Demirören Grubu'na ait Milliyet gazetesi, 29 yıllık çalışanı gazeteci Tolga Şardan'ın tutuklanmasını haberleştirmedi. Şardan, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklandı. Milliyet gazetesi ne basılı ne de internet versiyonunda Şardan'ın tutuklanmasına yer verdi. Şardan'ın tutuklanmasından bahsedilen tek yer CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aktarılan açıklamaları oldu.
2 Kasım 2023

Gazeteci Barış Pehlivan'ın, 31 Temmuz'da çıkan denetimli serbestlik düzenlemesinden faydalanmak için yaptığı başvuru, 'denetimli serbestlik şartları oluşmadığı' gerekçesiyle reddedildi. Avukatı Hüseyin Ersöz, cezaevi müdürlüğünün kanunun uygulanma şartlarını gözardı ettiğini belirtti ve kararın hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Ersöz, bir kez daha denetimli serbestlik talebinde bulunacaklarını söyledi.
4 Ağustos 2023

İran üzerinden Türkiye'ye giriş yaparken 'terörist' olarak nitelendirilerek gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç, 'örgüt üyeliği' suçlamasından beraat etti. Ağrı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 'terör örgütü propagandası' suçlaması da mükerrer olduğu için reddedildi. Aynı davada yargılanan Dicle Müftüoğlu ve diğer dört kişiye 'suçluyu kayırmak' iddiasıyla altı ay hapis cezası verildi, ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı.
18 Ocak 2023

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumalarının saldırısına uğrayan gazeteci Sinan Aygül, saldırganlara hakaret ettiği gerekçesiyle 2 ay 5 gün hapis cezasına mahkum edildi. Aygül, belediye ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirmiş ve saldırıya uğramıştı. Saldırganlar 'silahla kasten yaralama' suçundan tutuklanmış, ancak ilk duruşmada serbest bırakılmışlardı. Aygül'ün daha önce aldığı cezalar nedeniyle yeni cezasında tekrar hükümleri uygulanacak ve cezanın tamamını kapalı ceza infaz kurumunda geçireceği belirtildi.
24 Ocak 2024

İstinaf mahkemesi, Gezi Parkı protestoları sırasında Berkin Elvan'ın ölümüne sebep olan gaz fişeği atışını gerçekleştiren polis memuru Fatih Dalgalı'ya verilen 16 yıl sekiz ay hapis cezasını onadı. Sanık avukatlarının usul ve yasaya aykırılık iddiaları reddedildi. Eğer Yargıtay da cezayı onarsa, Dalgalı AKP ve MHP'nin hazırladığı ceza infaz düzenlemesi kapsamında beş yıl dört ay hapis yatacak. Elvan ailesinin avukatlarının 'nitelikli kasten öldürme' suçundan cezalandırılması talebi de reddedildi.
4 Nisan 2023

Dokuz aydır Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı ve Mezopotamya Ajansı editörü Dicle Müftüoğlu, mesleki faaliyetlerinin kriminalize edildiğini belirterek açlık grevine başladığını açıkladı. Müftüoğlu, 29 Nisan'da gözaltına alınmış ve 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde tutuklanmıştı. İkinci duruşmada tahliye edilmeyen Müftüoğlu, Türkiye'de düşünen ve konuşan herkesin hapsedildiğini ifade ederek herkesi 'ses yükseltmeye' çağırdı.
29 Ocak 2024

Die Welt gazetesi yazarı ve eski Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'devleti ve yargı organlarını alenen aşağılamak' suçlamalarıyla yargılanmakta olan bir davada, Adalet Bakanlığı'nın Almanya'da yaşayan Yücel'in savunmasının alınması için yazılan talebi işleme almaması üzerine yakalama kararı çıkarıldı. İki ayrı suçlamayla ilgili davalar 2021'de birleştirilmişti ve davanın altıncı duruşması İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava 17 Ekim'de devam edecek.
18 Mayıs 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, eski İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek'i konu edindiği yazısı nedeniyle hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Söylemez'in yazısında, Gürlek'in birçok gazeteci ve siyasetçiyi yargıladığı belirtilmişti. Şu anda adalet bakan yardımcısı olan Gürlek'in şikayeti üzerine dava açıldı. İlk duruşma 22 Kasım'da görülecek.
27 Temmuz 2023

