Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KYK öğrenim kredisi borçlarına ilişkin faizlerin silindiğine dair açıklamaları, borçluların beklentilerini karşılamadı. Borçlular, yapılan yasal düzenlemenin ve vergi yapılandırma paketinin yetersiz olduğunu, anapara dışındaki borçların silinmesini ve banka hesaplarına konulan blokelerin kaldırılmasını talep ediyor. Erdoğan'ın açıklamalarında kavram kargaşası yaratıldığı ve seçime kadar zaman kazanmaya çalışıldığı iddia ediliyor.
28 Ocak 2023

Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen'in, kira artış oranlarına uygulanan yüzde 25 sınırının kalkacağını iddia ettiği yazısına, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlama geldi. Merkez, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bir toplantıda bu sınırlamanın kalkacağını söylediği iddiasını reddetti ve düzenlemenin sona ermesine yakın yeniden gözden geçirileceğini belirtti. Ayrıca, Şimşek'in konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadığı ifade edildi.
25 Aralık 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Habertürk'te yaptığı açıklamada, asgari ücretin enflasyonun önüne geçilmeden rahatlatılamayacağını ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun kararıyla net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olduğunu hatırlattı. Küçük işletmelerin maliyetlerinden bahseden Atalay, dolar bazında değil TL ile konuşulması gerektiğini ve enflasyonun arkasından koşmanın anlamsız olduğunu vurguladı. Ayrıca haksız kazanç ve kira artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
21 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin vergi mevzuatında reform yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Şimşek, dolaylı vergi yükünün yüksekliğinin değil, dolaysız vergi gelirlerinin yetersizliğinin temel sorun olduğunu belirtti. Ayrıca, enflasyonu düşürme hedeflerine değindi ve rezervlerdeki artıştan bahsetti. Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminden çıkış için adımlar atıldığını ve KKM'yi cazip kılan vergi düzenlemelerinin gözden geçirileceğini açıkladı.
20 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde gerçekleşen bir ihaleyle ilgili olarak 'ihaleye fesat karıştırma' suçlamasıyla açılan yeni dava hakkında konuştu. İmamoğlu, bu dosyanın yıllar önce incelendiğini ve Danıştay tarafından sorun görülmediğini belirtti. İmamoğlu, ihale işlemlerinde kendi imzasının olmadığını ve İçişleri Bakanlığı ile Danıştay'ın kendisi hakkında herhangi bir suçlama yapmadığını ifade etti. Ayrıca, iki yıldır savcılıkta bekleyen dosyanın birden dava haline geldiğini ve bu durumun planlı kötülükler olarak değerlendirildiğini söyledi.
11 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın'da düzenlenen bir toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, muhalefeti, özellikle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu, Adnan Menderes'in 'Yeter söz milletindir' sloganını kullanmakla suçladı. Erdoğan, muhalefeti Türkiye'yi kaos günlerine geri döndürmek istemekle itham etti ve 14 Mayıs seçimlerinde muhalefete karşı bir zafer çağrısında bulundu.
4 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuda mülakat sisteminin kaldırılacağını açıklamasına tepki göstererek, bu sistemin daha önce birçok gencin hakkının yenmesine yol açtığını belirtti. İmamoğlu, işe alımlarda liyakat ve adaleti getireceklerini ve torpil düzenine son vereceklerini ifade etti. Muhalefet liderleri de benzer şekilde Erdoğan'ın vaatlerini kopyalamakla eleştirmişti.
27 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, milletin seçimde eski sisteme dönüş önerilerini reddettiğini belirterek parlamenter sistem tartışmalarının sona erdiğini ifade etti. Erdoğan, hükümetin hedeflerine hızla ilerleyeceğini, ekonomiyi güçlendirecek kadroları oluşturduklarını ve kadın hakları konusunda muhalefetin iddialarının asılsız olduğunu vurguladı. Ayrıca asgari ücret komisyonunun görüşmelere başladığını ve engelli ile yaşlı aylıklarının bayramdan önce ödeneceğini duyurdu.
14 Haziran 2023

Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlık döneminde önerdiği 'şeffaflık paketi' içindeki imar mevzuatı değişikliği teklifi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile arasındaki sürtüşmeyi derinleştirdi. Davutoğlu'nun imar planlarını daha şeffaf ve adil hale getirmeyi amaçlayan, belediyelere 'değer artış payı' getirecek düzenlemeleri, müteahhitler ve Erdoğan tarafından olumsuz karşılandı. Bu durum, Davutoğlu'nun siyasi kariyerinde bir dönüm noktası oldu ve Erdoğan'ın sert tepkisiyle karşılaştı.
15 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un yerel hizmetlerde 'fetret devri'ne girdiğini belirtti. İBB Başkanı İmamoğlu, Erdoğan'ın bu ifadesine Büyükada'da Taş Mektep'in restorasyon açılışında yanıt vererek, İstanbul'da terk edilmiş eserleri restore ettiklerini ve bu durumun Erdoğan'ı bunalıma soktuğunu ifade etti. İmamoğlu, Erdoğan'ın 'fetret devri' ifadesini kullandığı cami açılışındaki konuşmasını eleştirdi ve İstanbul'a hak ettiği değeri verdiklerini söyledi.
18 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü belediye başkanıyken 'ihaleye fesat karıştırdığı' iddiasıyla yargılanmaya başladı. İddianamede İmamoğlu dahil yedi kişi için üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Duruşmada gazetecilerin salona alınmaması tepki çekti ve sonrasında sadece basın kartı olan gazetecilere izin verildi. Mahkeme, İmamoğlu'nun bir sonraki duruşmada hazır edilmesine ve Beylikdüzü belediyesine kamu zararı olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 30 Kasım'da yapılacak.
15 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi maaşına yüzde 39 oranında bir zam uyguladı. Bu zamla birlikte Cumhurbaşkanının maaşı 40 bin TL artarak 140 bin TL'ye yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu durumu emeklilere yapılan yüzde 25'lik zam oranıyla kıyaslayarak eleştirdi ve ülkede yaşanan geçim sıkıntısına dikkat çekti.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hatay Kentsel Dönüşüm Projesi Toplu Temel Atma Töreni'ne canlı bağlantıyla katıldı. Burada yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun depremzedelere 'bedava ev' sözünü eleştirdi. Erdoğan, Hatay'da 32 bin 600 konut, 7 bin 800 köy evi ve depo olmak üzere toplam 40 bin 400 bağımsız bölümün inşasının devam ettiğini belirtti.
2 Eylül 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, İstanbul'da 450 bin ile 750 bin arasında boş konut bulunduğunu açıkladı. Bu konutların bir kısmının kamu arazilerinin imara açılması sonucu orta ve üst gelir grupları için üretildiğini ve yüksek rant amacıyla boş tutulduğunu belirtti. Gökce, boş konutların kentsel dönüşüm ve sosyal konut politikalarında kullanılabileceğini, riskli yapılarda yaşayanlara kiralanması teşvik edilerek deprem direncinin artırılabileceğini ifade etti. Ayrıca, merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin bu konuda eşgüdüm içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de ev fiyatları ve kira ücretlerindeki artışa işaret ederek, iktidar olduklarında yabancılara konut satışını beş yıl boyunca yasaklayacaklarını duyurdu. Kanada'nın yabancılara konut satışını iki yıl süreyle yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulama yapılması tartışmaları başladı. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri, yabancılara konut satışı yasağının fiyatları düşüreceğini savunurken, bazı sektör temsilcileri yasağın döviz girişini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.
10 Ocak 2023

Vergi uzmanı Abdullah Tolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen vergi borcu yapılandırma paketinin muhtemel içeriğini paylaştı. Paketin 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacağı, anaparada indirim yapılmayacağı ve yapılandırma için çeşitli taksit seçenekleri sunulacağı belirtildi. Ayrıca, peşin ödemelerde faiz indirimi, vergi ziyaı cezası ve gecikme zammının silinmesi gibi kolaylıklar öngörülüyor. Paketin kapsamına giren borçlar arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyeler, SGK, Ticaret Bakanlığı, TOBB ve diğer birliklere olan borçlar yer alacak.
23 Ocak 2023

Cengiz Holding'in sahibi Mehmet Cengiz'in geçmişteki yolsuzluk soruşturması ve kamu ihaleleriyle ilgili tartışmaları devam ederken, şirketin Konya'da gerçekleştireceği bir projeye devlet tarafından yatırım teşviki verildi. Teşvikler arasında vergi indirimleri, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve enerji desteği gibi birçok avantaj bulunuyor. Cengiz Holding, daha önce de vergi borçlarının silinmesi ve devlet ihalelerinde sıkça tercih edilmesiyle gündeme gelmişti.
16 Şubat 2023

İstanbul Acıbadem'de bulunan Akasya Toplu Yapı Sitesi'nin yönetim hizmet şirketine ödenen aylık tutarın 55 bin TL'den 95 bin TL'ye çıkarılması ve site müdürünün maaşının brüt 75 bin 500 TL olduğu iddiaları site sakinlerinin tepkisine yol açtı. 23 Ocak'taki toplantıda zamların reddedilmesine rağmen, iddialara göre WhatsApp üzerinden düzenlenen bir toplantıda zamlar kabul edildi. Aidatların da yüzde 120 artışla 4 bin TL'den 7 bin TL'ye yükseltildiği belirtildi. Site sakinleri yönetimi 'kural tanımazlık ve vandallık' ile suçlarken, site müdürü suçlamaları reddetti ve avukatı müdürün iddia edilen maaşları almadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'nin 5G teknolojisine geçiş için henüz bir tarih belirlemediğini açıkladı. 5G teknolojisi, veri iletim hızı ve yeni sanayi devrimi potansiyeli ile önem taşıyor. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4G ihalesine kırmızı kart göstermesiyle 4G'ye geçişte de gecikmişti. Şimdi benzer bir durum 5G için yaşanıyor ve bu gecikmenin maliyeti artıyor. Vodafone ve Deloitte'un raporuna göre, 5G'de bir yıllık gecikme 120 milyar TL'ye mal olabilir. Altyapı şirketleri arasında da ortak bir altyapı şirketi kurma girişimi başarısız olmuştu.
2 Haziran 2023

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), kumarı yasal hale getirmeye yönelik adımlar atabileceği yönünde sinyaller veriyor. Bloomberg ile konuşan kumar sektörü temsilcileri, hükümetin bu yönde bir adım atacağı konusunda umutlu olduklarını belirtiyor. Bazı hükümet yetkilileri kumarın yasallaştırılması için yakın gelecekte bir planları olmadığını ifade ederken, gayri resmi görüşmeler yapıldığına dair bilgiler de mevcut. ABD merkezli Wynn Resorts şirketi, BAE'de planladığı 3,9 milyar dolarlık yatırımın bir kısmının kumarı da içereceğini açıkladı. Şu anda İslami kurallarla yönetilen ülkede kumar oynamak iki yıl hapis cezası gerektiriyor.
5 Mayıs 2023
İşaretlediklerim