Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki düşüş ve pazardaki güçlü rekabetle mücadele etmek amacıyla küresel çapta personelinin yüzde 10'dan fazlasını işten çıkarma kararı aldı. Bu kararın duyurulmasının ardından Tesla'nın hisse senedi yüzde 1,3 değer kaybetti. Şirket, 2023 yılının başından bu yana hisse senedi değerinde yüzde 31'lik bir düşüş yaşadı. Tesla ayrıca, Çin'deki fabrikasında üretimi azaltma ve New York'taki işgücünün yüzde 4'ünü işten çıkarma gibi önlemler almıştı.
15 Nisan 2024

Motorin fiyatlarına bir hafta önce yapılan 2 lira 57 kuruşluk zammın ardından, bu gece yarısından itibaren motorine 1 lira 21 kuruş indirim yapılması bekleniyor. Bu indirimle birlikte, motorinin litre fiyatı geçen hafta ulaştığı rekor seviye olan 44 lira 29 kuruştan düşecek. NTV'nin haberine göre, indirim motorin fiyatlarında bir miktar rahatlama sağlayacak.
20 Şubat 2024

Benzine 1 lira 53 kuruş, motorine ise 1 lira 10 kuruş zam yapıldı. Bu zamla birlikte İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakası'nda benzinin litre fiyatı sırasıyla 41 lira 96 kuruş ve 42 lira 6 kuruşa, motorinin litre fiyatı ise 41 lira 75 kuruş ve 41 lira 83 kuruşa yükseldi. Yeni fiyatlar gece yarısından itibaren geçerli olacak.
15 Mart 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye'de popülerliğini artırmak amacıyla bir dizi şehri ziyaret edecek bir test sürüşü turu düzenliyor. Geçen yıl Türkiye pazarına Model Y ile giriş yapan Tesla, bu turda Model Y'nin tanıtımını yapacak. Tur, Sinop, Konya, Samsun, Mersin, Ordu, Adana, Giresun, Trabzon ve Gaziantep olmak üzere dokuz şehri kapsayacak ve katılımcıların test sürüşü yapabilmeleri için randevu almaları gerekecek.
10 Şubat 2024

Alman otomobil üreticisi BMW, elektrikli araç sektöründe önemli bir başarıya imza atarak, Tesla ile rekabette kendini kanıtladı. BMW'nin batarya teknolojisindeki uzmanlığı ve elektrikli araçlar için özel tasarlanmış yeni Klasse serisi, şirketin satışlarında büyük bir artış sağlamasına olanak tanıdı. Bu yeni seride, Tesla'nın sunmadığı özellikler bulunuyor ve BMW geçen yıl 376 bin elektrikli araç satarak lüks segmentte ikinci sıraya yerleşti. BMW'nin hibrit modelleri de müşteri tabanını korumasına ve genişletmesine yardımcı oldu.
9 Mart 2024

Microsoft, 3,085 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olarak sıralamada zirveye yerleşti. Apple, 2,889 trilyon dolarlık değeriyle ikinci, Saudi Aramco ise 2,039 trilyon dolarlık değeriyle üçüncü sırada yer aldı. Nvidia, yapay zeka teknolojilerindeki etkisiyle son bir buçuk ayda hisse değerini yüzde 45 artırarak dikkat çekti. Listede teknoloji, enerji, finans ve sağlık sektörlerinden şirketler yer alıyor.
13 Şubat 2024

Motorin fiyatlarına bu gece yarısından itibaren 1 lira 35 kuruş indirim yapılması bekleniyor. İki hafta önce motorine yapılan 2 lira 57 kuruşluk zamdan sonra, litre fiyatı 44 lira 29 kuruşa ulaşarak rekor bir seviyeye ulaşmıştı. Bir hafta önce motorine 1 lira 21 kuruş indirim yapılmıştı. Bu yeni indirimle birlikte motorinin litre fiyatı iki hafta önceki seviyelere gerileyecek.
29 Şubat 2024

