İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Britanya ile vardığı anlaşmayı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bu anlaşmanın Türkiye'nin iç sistemine müdahale olduğunu belirtti. Ayrıca, anlaşmanın ve Türkiye'de kurulacak olan yeni polis merkezinin İngiltere tarafından duyurulmasını eleştirdi ve Türkiye'nin bu konuda henüz bir açıklama yapmamasını sorguladı.
10 Ağustos 2023

Türkiye ve ABD, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'in görüşmeleri sonucunda, terörizme karşı ortak mücadelede işbirliğini artırmak üzere Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatma kararı aldı. İki ülke, savunma sanayi işbirliğini ilerletme fırsatlarını değerlendirme ve bölgesel öncelikler, savunma işbirliği, ekonomik büyüme, ticaret, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi çeşitli alanlarda ilişkilerini güçlendirme konularını ele aldı. Ayrıca, Suriye krizi ve Gazze'deki insani krizin çözümüne yönelik taahhütlerini yinelediler.
9 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin Suriye'deki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğini olağanüstü derecede tehdit ettiğini belirtti. 14 Ekim 2019'da çıkarılan başkanlık kararnamesiyle Suriye'deki gelişmelerin ABD ulusal güvenliğine yönelik tehdidi nedeniyle 'acil durum' ilan edilmişti. Biden, bu 'acil durum' süresini bir yıl daha uzattı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri saldırı düzenlemeye yönelik faaliyetlerinin IŞİD'in yenilgiye uğratma çabalarını baltaladığı, sivillerin canını tehlikeye attığı ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı bozduğu belirtildi.
13 Ekim 2023

Kuzey Kıbrıs'ta hükümetin, AKSA Enerji ile ihalesiz ve alım garantili yeni bir sözleşme yapılabilmesi için kamu ihale yasa tasarısını değiştirmeye çalışması mecliste ve sokakta gerilime yol açtı. Ana muhalefet ve EL-SEN sendikası hükümetin bu adımını eleştirdi. Mecliste stenografların ek mesaiye kalmama eylemi nedeniyle tasarı onaya sunulamadı ve Bakanlar Kurulu grev kararlarını yasakladı. Başbakan Ünal Üstel, yasa değişikliğinin amacının Türkiye'den elektrik taşımak olduğunu belirtti. Ana muhalefet ise uzun vadeli yeni bir sözleşmenin neden ihalesiz yapılmak istendiğini sorguladı.
7 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Libya'da Daniel Kasırgası sonrası su kirliliğine bağlı hastalıkların artmasından endişe duyduğunu açıkladı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, selin yaşandığı Libya'nın Derne kentinde 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin kayıp olduğunu belirtti. BM Libya Destek Misyonu, ülkede su kirliliği konusunda özellikle endişe duyduklarını ve hastalıkların yerleşmesini önlemek için dokuz BM kuruluşunun çalıştığını ifade etti. Libya Hastalıklarla Mücadele Merkezi Başkanı Haider al-Saeih, en az 150 kişinin kirli su içtikten sonra ishal olduğunu belirtti.
18 Eylül 2023

Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Türkiye, 'endişe, kınama ve itidal' içerikli bir açıklama yayınladı ve dolaylı olarak arabuluculuğa hazır olduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tüm tarafları itidalle hareket etmeye ve gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırdı.
7 Ekim 2023

Gazze'de beş aydır süren savaşa rağmen, Türkiye'nin İsrail ile ticareti kesintisiz devam ediyor. Ocak ayında Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 350 milyon dolar, İsrail'den ithalatı ise 141 milyon dolar olarak kaydedildi. İki ülke arasındaki ticarette plastik ve mamulleri, kara taşıtları, elektrikli makineler ve demir çelik gibi ürünler öne çıkıyor. Bu durum, Türkiye'nin dış politikadaki sert tutumuna rağmen ekonomik ilişkilerin devam ettiğini gösteriyor.
29 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

Ayşenur Arslan, Devlet Bahçeli'nin 25 Haziran'daki TBMM grup konuşmasında, Türkiye'yi 3. Dünya Savaşı fikrine ısındırmaya çalıştığını iddia etti. Arslan, Bahçeli'nin konuşmasının Erdoğan'a Sinan Ateş mesajı vermek amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın mültecilerin geri dönüşü ve Suriye politikası hakkındaki açıklamalarına dikkat çekti. Arslan, Suriye ile normalleşme sürecinin önemine vurgu yaparak, bu sürecin Türkiye'ye de yansımasını temenni etti.
27 Haziran 2024

Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesindeki Mali Eylem Gücü (FATF) tarafından Ekim 2021'de gri listeye alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi, Türkiye'yi bu listeden çıkarmayı öncelikli hedef olarak belirlemişti. Şimşek'in açıklamalarının ardından FATF yetkilileri Türkiye'de incelemeler yaparak 28 Haziran'da açıklanacak karar için temel bir rapor hazırlayacaklar. Türkiye'nin uluslararası finans ve yatırım ilişkilerini iyileştirmek amacıyla gri listeden çıkma beklentisi sürüyor.
7 Mayıs 2024

Tunus'un Safakes kentinden yola çıkan ve sığınmacıları taşıyan bir tekne, İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında battı. Kazada 41 kişi hayatını kaybetti, dört sığınmacı ise kurtarıldı. Kurtarılan kişiler, teknenin 45 kişiyle yola çıktığını ve aralarında üç çocuğun bulunduğunu belirtti. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, 2014'ten bu yana Libya ve Tunus'tan İtalya'ya geçmeye çalışırken 14 bini aşkın kişi öldü ya da kayboldu.
9 Ağustos 2023

Türkiye, Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle gri listeye alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin bu listeden çıkarılması için çalışmalarını yoğunlaştırdı. FATF'nin belirlediği yedi eksiklikten beşinin giderildiği, kalan iki eksiklik üzerinde ise ilgili bakanlıklar ve kurumlarla toplantılar yapıldığı bildirildi. Gri listede olmanın Türkiye'ye sermaye akışında azalma ve sendikasyon kredilerinde maliyet artışı gibi olumsuz etkileri olduğu belirtiliyor.
15 Temmuz 2023

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye'ye yaklaşık 51 milyar dolarlık ekonomik yardımın ayrıntılarını yakında açıklayacağını duyurdu. BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında daha önce 50,7 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzalanmıştı. BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tuk el-Mari, anlaşmanın 'ekonomik yardım' olarak nitelendirildiğini ve ayrıntıların yakında açıklanacağını belirtti.
20 Temmuz 2023

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini ekimde onaylayacağı konusunda umutlu olduğunu belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Türkiye ve Macaristan'ın onay süreçlerinin tamamlanması sonrasında Finlandiya İttifak'a katılmış, ancak İsveç konusundaki çekinceler sürmüştü. Billström, Türk hükümetinin Vilnius'taki NATO liderler zirvesinde onay sürecinin hızlı bir şekilde işletileceği sözünü verdiğini hatırlattı.
1 Eylül 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin NATO üyesi olmasına rağmen Rusya'dan S400 hava savunma sistemi aldığını ve bu nedenle F35 projesinden çıkarıldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinde demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında gerilediğini belirtti. Korkmaz, Rusya'nın şovenist politikalarını ve Putin'in diktatörlük eğilimlerini eleştirirken, İran'daki rejimin halktan kopuk olduğunu ve BRICS ülkeleri ile olan ticaretin Türkiye'ye zarar verdiğini ifade etti.
9 Temmuz 2024

Son 5 yılda Türkiye'de gerçekleşen seçimlerde, iç politika ile dış politika sıkça birbirine karıştırıldı. Özellikle 2019 yerel seçimleri, 2017 Anayasa referandumu ve 2023 genel seçimleri dönemlerinde, Türkiye'nin dış politikadaki tutumu ve dış güçlerle ilişkileri ön plana çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesi ve TBMM'de çoğunluğun sağlanması, yerel seçimlerin önemini azaltırken, asıl sorunun Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz olduğu belirtiliyor. Bu krizin üstesinden gelmenin yolu ise Batı ile ilişkilerin düzeltilmesinden geçiyor.
4 Mart 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Türkiye'deki seçim sürecine müdahale ettiğini ve 'deep fake' içeriklerin arkasında Rusların olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, bu iddialarını somut delillere dayandırdığını ve Türkiye'nin iç işlerine karışılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna işgalini eleştirdi ve NATO'nun genişlemesine destek vereceğini ifade etti. YETAM Başkanı Yuriy Mavaşev ise Rus özel kuvvetlerinin Erdoğan'ın kazanması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ve Putin'in Türk muhalefetinden korktuğunu söyledi.
12 Mayıs 2023
İşaretlediklerim