Borsa İstanbul'da işlem gören 12 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında sağlık, gıda, turizm, otomotiv yedek parça, yatırım menkul değerler, gayrimenkul ve kağıt üretimi gibi çeşitli sektörlerden firmalar bulunuyor. Ancak Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerinin hisselerine uygulanan açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbirleri bir ay daha devam edecek.
23 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık dış ticaret açığının 35 milyar dolar iyileşerek 87 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Mayıs ayında yıllık ihracat 260 milyar dolarla tarihi zirvesine ulaşırken, ithalat son bir yılda 29 milyar dolar azaldı. Şimşek, cari açığın da mayıs ayında bir önceki aya göre 6 milyar dolar iyileşerek yaklaşık 26 milyar dolar seviyesine gerilemesini beklediklerini belirtti. Bu gelişmelerin dış finansman ihtiyacını azaltacağını ve finansal istikrarı güçlendireceğini ifade etti.
28 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı, cam liflerinden yapılan bazı ürünlerin ithalatında gözetim uygulaması yapılacağını duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, belirli ürünlerin ithalatında kilogram başına 2 doların altındaki birim gümrük kıymetleri için gözetim belgesi gerekecek. Bu ürünler arasında kırpılmış iplikler, fitiller, şeritler ve keçeler bulunuyor. Tebliğin yürürlüğe giriş tarihi tebliğin yayımlandığı tarihten 30 gün sonrasıdır.
28 Ocak 2023

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren Erbak Uludağ Pazarlama Satış ve Dağıtım AŞ'nin ve Namet Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği iddiası üzerine soruşturma açılmasına karar verdi. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri değerlendirerek bulguları ciddi ve yeterli buldu. Ancak, soruşturma kararlarının, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin kanunu ihlal ettiği ve yaptırım ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmediği belirtildi.
21 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı, BDDK'nın aldığı karar doğrultusunda, cep telefonu satışlarında uygulanan taksit sınırını 5 bin TL'den 12 bin TL'ye çıkardı. Bu değişiklikle birlikte, 12 bin TL'nin üzerindeki cep telefonları için üç ay vade ile taksit yapılabilecek. Yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonları bu sınırlamanın dışında tutulacak. BDDK ise beş gün önce 12 bin TL'ye kadar olan cep telefonları için taksit sınırını 12 aya çıkarmıştı.
11 Ocak 2023

Türkiye'de gıda fiyatlarının aylık yüzde 8.25, yıllık ise yüzde 71.12 arttığı belirtiliyor. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan tereyağı, peynir ve süt fiyatlarında büyük artışlar yaşanıyor. Ayrıca, hizmet sektöründe de fiyat artışları devam ediyor. Ulaştırma, sağlık, eğitim, lokanta ve otellerdeki yıllık artış oranları dikkat çekici seviyelerde. Bu durum, tüketici fiyatlarında enflasyonun düşüşe geçeceğine dair bir umut bırakmıyor.
5 Mart 2024

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin tavuk eti ihracatını 2024 yılının sonuna kadar aylık 10 bin ton ve toplamda 80 bin ton ile sınırladı. Bu karar, iç piyasadaki tüketici refahını korumak ve spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla alındı. Ayrıca, sektördeki ölçek ekonomisinin korunması ve iç talepte yaşanabilecek dalgalanmaların üretim kaybına yol açmaması gibi faktörler de göz önünde bulunduruldu. İhracat sınırlaması, 1 Mayıs 2024'ten itibaren yıl sonuna kadar geçerli olacak.
30 Nisan 2024

Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artış göstermesi sonucu lahmacun fiyatlarının da yükseldiğini ifade etti. Orhan, maliyet hesaplarına göre 40 TL'nin altında satılan lahmacunların içerisinde et bulunmasının mümkün olmadığını, bu nedenle hileli olabileceğini belirtti. İstanbul'un bazı ilçelerinde 20 TL'ye lahmacun satıldığı ve denetleyici kurumların lahmacunun hileye açık olduğunu söylediği aktarıldı.
10 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan bir tebliğ ile kamu muhasebatında uygulanacak kanuni ve temerrüt faiz oranları yeniden belirlendi. 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı ve temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde ise yüzde 16,75 olarak uygulanacak. Tebliğ, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girdi.
22 Temmuz 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hükümetin sıfır otomobiller için yaptığı matrah düzenlemesinin etkisinin sona erdiğini ve otomobil fiyatlarında artış beklediğini ifade etti. Kasım ayında getirilen düzenleme, satılan araçların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyerek ÖTV dilimlerini değiştirmiş ve fiyatları düşürmüştü. Ancak Şahin, bu önlemlerin etkisinin kısa sürdüğünü ve fiyatların daha da artacağını, çip krizinin de 2023'te devam edeceğini belirtti.
12 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Avrupa Yatırım Holding AŞ (AVHOL) pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle 13 kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. İşlem yasağı uygulananlar arasında İranlı illüzyonist Aref Ghafouri de bulunuyor. 107'nci madde, işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı suçunun maddi unsurlarını belirtir.
19 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'deki gıda fiyatları son 34 aydır aralıksız artıyor. Son bir yılda yüzde 54 artış gösteren gıda fiyatları, dünya genelinde yüzde 21 düşüş gösterdi. Türkiye'nin 'yeni ekonomik model' geçtiği Kasım 2022'den itibaren FAO ve TÜİK'in açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark giderek büyüdü. Ayrıca, Türkiye'nin Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ilan ettiği Aralık 2021'den itibaren gıda fiyatlarındaki artış hızlandı.
4 Ağustos 2023

TFF Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Süper Lig'deki çeşitli kulüplere saha olayları, çirkin ve kötü tezahüratlar ve stadyum düzenine uymama gibi nedenlerle toplamda milyonlarca lira para cezası verdi. En yüksek cezalar Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray gibi büyük kulüplere kesilirken, diğer kulüpler ve bazı yöneticiler ile futbolculara da çeşitli cezalar uygulandı.
19 Ocak 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a iki ayrı gerekçeyle toplam 90 gün, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'e ise 45 gün hak mahrumiyeti cezası verdi. Ali Koç, Fenerbahçe Kulübü'nün resmi sitesindeki bir paylaşım ve Kulüpler Birliği Vakfı toplantısından sonra yaptığı açıklamalar nedeniyle cezalandırıldı. Galatasaray Kulübü ve başkanı Dursun Özbek de benzer bir paylaşımdan dolayı ceza aldı. Her iki kulüp de ayrıca 600 bin lira para cezasına çarptırıldı.
23 Kasım 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle ikinci el araç piyasasında fiyatlar yükselmiş durumda. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle ikinci el araçların sıfır fiyatından yükseğe satılamayacağı ve düzenlemeye uymayanlara para cezası uygulanacağı bildirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, göreve başladığında ikinci el otomobil piyasasına yönelik denetimler gerçekleştirdiklerini ve stokçuluk yapanlara ceza kestiklerini ifade etti. Ayrıca, ikinci el araç satışlarının gevşediğini ve fiyatların sıfır araç satış fiyatlarına doğru düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan'a 45'er gün futbolla ilgili faaliyetlerden men cezası ve para cezası uyguladı. Ali Koç 210 bin lira, Ertuğrul Doğan ise iki farklı ihlalden dolayı toplam 410 bin lira para cezasına çarptırıldı. Ayrıca, Beşiktaş ve Fatih Karagümrük kulüplerinin başkanlarına da 200'er bin lira para cezası verildi.
16 Kasım 2023

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Fadıl Akgündüz'ü 601 müştekiye karşı işlediği 'tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı' suçundan 2 bin 504 yıl iki ay hapis ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasına mahkum etti. Aynı suçlamalarla Mehmet Salih Obut, Avniye Obut ve İbrahim Obut da binlerce yıl hapis ve milyonlarca lira para cezasına çarptırıldı. Bazı sanıkların beraatine karar verilirken, Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi.
28 Nisan 2023

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a, kulübün sosyal medya hesabından yapılan açıklamalar nedeniyle 60 gün hak mahrumiyeti ve 520 bin TL para cezası verdi. Aynı açıklamalar nedeniyle Fenerbahçe kulübü de 400 bin TL para cezasına çarptırıldı. Ayrıca, Fenerbahçe'ye Konyaspor maçında yaşanan çirkin ve kötü tezahüratlar ile saha olayları nedeniyle toplam 672 bin TL para cezası verildi.
9 Mayıs 2024

Ankara başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bazı otobüs firmalarının ve işletmelerin fahiş fiyat artışları yaptığı yönünde ihbarlar alınması üzerine inceleme başlattı. Otobüs firmalarının bilet fiyatlarını 2-3 kat arttırdığı, battaniye gibi hayati önem taşıyan eşyaların fiyatlarının da fahiş oranda yükseltildiği belirtildi. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gerekli talimatlar verildi.
6 Şubat 2023
İşaretlediklerim