Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini bu ay 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracağını öngörüyor. Banka, asgari ücret artışının enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağını ve yıl sonu TÜFE beklentisinin yüzde 42 olacağını belirtiyor. Ayrıca, Mart yerel seçimlerinin mali politikalarda potansiyel gevşemeye dair belirsizlik yarattığını ifade ediyor. Deutsche Bank yetkilisi, 2024 sonunda dolar kuru tahminini 1 dolar için 36 lira olarak öngörüyor.
12 Ocak 2024

Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Temmuz'daki toplantısında politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasını bekliyor. Daha önce yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltilen faiz oranının piyasalar tarafından yeterli bulunmadığı ve döviz kurlarının arttığı belirtiliyor. Ankete göre, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 25 ile 50 arasında değişirken, medyan beklenti yüzde 28,50 olarak öngörülüyor.
15 Temmuz 2023

Merkez Bankası, bankaların bilançolarındaki Türk Lirası ağırlığı yükümlülüğünü yüzde 60'tan yüzde 57'ye indirdi. Ayrıca, yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalar için menkul kıymet tesisi oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e çekildi. Bu düzenlemeler, yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ve 'liralaşma' adı altında yapılan düzenlemelerin akıbetinin merak edilmesiyle birlikte geldi.
25 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar oy birliğiyle alındı ve Fed, işsizlik oranının düşük, enflasyonun ise yüksek kalmaya devam ettiğini belirtti. FOMC'nin uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflediği, bu hedeflere ulaşma konusunda risklerin dengelendiği ifade edildi. Fed Başkanı Powell, ekonominin beklendiği gibi seyretmesi durumunda bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olacağını söyledi.
31 Ocak 2024

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru düştü. Çoğu ekonomist bu kararı doğru bulurken, bazıları yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, geçen ay atanan Merkez Bankası başkan yardımcılarının bu kararda etkili olduğu belirtildi.
24 Ağustos 2023

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında, kur farkı ödemeleri Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Yeni bir torba yasa ile bu yükün tamamının Merkez Bankası'na devredilmesi planlanıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu durumun bütçeye olan yükü sınırlamayı hedeflediğini ancak enflasyonla sonuçlanabileceğini belirtti. Ağaoğlu, devletin bu harcamaları vergi artışı veya borçlanma yoluyla karşılamak zorunda kalabileceğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde yaptığı açıklamada, faiz politikalarında bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme konusunda kararlı olduklarını belirtti. Erdoğan, geçmişteki 'düşük faiz, düşük enflasyon' politikasını hatırlatarak, aynı anlayışla çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, Merkez Bankası'nda bir kadın yöneticinin olmasının önemine değindi ve finans sektörünü güçlendirme çabalarından bahsetti. Ekonomi politikalarının 'normalleşmesi' amacıyla Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirildiği ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atandığı bilgisi verildi.
14 Haziran 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Bu artış, piyasa aktörlerinin ve uluslararası kurumların beklentileriyle paralel bir hareket oldu. Daha önce düşük faiz politikasında ısrar eden iktidarın bu tutumu ekonomiyi krize sokmuştu. Ancak yeni yönetimin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Bu faiz artışı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
26 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son politika toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmamaya karar verdi ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce Kasım ayında başlayan ve toplamda 500 baz puanlık bir indirim döngüsü gerçekleştiren Merkez Bankası, Aralık ve Ocak aylarında da faiz oranını sabit tutmuştu. Şubat ayında ise faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çekmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş, ancak Merkez Bankası bu beklentilere rağmen faiz oranını değiştirmemiştir.
23 Mart 2023

ABD'nin en büyük bankalarından JP Morgan, Türkiye'nin yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 50'den yüzde 57'ye çıkardı. Bu artış, Merkez Bankası'nın faiz artışından sonra geldi. Şu anki enflasyon oranı yüzde 38,21 olmasına rağmen, yükselen döviz kuru, vergi artışları ve yeni ekonomi politikaları nedeniyle enflasyonun daha da artacağı öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 enflasyon tahminini yüzde 20 olarak belirtmişti, ancak uluslararası kurum ve kuruluşların tahminleri bu orandan daha yüksek.
22 Temmuz 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Aralık ayı toplantı tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda, para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı olacağı belirtilirken, Fed yetkilileri faiz oranlarının zirve veya zirveye yakın seviyelerde olduğunu ve enflasyon risklerinin azaldığını ifade etti. 2024 sonunda faiz indiriminin uygun olabileceği görüşüne yer verildi. Fed, 2023'ün son toplantısında politika faizini yüzde 5,25 - 5,5 aralığında sabit tutmuş ve 2024 için 75 baz puanlık indirim öngörmüştü.
4 Ocak 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye'de aralık ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Bu oran, önceki yılın aynı dönemine göre hesaplanan baz etkisiyle düşük çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadelede uygulanan politikaların olumlu etkilerini önümüzdeki aylarda vatandaşların daha net hissedeceğini belirtti. Bakan, enflasyonla mücadelede işsizlik ve ekonomik küçülmeye yol açmayan politikaların uygulanmaya devam edeceğini ifade etti.
3 Ocak 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkardı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla alındı. Bu, bankanın mart ayından bu yana 11. faiz artırımı oldu ve toplamda faiz oranını 525 puan yükseltti.
26 Temmuz 2023

Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından geldi. Ancak, Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan birçok ekonomist, yapılan faiz artırımını yeterli bulmadı. Ekonomistler, faiz artışının beklentilerin altında kaldığını ve yapısal reformların eşlik etmesi gerektiğini ifade ettiler.
22 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların döviz mevduatından Türk Lirası mevduatına geçişini teşvik etmek amacıyla menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. 24 Şubat'tan itibaren uygulanacak yeni oranlarla, bankaların Türk Lirası mevduat hedeflerine ulaşmaları durumunda indirimli oranlar uygulanacak, hedefleri tutturamayanlar için ise daha yüksek oranlar geçerli olacak. Merkez Bankası, mevduatta liralaşma hedefini de yüzde 50'den yüzde 60'a yükseltti ve bir ödül-ceza sistemi getirdi. Bankaların son dönemde TL mevduat hedeflerini tutturabilmek için mevduat faizlerini artırdıkları ve bu durumun sektör işleyişini olumsuz etkilediği belirtiliyor.
7 Ocak 2023
İşaretlediklerim