Brezilya'da yaşanan şiddetli yağışlar sonucunda sel ve toprak kaymaları meydana geldi. Espirito Santo ve Rio de Janeiro bölgelerinde toplamda 27 kişi yaşamını yitirdi. Yaklaşık 7 bin 300 kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken, 6 kişi de kayıp olarak bildirildi. Yetkililer, sağanak yağışların ve fırtınanın bir süre daha devam edeceğini öngörüyor.
26 Mart 2024

Bolivya'da, araştırmacı Heinz Arno Drawert tarafından, su dışında saatlerce yaşayabilen ve farklı bir nefes alma yöntemine sahip yeni bir balık türü keşfedildi. Bu balık, yaklaşık beş santimetre boyunda, yeşilimsi kurşuni renkte ve renkli desenlere sahip olup, ormanlardaki geçici su ekosistemlerinde yaşıyor. Yumurtaları kuraklığa dayanıklı olan bu tür, yaşam alanlarının büyük bir kısmının yok olduğu için koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Drawert, doğal yaşam alanlarının yüzde 60 ila 70'inin kaybedildiğini belirtiyor.
16 Temmuz 2023

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Brasilia'daki evine, Covid-19 aşı sertifikasında sahtecilik yaptığı iddiasıyla polis baskını düzenlendi ve cep telefonuna el konuldu. Bolsonaro ve yakın çevresinin ABD'ye giriş izni alabilmek için aşı kartı bilgilerini değiştirdiği öne sürüldü. Bolsonaro, aşı sertifikasında herhangi bir değişiklik yapmadığını ve aşı olmadığını belirterek suçlamaları reddetti. Soruşturma kapsamında başka yerlerde de baskınlar yapıldı ve altı kişi gözaltına alındı.
4 Mayıs 2023

Hükümet, sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasını içeren bir kanun teklifi hazırladı. AKP'li kaynaklar, mevcut bakım, kısırlaştırma ve barınak yöntemlerinin yetersiz kaldığını belirtti. Yeni düzenlemeye göre, belediyeler barınaklarındaki köpeklerin fotoğraflarını internet sitelerinde paylaşacak ve 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyonla uyutulacak. Sahiplendirilen köpekler ise çiple takip edilecek.
21 Mayıs 2024

Hırvatistan'ın Adriyatik Denizi kıyısındaki tatil kenti Split'te, kent merkezinde bikini ve mayo ile dolaşmanın yasaklandığı ve bu kurala uymayanlara 150 Avro para cezası uygulanacağı açıklandı. 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren karar, kent merkezinin 21 radar tarafından gözetleneceğini belirtiyor. Ayrıca, kamusal alanlarda alkollü içki tüketenlere ve tasmasız köpek gezdiren vatandaşlara da cezai yaptırımlar getirildi.
29 Ocak 2023

Balıkesir'in Erdek ilçesinde, yedi ev sahibi, evlerinin önündeki plajda deniz çayırlarını kepçeyle söktürdükleri için soruşturma altına alındı. Ev sahipleri, çocukların hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını savundu. Ancak uzmanlar, deniz çayırlarının korunması gerektiğini ve bu tür müdahalelerin deniz ekosistemine zarar verdiğini belirtti. Marmara Denizi'nin özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesinin ardından, her türlü kıyısal işlemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iznine tabi olduğu vurgulandı.
1 Temmuz 2024

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 2021'de Suudi Arabistan ziyareti sonrasında ele geçirilen ve beyan edilmemiş 3,2 milyon dolarlık mücevherlerle ilgili olarak federal polise ifade verdi. Bolsonaro'nun avukatları, müvekkillerinin suç işlemediğini ve hediye edilen mücevherlerin kamu bankasına yatırıldığını savundu. Bolsonaro'nun sorgusu yaklaşık üç saat sürdü ve daha önce bu suçlamaları reddetmişti. Bu olay, Bolsonaro'nun başkanlık seçimlerini kaybettikten sonra yaşanan siyasi gerilimlerin devamı niteliğinde.
6 Nisan 2023

