MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hayat pahalılığına dikkat çekerek emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını önerdi. Bahçeli, emekliler için önerilen yüzde 25'lik maaş artışının yetersiz olduğunu belirtti ve gelir vergisi dilimleri ile kıdem tazminatı düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, maaş artışlarının satın alma gücünü artıracağını söyledi.
11 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam çalışmasının kısa sürede sonuçlanacağını belirtti. Erdoğan, emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi için çaba gösterdiklerini ve emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışından emeklilerin de pay alacağını söyledi.
21 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, memur ve emekli maaşlarına yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu zammın ardından en düşük emekli memur maaşı 7 bin 600 lira, asgari ücret ise net 8 bin 500 TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak açıklanmıştı. Yapılan zamla birlikte çeşitli kamu görevlilerinin ve emeklilerin yeni maaşları belirlendi.
3 Ocak 2023

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan tarafından hazırlanan ve emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Aydoğan, asgari ücretin ülkede ortalama ücret haline geldiğini ve yüzde 50'den fazla insanın asgari ücret aldığını belirtti. Teklifin doğrudan gündeme alınması önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
3 Ocak 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, devlet katkısı hariç birikimlerinin tamamını veya bir kısmını bankalara devrederek daha ucuza kredi kullanabilecekler. Bu düzenleme altı ay sonra yürürlüğe girecek. Alacağın devri sözleşmesiyle yapılan bu işlem, katılımcıların alacaklarını teminat olarak kullanmalarını ve böylece daha düşük maliyetlerle finansman sağlamalarını mümkün kılacak. Ancak, işveren grup emeklilik sözleşmeleri bu düzenlemenin dışında tutulacak.
28 Mart 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, 2023'ün ikinci yarısında geçerli olacak yeni asgari ücreti net 11 bin 402 lira olarak belirledi. Bu miktar, yüzde 34'lük bir artışı ifade ediyor ve geçen yılın ikinci yarısına göre yüzde 107'lik bir artışa denk geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretteki bu artışın enflasyonun hayli üzerinde olduğunu ve reel olarak yaklaşık yüzde 312'lik bir artış sağlandığını belirtti. Ayrıca, asgari ücret desteğinin de önümüzdeki altı ay boyunca ayda 500 lira olarak devam edeceği açıklandı.
20 Haziran 2023

Türkiye'de uzun süredir gündemde olan ve milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda tüm partilerin 'Evet' oyuyla kabul edildi. 9 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanlar için yaş şartı aranmaksızın emeklilik imkanı getirildi. Yasanın yürürlüğe girmesi Resmi Gazete'de yayınlanmasına ve ilk maaşların nisan ayında yatırılması bekleniyor. Deprem sonrası Meclis'in yoğun gündemi arasında yer alan bu düzenleme, siyasi partilerin temsilcileri tarafından farklı açılardan değerlendirildi.
1 Mart 2023

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için getirilen EYT düzenlemesinde yaş şartı kaldırıldı ancak prim günü şartı getirildi. Daha önce 5 bin prim günü üzerinden yapılan açıklamalara güvenerek kredi çeken veya varlıklarını satan vatandaşlar, şimdi kademeli prim günü şartı nedeniyle mağdur olduklarını belirtiyorlar. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen teklif, Genel Kurul'a getirilecek. Vatandaşlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın 'kademeli prim şartı olmayacak' vaadine güvenerek hareket ettiklerini ve şimdi borç batağında olduklarını ifade ediyorlar.
4 Şubat 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, gazilere ödenen aylıkların asgari ücret seviyesine yükseltileceğini duyurdu. 2023 yılında en düşük gazi maaşı 3250 TL iken, asgari ücret 8506 TL olarak belirlenmişti. Bakan Bilgin, bu düzenlemeyle gaziler arasındaki maaş farklılıklarının da ortadan kaldırılacağını belirtti.
26 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, memur ve emeklilere yapılan yüzde 25'lik maaş zammını eleştirerek, yıllardır sarayın zenginleştiğini ve halkın fakirleştiğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 64,27 iken, memur ve emeklilere yapılması gereken zam oranı aslında yüzde 16,4 ve yüzde 15,4 olmalıydı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu oranları yüzde 25'e çıkardı. Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda bu durumu eleştirerek, değişimin yoksulluk sınırının altında çalışan milyonlarda olduğunu belirtti.
4 Ocak 2023

