Kobani davası, Türkiye'de 108 kişinin yargılandığı ve aralarında HDP'nin eski eş başkanlarının da bulunduğu önemli bir dava olarak öne çıkıyor. Eski Eş Başkan Selahattin Demirtaş'ın uzun savunması ve diğer yazıları, geniş ilgi görüyor ve internet üzerinden erişilebilir durumda. Demirtaş ve diğer siyasetçiler, yıllardır süren çatışmaların ortasında doğmuş ve barış için mücadele etmişlerdir. Necmiye Alpay, Demirtaş'ın yazılarından alıntılar yaparak, Türkiye'deki demokratik değerler ve ifade özgürlüğü üzerine düşündürücü noktalar sunuyor.
9 Mayıs 2024

HDP, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş için hak ihlali kararı verdiğini ve Türkiye'nin bu karara uymaması halinde eylül ayında yaptırımlarla karşılaşabileceğini açıkladı. İki siyasetçi, Kasım 2016'da tutuklanmış ve cezaevi görüşmelerinin kaydedilmesine itiraz etmişlerdi. İç hukukta sonuç alamayınca AİHM'ye başvurmuş ve mahkeme Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetmişti.
8 Haziran 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kadın bakanlığına ve kadın haklarıyla ilgili diğer amaçlara tahsis edilmesi önerisinde bulundu. Kılıçdaroğlu, Halk TV'deki bir programda bu öneriyi 'gayet güzel' olarak nitelendirdi ve Demirtaş'a teşekkür etti. Demirtaş, 2016'dan bu yana cezaevinde olup, AİHM'nin hak ihlallerine karar verdiği bir dava sürecinde bulunuyor. Türkiye, AİHM'nin kararlarını uygulamamakta ısrar ediyor.
29 Ocak 2023

Diken yazarı Levent Gültekin, 'Cumhurbaşkanı topluma açıkça yalan söylüyor' ifadesi nedeniyle 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. İstanbul 23'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcının beraat yönündeki mütalaasını tekrarlaması üzerine hakim beraat kararı verdi. Gültekin, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada beraat ettiğini duyurdu ve eleştirinin hakaret olarak görülmediği günlerin geri gelmesi dileğinde bulundu.
13 Nisan 2023

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya üzerinden iktidarın ahlaki değerleri yıkıp yandaş yığınlar yarattığını belirtti. Demirtaş, muhalefete seçimlerle ilgili öneri ve eleştirilerde bulunarak, demokrasi için geniş katılım çağrısı yaptı. Ayrıca Instagram hesabını aktif kullanacağını duyurdu ve çeşitli karikatürlerini paylaştı.
8 Ocak 2023

Yargıtay'ın bozduğu kararın ardından yeniden yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'ya, mahkeme tarafından önce 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, cezayı yarı oranında artırarak 10 yıl 15 aya çıkardı, ancak daha sonra indirim yaparak cezayı 9 yıl 4 ay 15 güne indirdi. Sonuç olarak, Mızraklı'ya ilk yargılandığında aldığı ceza ile aynı ceza verilmiş oldu.
29 Kasım 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne cezaevinden seçimlere dair çağrı yaparak, gençler, kadınlar ve emekçilerin seçimleri örgütlemeye ve propaganda yapmaya başlamalarını istedi. Demirtaş, korku duyanların bu süreç için uygun olmadığını belirtti ve muhalefetin adayının henüz belli olmadığı bir dönemde, seçim kampanyası için aktif bir tutum sergilediğini gösterdi. Ayrıca, siyasetçilerin ve milletvekillerinin direniş ve sokak örgütlenmesi için daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini vurguladı.
7 Ocak 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin durumu ve kendi politik geleceği hakkında eleştirilerde bulunarak aktif politikayı bıraktığını açıkladı. Demirtaş, cumhurbaşkanlığı adaylığı talebinin reddedilmesinden bahsetti. HDP Eş Sözcüsü Ebru Günay, Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunun hukuki durumu nedeniyle değerlendirilmediğini ve Demirtaş'ın bir kadın aday önerdiğini belirtti. Günay, partinin özeleştiri sürecinde olduğunu ve diyalog sorunu olmadığını ifade etti.
1 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne cezaevinden seçim çalışmalarına katılım çağrısında bulundu. Demirtaş, her fırsatta seçim çalışması yapılmasını istediğini belirtti ve ikna edilemeyenler için kendisine haber verilmesini, mektup yazabileceğini ifade etti. Ayrıca, eski sevgililerle uğraşılmaması yönünde esprili bir gönderme yaptı ve bu ifadeleri sosyal medya üzerinden paylaştı.
5 Ocak 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi kin, nefret, yalan, hakaret ve kışkırtma ile ülkeyi barut fıçısına çevirmekle suçladı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, halka öfkelerini sandığa saklamalarını ve oylarını değişim için kullanmalarını tavsiye etti. Ayrıca, İmamoğlu'nun Erzurum mitingine yapılan taşlı saldırıya da değinildi. Erdoğan ve Bahçeli'nin muhalefeti hedef gösteren açıklamaları ve tonlarının seçimler yaklaştıkça yükseldiği belirtildi.
7 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Halk TV hakkında başlattığı inceleme ve kendisi hakkındaki ifadelerine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Şahin, Halk TV'nin provokatif yayınlar yaptığını ve Demirtaş'ın övülmesinin kabul edilemez olduğunu belirtmişti. Demirtaş ise kendisinin örgüt üyeliğinden hüküm giymediğini ve haksız yere suçlandığını ifade ederek Şahin'e sert sözlerle karşılık verdi.
18 Mart 2023