Yeni bir araştırma, düzenli balık yağı takviyesi kullanımının sağlıklı bireylerde inme ve kalp hastalığı riskini artırabileceğini ortaya koydu. Britanya’daki Biobank biyomedikal veri tabanında 40 ile 69 yaş arasındaki 415 binden fazla kişinin sağlık verileri analiz edildi. Araştırma, kalp rahatsızlığı bulunmayan kişilerde balık yağı takviyesinin ritim bozukluğu ve inme riskini artırdığını gösterdi. Bu bulgular, balık yağı takviyesinin sadece kalp rahatsızlığı olan bireyler için faydalı olabileceğini işaret ediyor.
22 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerinin nüfusunu kontrol altına almak için gerekli kısırlaştırma oranlarının çok altında kalındığını belirtti. Türkiye'de son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiş, bu da gerekli oranın çok altında. Bakan Yumaklı, sokak köpeklerinin çoğalmasını kontrol altına almak için bilimsel olarak belirlenen oranların uygulanmadığını ve bu konuda daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, sahiplendirme ve kısırlaştırma gibi temel adımların bile henüz atılmadığını ifade etti.
28 Mayıs 2024

Avrupa Birliği tarafından yapılan bir analiz, AB'ye ithal edilen balların yaklaşık yarısının doğal bal özellikleri taşımadığını gösterdi. Analizde, Çin, Türkiye ve İngiltere'den ithal edilen balların büyük bir kısmının hileli olduğu belirlendi. Türkiye'den alınan 15 numuneden 14'ü, Britanya'dan alınan 10 numuneden ise tümü AB standartlarına uymadı. 2022'de Türkiye, 59 ülkeye yaklaşık 46 milyon dolarlık bal ihraç etti.
25 Mart 2023

Mısır'ın turistik kenti Hurgada'da Kızıldeniz'de yüzen bir Rus turist, köpek balığı saldırısına uğrayarak yaşamını yitirdi. Mısır Çevre Bakanlığı, saldırıya uğrayan turistin öldüğünü ve saldıran köpek balığının türünün 'Kaplan Köpek Balığı' olduğunu açıkladı. Saldırgan köpek balığı avlanarak laboratuvara gönderildi ve bölgedeki tüm faaliyetler geçici olarak durduruldu. Geçen yıl aynı bölgede iki kadın benzer bir saldırıda hayatını kaybetmişti.
9 Haziran 2023

Britanya'da yapılan bir araştırma, arıların sosyal öğrenme yoluyla sorun çözme becerileri kazandığını ortaya koydu. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden uzmanlar, bir grup arıyı şeker ödüllü bir kutuyu açmayı öğretti ve bu arılar bilgilerini kolonilerindeki diğer arılara aktardı. İzleyici arılar, alternatif yöntemleri keşfetmelerine rağmen, eğitilen arıların kullandığı yöntemi yüzde 98 oranında tercih etti. Araştırma, arıların davranışlarının sosyal olarak öğrenildiğini ve bu davranışların gruplar arasında yayılabileceğini gösterdi.
9 Mart 2023

Japonya'da hayvan kafelerinde yapılan bir araştırmada, 419 farklı türe ait 3.793 hayvan bulunduğu ve bunların 52'sinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Uluslararası ticareti yasak olan dokuz tür de bu kafelerde tespit edildi. Araştırmayı yürüten Marie Sigaud, bazı türlerin kökenlerinin şüpheli olduğunu ve insanlara hastalık bulaştırma riski taşıdıklarını ifade etti.
28 Mart 2023

