Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönüne iki balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Füzeler, Jangyon bölgesinden fırlatıldı ve 600 kilometreden fazla uçarak Japon Denizi'ne düştü. Japonya Savunma Bakanı, füzelerin Japon ulusal münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü belirtti. Bu denemeler, Güney Kore ve ABD ordularının başlattığı 'Özgürlük Kalkanı' tatbikatından hemen sonra gerçekleşti.
14 Mart 2023

Sri Lanka'da denizde buldukları şişedeki sıvıyı içen dört balıkçı hayatını kaybetti, iki balıkçının durumu ise kritik. Balıkçılar, içinde içki olduğunu düşündükleri sıvıyı tükettikten kısa süre sonra ölmeye başladı. Olay, başkent Kolombo'ya yaklaşık 193 kilometre uzaklıkta bulunan bir sahil kasabasında protesto edildi. Yetkililer, şişelerin içeriğini araştırmaya devam ediyor.
30 Haziran 2024

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönünde bir balistik füze denemesi yaptığını bildirdi. Füze, Güney Kore'nin Tongchang-ri bölgesinden fırlatıldı ve Japonya'ya göre 800 kilometre uçtuktan sonra Japon Denizi'ne düştü. Japonya Savunma Bakanlığı denemeyi 'tamamıyla kabul edilemez' olarak değerlendirdi. Bu deneme, Güney Kore ve ABD'nin 'Özgürlük Kalkanı' adlı ortak askeri tatbikatları sırasında gerçekleşti.
19 Mart 2023

Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında, 69 metre boyundaki 'BATUHAN A' isimli genel kargo gemisi su alarak battı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, olay yerine hızlı tahlisiye botları yönlendirdi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Türk vatandaşı oldukları değerlendirilen 6 kişilik mürettebatın kurtarılması için çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini belirtti. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekipleri, dalgaların 3 metreye yaklaştığı bölgede kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.
15 Şubat 2024

Antarktika'daki Thwaites Buzulu'nun erimesi, 2100 yılına kadar deniz seviyesinin 65 santimetre yükselmesine neden olabilir. Thwaites Buzulu, yılda yaklaşık 50 milyar ton buz kaybediyor ve bu durum küresel deniz seviyesinin yüzde 4'ünün yükselmesinden sorumlu tutuluyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, buzulun erime hızının devam etmesi halinde ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Bilim insanları, deniz seviyesinin yükselmesine karşı uyum politikaları öneriyor.
9 Haziran 2024

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne doğru iki balistik füze fırlattığını duyurdu. Füzeler, North Hwanghae bölgesinden sabah saatlerinde fırlatıldı ve 370 kilometre yol alarak Japon ulusal münhasır bölgesi dışına düştü. Herhangi bir hasarın oluşmadığı belirtildi. Bu denemeler, Güney Kore ve ABD ordularının ortak askeri tatbikatı sırasında gerçekleşti.
27 Mart 2023

Adıyaman'ın Besni ilçesinde bitkin halde bulunan nesli tükenme tehlikesi altındaki balaban kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Kuşu bulan Kadir Tekin, durumu yetkililere bildirdi ve kuş, tedavi edilmek üzere teslim alındı. Kuşun, hava şartları nedeniyle bitkin düştüğü belirtildi ve tedavi sonrası doğal ortamına salınacağı öğrenildi.
17 Ağustos 2023

NASA'nın Modis-Aqua uydusu, son 20 yılda dünya okyanuslarının yüzde 56'sında maviden yeşile doğru bir renk değişimi tespit etti. Bu değişim, özellikle ekvatora yakın tropikal bölgelerde gözlemlendi ve İngiltere'deki Ulusal Oşinografi Merkezi'nden araştırmacılar, bu yeşillenmenin iklim değişikliği nedeniyle değişen ekosistemlerin bir göstergesi olduğuna inanıyor. Renk değişikliğinin nedeni tam olarak belirlenemese de, fitoplanktonlarla bağlantılı olabileceği ve bu organizmaların atmosfer dengesi ve oksijen üretimi için hayati öneme sahip olduğu belirtiliyor.
15 Temmuz 2023

