Bursa Şehir Hastanesi'nde görevli uzman doktor Nihan Alkış, hasta yakını T.E. tarafından yumruklu saldırıya uğradı. Alkış, beyin cerrahi servisine kaldırıldı ve tedavisi devam ediyor. Saldırgan T.E. gözaltına alındı. Olayın ardından hastanedeki bazı poliklinikler grev kararı aldı. Sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı'nın sağlıkta şiddeti önleyecek hiçbir tedbir almadığını vurguladı.
31 Ekim 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da gerçekleşen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremler sonucunda 294 kişinin yaralandığını, 18 kişinin durumunun ağır olduğunu ve bu kişilerin Adana ve Dörtyol'a nakledildiğini duyurdu. Ayrıca, deprem nedeniyle bazı sağlık kurumlarında çatlaklar oluştuğu ve hastaların tedbir amaçlı sevk edildiği bilgisini verdi. Sahra hastanelerinin hizmet vermeye devam ettiği belirtildi.
21 Şubat 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), deprem bölgesindeki incelemeler sonucunda bulaşıcı hastalık riskinin arttığını ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, içme suyu temini, temiz kullanma suyu ve tuvalet imkanlarının sağlanması, hijyen eğitimleri, atık yönetimi ve kemirgenlerle mücadele gibi konularda önerilerde bulundu. Ayrıca, sağlık çalışanlarının durumu, hastane güvenliği, aşı ve ilaç temini gibi konularda da tespitlerde bulunarak, çözüm önerileri sundu. Dernek, bulaşıcı hastalıkların takibinin yapılması ve gerekli laboratuvar altyapısının kurulması gerektiğini vurguladı.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası can kaybı 39 bin 672'ye yükseldi. Halk sağlığı uzmanları ve KLİMİK, deprem bölgesindeki yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskini artırdığı konusunda uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, şu an için salgın hastalık riskinin olmadığını, ancak önlemler alındığını belirtti. Bakan Koca, suyun şebeke aracılığıyla sağlanması, düzenli analizler ve klorlama, çöp toplama, kireçleme ve ilaçlama çalışmaları yapıldığını ifade etti.
18 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş deprem bölgesinde akut bağırsak enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskine dikkat çekiyorlar. Koca, bir suçiçeği vakası tespit edildiğini ve grip gibi diğer hastalıklarda salgın oluşturacak bir durumun olmadığını ifade etti. Ayrıca, bölgede barınma, tuvalet ve su sıkıntısının devam ettiği bilgisi verildi.
19 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, 6 Şubat depremlerinin ardından geçen 42 gün sonrasında temel ihtiyaçların hala sorun teşkil ettiğini ve yanlış yerleşim alanı seçimleri nedeniyle yaşanan yağış ve selin sorunları derinleştirdiğini belirtti. Varol, barınma alanlarının hastalık yuvasına dönüşebileceği, güvenli içme suyu sağlanamadığı ve atık arıtma sistemlerinin yetersizliği gibi konularda uyarılarda bulundu. Ayrıca, bölgede dizanteri, gastroenteritler, hepatit ve leptospirozis gibi hastalıkların artışı beklendiğini ifade etti.
20 Mart 2023

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Uluç, son üç ayda botoks uygulamalarına bağlı dört botulizm vakası gördüğünü belirtti. Sağlık Bakanlığı, mide botoksu uygulamalarına bağlı zehirlenmeler üzerine iki sağlık kurumunun faaliyetini askıya aldı ve soruşturma başlattı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, mide botoksu işleminin endikasyon dışı olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Uluç, botoksun yanlış kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve botoks yaptıranların uygulanan doz ve firmanın bilgisini sormaları gerektiğini vurguladı.
14 Mart 2023

2023'ün ilk iki ayında 465 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu belge, yurt dışında çalışmak isteyen doktorların gidecekleri ülkelere sunmaları gereken bir evrak. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına göçünde ciddi bir artış yaşanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu Beyaz Reform düzenlemeleri doktorların göçünü durduramadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Giderlerse gitsinler' açıklamasının ardından doktor açığını kapatma çabaları devam ediyor.
2 Mart 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, grip salgınlarının etkilerini azaltmak ve halk sağlığını korumak amacıyla 2023 yılı grip aşısı uygulamasının 15 Eylül itibarıyla başladığını duyurdu. 65 yaş üzeri bireyler ve kronik hastalığı olanlar grip aşısını ücretsiz olabileceklerini belirtti. Ayrıca, grip aşısının hastalığa yakalanma riskini azalttığını ve hastalığın şiddetini hafiflettiğini vurguladı.
24 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, 14 Mayıs seçimleri sonrasında yurt dışında çalışmak için gerekli olan 'iyi hal belgesi' alan doktor sayısında bir artış yaşandı. Nisan ayının ilk ve ikinci yarısında sırasıyla 90 ve 91 doktor belge alırken, mayısın ilk yarısında 94, ikinci yarısında ise 144 doktor belge aldı. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına gitmek için belge taleplerinde sürekli bir artış olduğu ve 2023'ün ilk üç ayında bu oranın %70'e ulaştığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, doktorların yurt dışına gitmesi konusunda 'Giderlerse gitsinler' ifadesini kullanmış ve yeni mezun doktorların istihdam edileceğini söylemişti.
1 Haziran 2023