Avustralyalı balıkçı Tim Shaddock, köpeği Bella ile birlikte Meksika'dan Fransız Polinezyası'na seyahat ederken Pasifik Okyanusu'nda kayboldu. Yaklaşık iki ay boyunca yağmur suyu ve çiğ balıkla beslenerek hayatta kaldı ve seyahat halindeki bir helikopter tarafından fark edilerek kurtarıldı. Sağlık durumu iyi olan Shaddock, deneyimini zorlu bir sınav olarak nitelendirdi. İnsan fizyolojisi profesörü Mike Tipton, Shaddock ve köpeğinin hayatta kalmasını şans ve becerinin bir kombinasyonu olarak değerlendirdi ve sağlık durumunun normale dönmesi için birkaç ay daha takip edilmesi gerektiğini belirtti.
17 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Interpol tarafından mavi bültenle aranan uluslararası uyuşturucu karteli lideri Christijan Palic'in İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yakalandığını açıkladı. Palic, Avrupa'da faaliyet gösteren kartellerle işbirliği yaparak Güney Amerika'dan kokain temin etmek, suç örgütleriyle bağlantı kurmak ve suç gelirlerini aklamakla suçlanıyor. Avrupa ve Brezilya'nın talebi üzerine çıkarılan Interpol mavi bülteniyle aranan Palic, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda gerçekleştirilen Kartel-3 operasyonuyla yakalandı.
19 Kasım 2023

Hawaii Deniz Biyolojisi Enstitüsü ve Alaska Balina Vakfı araştırmacıları, Alaska'da kambur balinaların kril avlamak için suyu karmaşık baloncuk ağlarına dönüştürdüğünü keşfetti. Bu baloncuk ağlarının boyutunu, derinliğini ve aralarındaki mesafeyi aktif olarak kontrol eden balinalar, bu teknikle fazla enerji harcamadan daha fazla av yakalayabiliyor. Araştırmanın sonuçları Royal Society Open Science dergisinde yayımlandı.
21 Ağustos 2024

Dalmaçyalı köpeklerdeki genetik farklılıklar, memelilerin bazı hastalıklara neden yatkın olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir. Bath Üniversitesi'nden Dr. Kit Yates, Dalmaçyalıların kürk pigment hücrelerinin embriyo gelişimi sırasında nasıl oluştuğunu ve değiştiğini inceleyen bir araştırma yürütüyor. Bu köpeklerin yüksek oranda sağır olmasının melanosit eksikliğiyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. Bu araştırma, insanlardaki benzer genetik rahatsızlıkların anlaşılmasına da katkı sağlayabilir.
15 Haziran 2024

Kanada'nın Toronto kentinde ve Filipinler'in Metro Manila bölgesinde Cadılar Bayramı kutlamaları kapsamında evcil hayvanlar için özel etkinlikler düzenlendi. Toronto'da köpekler için kostüm yarışması yapıldı ve dereceye giren köpeklere hediyeler verildi. Filipinler'de ise evcil hayvanlar için Cadılar Bayramı partisi düzenlendi ve sahipleri köpeklerine renkli kıyafetler giydirdi.
29 Ekim 2023

ABD'deki California Üniversitesi'nden araştırmacılar, kedilerin birbiriyle etkileşime girdiğinde 276 farklı yüz ifadesi kullandığını belirledi. Araştırmada, 53 British Shorthair cinsi yetişkin kedi, Ağustos 2021'den Haziran 2022'ye kadar takip edildi ve kediler arası 186 etkileşim kaydedildi. Araştırmacılar, kedilerin birbiriyle etkileşime girdiğinde ürettikleri yüz sinyallerini, yüz kaslarındaki hareketlerin sayısına ve türlerine bakarak inceledi. Ayrıca, araştırma, kedilerin insanlarla bazı ortak ifadelere sahip olduğunu ve bunları bizimle birlikte yaşadıkları 10 bin yıllık geçmişlerinden almış olabileceklerini buldu.
2 Kasım 2023

California Üniversitesi'nden sinirbilim uzmanları, yaşlılarda bilişsel kayıpların evde tedavi edilmesine yönelik bir dizi araştırma yaptı. Altı ay boyunca, hafıza bozukluğu bulunmayan 60-85 yaş arası bir grup, her gece difüzör ile iki saat boyunca yedi değişik kokuyu kokladı. Araştırma sonucunda, bu kokulara maruz kalan grup, beynin yaşlanmayla bozulduğu bilinen bölgesi daha sağlam bulundu ve bilişsel performansları yüzde 226 oranında arttı. Ayrıca, katılımcılar daha rahat uyuduklarını belirtti.
24 Eylül 2023
İşaretlediklerim