ABD Sahil Güvenliği, Titanik seferi sırasında kaybolan ve enkazı bulunan denizaltıyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturmanın başmüfettişi Jason Neubauer, önceliklerinin denizaltının enkazını kurtarmak olduğunu belirtti. Soruşturma, Kanada, Britanya ve Fransız makamlarıyla ortaklaşa yürütülecek. Soruşturma kapsamında ortaya çıkan bulguların cezai suçlamalara yol açabileceği ifade edildi.
26 Haziran 2023

NASA'nın Curiosity aracı, Mars'ta daha önce hiç görülmemiş sarımsı yeşil renkte saf kükürt kristalleri keşfetti. Bu keşif, Curiosity'nin Gediz Vadisi kanalını araştırırken bir kaya yığınının üzerinden geçip birini çatlatması sonucunda gerçekleşti. Bilim insanları, bu bulgunun Mars'ın kozmik tarihi ve potansiyel kolonizasyonu için önemli olabileceğini belirtiyor. Saf kükürt, Dünya'da yalnızca volkanik süreçler veya sıcak su kaynakları gibi aşırı koşullar altında oluşur.
23 Temmuz 2024

Brezilya Federal Polisi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun bir kambur balinayı taciz ettiği şüphesiyle soruşturma başlattı. Bolsonaro'nun Haziran ayında Sao Sebastiao kasabası açıklarında jet ski ile balinanın 15 metre yakınında olduğu ve rahatsızlık belirtileri gösteren balinayı telefonuyla kaydettiği iddia ediliyor. Brezilya yasalarına göre deniz memelilerini taciz etmek yasaktır ve motorlu gemilerin bu hayvanlara 100 metre yaklaşması yasaklanmıştır. Bolsonaro daha önce de Amazon Ormanları'na zarar vermekle suçlanmış ve 'Kaptan Testere' lakabı almıştı.
20 Kasım 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Michigan eyaletindeki Huron Gölü üzerinde tanımlanamayan bir cisim düşürdüğünü açıkladı. Bu olay, ABD'nin son 10 gün içinde düşürdüğü dördüncü hava unsurunu temsil ediyor. İlk olay, 4 Şubat'ta Güney Carolina kıyılarında vurulan Çin'e ait bir yüksek irtifa balonu ile başladı. Daha sonra Alaska ve Kanada'nın Yukon bölgesi üzerinde iki tanımlanamayan cisim daha düşürüldü. Bu olaylar, sosyal medyada spekülasyonlara ve dünya dışı varlıklarla ilgili söylentilere yol açtı. Pentagon Sözcüsü, cismin ABD F-16'sı tarafından düşürüldüğünü ve cismin sivil havacılık için tehlike oluşturabilecek bir rotada ve irtifada olduğunu belirtti.
13 Şubat 2023

ABD Savunma Bakanlığı, ABD hava sahasında Çin'e ait bir yüksek irtifalı gözetleme balonu tespit ettiğini ve takip altına aldığını duyurdu. Pentagon Sözcüsü ve üst düzey bir Pentagon yetkilisi, balonun sivil hava trafiği için bir tehdit oluşturmadığını ve istihbarat toplama kapasitesinin zayıf olduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın durumdan haberdar edildiği ve askeri seçeneklerin değerlendirildiği, ancak balonun düşürülmesinin yerde hasara yol açabileceği için saldırılmadığı ifade edildi. ABD, konunun ciddiyeti üzerine Çin makamları ile iletişime geçti.
3 Şubat 2023

Yeni bir araştırma, düzenli balık yağı takviyesi kullanımının sağlıklı bireylerde inme ve kalp hastalığı riskini artırabileceğini ortaya koydu. Britanya’daki Biobank biyomedikal veri tabanında 40 ile 69 yaş arasındaki 415 binden fazla kişinin sağlık verileri analiz edildi. Araştırma, kalp rahatsızlığı bulunmayan kişilerde balık yağı takviyesinin ritim bozukluğu ve inme riskini artırdığını gösterdi. Bu bulgular, balık yağı takviyesinin sadece kalp rahatsızlığı olan bireyler için faydalı olabileceğini işaret ediyor.
22 Mayıs 2024

