ABD, İsrail ordusunun Refah'ta düzenlediği ve onlarca Filistinlinin ölümüne neden olan hava saldırısının ardından çıkan görüntüleri içler acısı olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, saldırıda sivillerin hayatlarını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurması yönünde karar almıştı, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırılarına devam etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, saldırıyı trajik bir hata olarak değerlendirdi.
28 Mayıs 2024

BBC, İsrail'in hedefindeki Hamas'ın lider kadrosunu derledi. İsrail, 7 Ekim'deki saldırı sonrası Hamas'ı ortadan kaldıracağını ilan etmişti. Hamas liderlerinin çoğu, İsrail'in suikast girişimlerine karşı halk içine pek çıkmıyor. BBC'nin derlediği Hamas lider kadrosunda İsmail Haniye, Yahya Sinvar, Muhammed Dayf, Marvan İsa, Halid Meşal ve Mahmud Zahar bulunuyor.
23 Ekim 2023

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'daki güvenlik durumu nedeniyle Türk vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Lübnan'da bulunan vatandaşlara da mümkünse ülkeden ayrılmaları tavsiye edildi. Bu uyarı, Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında öldürülmesi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğraması gibi son gelişmelerin ardından yapıldı. Bakanlık, Lübnan'daki güvenlik durumunun hızla bozulabileceğini belirtti.
4 Ağustos 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El-Mevasi bölgesinde 90 Filistinlinin öldüğü saldırıyı savundu. Netanyahu, saldırının Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları lideri Muhammed Dayf ve yardımcısı Rafa’a Salameh'i hedef aldığını belirtti. ABD yönetimini saldırıdan önce bilgilendirmediklerini söyleyen Netanyahu, saldırının İran'a da caydırıcı bir mesaj gönderdiğini ifade etti. Hamas ise liderlerinin hedef alındığı iddiasını yalanladı.
14 Temmuz 2024

İran, İsrail adına eylemler planlayan 12 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından altı eyalette gerçekleştirilen operasyonlarda, bu kişilerin para karşılığında çalıştıkları öne sürüldü. Bu gelişme, Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişinin ölmesi ve İsrail'in sorumlu tutulması olayının ardından geldi. İsrail'in Lübnan'daki saldırıları ve Hizbullah ile yaşanan gerilim, bölgedeki tansiyonu artırmış durumda.
22 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'a karşı 'çökertme' sözü verdi. Bu açıklama, İsrail'de Hamas'a karşı açılan savaş nedeniyle kurulan 'acil durum kabinesi'nin ilk toplantısında yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda 2 bin 329 kişi öldü, 9 bin 42 kişi yaralandı. Netanyahu, ulusal birlikle hem yurt içine hem yurt dışına hem de 'düşman'a net bir mesaj verildiğini belirtti.
15 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Ekim 2023-Eylül 2024 arasında Lübnan’ın güneyinde yaklaşık 200 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. İsrail ordusunun Hizbullah ile çatışmaları ve düzenlediği hava saldırıları nedeniyle Lübnan'da 748 kişi hayatını kaybetti ve 150 bine yakın kişi yerinden edildi. UNRWA, Sayda kentinde üç sığınma merkezi açtı ve temel ihtiyaçlara erişimin zorlaştığını belirtti. Göç dalgası Lübnan'ın başkenti Beyrut'a ve kuzeyine doğru devam ederken, bazı kişiler Suriye'ye göç etti.
27 Eylül 2024

İsrail ordusu, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından Gazze'yi ağır bir şekilde bombalamaya başladı. İsrail, Gazze'ye elektrik tedariğini kesti ve halktan bölgeyi terk etmesini istedi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 120 noktaya hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıda Hamas'a ait hedeflerin vurulduğu, bunların arasında bir tünelin bulunduğu aktarıldı.
8 Ekim 2023

