Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörünün görünümünü 'nötr'den 'iyileşiyor'a revize etti. Fitch, Türkiye'nin Mayıs 2023 seçimlerinin ardından daha geleneksel makroekonomik politikalar benimsediğini ve bu durumun yatırımcı güvenini artırdığını belirtti. Azalan dış finansman baskıları ve Merkez Bankası'nın rezervlerindeki iyileşme, bankaların dış finansmana daha kolay erişimini sağladı. Ayrıca, Türk bankalarının borç ihracındaki artış ve risk primlerindeki düşüş, sektöre olan uluslararası güveni yeniden kazandırdı.
25 Haziran 2024

Merkez Bankası'nın faiz artışı kararı, TL mevduatlarını cazip kılmak ve yurt dışından portföy girişini desteklemek amacıyla önemli bir adım olarak değerlendirilmiştir. Ancak, yabancı para ve KKM mevduatlarının TL varlıklara dönüşümü ve yabancıların portföy akımlarının artması zaman alacaktır. Ayrıca, turizm kaynaklı döviz girişinin düşük olması ve yüksek yabancı para ödeme ihtiyacı nedeniyle kur ve rezervler üzerinde hızlı bir iyileşme beklenmemektedir. Ekonomik ve yapısal politikaların, ekonomik aktörlerin güvenini tesis ederek bu süreci desteklemesi gerektiği vurgulanmaktadır.
29 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çevirdiğini duyurdu. S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesi için net rezervlerin yakından izleneceğini belirtti. Gill, Türkiye'nin kısa vadeli dış borçlarının düşük olduğunu ve ekonominin yeniden dengelenmeye başladığını ifade etti. Ancak, 2024 yılında lira üzerinde yeni bir baskı dalgası beklendiğini ve bu nedenle parasal genişleme için fazla alan olmadığını öngördüklerini söyledi.
1 Aralık 2023

Dünyadaki birçok ülke, sermaye transferine göz yummakta ve Türkiye de vergi kaçırmayı önlemeye yönelik bir yasa çıkarmış olmasına rağmen, bu yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerekli adımlar atılmadığı için uygulanamıyor. 2006 tarihli Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30. maddesi, belirli ülkelerdeki kazançların %30 oranında vergilendirilmesini öngörüyor, ancak bu ülkelerin listesi Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanmadığı için vergi kesintisi yapılamıyor. Uzmanlar, bu vergilerin bütçe açığını kapatmada önemli bir kaynak olabileceği konusunda hemfikir.
26 Haziran 2024

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan altında bu yıl faiz indirimine gitmeyeceğini ve faiz oranlarında artış yapılacağını öngörüyor. Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerle faiz oranları yüzde 45'e yükseltilmişti. Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılmasının ardından yerine Fatih Karahan'ın atanması, ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olmayacağına dair tartışmaları beraberinde getirdi. Deutsche Bank, Karahan'ın atanmasıyla 250 ila 500 baz puanlık bir faiz artırımı alanı gördüğünü belirtiyor.
5 Şubat 2024

Dünya Altın Konseyi, Türkiye'de külçe ve sikke formundaki altın yatırımının 2023'ün ilk çeyreğinde 50 ton ile rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Türkiye'deki yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı, altına olan talebi artırdı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023'ün ilk çeyreğinde üretilen altın miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %408 artış gösterdi. Küresel altın talebinin altıda biri Türkiye tarafından karşılandı.
5 Mayıs 2023

