Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), dolar/TL'nin 2024'te 40'a ulaşacağını tahmin ediyor. Kuruluşun büyüme beklentisi 2023 için yüzde 3,5, 2024 için yüzde 2,3 olarak belirlendi. Ayrıca, ortalama TÜFE tahminleri 2023 için yüzde 53, 2024 için yüzde 48 olarak belirlendi.
3 Kasım 2023

Britanya merkezli tur operatörü Jet2holidays, son beş yıl içinde hizmet verdikleri noktalar arasında en hızlı büyüyen turizm merkezinin Türkiye olduğunu belirtti. Şirket, 2018 yılından beri Türkiye’ye uçuş programlarının yüzde 200 arttığını ve paket tatil programları da satan şirketin uçuş sıklığının artması, mevsimlerin süresinin uzaması ve 2019 yılında İzmir’in yeni durak olarak eklenmesinin talebi artırdığını aktardı. Ayrıca, şirketin gerçekleştirdiği ankette, İngiltere’deki turistlerin en çok hava ve iklim nedeniyle Türkiye’yi tercih ettiği ortaya çıktı.
17 Ağustos 2023

Doğan Holding, Aytemiz Akaryakıt'ın yüzde 50 hissesini Rus şirketi PSCJ Tatneft'e 320 milyon dolar karşılığında satma kararı aldı. Bu satıştan Doğan Holding'in payına 160 milyon dolar düşecek. Satış bedeli, Aytemiz Akaryakıt'ın 31 Aralık tarihli finansal tablolarına göre aktif toplamının yüzde 7,27'sine ve şirket değerinin yüzde 13,93'üne denk geliyor. İşlemin kapanışı, gerekli yasal onayların alınmasının ardından gerçekleşecek.
5 Nisan 2023

Abu Dabi merkezli yatırım şirketi Mubadala, Getir'in nihai kontrolünü devralmak için Türkiye Rekabet Kurumu'na başvurdu. Bir zamanlar 12 milyar dolar değer biçilen Getir, Britanya pazarından çekilmiş ve yeniden yapılandırma sürecine girmişti. Getir'in kurucusu Nazım Salur'un şirketin diğer varlıklarını yönetmesi beklenirken, Türkiye'deki operasyonlarda çoğunluk hissesinin Mubadala'ya ait olacağı iddia ediliyor. Bu hamle, Britanya ve Avrupa'daki tasfiyeyi kolaylaştırmayı ve Türkiye pazarındaki yatırım payını büyütmeyi hedefliyor.
6 Eylül 2024

İtalya mali polisi, ABD'li RedBird Capital Partners şirketinin Milan futbol kulübünü satın almasına ilişkin bir inceleme başlattı. İnceleme, kulübün azınlık hissedarlarından biri olan Lüksemburg merkezli Blue Skye şirketinin şikayeti üzerine gerçekleşiyor. Blue Skye daha önce satış işlemini durdurmak için girişimlerde bulunmuştu. Soruşturma kapsamında henüz kimse sorgulanmazken, RedBird firmasının Milano'daki ofislerinde aramalar yapıldı ve bazı belgelere el konuldu.
27 Ocak 2023

ABD merkezli e-ticaret ve teknoloji şirketi Amazon, yapay zeka girişim şirketi Anthropic'e 4 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlıyor. San Francisco merkezli Anthropic, Amazon'un bulut hizmetlerini kullanacak ve gelecekteki yapay zeka modellerini Amazon'dan satın alacağı büyük miktardaki özel mikro çiplerde deneyecek. Amazon, Anthropic'te yönetim kurulu koltuğu elde etmeyeceğini, sadece azınlık hisselerine sahip olacağını duyurdu.
25 Eylül 2023

Petrol Ofisi Grubu, BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonları olan BP Petrolleri AŞ ve BP Turkey Refining Limited şirketlerini satın almak üzere bir hisse alım sözleşmesi imzaladığını açıkladı. Satış işleminin bedeli açıklanmazken, işlemin kapanışının düzenleyici kurumun onayına bağlı olduğu ve Rekabet Kurumu'nun onayının ardından 2024 yılında tamamlanması bekleniyor.
16 Kasım 2023

Google, YouTube için 'Playables' adlı yeni bir oyun oynama uygulaması geliştiriyor. Şirket, çalışanlarına gönderdiği bir e-posta ile uygulamanın test edildiğini belirtti. Test oyunları arasında atari oyunu Stack Bounce gibi oyunlar bulunuyor. Oyunların YouTube'un sitesinde, Google'ın Android ve Apple'ın iOS mobil sistemlerini çalıştıran cihazlarda oynanabileceği belirtildi.
24 Haziran 2023

Coca-Cola, Microsoft'un bulut sistemleri ve yapay zeka uygulamalarını kullanabilmek için 1.1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliği kapsamında, Microsoft Azure bulut hizmetlerinde çalışan sohbet robotları ve diğer yapay zeka hizmetlerinin geliştirilmesi planlanıyor. İki şirket, bu teknolojileri kullanarak Coca-Cola'nın üretkenliğini artırmayı ve iş süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Microsoft'un Copilot teklifleri de Coca-Cola tarafından test edilecek.
24 Nisan 2024