İsrail Savaş Kabinesi, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, Filistinlilerin sığındığı Refah şehrine saldırıları sürdürme kararı aldı. Bu karar, İsrail Başbakanlık Basın Ofisi tarafından oy birliğiyle alındığı bildirildi. İsrail, rehinelerin serbest bırakılması ve savaş hedeflerine ulaşılması amacıyla saldırıları devam ettirme kararını açıkladı. Ayrıca, İsrail'in arabulucularla görüşmeler yapmak üzere Kahire'ye bir heyet göndermeye hazırlandığı ifade edildi.
6 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, yeni saldırılar için orduya emir verdiğini açıkladı. Netanyahu, Hamas'ın teklifinin gerçek dışı olduğunu ve kabul edilmesinin yeni bir kıyıma yol açacağını savundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların birkaç ay içinde sonuç vereceğini ve Hamas'a karşı zaferin yakın olduğunu iddia etti. Ayrıca, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı hazırlığı talimatı verdiğini belirtti.
7 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun uyarılarına rağmen Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı planını onayladı. Bu karar, Gazze'de devam eden savaşın şiddetini artırabilecek ve bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirebilecek bir adım olarak görülüyor. ABD ve Mısır gibi ülkelerin uyarılarına karşın alınan bu karar, Netanyahu'nun Hamas'ın ateşkes teklifini 'akıl dışı' bulduğunu açıklamasının ardından geldi. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu'yu eleştirmesi ve İsrail içindeki tartışmalar, İsrail-ABD ilişkilerinde gerginliğe yol açtı.
15 Mart 2024

İsrail ordusu, Gazze'de 'güvenli' olduğunu iddia ettiği bölgelerde bir günde düzenlediği saldırılarda 54 Filistinli hayatını kaybetti. Deyr el-Belah'taki bir okula düzenlenen saldırıda 15'i çocuk, sekizi kadın 31 kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı. Han Yunus'ta ise 23 Filistinli hayatını kaybetti ve 89 kişi yaralandı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi'nde Refah'ta sivil öldürülmediğini savundu.
27 Temmuz 2024

ABD, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir araca düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla İran destekli Kataib Hizbullah liderini öldürdü. Bu saldırı, Kataib Hizbullah'ın Ürdün'de üç ABD askerinin ölümüne yol açan İHA saldırısını düzenlemesi sonrasında gerçekleşti. ABD, bu olaya misilleme olarak Irak ve Suriye'de 85'ten fazla hedefi havadan vurmuştu. Saldırı, ABD'li bir savunma yetkilisi tarafından doğrulandı ve öldürülenler arasında Haşdi Şabi'nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi'nin de olduğu bildirildi.
8 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Likud Partisi'nin Knesset'teki haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze saldırılarının Hamas lider kadrosunu öldürme amacıyla aylarca sürebileceğini belirtti. Netanyahu, Hamas'ın lider kadrosu öldürülmeden savaşın bitmemesi gerektiğini ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelere ilişkin olarak da Hamas'ın kabul edilemez talepleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 478'e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2024

ABD yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilimden endişe duyduğunu belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun saldırıya hazır olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hizbullah'a yönelik saldırı mesajlarından endişe duyduklarını ve kapsamlı bir savaşı desteklemediklerini söyledi. Miller, sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
5 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Gazze'de bir binanın vurularak havaya uçurulmasını Twitter'dan paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, 'Gebereceksin...' diye yazdı. Bu, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi. Şu ana kadar 1200'ü aşkın İsrailli ve 900'ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti.
11 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bulunan bir çarşıyı bombaladı. Gazze İçişleri Bakanlığı, saldırıda ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi, ancak sayı konusunda net bir bilgi verilmedi. İsrail'in saldırısı sonucu çevredeki dükkanlarda da yangın çıktığı ve ambulansların çarşıya girmekte zorluk çektiği belirtildi.
22 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'te meydana gelen saldırılara karşı hızlı ve güçlü bir yanıt vereceklerini ifade etti. Ayrıntı vermekten kaçınan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a da kendisine ilettiği başsağlığı mesajı için teşekkür etti. Önceki günlerde Cenin Mülteci Kampı'na yapılan baskında dokuz Filistinli öldürülmüş, ardından Doğu Kudüs'te iki ayrı silahlı saldırıda toplam sekiz kişi hayatını kaybetmişti.
29 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü doğruladı. Saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği açıklandı. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte hayatını kaybettiğini bildirdi.
31 Temmuz 2024
İşaretlediklerim