Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen ve milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmeyen Can Atalay, avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Atalay'ın avukatları, tahliye edilmemesinin Anayasal hak ihlali olduğunu belirtti. Atalay'ın 'adil yargılanma hakkı', 'seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiği ifade edildi.
20 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararı üzerine Can Atalay'ın davasına bakacak mahkemenin başkanı adliyeden ayrıldı. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın bireysel başvurusunu değerlendirmiş ve hak ihlali olduğuna hükmetmişti. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, duruşmalar devam ederken mahkeme başkanı Mesut Özdemir, AYM kararının yeniden yargılama sebebi olduğunu, ama Can Atalay'la ilgili böyle bir işleyiş olmayacağını belirtti. Özdemir, öğle arasından sonra adliyeden ayrıldı.
26 Ekim 2023

Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve sonrasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Yargıtay, AYM'nin yetki aşımı yaptığını ve kendisini süper temyiz mercii olarak gördüğünü iddia ediyor. Ayrıca, Yargıtay, AYM'nin kararlarının yargı organları üzerinde vesayet kurduğunu ve yüksek mahkemelerin kararlarını bozma eğiliminde olduğunu savunuyor. Yargıtay, AYM'nin bu tutumunun hukuki olmadığını ve yargısal aktivizm sonucu olduğunu belirtiyor.
8 Kasım 2023

Gezi Parkı eylemlerinde yaralanan Aydın Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında suç duyurusu yaptıktan sonra polis tarafından kötü muameleye maruz kaldığını iddia etmiş ve bu durumu Adli Tıp Kurumu raporuyla belgelemişti. Anayasa Mahkemesi, Aydoğan'ın başvurusu üzerine Nisan 2022'de hak ihlali kararı vermişti. Ancak Bakırköy Başsavcıvekili Ekrem Aydıner, polislerin kimliğinin tespit edilmesine rağmen kötü muamelede bulunduklarına dair yeterli delil olmadığını belirterek dosyayı kapattı. Aydoğan, karara itiraz edeceğini ve gerekirse yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını ifade etti.
30 Nisan 2023

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin, 14 Ekim'de Meclis'ten geçirilen ve 'sansür yasası' olarak adlandırılan dezenformasyonla mücadele yasasının 29'uncu maddesinin iptali için yaptığı başvuruyu oy çokluğuyla reddetti. Bu madde, halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla gerçeğe aykırı bilgi yayma suçunu düzenliyor ve bu suçu işleyenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bazı gazeteciler bu madde kapsamında tutuklandı veya soruşturmaya uğradı.
8 Kasım 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, AYM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uyulmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması yönündeki kararı, avukatlara tebliğ edilmeden ve karar numarası olmadan iktidara yakın bir gazete aracılığıyla kamuoyuna sızdırıldı. Atalay'ın avukatları, kararın gerçek olup olmadığını veya bir taslak olup olmadığını bilemediklerini belirtiyorlar. AYM'nin Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine dair kararı, uygulanması beklenirken Yargıtay'a gönderilmiş ve Yargıtay da Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması yönünde karar vermişti.
9 Kasım 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engellemişti. Bu kararın ardından Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) resmi sitesinde basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edilemeyeceğine dair bir karar yayınlanmış ve siteye erişim durmuştu. AYM, siteye internet yoğunluğu nedeniyle girilemediğini savunmuştu. Şimdi ise Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sitesine yeniden erişim sağlanabiliyor.
2 Ağustos 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), emekli bir kişinin eski başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener'e yönelik 'satılmış Siyonist' ifadesini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. Şener, bu ifadeyi hakaret olarak nitelendirip suç duyurusunda bulunmuş ve davalıya adli para cezası verilmişti. Ancak AYM, siyasetçilerin eleştirilere daha fazla katlanma yükümlülüğü olduğunu belirterek, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti ve davalının ailesine manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
5 Haziran 2024

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına ilişkin 'Meclis gereğini yerine getirecektir' dedi. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Kurtulmuş, 'AYM kararı ortadadır, Meclis gereğini yerine getirecektir' ifadelerini kullandı.
27 Ekim 2023