Elektrikli otomobil piyasasında Çinli üreticiler, düşük maliyet avantajı sayesinde küresel rekabette önemli bir yer edindi. Avrupa, Japon ve Amerikan markalarıyla rekabet eden Çinli firmalar, Avrupalı rakiplerine göre yarı fiyatına benzer nitelikte araçlar üretebiliyor. Ancak, ABD'nin 2022'de çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında yerli elektrikli araç üreticilerine verilen sübvansiyonlar, Çin tarafından Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet konusu yapıldı. Çin, bu sübvansiyonların haksız rekabet oluşturduğunu ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğunu savunuyor.
30 Mart 2024

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'nin (NHTSA) açıklamasına göre, Tesla hatalı gaz pedalı raporları sonrasında 2023'ün sonundan bu yana piyasaya sürdüğü 3,878 Cybertruck'ı geri çağırma kararı aldı. Gaz pedalının gevşeyip iç döşemeye takılması sonucu istem dışı hızlanma ve çarpışma riskinin artması sorununa işaret ediliyor. Tesla'nın bu geri çağırma işlemi, aracın teslimatlarına iki yıllık bir gecikmenin ardından başlaması ve sonrasında yaşanan satış düşüşleriyle birleşince şirketin hisselerinde yüzde 3'lük bir düşüşe neden oldu. Tesla, arızalı parçaları ücretsiz olarak değiştireceğini veya onaracağını ve araç sahiplerinin haziranda bilgilendirileceğini duyurdu.
20 Nisan 2024

Volkswagen ve Audi, üretimdeki bir sorun nedeniyle yangın riski taşıyan Golf, Jetta ve A3 modellerini içeren toplam 261 bin 257 aracı geri çağırdı. Sorun, bazı modellerde yakıt sızıntısına yol açabilecek bir pompa hatasından kaynaklanıyor. Şirket, sorunu gidermek için araçlara yeni bir pompa takılacağını ve bu sayede araçların yıllarca sorunsuz kullanılabileceğini belirtti.
23 Şubat 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia, 2,056 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Suudi Arabistan'ın petrol devi Saudi Aramco'yu geride bırakarak dünyanın en değerli üçüncü şirketi haline geldi. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 66 artış gösterdi. Şirket, yapay zeka çiplerine olan artan talep sayesinde piyasa değerini son bir yılda önemli ölçüde artırdı. Bu gelişme, Nvidia'nın Amazon ve Alphabet'i de geride bıraktığı bir dönemde gerçekleşti.
2 Mart 2024

Tesla, hatalı bir emniyet kemeri uyarısı nedeniyle 125 bin 227 aracı geri çağırma kararı aldı. Bu hata, kaza anında yaralanma riskini artırabileceği için Amerikan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından federal güvenlik gereksinimlerine uymadığı belirtildi. Etkilenen modeller arasında 2012-2024 Model S, 2015-2024 Model X, 2017-2023 Model 3 ve 2020-2023 Model Y bulunuyor. Tesla, hatalı sensörü değiştirecek ve haziranda bir over-the-air (OTA) güncellemesi başlatacak.
1 Haziran 2024

BMW ve Toyota, hidrojenle çalışan araçların seri üretimine 2028'de başlamayı planladıklarını açıkladı. İki şirket, yeni nesil hidrojen yakıt hücresi teknolojisini ortaklaşa geliştirmek için işbirliği yapacak. Bu işbirliği, büyük miktarlarda üretim yapılmasını ve maliyetlerin düşürülmesini hedefliyor. Hidrojenle çalışan araçlar, hızlı yakıt ikmali ve uzun menzil avantajları sunarken, yüksek maliyet ve sınırlı yakıt istasyonu ağı gibi zorluklarla karşı karşıya.
5 Eylül 2024