Birgün gazetesi politika editörü Gökay Başcan, 15 Ocak 2021 tarihli bir yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandı. Yazıda, Kocaman'ın Erdoğan'ı nikahından sonra ziyaret ettiği ve kısa süre sonra Yargıtay üyeliğine atandığı belirtilmişti. İstanbul 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Başcan'a toplamda 23 ay 10 gün hapis cezası verilirken, ceza ertelendi. Gazetenin yönetim kurulu başkanı ve yazıişleri müdürü ise beraat etti.
14 Haziran 2023

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, aktif politikayı bıraktığını duyurmuş ve cezaevinde sanatsal faaliyetlere yöneldiği belirtilmiş. Resim, müzik ve öykü kitapları ile sanatsal üretimini sürdüren Demirtaş, şimdi de Karadeniz kemençesi çalmaya başlamış. Danışmanı Zınar Karavil, Demirtaş'ın dış dünyadaki gelişmeleri ve özellikle düşünce, teknoloji alanlarındaki yenilikleri takip ettiğini ifade etmiş.
22 Haziran 2023

Kendini doktor olarak tanıtarak kanser ilaçları pazarlayan ve Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u sosyal medya ve ofisine giderek tehdit eden Mustafa Yücel, beş yıl altı ay hapis cezasına mahkum edildi. Yücel, daha önce elektronik kelepçe ile serbest bırakılmış, ancak kelepçesini kırarak tehditlerine devam ettiğini belirtmişti. Mahkeme, 'tehdit' ve 'ısrarlı takip' suçlarından dolayı verilen cezanın ardından Yücel'in Eskişehir'i terk etmeme şartıyla tahliyesine karar verdi.
4 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kobani davasında verilen cezalara tepki gösterdi ve yargılama sürecinin hukuki olmadığını vurguladı. 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada, Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 32 yıl dokuz ay, Ahmet Türk'e ise 10 yıl hapis cezası verildi. Özel, davanın siyasi olduğunu ve verilen cezaların kabul edilemez olduğunu belirtti.
16 Mayıs 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tutuklu eski HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın kitabının tanıtımını yapan Halk TV'ye 'suçluyu övmek' gerekçesiyle para ve program durdurma cezası verdi. Ayrıca Tele1 ve FOX TV'ye de farklı gerekçelerle para cezaları kesildi. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, kurumun seçim öncesi eleştirel yayın yapan yayıncıları hizaya getirmeyi hedeflediğini iddia etti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise Halk TV'nin provokatif yayınlar yaptığını ve Demirtaş'ın övülemeyeceğini belirtti. Demirtaş ise RTÜK Başkanı'na sert bir yanıt verdi.
22 Mart 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine karşı 'kindar, öfkeli ve düşmanca' davranışlarının sebebini açıklayacağını belirtti. Demirtaş, açıklamanın detaylarını yarın saat 19.00'da yapacağını ifade etti. Erdoğan'ın geçmişte muhalefete ve eleştirenlere yönelik kullandığı sert ifadeler ve hakaretler makalede hatırlatıldı.
30 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklamayla aktif politikayı bıraktığını duyurdu. Demirtaş, partisinin oy oranındaki düşüşe dair eleştirilerde bulunarak, partisinin sloganlarla ilerleyemeyeceğini ve toplumsal çöküşün kaçınılmaz olacağını ifade etti. Ayrıca, partisine kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci başlatma çağrısında bulundu.
31 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, iktidarın PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştüğü ve istediği sonuçları alamadığı iddialarını gündeme getirdi. Demirtaş, bu iddiaları Twitter üzerinden paylaşarak, iktidarın bu durumu kullanarak muhalefeti 'terörle iş birliği yapmakla' suçladığını ifade etti. Ayrıca, iktidarın 2019 yerel seçimleri öncesinde de benzer bir görüşme gerçekleştirdiğini ve Öcalan'ın mektubunu medyada paylaştığını hatırlattı.
25 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası 10 ilde ilan edilen OHAL hakkında muhalefeti uyararak, iktidarın başka planları olabileceğini ve OHAL'in amacı dışında kullanılması durumunda sert tepki gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Demirtaş, 2016'da ilan edilen OHAL'in muhalefeti susturmak için kullanıldığını hatırlatarak, benzer bir durumun tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim