Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve heyetiyle bir araya geldi. Görüşmede rehine takası, Gazze'deki durum, ateşkes ve kuşatmanın sona erdirilmesi gibi konular ele alındı. Filistin halkının insani ihtiyaçlarının karşılanması ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının bölge istikrarı için önemi vurgulandı.
3 Şubat 2024

Türk sanat müziği sanatçısı Muazzez Ersoy, bir röportajında muhalif sanatçılara seslenerek 'En büyük muhalif Recep Tayyip Erdoğan' dedi. Ersoy, Erdoğan ile uzun yıllara dayanan bir dostluğu olduğunu ve ona 'Reis' diye hitap edildiğini belirtti. Ayrıca, sosyal medyada 'isteyenin isteyene istediğini söyleyememesi' için platformlara T.C. kimlik numarasıyla girilmesi önerisinde bulundu.
25 Eylül 2023

Küba, Asya, Afrika ve Latin Amerika'dan birçok devlet başkanının katılımıyla 'G77+Çin' zirvesine ev sahipliği yapacak. Zirve, Küba Devlet Başkanı Migul Diaz Canel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açılış konuşmasıyla başlayacak. Zirvede bilimin, teknolojinin ve yeniliğin rolü ele alınacak. G77, 1964 yılında 77 ülke tarafından kurulmuş ve bugün 134 üyesi bulunmaktadır.
15 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir dizi bakanla birlikte resmi bir ziyaret için Mısır'a gitti. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi tarafından resmi törenle karşılanacak olan Erdoğan, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu ziyaret, 2013'teki darbe sonrası gerilen Türkiye-Mısır ilişkilerinde son yıllarda yaşanan yumuşamanın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Erdoğan, daha önce Sisi ile aynı masada bulunmamak için çeşitli uluslararası toplantılara katılmamıştı, ancak 2022'nin sonunda iki lider arasında bir yakınlaşma yaşanmıştı.
14 Şubat 2024

Mısır Devlet Başkanı Sisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında uzun bir aradan sonra bir buluşma gerçekleşti. Bu buluşma, daha önce Temmuz ayında planlanmış ancak iptal edilmişti. Fatih Altaylı, bu buluşmanın 10 yıl gecikmeli olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önemine vurgu yaparken, eğer muhalefetten biri bu ziyareti gerçekleştirmiş olsaydı, iktidar yanlısı basının ve AKP sözcülerinin tepkisinin nasıl olacağını sorguluyor.
15 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kahire ziyareti, Türkiye'nin Mısır ile 12 yıllık gerginlikten sonra ilişkileri normalleştirme ve stratejik ortaklıklar geliştirme yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu ziyaret, iki ülke arasında geçmişte yaşanan anlaşmazlıkları aşma ve yeni bir güç birliği oluşturma iradesinin bir göstergesi olarak görülüyor. Ayrıca, bu gelişme Ortadoğu'daki bölgesel güç denklemlerine de etki edecek bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.
17 Şubat 2024

Orta Doğu'da sürekli değişen ittifaklar, bölgedeki karışıklığın ana kaynaklarından biri olarak gösteriliyor. Türkiye ile Mısır arasındaki inişli çıkışlı ilişkiler, bu durumun en belirgin örneklerinden biri. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte Sisi'yi 'darbeci-katil' olarak nitelendirmesine rağmen, son dönemde iki ülke arasında ilişkilerin düzelme çabaları göze çarpıyor. Ancak, Mısır'da idam cezasına çarptırılan Muhammed El Biltaci gibi isimlerle ilgili durumlar, bu ilişkilerin karmaşıklığını ortaya koyuyor. Türkiye'nin bu konudaki sessizliği, pragmatik dış politika anlayışının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
9 Mart 2024

Türkiye, Arap Ayaklanması döneminde izlediği ve özellikle Türkiye-Mısır ilişkilerini olumsuz etkileyen politikaları gözden geçiriyor. Bölgede yeni bir istikrar ve barış ortamının oluşmasıyla birlikte, Türkiye 'Masaya dahil değilsem masayı yıkarım', 'Oyun kuramazsam oyunu bozarım' anlayışını terk etmeye karar verdi. Bu yeni dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır ile yakınlaşma niyetleri belirginleşti. Özellikle Mısır ile yıllar sonra karşılıklı elçiler atandı ve dışişleri bakanları düzeyinde ziyaretler gerçekleştirildi, bu süreç Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti ile taçlandırıldı.
15 Şubat 2024

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin iyileşmesi, bölgesel dinamikler açısından önemli sonuçlar doğurabilir. Bu iyileşmenin, özellikle Libya'daki çatışmaların çözümüne ve Doğu Akdeniz'deki enerji işbirliğine olumlu etkileri olması beklenmektedir. Mısır Cumhurbaşkanı Es-Sisi'nin açıklamaları, Mısır'ın bu süreçte Yunanistan'ın tutumunu da dikkate alacağını ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıkların çözümünü önceleyebileceğini gösteriyor. Bu durum, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmazlıkların da ele alınabileceğini işaret ediyor.
17 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti MKYK toplantısında Beşşar Esed ile görüşme olasılığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Özbekistan'daki Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısında Esed ile görüşmeyi planladığını ancak İran'ın bu görüşmeyi engellediğini belirtti. Erdoğan, uluslararası ilişkilerde ebedi dostluklar ve düşmanlıklar olmadığını vurgulayarak, Esed ile görüşmeye her zamankinden daha yakın olduklarını ifade etti. Ayrıca, Erdoğan'ın 14 Mayıs seçimlerinden önce Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ile ilişkileri normalleştirme stratejisi belirlediği belirtildi.
1 Temmuz 2024

Türkiye, yerel seçimlerin ardından Nisan ayında dış politika gündemine hızlı bir dönüş yapacak. Almanya Cumhurbaşkanı'nın ziyareti, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin Ankara ziyareti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in beklenen ziyareti ve Türk-Yunan ilişkileri üzerine teknik düzeyde görüşmelerin ardından Yunan Başbakanı'nın Türkiye ziyareti planlanıyor. Bu görüşmelerde terörizmle mücadele, ekonomik iş birlikleri, bölgesel güvenlik ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi gibi konular ele alınacak.
30 Mart 2024

Avrupa'nın vize zorlukları nedeniyle Türk turistler Mısır'a yönelmeye başladı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Mısır Turizm Otoritesi ve Mısır Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, Mısır'ın Türk turistlere vize kolaylığı sağladığı belirtildi. Mısır Ankara Büyükelçisi Amr el-Hamami, Türk turist sayısının 2023'te 2022'ye göre üç kat arttığını ve bu yıl 250 bin Türk turist hedeflediklerini açıkladı.
15 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 13 yıl sonra gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya geldi. Görüşmede, Erdoğan PKK'nın gündemden çıkarılması gerektiğini ve terörle mücadelede birlikteliğin önemini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin IKBY ile ticari ilişkilerini geliştirme arzusunu dile getirdi ve sınır kapılarının açılmasının önemine değindi.
23 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında nezaket ziyareti olarak nitelendirilmeyen, iki tarafın da önem verdiği bir çalışma ziyareti planlanıyor. Erdoğan, Özel'in sağlık durumu ve geçirdiği göz ameliyatı hakkında bilgi aldı. İki liderin buluşması için Beştepe ve CHP'nin özel kalemleri arasında koordinasyon sağlanıyor. Özel, buluşma öncesinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret ettiğini ve ondan bilgi aldığını belirtti.
25 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden tarafından davet edildiği ve sonrasında bu davetin iptal edildiği iddia ediliyor. İddialar, Erdoğan'ın Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşmesinin ardından ortaya çıktı. Gazeteci Cansu Çamlıbel, diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere dayanarak gezinin yapılacağını teyit ettiğini belirtiyor. Ancak, Beyaz Saray'ın açıklamalarına rağmen, davetin gerçekten iptal edilip edilmediği konusunda net bir bilgi yok.
27 Nisan 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Irak'a günübirlik bir ziyaret gerçekleştirdi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlatacağını belirtti. Ziyaret sırasında, Türkiye'nin Irak'a yönelik politikasında farklı etnik ve dini gruplar arasında ayrım yapılmadığı vurgulandı. Ayrıca, Irak'ın PKK'yı yasaklı örgüt olarak kabul etmesi gibi önemli gelişmeler de ele alındı.
22 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2011 yılından bu yana ilk kez Irak'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya geldi. Görüşmelerde terörle mücadele, su kaynaklarının kullanımı ve Türkiye'ye doğalgaz ile petrol akışı gibi konular ele alındı. Ziyaret sırasında iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalanması bekleniyor.
22 Nisan 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'da başladı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi. İstanbul'daki yemekte Berlinli döner ustası Arif Keleş tarafından döner servis edildi. Alman medyası, Steinmeier'ın ziyaretinin İstanbul'dan başlamasını Türkiye hükümetine bir sinyal olarak yorumladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Steinmeier'ı Ankara'da ağırlayarak öğle yemeğinde Ankara döneri sundu ve bu durumu basın açıklamasında esprili bir dille dile getirdi.
24 Nisan 2024

Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkiler, liderler arasındaki etkileşimlerle şekillenmekte ve zaman zaman gerginlikler yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deneyimi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile olan ilişkilerde belirgin bir rol oynamakta. İki ülke arasında son dönemde sert söylemler azalmış ve daha sakin bir dönem yaşanıyor, ancak henüz karşılıklı ziyaretler başlamamış. Fransızlar, genellikle ilişkilerde diyalog başlatan taraf olduklarını belirtiyor ve Türkiye ile sadece ikili ilişkilerde değil, diğer uluslararası konularda da işbirliğinin sürdürülmesini önemsiyorlar.
4 Mayıs 2024

Akif Beki'nin yazısında, Mısır'ın ekonomik zorluklar içinde olduğu ve bu nedenle Türkiye ile ilişkilerini düzeltmeye çalıştığı belirtiliyor. Mısır'ın Ras el-Hikma kasabasını 22 milyar dolara Birleşik Arap Emirlikleri'ne satması, ekonomik sıkıntılarının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Demokratik Değişim Hareketi Sözcüsü Rubil Gökdemir'in verdiği bilgilere göre, Mısır'ın kısa vadeli borcu 40 milyar dolar, toplam dış borcu ise 144 milyar dolar iken, Türkiye'nin kısa vadeli borcu 210 milyar dolar, toplam dış borcu 492 milyar dolar. Yazı, Türkiye'nin ekonomik durumunun ciddiyetini vurgulayarak, Mısır'ın yaşadığı ekonomik krizle karşılaştırıyor.
16 Şubat 2024
İşaretlediklerim