Formet Metal ve Cam Sanayii AŞ, 23 Şubat 2024 tarihinde 200 bin adet hissesini geri aldı. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yaptığı açıklamaya göre, bu işlemle birlikte şirketin sahip olduğu toplam hisse sayısı 585 bin 772 adete ulaştı. Geri alınan hisselerin şirket sermayesine oranı %0,10885 olarak belirlendi. Bu işlem, 25 Aralık 2023 tarihli yönetim kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında gerçekleştirildi.
25 Şubat 2024

Amazon, Apple ve diğer 12 büyük şirket, yapay zeka robotu ChatGPT'nin kullanımını kısıtlama kararı aldı. Bu karar, ChatGPT'nin kişisel verileri izinsiz toplama endişeleri ve OpenAI'a yönelik 'büyük miktarda kişisel veri çalma' iddiasıyla açılan toplu dava sonrasında geldi. Ayrıca, Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi'nin (CAIDP) Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) başvurusu ve yapay zeka uzmanlarının açık mektubu, GPT-4 gibi yapay zeka teknolojilerinin kullanımının durdurulması gerektiğini vurguluyor.
12 Temmuz 2023

Seçimlerin ardından Borsa İstanbul'da yükseliş devam ediyor. Londra'da yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'dan hisse senedi almak için TL elde edebileceği swap piyasasının yeniden hayata geçirileceği haberleri, borsadaki yükselişi etkiledi. Yabancı yatırımcılar en çok Astor Enerji, Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik, Türk Traktör ve Ziraat Makineleri, Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret, İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketlerin hisselerini aldı. En çok satılan hisseler ise Enerjisa Enerji, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret, Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret, Türk Telekomünikasyon ve Emlak Konut oldu.
12 Ağustos 2023

Sasa Polyester Sanayi A.Ş., çıkarılmış sermayesini 2 milyar 302 milyon 591 bin 217 liradan 5 milyar 295 milyon 959 bin 799,10 liraya yükseltme kararı aldı. Sermaye artırımının bir kısmı 2022 yılı karından, bir kısmı ise olağanüstü yedeklerden karşılanacak. Şirketin hisse değeri son bir yılda yedi kat arttı ve bu durum uluslararası haber ajansı Bloomberg tarafından da dikkate alındı. Sasa, son dönemde sermaye piyasası aktörleri arasında anlaşmazlığa sebep oldu ve kasımda yabancı yatırımcıların en çok işlem yaptığı hisse konumundaydı.
13 Nisan 2023

Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın geliri, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde 34,1 milyar dolara, bilişim teknolojisi şirketi IBM'nin geliri ise 14,8 milyar dolara çıktı. Meta'nın net karı bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 164 artışla 11,6 milyar dolara yükseldi. IBM'nin üçüncü çeyrekte elde ettiği gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,6 artışla 14,8 milyar dolara yükseldi ve şirketin net karı yılın üçüncü çeyreğinde 1,7 milyar dolara çıktı.
26 Ekim 2023

Türk iş insanı Acun Ilıcalı, sahibi olduğu ACM SPORTS aracılığıyla İrlanda Premier Lig takımlarından Shelbourne'deki yatırımlarını sonlandırdığını açıkladı. Shelbourne ile işbirliğine son verilmesinin ardından, Ilıcalı'nın futbol alanındaki yatırımlarını başka bir ülkede sürdürme planları olduğu belirtildi. Ilıcalı'nın yatırım yaptığı dönemde Shelbourne, 19 maçta 9 galibiyet, 8 beraberlik ve 2 yenilgi alarak ligi 4. sırada tamamladı. Acun Ilıcalı aynı zamanda İngiltere Championship takımlarından Hull City'nin de sahibi.
11 Kasım 2023

Oyun platformu Steam, Türkiye'deki kullanıcılarına TL ile oyun satma politikasını sonlandıracağını duyurdu. TL'deki hızlı değer kayıpları ve döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle bu kararı alan şirket, 20 Kasım'dan itibaren Türkiye'deki kullanıcılarına oyunları ABD doları üzerinden satacak. Bu değişiklik, oyun geliştiricilerin oyunları için uygun fiyatları seçmesini ve güncel tutmasını kolaylaştıracak.
25 Ekim 2023

Aselsan, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, 2,28 milyar lira olan ödenmiş sermayesini yüzde 100 artırma kararı aldığını duyurdu. Bu artış, geçmiş yılların kârlarından karşılanacak ve şirketin sermayesi 4,56 milyar liraya yükselecek. Sermaye artırımı için gerekli olan 2,28 milyar lira, (A) ve (B) grubu nama yazılı bedelsiz paylar olarak pay sahiplerine dağıtılacak.
9 Mayıs 2023

2032 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2032), Türkiye ve İtalya'nın ortaklaşa düzenleyeceği açıklandı. Şampiyonanın detayları hakkında daha fazla bilgi henüz paylaşılmadı.
10 Ekim 2023

Philip Morris International (PMI), üç yıl önce yaklaşık 1 milyar sterline satın aldığı astım ilacı üreticisi Ventura'yı, tepkiler üzerine 298 milyon sterline Molex'e satmak zorunda kaldı. PMI'ın Ventura'yı devralması, doktorlar ve halk sağlığı uzmanlarının yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı. Türk Toraks Derneği ve Avrupa Solunum Derneği de anlaşmaya tepki göstermişti. PMI, bu tepkilerin Vectura'nın bilimsel katılımını etkilediğini belirtti.
18 Eylül 2024
İşaretlediklerim