Edirne'nin Bulgaristan'a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda bir TIR'da yapılan aramada 266 kilo 489 gram skunk ele geçirildi. Polis ekipleri, narkotik dedektör köpek yardımıyla TIR'da arama yaparak uyuşturucuyu kolilerin içinde buldu. Skunk, marihuananın hammaddesi olan hint kenevirinden üretiliyor ve daha yüksek bağımlılık riski taşıyor. Olayla ilgili olarak TIR sürücüsü tutuklandı.
19 Temmuz 2024

Osmanlı Devleti tarafından 1911 yılında Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’na hediye edilen 700 kiloluk ve 161,5 metrekare büyüklüğündeki Hereke halısı, Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde restore ediliyor. Restorasyon sürecinde sekiz kişi çalışmakta olup, halının renkleri ve desenleri aslına uygun şekilde yenilenmektedir. Restorasyonun tamamlanmasının ardından halı, Uluslararası Adalet Divanı’ndaki yerine geri gönderilecektir.
5 Ağustos 2024

Aspendos Antik Kenti'nde Roma İmparatorluğu dönemine ait Zeus ve Afrodit'i tasvir eden iki heykel bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heykellerin 2 bin yıllık olduğunu ve 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildiğini belirtti. Heykellerin, İki Katlı Dükkanlar-Stoa Kompleksi'nde bulunduğu ve ülkenin kültür ve turizm hayatına katkı sağlayacağı ifade edildi.
27 Mayıs 2024

Manisa'nın Akhisar ilçesinde, Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen bir mozaik pano ele geçirildi. Meryem Ana figürünü içeren bu mozaik, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Akif Ersoy tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu. Bakan Ersoy, mozaik panonun Manisa Müzesi'ne teslim edildiğini ve kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelenin devam ettiğini belirtti.
14 Haziran 2024

Arkeologlar, Bulgaristan'ın Yunanistan sınırına yakın bir bölgede yaptıkları kazıda yaklaşık 2 metrelik antik Yunan tanrısı Hermes heykelini ortaya çıkardılar. Heykel, MÖ 356-339 yılları arasında Makedonya Kralı II. Filip tarafından kurulan Heraclea Sintica kentindeki antik bir Roma kanalizasyonunun kazısı sırasında bulundu. Baş arkeolog Lyudmil Vagalinski, heykelin baş kısmının korunmuş olduğunu ve çok iyi durumda bulunduğunu belirtti. Heykelin, antik Yunan orijinalinin Roma kopyası olduğu ve Hristiyanlığın Roma İmparatorluğu'nun resmi dini olarak kabul edilmesi sırasında toprakla örtüldüğü açıklandı.
7 Temmuz 2024

İtalya'nın başkenti Roma'da bir eve hırsızlık amacıyla giren kişi, ev sahibinin yatak odasında bulduğu bir kitaba dalınca yakalandı. 71 yaşındaki ev sahibi durumu polise ihbar etti ve polis hırsızı yakaladı. Hırsızın ilgisini çeken kitap Giovanni Nucci'nin 'Gli Dei Alle Sei' isimli eseriydi. Hırsız, ifadesinde hırsızlık yapmadığını iddia etse de çantasında başka yerden çaldığı tasarım kıyafetler bulundu.
22 Ağustos 2024

MÖ 1. yüzyılda batan bir Roma gemisinin enkazında bulunan Antikythera mekanizması, dünyanın en eski analog bilgisayarı olarak kabul ediliyor. Bu cihaz, astronomik nesnelerin hareketlerini tahmin etmek ve önemli olayların planlanmasına yardımcı olmak için kullanılmış. Enkazdan çıkarılan diğer eserler arasında bronz ve mermer heykeller, sikkeler ve seramik parçaları bulunuyor. Bu keşif, modern arkeolojinin en önemli buluntularından biri olarak değerlendiriliyor.
8 Temmuz 2024

Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde yapılan kazılarda, milattan önce 4 bin 200-4 bin 400 yıllarına ait 2 metrelik bir fırın bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, fırının yemek pişirmek için kullanıldığını ve büyük olasılıkla birden fazla aile tarafından paylaşıldığını belirtti. Ayrıca, kazılarda Ortaçağ ve Orta Tunç Çağı'na ait çeşitli objeler ve mühürler de bulundu. Kazı alanındaki saray bölümünü korumak için yeni bir çatı yapılacak ve ziyaretçi yolları yenilenecek.
15 Ağustos 2024

Romanya'nın Colti köyünde bir kadın tarafından bulunan ve yıllarca kapı stoperi olarak kullanılan taşın, milyonlarca yıllık amber olduğu ortaya çıktı. Taşın değeri yaklaşık 1,1 milyon dolar olarak belirlendi. Mirasçısı tarafından Krakow'daki Tarih Müzesi'nde incelenen taş, Romanya devletine satıldı ve Buzau İl Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Bu keşif, hem bilimsel hem de müze açısından büyük bir öneme sahip.
11 Eylül 2024

Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nden Çin anakarasına seyahat eden bir kişi, pantolonuna sakladığı 104 yılanla gümrükte yakalandı. Şıncın kentindeki Futian Limanı'nda durdurulan şüphelinin pantolon ceplerinde bantlarla ağzı kapatılmış altı bez çanta bulundu. Çantalardan farklı renk ve boyutlarda yılanlar çıktı. Yetkililer, yılanların çoğunun yerli olmadığını ve el konulanlar arasında süt ve mısır yılanlarının olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2024

Çanakkale'nin Biga ilçesinde 2011 yılında köy meydanında bulunan 2 bin 600 yıllık mermer yazıt, bölgede bir kehanet merkezi olabileceğine dair ipuçları veriyor. Arkeologlar tarafından incelenen yazıt, Parion Antik Kenti'nin yakınında bir dönem kehanet merkezi olabileceğini gösteriyor. Yazıtın dili, bilinen Grek alfabesinden farklı ve büyük ihtimalle Kuzey Ege'ye ait ünik bir dil. Bu bulgu, Parion'un kuruluş sürecinde Anadolu halklarının da yer aldığını ve bölgede sentez bir kültürün ortaya çıktığını gösteriyor.
15 Ağustos 2024

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

Çorum'un Sungurlu ilçesinde yapılan altyapı kazısında, Yunan mitolojisindeki şarap tanrısı Dionysos'un başının kabartma olarak yer aldığı yaklaşık 2 bin yıllık bir ağırlık taşı bulundu. Taşın Roma döneminde şarap yapımında kullanılan bir ağırlık pres taşı olduğu belirlendi ve Boğazkale Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Bu keşif, bölgede ilk kez Dionysos kabartmasının şarap endüstrisiyle alakalı bir taş üzerinde bulunması açısından önem taşıyor.
9 Ağustos 2024

Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nden Çin anakarasına seyahat eden bir kişi, pantolonuna sakladığı 104 yılanla gümrükte yakalandı. Şıncın kentindeki Futian Limanı'nda durdurulan şüphelinin pantolon ceplerinde bantlarla ağzı kapatılmış altı bez çanta bulundu. Çantaların içinden farklı renk ve boyutlarda yılanlar çıktı. Yetkililer, yılanların çoğunun yerli olmadığını ve el konulanlar arasında süt ve mısır yılanlarının bulunduğunu belirtti.
11 Temmuz 2024

Düzce'nin Konuralp beldesindeki Prusias Ad Hypium Antik Kenti'nde 1800 yıllık bir büst bulundu. Büstün, İmparator Hadrian döneminde rahiplik yapmış ve antik tiyatronun sahnesini inşa ettirmiş M. Iulius Proklos'a ait olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 56 santimetre yüksekliğinde ve 50 santimetre genişliğindeki büst, Antoninler döneminin ayrıntılı stilini temsil ediyor. Bölgede 2019'dan beri arkeolojik çalışmalar yürütülüyor.
15 Ağustos 2024

Titian’ın 1995 yılında çalınan ve Londra’da bir otobüs durağında plastik torba içinde bulunan rönesans dönemi tablosu, 15 milyon ila 25 milyon sterlin arasında bir fiyata alıcısını bekliyor. Venedikli ressamın 'Rest on the Flight into Egypt' adlı tabloyu 1508’de yaptığı düşünülüyor. Eser, tarih boyunca iki kez çalınmış ve son olarak 1995’teki hırsızlıktan sonra yedi yıl arayışın ardından bulunmuştu. Tablo, Christie’s tarafından 29 Haziran’da satışa çıkarılacak.
13 Haziran 2024

Amerikan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi küratörü Prof. Lorenzo Prendini, İstanbul Havalimanı'nda endemik türlerde yaklaşık 1500 akrep ve tarantula ile yakalandı. Prendini, Türkiye'de izinli araştırma yapmak üzere bulunuyordu ve bu canlıları yasadışı şekilde ülkesine götürmeye çalıştığını itiraf etti. Olay, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin korunması açısından önemli bir suç teşkil etmektedir.
13 Mayıs 2024

Kütahya'daki Tavşanlı Höyük'te yapılan kazılarda, Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nın sonuna tarihlenen 3 bin 750 yıllık bir fayans silindir mühür bulundu. Mühür, yangın tabakası içinde yer alıyor ve nadir bir buluntu olarak değerlendiriliyor. Bu keşif, Doğu ile Batı arasında yeni ticaret yollarının varlığını ortaya koyarken, Anadolu'nun ticaret tarihinde önemli bir boşluğu doldurması bekleniyor.
20 Ağustos 2024

Amerika Birleşik Devletleri, 50 yıl önce çalınıp New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenen iki bronz heykeli Tayland’a iade etti. 'Altın Çocuk' ve 'Diz Çökmüş Kadın' adlı antik bronz heykeller Tayland Ulusal Müzesi’nde sergilenmeye başladı. 11’inci yüzyılda yapıldığı düşünülen eserlerin Hinduizm ve Budizm inanışının sembolleri olduğu belirtiliyor. Tayland hükümeti, 30’dan fazla tarihi eserin ülkeye iadesi için diplomatik görüşmelerini sürdürüyor.
29 Mayıs 2024

Milli Saraylar Kalemkar Atölyesi'nde, İngiliz yapımı 300 yıllık iki büyük saat restore ediliyor. Bu saatler, mekanik aksamlarıyla birleştirildikten sonra Topkapı Sarayı'nda sergilenecek. Osmanlı Pazarı Saatleri olarak bilinen ve Osmanlı kültürünün estetik beğenisini yansıtan bu saatler, ahşap kasaları ve süslemeleriyle dikkat çekiyor. Restorasyon işlemi sırasında orijinal desenlere müdahale edilmediği belirtiliyor.
16 Mayıs 2024
İşaretlediklerim