in sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, partinin değişime her zaman açık olduğunu ve parti içi tartışmaların CHP'yi güçlendirdiğini belirtti. Ayrıca, demokrasiden yana olanların birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Ekrem İmamoğlu'nun aday olacağını doğrulayan Kılıçdaroğlu, CHP seçmeninin yılgınlığını reddetti.
12 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevlendirilen Abdulkadir Selvi'nin, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmeye dair iddiaları, Baykal'ın oğlu Ataç Baykal tarafından yalanlandı. Ataç Baykal, görüşmenin olumlu geçtiğini ve fotoğraf çekilmesi talebinin kendisinden geldiğini belirtti. Ayrıca, Ahmet Hakan'ın Deniz Baykal'ın kızı için milletvekilliği talep ettiği yönündeki iddiasını da reddetti ve bu tür bir talebin mantık dışı olduğunu ifade etti.
10 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, oyuncu Mehmet Aslantuğ'un partilerinden milletvekili adayı olduğunu açıkladı. Erkan Baş, Aslantuğ'un Ahmet Kaya'yı savunması ve sanatçı kimliğiyle tanındığını belirterek, milletvekilliği adaylığını kabul etmesinden dolayı teşekkür etti. Aslantuğ, daha önce TRT1'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisinden, 'sual eden tavrı' nedeniyle çıkarıldığını duyurmuştu.
29 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanı Özgür Özel, gazeteci Murat Ağırel ile yaptığı görüşmede genel başkanlık için aday olduğunu ve hazır olduğunu ifade etti. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı seçimlerindeki mağlubiyetinin ardından partide yenilenme çağrıları yapılmasının ve Kılıçdaroğlu'nun yenilenme sürecine destek vereceğini belirtmesinin hemen sonrasında geldi. Özel, takım çalışmasına ve her pozisyonda görev almaya hazır olduğunu, üye ve delegenin kararına saygılı olacağını belirtti.
13 Haziran 2023
İşaretlediklerim