İl sağlık müdürlükleri, aile hekimlerine hepatit B aşısı başta olmak üzere bazı aşılarda sıkıntı yaşanacağını ve yeterli sayıda aşı dağıtılamayacağını bildirdi. Aile hekimlerinden planlamalarını buna göre yapmaları ve önceliği bebeklere vermeleri istendi. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bağışıklama hizmetlerinin kırılgan bir sisteme dönüştüğünü belirtti ve aşı tedarikindeki eksikliklerin büyük bir beceri eksikliği olduğunu vurguladı. Birlik ve Dayanışma Sendikası ise özellikle deprem bölgesi Hatay’da bebek ve çocuk aşılarının tedarikinde sonbahara kadar sıkıntılar yaşanabileceğini açıkladı.
15 Temmuz 2024

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun yaptığı çalışmaya göre, Türkiye'nin birçok bölgesinde kızamık vakaları artış gösteriyor. Son altı ayda en çok vaka Bursa ve İstanbul'da bildirildi. Çalışmaya katılan aile hekimlerinin %6'sı 2023'te kızamık hastası gördüklerini belirtirken, aşı reddi nedeniyle son bir yılda 64 bin çocuğun aşısı yapılmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamığa bağlı ölüm iddialarını yalanladı ve durumun kontrol altında olduğunu ifade etti. Ancak TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ölüm belgelerinde gerçek sebeplerin yazılmadığını ve kızamık salgınının var olduğunu belirtti.
7 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) geri ödeme listesine 39 ilacın daha eklendiğini açıkladı. Bu ilaçlar arasında bir grip aşısı, üç immünglobulin, iki kronik böbrek yetmezliği ilacı ve üç antibiyotik bulunuyor. İlaçların 30'u yerli üretim olup, bu düzenlemenin hastaların tedavi süreçlerine katkı sağlaması bekleniyor.
19 Ağustos 2024

Son araştırmalar, 2050 yılına kadar dünya çapında yaşam beklentisinin erkeklerde 4,9 yıl, kadınlarda ise 4,2 yıl artacağını öngörüyor. Bu artış, bulaşıcı hastalıklar, yenidoğan ve sindirim hastalıkları, kardiyovasküler rahatsızlıklar ve COVID-19 gibi salgınların etkisini azaltan halk sağlığı girişimlerine bağlanıyor. Araştırmacılar, daha az gelişmiş ülkelerdeki insanların yaşam beklentisinin gelişmiş ülkelere yaklaşacağını belirtiyor. Ancak, insanların daha uzun yaşamasıyla sağlıksız geçirecekleri yılların da artması bekleniyor.
21 Mayıs 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 vakalarında dünya genelinde test pozitifliğinin yüzde 10'un, Avrupa'da ise yüzde 20'nin üzerine çıktığını açıkladı. DSÖ Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Maria Van Kerkhove, virüsün evrimleşmeye devam ettiğini ve daha şiddetli bir virüs riski oluşturabileceğini belirtti. Kerkhove, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda en az 40 sporcunun virüse yakalandığını ve özellikle risk grubundakilerin hatırlatma dozunu almaları gerektiğini vurguladı.
6 Ağustos 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Karadeniz bölgesinde Kurban bayramı sonrasında kene ısırıkları sonucu Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakalarında bir artış yaşandığını belirtti. Bakan Koca, Temmuz sonuna kadar bu vakaların artarak devam etmesinin muhtemel olduğunu ve hastalığın ağır seyredebileceğini vurgulayarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
6 Temmuz 2023

İsrail'de bir kişinin beyin yiyen amip olarak bilinen Naegleria fowleri nedeniyle ölmesi ve bir çocuğun da benzer şüpheyle hastaneye kaldırılmasının ardından 100'den fazla kişi hastanelere başvurdu. İsrail'in kuzeyindeki bir su parkında yüzen iki kişide bu amip tespit edildi. İsrail Sağlık Bakanlığı su parkını kapattı ve son iki haftadaki ziyaretçilerden ateş, baş ağrısı veya kusma gibi şikayetleri olanların sağlık kuruluşlarıyla irtibata geçmelerini istedi.
25 Temmuz 2024

Şanlıurfa'da sağlıkta şiddet vakaları artış gösteriyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin, sistem ve yetersizliklerden kaynaklanan sorunların sonucu olduğunu belirtti. Son yedi yılda Türkiye genelinde 23 bine yakın sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığı belirtilirken, gerçek sayının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Şanlıurfa'da sağlık hizmetlerinde yetersizlik, uzun bekleme süreleri ve hasta yakınlarının hastanelerde oluşturduğu kalabalık, şiddetin artmasına zemin hazırlıyor. Ayrıca, sağlık okuryazarlığının düşük olması ve göçmen nüfusun fazlalığı da şiddeti tetikleyen faktörler arasında.
11 Ekim 2023

Belçika'da koyun, keçi, sığır ve ineklerde ölümcül mavi dil hastalığı yayılmaya devam ediyor. Federal Gıda Ajansı verilerine göre, toplam 874 hayvan virüse yakalandı ve bu hayvanların 544'ü Flamanca konuşulan bölgede bulunuyor. Hastalık özellikle koyunlar arasında yayılırken, ölümler de bu tür arasında görülüyor. Virüs insanlara bulaşmıyor ve bir sivrisinek türünden kaynaklanıyor.
20 Ağustos 2024

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023
İşaretlediklerim