Sabah gazetesi yazarı ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Kaplan, kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla bir hava durumu haberinin yayından kaldırılmasını talep etti ve mahkeme bu talebi kabul etti. Kaplan, son iki ayda toplam 396 içeriğe erişim engeli getirtti. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Gazete Duvar'da yayımlanan ve Kaplan'ın kişilik haklarını ihlal ettiği iddia edilen hava durumu haberinin kaldırılmasına dikkat çekti ve bu durumu eleştirdi.
5 Temmuz 2023

Ceyhan Belediye Başkanı CHP'li Kadir Aydar'a tehdit suçundan verilen iki yıl bir ay hapis cezasına yönelik itiraz reddedildi ve Aydar ceza süresi kadar siyasi yasaklı olacak. Adana Bölge Adliye Mahkemesi, Aydar ve ailesine yönelik suçlamaları onayladı. Aydar, karara tepki göstererek delillerin incelenmediğini ve hukuki süreçte eksiklikler olduğunu belirtti. Mahkeme kararında bir hakimin muhalefet şerhi dikkat çekti.
19 Eylül 2024

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu. Karar sekize yedi oy çokluğuyla alındı. HDP MYK üyesi avukat Cihan Aydın, kararın Anayasa'ya göre üçte iki oy çokluğuyla alınması gerektiğini belirtti ve kararın siyasi baskılara teslim olunduğunu iddia etti. İnsan hakları hukuku uzmanı avukat Kerem Altıparmak da Aydın'ın bu tespitini önemli bulduğunu ifade etti.
5 Ocak 2023

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararına uymayarak, kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Ankara Barosu, bu kararı 'yargı tarihinde görülmemiş darbe' olarak nitelendirerek, karara imza atanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve diğer hukukçular da Yargıtay'ın kararını anayasal düzene karşı bir başkaldırı olarak değerlendirdi.
8 Kasım 2023

Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi öncesinde, AK Parti ve Adalet Bakanlığı'nın bir orta yol formülü üzerinde çalıştığı ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararını uygulayarak Atalay'ın milletvekilliğini iade edebileceği yönünde haberler yapılmıştı. Ancak, Anayasa Mahkemesi, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemini iptal etmek yerine, başvuru hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verdi ve bu durum, kulis haberlerinin gerçekleşmediğini gösterdi. Faruk Bildirici, siyasi kulis haberlerinin genellikle doğruluğu konusunda sorgulanmadan unutulduğunu ve benzer haberlerin tekrar tekrar yapıldığını eleştiriyor.
4 Mart 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanmadığını söylemesi üzerine ileri bir tarihe erteledi. Aynı gerekçeyle daha önce de AİHM'nin eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının gündeme alınması ertelenmişti. Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor.
12 Ekim 2023

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını kabul etmeyerek, AYM'nin yetkisini yok saydığını ilan etti. Ayrıca, hak ihlali yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Bu durum, Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve anayasal düzen konularında ciddi bir gerilim yarattı ve yargı organları arasındaki ilişkilerde yeni bir aşamaya işaret etti. Murat Sevinç, bu kararın Türkiye'de anayasal düzenin ve AYM'nin varlığını sorgulayan bir adım olduğunu belirtiyor.
8 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uyulmaması sebebiyle ikinci bir başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi, bu başvuruyu 13 Aralık'taki toplantısında ele alacak. AYM'nin daha önce Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve yeniden yargılama yapılmasını talep etmişti. Ancak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM'nin kararına uyulmamasına karar vermiş ve Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar almıştı.
7 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saydı. AYM, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasını hukuki değerden yoksun buldu. Karar, Resmi Gazete’de yayınlandı ve TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesine neden olamayacağı belirtildi. Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmiş ve Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmişti.
1 Ağustos 2024

Bir Anayasa Mahkemesi üyesinin iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin Hazine yardımına konulan blokenin kaldırılması kararına oy veren AYM üyelerini telefonla arayarak, bu kararı nasıl verdiklerini sorguladı. AYM üyesi, Erdoğan'a kararın hukuki gerekçelerini açıkladığını belirtti. AYM, daha önce Yargıtay Başsavcılığı'nın iddiaları nedeniyle HDP'nin hesaplarına tedbir koymuş, ancak sonradan bu tedbirin kaldırılmasına karar vermişti. Üye, başlangıçta ciddi iddialar nedeniyle tedbir kararı aldıklarını, ancak sonradan terör örgütüne aktarım yapıldığına dair bir kanıt bulunmadığı için fikir değiştirdiklerini ifade etti.
30 Mart 2023
İşaretlediklerim