Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, simit fiyat tarifelerinde değişiklik yapılabilmesi için Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü gerekecek. Bu karar, simit ve bazı ekmek çeşitlerinin fiyatlarının belirlenmesi sürecinde yerel yönetimler ve ilgili meslek komiteleri ile yapılan değerlendirmelerin ardından Bakanlık onayına sunulmasını zorunlu kılar. Bakanlık olumsuz görüş bildirdiği takdirde, yeni bir tarife teklifi hazırlanıp yeniden onay için sunulacak. Ayrıca, Ankara'da yapılan bir simit zammı bu yeni düzenleme nedeniyle iptal edildi.
30 Nisan 2024

Philip Morris International (PMI), üç yıl önce yaklaşık 1 milyar sterline satın aldığı astım ilacı üreticisi Ventura'yı, tepkiler üzerine 298 milyon sterline Molex'e satmak zorunda kaldı. PMI'ın Ventura'yı devralması, doktorlar ve halk sağlığı uzmanlarının yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı. Türk Toraks Derneği ve Avrupa Solunum Derneği de anlaşmaya tepki göstermişti. PMI, bu tepkilerin Vectura'nın bilimsel katılımını etkilediğini belirtti.
18 Eylül 2024

Benzinin litre fiyatına 1,32 lira zam yapılarak yeni fiyat uygulaması başlatıldı. Bu zammın ardından İstanbul'da benzinin litre fiyatı ortalama 28,01 lira oldu. Bir önceki gün motorine de 1,07 lira zam yapılmış ve motorinin litre fiyatı 26,37 lira olarak belirlenmişti.
15 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, artan maliyetler ve enflasyonu gerekçe göstererek su fiyatlarına yüzde 12,94 oranında zam kararı aldı. Bu zamma göre, konut su tarifesinin ilk kademesi 16,50 liraya, köylerdeki tarife 4,12 liraya, iş yerlerindeki tarife ise 43,23 liraya yükseltildi. Oy birliğiyle alınan bu karar 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.
13 Haziran 2023

Seçim sonrası yaşanan kurdaki rekor artışlar nedeniyle otomobil fiyatlarına zam geldi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci'nin Twitter hesabından duyurduğu üzere, Volkswagen, Nissan, Isuzu ve Fiat markalarının bazı modellerine yüzde 2 ile yüzde 11 arasında değişen oranlarda zam uygulandı. Bu zamlar, Merkez Bankası'nın faiz kararının piyasalar tarafından yetersiz bulunmasının ardından gerçekleşti.
23 Haziran 2023

Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmasıyla birlikte Türkiye genelinde benzin ve motorin fiyatlarına zam yapıldı. Yapılan zamma göre benzinin litresine ortalama 45 kuruş, motorinin litresine ise 43 kuruş zam eklendi. Bu artışla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Diyarbakır'da yeni benzin ve motorin fiyatları belirlendi.
10 Temmuz 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, içki ve sigara ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yüzde 14,82 oranında artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değiştirme yetkisini kullanmaması sonucu, bu artış geriye dönük üretici fiyatları enflasyonu oranında yapıldı. Artışla birlikte 1 litre rakıdan alınan vergi 449 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 12 yıllık artışın yüzde 1543 olduğunu belirtti.
5 Temmuz 2023

Türkiye'de benzinin litre fiyatına 67 kuruş zam yapıldı ve yeni fiyat 20,36 TL olarak belirlendi. Bu zamla birlikte benzin fiyatları 6 Aralık'tan bu yana ilk defa 20 TL'nin üzerine çıkmış oldu. Motorin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik olmadı. Yıl başından itibaren benzin fiyatları yüzde 5 oranında artış gösterdi.
17 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon oranlarına göre, içki ve tütün ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı bekleniyor. Bu artışla birlikte 70'lik rakının raf fiyatının yaklaşık 408 TL olacağı tahmin ediliyor. Vergi uzmanı Ozan Bingöl'e göre, bu fiyatın 294 TL'si vergiden oluşacak. Ürünün vergisiz fiyatı 114 TL iken, üzerine eklenen ÖTV ve KDV ile toplam vergi miktarı 294 TL'ye ulaşacak.
3 Ocak 2023

Dijital yayın platformu Exxen, 21 Ağustos itibarıyla tüm abonelik fiyatlarına zam yapılacağını duyurdu. Bu, platformun 5 Ocak ve 1 Mayıs'taki zamlarının ardından üçüncü zam oldu. Reklamsız temel paketin aylık ücreti 89,90 liradan 116,90 liraya çıktı. Diğer paketlerin yeni fiyatları da belirtildi.
20 Ağustos 2023

İstanbul Bağcılar'da Yeni Çamoluk Otomotiv'in sahibi Hamit Duras, depremzedeler için düzenlenen canlı yayın bağış kampanyasında '50 milyar lira' bağışlayacağını söyledi. Bu miktarın yaklaşık 2 milyar 651 milyon 999 bin 500 dolar olduğu ve eski para birimiyle ifade edildiği anlaşıldı. Duras daha sonra bağış miktarını 50 milyon lira olarak düzeltti, ancak bu da yanlıştı. Son olarak oğlu, bağış miktarının 50 bin TL olduğunu açıkladı. Sosyal medyada konuyla ilgili çok sayıda esprili yorum ve paylaşım yapıldı.
15 Şubat 2023