Volkswagen ve Audi, yangın riski taşıyan bir sorun nedeniyle 261 bin 257 aracını geri çağırdı. Sorun, üretimde meydana gelen bir hata sonucu bazı modellerde yakıt sızıntısına yol açıyor. Geri çağrılan modeller arasında 2015-2020 Audi A3 Sedan, 2015-2019 Audi A3 Cabrio, 2019-2020 Volkswagen Jetta GLI, 2015-2020 Volkswagen Golf, 2015-2020 Volkswagen Golf GTI ve 2015-2019 Sportwagen bulunuyor. Şirket, sorunu gidermek için araçlara yeni bir pompa takacak.
23 Şubat 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri, yapay zeka çiplerine olan artan talep nedeniyle yıl başından bu yana yüzde 45,89 oranında değer kazandı. Şirketin hisse fiyatı, gün içinde 746,11 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak piyasa değerini 1,82 trilyon dolara çıkardı ve kısa süreliğine Amazon'u geride bıraktı. Şubat ayının ilk 8 işlem gününde hisselerdeki artış yaklaşık yüzde 18 olarak hesaplandı. Nvidia'nın piyasa değeri, geçen yıl mayıs ayında 1 trilyon dolara ulaşmıştı.
13 Şubat 2024

Piyasa değerindeki düşüş ve işten çıkarma haberleriyle son dönemde gündemde olan Tesla, Hindistan pazarına giriş yapmaya hazırlanıyor. Şirketin CEO'su Elon Musk, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'ye bir ziyaret gerçekleştirecek ve bu ziyarette 2 ila 3 milyar dolar değerinde bir yatırımla yeni bir fabrika kurma planını açıklamayı planlıyor. Musk, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile de görüşecek. Bu adım, henüz gelişmekte olan Hindistan elektrikli araç pazarında önemli bir gelişme olarak görülüyor.
18 Nisan 2024

Hyundai, sürücüsüz ve elektrikli otomobil teknolojileri üzerine çalışan Motional şirketine 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırım ile Hyundai, Motional'ın çoğunluk hisselerini elde etmiş olacak. Ayrıca, Hyundai bu yatırımın bir kısmını, Motional'ın ortağı olan Aptiv'in hisselerini satın alarak gerçekleştirecek. Motional, bu yatırımla birlikte 2024 yılında Hyundai Ioniq 5 modeli üzerinden tamamen elektrikli ve sürücüsüz bir robot taksi hizmeti sunmayı planlıyor.
5 Mayıs 2024

Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz, potansiyel bir yangın riski nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 250 bin aracını geri çağıracak. Geri çağırma, 2023 üretimi AMG GT, C-Serisi, CLE, E-Serisi, EQE, EQS, GLC, S-Serisi ve SL modellerini kapsıyor. Almanya Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi'ne göre, bu ihtiyati tedbir 37 bini Almanya'da olmak üzere alınmıştır. Mercedes-Benz, etkilenen araçların belirli parçalarını ücretsiz olarak değiştirecek.
20 Şubat 2024

Çip üreticisi Nvidia, yapay zeka atılımları sayesinde piyasa değerini katlayarak, kısa süreliğine iki trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Şirket, bu süreçte Amazon ve Google gibi devleri geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. Nvidia'nın şu anki piyasa değeri 1,97 trilyon dolar olarak kaydedilmiş. Sekiz ay önce yaklaşık bir trilyon dolar olan şirketin piyasa değeri, son dönemdeki yapay zeka odaklı gelişmelerle rekor bir artış gösterdi.
25 Şubat 2024

Suudi Arabistan, Cezayir ve Kuveyt, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu çerçevesinde, petrol üretimindeki gönüllü kesintileri üç ay daha uzatma kararı aldı. Suudi Arabistan günlük 9 milyon varil, Cezayir 908 bin varil ve Kuveyt 2 milyon 413 bin varil petrol üretimi yapacak şekilde kesintileri haziran sonuna kadar sürdürecek. Bu kararlar, ülkelerin enerji bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalarla duyuruldu.
4 Mart 2024
İşaretlediklerim