Piiz müzik grubunun davulcusu Mehmet Dudarık ve arkadaşı Oğuzhan Oğuz'a saldırdığı iddiasıyla yargılanan Bilge Kaan Korkmaz'ın 13 yıl altı aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, tahliye edilmesine Ankara başsavcılığı tarafından itiraz edildi. Ankara 65'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından, başsavcılık suçun vasıf ve mahiyeti ile delil durumunu gerekçe göstererek sanığın yeniden tutuklanması için itirazda bulundu. İtirazın değerlendirilmesi için dava dosyası nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderildi.
26 Nisan 2023

Tecavüz hükümlüsü Musa Orhan'a hakaret ettiği suçlamasıyla iki yıl dört aya kadar hapsi istenen oyuncu Hazal Kaya'nın cezalandırılmasına gerek görülmedi. Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi, hakaret eyleminin haksız bir fiile tepki olarak işlendiğini ifade ederek Hazal Kaya'ya 'ceza verilmesine yer olmadığı'na hükmetti. Kaya'nın avukatı Hande Kuday, kararın emsal olacağını söyledi.
30 Ekim 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, 'suçu ve suçluyu övme' ve 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlarından ifade verdikten sonra yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şartıyla serbest bırakıldı. Altaylı, bu durumu ilk kez yaşadığını ve mahkeme kararına şaşırmadığını belirtti. Avukatı Rezzan Aydınoğlu'nun karar sonrası gözyaşlarına hakim olamadığını, bunun sebebinin ise hukukun içinde bulunduğu durum olduğunu ifade etti. Altaylı'ya yöneltilen suçlamalar, sosyal medya paylaşımları ve bir video nedeniyle başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında gerçekleşti.
6 Ocak 2024

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

İstanbul Okmeydanı Cemevi'nde 10 yıl önce polis kurşunuyla ölen Uğur Kurt'un davasında, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı sonrası yeniden görülen duruşmada savcı, sanık polis Sezgin Korkmaz için iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı, Korkmaz'ı 'taksirle birinin ölümüne neden olmak' suçlamasıyla itham etti. Mahkeme, savunma için süre vererek duruşmayı 1 Mart 2024'e erteledi. AYM, Uğur Kurt'un yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş ve dosyanın yeniden yargılanması için karar vermişti.
15 Aralık 2023

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir boğaya balyozla vurarak öldürdüğü görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından tutuklanan Mustafa Yaprak, mahkeme tarafından tahliye edildi. Mahkeme, Yaprak'ın cezaevinde geçirdiği süre, suçun niteliği, delillerin toplanmış olması ve kaçma şüphesinin bulunmamasını gerekçe gösterdi. Ayrıca, Mardin, Diyarbakır ve Gaziantep baroları ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği'nin davaya katılma talepleri reddedildi. Sanıklar hakkında Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında üç yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu.
3 Ocak 2023

Kırşehir'de özel harekat polisi Hüseyin Emre Yılmaz, boşanma aşamasındaki eşi Aslı Yılmaz'ı öldürdü. Aslı Yılmaz, daha önce altı ay süreyle uygulanan ve sona eren uzaklaştırma kararının uzatılması için başvuruda bulunmuş, ancak Antalya 9. Aile Mahkemesi, şiddet eyleminde bulunacağına dair yeterli delil olmadığı gerekçesiyle talebi reddetmişti. Hüseyin Emre Yılmaz, eşini çocuklarının gözü önünde öldürdükten sonra kendini vurmuş ve hastanede tedavi altına alınmıştır.
24 Ocak 2023

Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesiyle dava düşmüş ve Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, denetimli serbestlik kararı için başvuruda bulunmuştu. İstanbul Anadolu 4. İnfaz Hakimliği, Pehlivan hakkında denetimli serbestlik kararı verdiğini ve kısa süre içinde tahliye edileceğini duyurdu.
17 Kasım 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 2016'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında işlenen suçlarla ilgili açılan davada, 'kaçma şüphesi olmadığı' gerekçesiyle tahliye edilen eski Terörle Mücadele Müdürlüğü Amiri Ünal Uyar'ın yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı. Müşteki avukatı Mehmet Demir, duruşmada Uyar'ın kaçışını dile getirdi. Mahkeme, bazı sanıklar hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni alınıp alınmadığını sorgulama ve eksik hususları giderme kararı alarak duruşmayı 2 Kasım'a erteledi.
10 Temmuz 2023

Gezi davasından tahliye edilen Merdan Yanardağ, tahliye olduğu Silivri Cezaevi'nden çıktıktan sonra yaptığı açıklamada, hala tutuklu olanları hatırladı. Yanardağ, 'Sevdiklerime kavuştum. Mutluyum, ama derin bir yara var. Can var içeride, Tayfun var içeride, Osman var içeride, rehin alınmış gibi imha edilmeye çalışılıyorlar.' dedi. Yanardağ, 100 gün önce AKP'li Galip Ensarioğlu'nun avukatlarıyla görüştürülmeyen PKK lideri Öcalan'la ilgili 'Devlet sürekli görüşüyor' sözlerini eleştirdiği için tutuklanmıştı.
4 Ekim 2023