Önümüzdeki hafta benzin ve motorin fiyatlarına zam yapılması bekleniyor. Benzine 1,81 lira, motorine ise 1,79 lira zam geleceği öngörülüyor. Zamların pazartesi ya da salı günü yürürlüğe girmesi planlanıyor. Mevcut akaryakıt fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir'de farklılık gösteriyor.
21 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, İSKİ Genel Kurulu'nun önerisi üzerine su fiyatlarına yüzde 15 zam yapılmasını onayladı. İBB'nin ilk teklifi yüzde 48 zam yapılması yönündeydi ancak bu oran revize edilerek yüzde 15 olarak belirlendi. Yeni tarifeler konut ve iş yerleri için farklı kademelerde uygulanacak ve zamlı tarife hemen yürürlüğe girecek. Ayrıca, su tarifelerinin TÜFE oranına göre aylık olarak güncellenmesi talebi reddedildi.
22 Kasım 2023

Türk Lirası'nın değer kaybı ve enflasyonun artmasıyla birlikte hükümet ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, zincir marketleri fiyat artışlarından sorumlu tuttu. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, marketlerle etiket fiyatları konusunda görüşmeler yaptı. Bu süreçte ŞOK Marketler, ocak ayı boyunca temel ihtiyaç ürünlerinden oluşan bin üründe fiyatları sabitleyeceğini duyurdu. ŞOK Marketler CEO'su Uğur Demirel, bu kararın hem ekonomiye hem de müşterilerin bütçesine katkı sağlayacağını ifade etti.
1 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin toplantısında taksi, okul ve personel servis ücretlerine yüzde 22,19 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, bu zammı yetersiz bulduğunu belirterek, taksicilerin kontak kapatabileceğini söyledi. Ayrıca, otobüsçüler de yeni zamlı fiyatlarla maliyetleri karşılamanın zor olacağını ifade etti.
25 Temmuz 2024

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, alkol ürünlerine uygulanan vergi ve fiyat politikalarını eleştirerek, bu politikaların toplum sağlığına hizmet etmediğini savundu. Aybaş, alkol vergilendirmesinin ideolojik olduğunu ve yanlış fiyatlandırmanın kaçak içki tüketimini artırarak ölümlere ve vergi kaybına yol açtığını ifade etti. Ayrıca, alkolde ÖTV'nin kaldırılmasının yüzde 10 blok oyu kazandırabileceğini öne sürdü ve devletin alkol satışlarından elde ettiği gelirin yüksekliğine dikkat çekti.
17 Ocak 2023

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, Türkiye genelinde pide fiyatlarına zam yapıldı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'nın açıklamalarına göre, İstanbul ve Ankara'da 250 gram Ramazan pidesi 15 TL, 300 gramı ise 18 TL'den satılacak. Fiyatlar şehirlere ve pidenin gramajına göre değişiklik gösteriyor. Bu durum, iftar sofralarının maliyetini artırarak, fiyat artışlarının Ramazan ayıyla ilişkilendirilmesine yol açıyor.
28 Şubat 2024

Elektronik sigaraların içindeki yağ asitleri akciğere ulaşarak yağ zatürresine neden oluyor. E-sigara kullanımı, akciğer dokusunda iltihaplanmaya ve ani solunum yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Sağlık uzmanları, e-sigara kullanımının artmasıyla birlikte bu tür hastalıkların da yaygınlaştığını belirtiyor. Türkiye'de e-sigara üretimi ve satışı yasak olmasına rağmen, bu ürünler çeşitli yollarla temin edilebiliyor.
28 Ağustos 2024

2023 yılının başlamasıyla birlikte otomotiv sektöründe birçok marka fiyat listelerini güncelleyerek yeni zamları uygulamaya başladı. 2022 yılında kurdaki yükseliş ve artan maliyetler nedeniyle sık sık fiyat güncellemesi yapan otomobil markaları, yeni yılın ilk haftasında da zam yapmaya devam etti. Renault, Volkswagen, Hyundai gibi markaların web sitelerinde 'fiyatlarımız güncellenmektedir' uyarısı yer alırken, zam oranlarının ortalama yüzde 4 olması bekleniyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yapılan analizlere dayanarak bu oranı öngördüklerini belirtti.
2 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde yapılan oylama sonucunda, su fiyatlarına konutlarda yüzde 53'e, iş yerlerinde ise yüzde 60'a varan oranlarda zam yapıldı. İstanbulluların yüzde 85'inin kullandığı 0-15 metreküp arası birinci kademede su birim fiyatı yüzde 36 artarak 23.72 TL'den 32.28 TL'ye çıktı. İş yerlerinde ise birinci kademe su fiyatı yüzde 36 zamla 62.14 TL'den 84.51 TL'ye yükseldi. Zam kararı, İSKİ'nin su satış ve kullanılmış suyun uzaklaştırılması bedeli tarife teklifi görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.
14 Mayıs 2024
İşaretlediklerim