Türkiye'deki bankacılık sektöründe dolarizasyon oranı, yani kur korumalı mevduat ile yabancı para mevduatın toplam mevduata oranı yüzde 67,7'ye çıktı. Bu oran, yılbaşında yüzde 62 seviyesindeydi. Ekonomistler, getirisi dövize endeksli değiştiği için kur korumalı mevduatı da dolarizasyon oranı hesabına dahil ediyorlar. Bu yıl dolar, TL karşısında yüzde 44,13, avro ise yüzde 48,21 yükseliş yaşadı.
7 Ağustos 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının kısa vadeli dış borçlarının yüksek seviyede olduğunu ancak genel seçim sonrasında politika değişiklikleriyle yeniden finansman baskılarının azaldığını belirtti. Bankaların toplam dış borcu 2023'ün ilk yarısında 126 milyar dolara ulaştı. Sektörün yabancı para likiditesi azalmış olsa da, kısa vadeli borç ödeme ve yabancı para mevduat çıkışını karşılamaya devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, döviz korumalı mevduatların büyüklüğü ve lira istikrarına potansiyel riskler nedeniyle bu mekanizmanın gevşemesinin kademeli olacağı öngörüldü.
13 Kasım 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini mart ayında yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkarması, döviz talebini azalttı ve mevduat faizlerinin yükselmesine yol açtı. Üç aya kadar vadeli mevduatların yıllık bileşik faizi yüzde 65'e ulaştı. Ayrıca, döviz hesaplarının fiziki döviz talebine dönüşmesini önlemek için kur korumalı mevduat (KKM) kullanımı genişletildi. Yabancı yatırımcılar mart ayının ikinci yarısında Türkiye'ye net 703 milyon dolarlık sermaye girişi sağladı.
15 Nisan 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gelen yeni fiziki döviz veya altın nedeniyle Türk Lirası mevduat oranının düşmesini engellemek amacıyla, 28 Mart 2023 tarihinden itibaren bu tür girişlerin TL mevduat oranı hesaplamalarında dikkate alınmamasına karar verdi. Bu düzenleme, deprem felaketi sonrasında yastık altındaki birikimlerin ekonomiye kazandırılmasını hızlandırmayı amaçlıyor. Ayrıca, bankaların menkul kıymet tesis oranları, mevduat ve kredilerdeki TL payına göre ayarlanacak ve gerçek kişilerin dönüşüm hesapları da bu hesaplamalarda dikkate alınacak.
29 Mart 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Bu karar, ulusal ve uluslararası kurumların anketlerinde öngörülen bir durumdu ve Para Politikası Kurulu'nun geçen ayki toplantısında 'gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı' belirtilmişti. Merkez Bankası Haziran 2023'ten bu yana faiz artırımı gerçekleştiriyordu. Türkiye ekonomisinin döviz ihtiyacı devam ederken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimlerin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve yabancı yatırımları çekme çabaları sürüyor.
22 Şubat 2024

KKTC Cumhuriyet Meclisi, yabancılara mülk satışına kota getiren ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının konut alma hakkını birden üçe çıkaran yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre, yabancılar en fazla 1 dönüm arazi ya da konut alabilecek, ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bu sınırlamanın dışında tutulacak. Muhalefet, yasanın yabancılara mülkiyet sınırlaması getirmediğini, aksine kriter artırımı olduğunu savunarak karşı çıktı. Yasanın acil olarak gündeme gelmesinin sebebinin, Türkiye'nin FATF listesinden çıkartılması olduğu iddia edildi.
21 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BloombergHT'ye verdiği röportajda, yabancı sermaye girişinin beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Şimşek, sağlam politikalar ve yapısal dönüşümün yatırımcı güvenini yeniden kazandırdığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin offshore piyasalara yönelik düzenlemeleri gevşetme yollarını araştırdığını ve uzun vadeli swaplarla başlayabileceğini ifade etti.
27 Mayıs 2024

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Ekonomik Görünüm' raporunda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme beklentisini yüzde 4,3'ten yüzde 4,5'e, enflasyon beklentisini ise yüzde 52,1'den yüzde 52,8'e yükseltti. Ayrıca, 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 39,2'den yüzde 47,4'e çıkarıldı. Raporda, sıkılaşan para politikasının ve yüksek enflasyonun tüketimi zayıflatacağı, fakat Türkiye'nin ihracatının 2025'te güçleneceği öngörülüyor.
29 Kasım 2023

Türkiye'de ödemeler dengesi açıklandığında, altın ve enerji hariç tutulduğunda genellikle daha olumlu bir tablo ortaya çıkıyor. Ocak ayı verilerine göre, cari işlemler hesabı 2,6 milyar dolar açık verirken, altın ve enerji hariç tutulduğunda 3,6 milyar dolar fazla vermiş. Türkiye'nin cari işlemler açığı büyük ölçüde dış ticaret açığından kaynaklanıyor ve bu açıkta enerji ve altın ithalatı önemli bir yer tutuyor. 2023 yılında Türkiye, net olarak 52,7 milyar dolarlık enerji ve 25,7 milyar dolarlık altın ithal etmiş. Ancak, enerji ithalatı Türkiye'nin zorunlu ihtiyaçlarından biri olarak görülüyor.
14 Mart 2024

2024 yılının ilk dört ayında dolar kuru yüzde 10,01 artış gösterdi. Bu durum, Türk şirketlerinin döviz bazında borçlanmalarını artırmalarına neden oldu. Şişecam, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Tukaş ve Limak Doğu Anadolu Çimento gibi büyük şirketler, çeşitli yabancı kaynaklardan önemli miktarda döviz cinsinden finansman sağladılar. Merkez Bankası'nın anketine göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,0098 TL olarak öngörülüyor, bu da TL varlıkların cazibesini artırabilir ve yatırımları TL'ye yönlendirebilir.
2 Mayıs 2024

Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin toplam mevduatının 120 milyar dolara ulaştığını ve temmuz ayından sonra her hafta 8-10 milyar dolarlık bir geri dönüş olacağını belirtti. KKM'nin, TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için Aralık 2021'de başlatıldığını ve iktidarın döviz talebini dizginlemek için çeşitli düzenlemeler yaptığını ifade etti. Kara, KKM'nin bir saadet zinciri gibi olduğunu ve devletin bu yükü ne kadar taşıyabileceğinin belirsiz olduğunu, sistemin sonuna yaklaşıldığını ve kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023

Union Bancaire Privée yöneticisi Lamine Bougueroua, Reuters'a yaptığı açıklamada, Türk Lirası'nın yatırım için cazip bir noktada olmadığını ve TL'de yüzde 20'lik bir değer kaybı daha beklediklerini söyledi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesiyle yabancı yatırımcıların ilgisinin artması beklenirken, piyasa aktörleri Türkiye'ye yatırım yapmak için erken olduğunu belirtiyor. Türkiye'de seçimlerden sonra ekonomide normalleşme sinyalleri verilse de, dolar/TL kuru seçimlerden önce 20 liranın altındayken, Şimşek sonrası ilk iş gününde 21 seviyesinin üstüne çıktı.
6 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 9 olarak sabit bıraktı. 2022 Kasım ayında faiz indirim döngüsünün sonlandırıldığı açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz ve yüksek kur politikasını benimseyen 'yeni ekonomik model' çerçevesinde, ihracatın artırılması ve cari fazla ile döviz bolluğu yaratılarak kurların ve enflasyonun düşürülmesi hedeflenmişti, ancak bu beklentiler karşılanamadı.
19 Ocak 2023

Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve siyasi tercihler yabancı yatırımcıları ülkeden uzaklaştırmışken, 14 Mayıs seçimlerinin ardından yabancılar Türk Lirası'ndan kazanç elde etme yollarını araştırıyorlar. ABD merkezli yatırım grubu TCW ve State Street Global gibi firmalar, sabit para birimi tahvilleri ve dolar borçlanıp lira faizi almak gibi yöntemlerle yıllık %9-10 civarında gelir elde ettiklerini belirtiyorlar. Ayrıca, Türkiye'deki yatırımcıların borsaya yönelmesi ve Koç Holding ile Ford Otomotiv hisselerindeki artışlar dikkat çekiyor. Ancak, bu durumun Türkiye'deki seçimleri olumlu etkilemediği ve ülkenin ekonomik geleceğine dair şüpheci yorumlar yapıldığı ifade ediliyor.
16 Mayıs 2023
İşaretlediklerim