Mehmet Aksoy, Moritanya'da Türk balıkçıların sürdürülebilir olmayan balıkçılık yaptığını ve balık kaynaklarını tükettiklerini belirtti. Meclis'te toplanan Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu'nda konuşan Aksoy, Moritanya'da balıkçılık sektörüne getirilen kotalara uymadıklarını ifade etti. Türk balıkçıların 2015'ten beri Moritanya'da avcılık yaptığı ve Türk şirketlerinin ülkede önemli yatırımlara sahip olduğu bilgisi verildi.
6 Nisan 2023

New York Üniversitesi Grossman Tıp Okulu'ndan araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları çalışmada, kök hücrelerin kıl köklerinde hareket edebildiğini keşfettiler. İnsanlarda da bulunan melanosit kök hücrelerine odaklanan ekip, sıkışmış kök hücrelerin hareketini sağlayarak saç beyazlamasını tersine çevirebilecek veya önleyebilecek potansiyel bir yol bulabileceklerini belirttiler. Araştırma ekibi, kök hücrelere hareketliliği geri kazandırma veya onları hareket ettirme yollarını araştırmayı planlıyor.
20 Nisan 2023

Mersin Körfezi'nde son bir aydır deniz yüzeyinde köpüklenme artışı gözlemlendi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, bu durumun Marmara Denizi'ndeki müsilajla eşdeğer olduğunu ve kirliliğin ana kaynağının karasal girdiler olduğunu belirtti. Salihoğlu, kirliliğin deniz ekosistemlerini ciddi şekilde tehdit ettiğini ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
13 Ağustos 2024

Yeni Zelanda'nın Güney Adası açıklarında bulunan Bounty Çukuru'nda yapılan bir keşif gezisi sonucunda, 100'e yakın 'yeni veya yeni olduğu düşünülen' okyanus canlısı türü tespit edildi. Ulusal Atmosfer ve Su Enstitüsü (NIWA), Te Papa Tongarewa Müzesi ve Britanya ile Avustralya'dan gelen uzmanlardan oluşan 'Ocean Census' ekibi, şubatta bu bölgede yeni türler bulmak amacıyla bir keşif gezisine çıktı. 4 bin 800 metre derinlikteki Bounty Çukuru'ndan toplanan 1800 kadar örnek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, yeni türler keşfedildi. Bulunan türler arasında düzinelerce yumuşakça, üç balık, bir karides ve bir kafadan bacaklı bulunuyor.
11 Mart 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Sazlıdere Barajı kenarına kimliği belirsiz kişilerce dökülen alüminyum demir cüruf malzemenin baraj suyuna karışmadığını bildirdi. İSKİ ve İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün koordinasyonunda inceleme ve temizlik çalışmaları başlatıldı. Atık malzeme, İSTAÇ ekipleri tarafından bertaraf edilecek. İSKİ, suyun arıtıldıktan sonra şebekeye verildiğini ve güvenle kullanılabileceğini belirtti.
5 Nisan 2023

Britanya'da yapılan bir araştırma, arıların sosyal öğrenme yoluyla sorun çözme becerileri kazandığını ortaya koydu. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden uzmanlar, bir grup arıyı şeker ödüllü bir kutuyu açmayı öğretti ve bu arılar bilgilerini kolonilerindeki diğer arılara aktardı. İzleyici arılar, alternatif yöntemleri keşfetmelerine rağmen, eğitilen arıların kullandığı yöntemi yüzde 98 oranında tercih etti. Araştırma, arıların davranışlarının sosyal olarak öğrenildiğini ve bu davranışların gruplar arasında yayılabileceğini gösterdi.
9 Mart 2023
İşaretlediklerim