Konya'da bir barınakta köpeğe işkence ederek öldürdükleri iddia edilen iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıktan sonra tahliye edilmişti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tahliye kararına yaptıkları itirazlar, sırasıyla 3'üncü ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedildi.
16 Ocak 2023

İstanbul Kadıköy'de mayoyla dolaştığı için sosyal medyada görüntüleri yayılan ve gözaltına alınan bir kadın, 'ahlak ve toplum değerleri' ile ilgili kitaplar okuması şartıyla serbest bırakıldı. Anadolu Başsavcılığı, kadının sosyal medyada yayılan görüntüleri üzerine soruşturma başlatmıştı. Kadın, 'zincirleme olarak hayasız hareketlerde bulunmak' suçundan adli kontrol tedbirleri uygulanması istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.
22 Eylül 2023

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde Hasret Çakır isimli 41 yaşındaki kadın, evinin balkonunda av tüfeğiyle vurularak ağır yaralandı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayın ardından jandarma ekipleri, güvenlik kamerası görüntülerini inceleyerek şüpheli M.B.'yi Bodrum ilçesinde gözaltına aldı. Şüpheli, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.
30 Mayıs 2023

Kara para aklama ve diğer suçlamalarla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin tutukluluğuna yapılan itiraz, hakimlik tarafından reddedildi. Avukat Sevinç Horoz'un tahliye talebi üzerine dosya üst mahkemeye gönderildi. İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan çift hakkında, 200 milyon lira değerinde sahte fatura düzenleyerek para akladıkları iddiasıyla soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında 14 kişi tutuklanmış, 9 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış ve 27 şirkete kayyım atanmıştı.
15 Kasım 2023

Ankara'nın Sincan Saraycık Mahallesi'nde yaşayan çarşı mahalle bekçisi Orkun Oruç, tartıştığı eşi Ayşe Oruç'u tabancayla öldürdü. Olayın ardından Orkun Oruç, aynı silahla intihar etti. Polis ve sağlık ekiplerinin olay yerine gelmesiyle çiftin cansız bedenleri bulundu. Çiftin bir çocuğunun olduğu bilgisi paylaşıldı.
28 Aralık 2023

Ankara'da 24 yaşındaki avukat Belen Nesil Coşğun'un silahla vurularak öldürülmesi olayının şüphelisi Muhammet B., emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece 'kadını kasten öldürmek' suçundan tutuklandı. Olay, Coşğun'un bulunduğu rezidanstan KADES'e yapılan bir çağrı üzerine güvenlik güçlerinin müdahalesiyle ortaya çıkmış, Muhammet B. ise 112 Acil Çağrı Merkezi'ne kız arkadaşının intihar ettiğini bildirmişti. Olay yerine ulaşan ekipler, Coşğun'u yerde yatarken bulmuş ve yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.
17 Haziran 2023

İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen H.K.G.'nin altı yaşındayken tarikat lideri babası Yusuf Ziya Gümüşel tarafından müridi Kadir İstekli ile 'evlendirilmesi' davasında mahkeme, 'genel ahlak' gerekçesiyle duruşmaların kapalı görülmesine karar verdi. Baroların ve sivil toplum kuruluşlarının davaya katılma talepleri reddedildi, sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın talebi kabul edildi. Tutuklu sanıkların hallerinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 27 Şubat'ta yapılmasına karar verildi. Davayı izlemek isteyen çok sayıda avukat, milletvekili ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi vardı ve bazı barolar ile sivil toplum kuruluşları katılma talebinde bulundu.
30 Ocak 2023

Ankara'da A.Y. isimli bir kişi, eşi C.Y.'nin yetersiz kişisel hijyen uygulamaları nedeniyle boşanma davası açtı. 19'uncu Aile Mahkemesi, C.Y.'yi tam kusurlu bularak boşanmaya ve 500 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Bölge Adliye Mahkemesi'nin onayladığı karar, Yargıtay 2'nci Dairesi tarafından da onanarak kesinleşti. Davacının iddiaları, tanık beyanlarıyla kanıtlandı.
28 Ocak 2024

İnsan hakları kurumlarında çalışan 11 kişinin yargılandığı Büyükada davası, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay, bir sanığın eksik araştırma sonucu hapis cezası aldığını ve üç sanığın beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyduğunu açıkladı ve Taner Kılıç hakkındaki yurt dışı yasağının devamına ve ByLock kullanımının araştırılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Haziran'da yapılacak.
8 Mart 2023
İşaretlediklerim