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme hakkında yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre vatandaşlar, sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar çekebilecekler. Bu hakkı konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda kullanabilecekler. Kısmi ödeme hakkından beş yılda bir yararlanılabilecek ve bu değişiklikler altı ay sonra yürürlüğe girecek.
26 Eylül 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, gazilerin ihtiyaç duyduğu özellikli yüksek fonksiyonlu akülü tekerlekli sandalyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacağını açıkladı. Bu karar, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında alındı ve 19 Eylül Gaziler Günü vesilesiyle duyuruldu. SGK da gazilerin ve ailelerinin her zaman yanlarında olduklarını belirterek, Gaziler Günü'nü tebrik etti.
19 Eylül 2024

Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Türkiye'de 40 yaş üstü ölümlerin %5-25'inin meslek hastalıklarından kaynaklandığını belirtti. Türkiye'de meslek hastalıklarının yeterince kayıt altına alınmadığını, verilerin bilinçli olarak gizlendiğini ve bu durumun dünya genelinde bir sorun olduğunu ifade etti. Resmi istatistiklerin gerçek durumu yansıtmadığını, meslek hastalıkları hastanelerinin yetersiz olduğunu ve SGK'nın meslek hastalıklarını gizleme eğiliminde olduğunu vurguladı. Ayrıca, meslek hastalıklarının tanı ve tazminat süreçlerinin karmaşık olduğunu ve bu durumun hukuki mücadeleleri zorlaştırdığını dile getirdi.
18 Nisan 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 612 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 lira oldu. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. Asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca yurttaşın durumu her geçen gün daha da zorlaşıyor.
16 Ekim 2023

TÜİK verilerine göre Türkiye'de kişi başı milli gelir 13 bin 110 dolar olarak belirlenmiş olmasına rağmen, bu ortalama herkese eşit dağılmıyor. Asgari ücretliler ve emekliler, ortalama milli gelirin çok altında gelirlerle yaşamak zorunda kalıyor. İş gücü ödemelerinin milli gelirden aldığı payın artmasına rağmen, bu durum geçici bir iyileşme olarak değerlendiriliyor ve gelir dağılımındaki dengesizlikler devam ediyor. Türk-İş'in verilerine göre, açlık ve yoksulluk sınırı her geçen gün artarak, dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılaması giderek zorlaşıyor.
1 Mart 2024

Türkiye'nin deprem bölgesindeki 11 ilinde sanayi üretimi, deprem nedeniyle zarar gördü ve işgücü kaybı yaşandı. İşverenler, üretimin aksamaması için SGK primlerinin işçilere ödenmesini talep ediyor. Hükümet bu konuda bir çalışma başlattı ve talep kabul edilirse, bölgede asgari ücret 11 bin 759 liraya yükselecek.
13 Mart 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) Şubat ayı verilerine göre Türkiye'de açlık sınırı 9 bin 234 lira, yoksulluk sınırı ise 31 bin 939 liraya yükseldi. Asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğu Türkiye'de, bu miktar açlık sınırının altında kalıyor. Yetişkin bir erkeğin aylık beslenme gideri yaklaşık 2 bin 500 lira iken, sadece süt ürünlerine günlük ortalama 100 lira harcanıyor. Et, tavuk ve balık için gereken minimum harcama tutarı günlük 53,74 lira, sebze ve meyve için ise 52 lira olarak belirlendi.
15 Mart 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis'e henüz gelmeyen EYT düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurduğu düzenlemenin Meclis'te çalışıldığını ve milletvekillerinin konu üzerinde uzmanlarla görüştüğünü ifade etti. Bakan Bilgin, düzenlemenin Plan ve Bütçe Komisyonu'na ay sonunda gitmesini ve ilk aylıkların Şubat ya da Mart'ta bağlanabileceğini söyledi. Ayrıca, EYT kapsamında olup yeterli prime sahip olmayanların da olduğunu ve bunların 2027'ye kadar prim günlerini tamamlayacaklarını belirtti.
14 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin Ordu mitinginde yaptığı konuşmada, bayramlarda emeklilere verilen ikramiyenin üç bin liraya yükseltileceğini açıkladı. Erdoğan, bu artışın bütçe imkanları zorlanarak gerçekleştirileceğini belirtti. Daha önce emekliler her bayram iki bin lira ikramiye almaktaydı.
16 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023
İşaretlediklerim