Gazeteci Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması' davasında daha önce 'örgüte yardım' suçundan aldığı ceza sonrası tahliye edilmişti. Ancak, 2016'da yazdığı bir yazı nedeniyle 'iftira' suçundan aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından onaylandıktan sonra Sakarya 1 No'lu Cezaevi'ne teslim oldu. Avukatı, Ilıcak'ın yaklaşık 2-3 hafta kapalı cezaevinde kalacağını ve ardından açık cezaevine geçerek denetimli serbestlikle salınacağını belirtti.
4 Aralık 2023

Gazeteci Çiğdem Toker, Fox TV'de yaptığı bir yorum nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Toker, demokratik protestoların kriminalize edilmemesi gerektiğini belirtmiş ve bu yorumu üzerine iktidara yakın çevreler tarafından hedef gösterilmişti. İfade sırasında avukatı ile birlikte hazır bulunan Toker, yaptığı açıklamanın demokratik hakların kullanılmasına yönelik olduğunu ve suç unsuru taşımadığını ifade etti.
1 Şubat 2024

Piyanist ve klavsenci İklim Tamkan, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla, evinin sokağında polis tarafından 'şüpheli' göründüğü için durdurulduğunu ve zorla gözaltı aracına bindirildiğini iddia etti. Tamkan, olayın kedisini aramak için sokağa çıktığı sırada gerçekleştiğini belirtti. Polisin kendisini 'şüpheli' göründüğü gerekçesiyle durdurduğunu ve zorla gözaltı aracına bindirmeye çalıştığını ifade etti.
26 Haziran 2023

Babala TV'de Kemal Kılıçdaroğlu'na tesettürlü olduğu için iş bulamadığını anlatan bir katılımcının turist rehberi olduğu iddiası, Turist Rehberleri Odaları Birliği (TUREB) tarafından yalanlandı. TUREB, bu kişinin birliğe kayıtlı olmadığını ve eğer rehberlik yaptığını iddia ediyorsa, 6326 sayılı meslek kanununa göre kaçak rehberlik yaptığını belirtti.
26 Mayıs 2023

Tokat Erbaa Devlet Hastanesi'nde düzenlenen 'Pembe kod' tatbikatında, hırsız rolüne giren bir çalışan, güvenlik görevlisini arabayla sürükledi. Tatbikat senaryosu gereği, bir kişi serviste bulunan bebeği kaçırdı ve hastane genelinde 'pembe kod' uygulaması başlatıldı. Güvenlik görevlileri, hareket halindeki araca atladı ve bir süre o pozisyonda kaldı. Kaçırılan bebek, sağlık ekipleri tarafından ailesine teslim edildi.
20 Ekim 2023

Kenya'da, hukuk eğitimi almadan 26 dava kazanan bir kişinin, gerçek bir avukatın kimliğini çalarak davalara girdiği belirlendi. Sahte avukat 'Brian Mwenda Ntwiga', kazandığı davaların basit olmadığı, sulh, temyiz ve hatta yüksek mahkemede görülen davaları da kazandığı belirtildi. Durum, Kenya medyasında geniş yankı buldu ve halkı hem öfkelendirdi hem de eğlendirdi. Sahte avukata, Kenya Hukuk Derneği ve Kamu Savcılığı Müdürü tarafından kınama gelmesine rağmen, çok sayıda övgü ve destek de geldi.
22 Ekim 2023

İran, eski savunma bakan yardımcısı ve Britanya-İran uyruklu Alireza Akbari'yi Britanya adına casusluk yapmak suçlamasıyla idam etti. Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, İran'ın Akbari'ye verilen ölüm cezasını uygulamaması gerektiğini belirtmiş ve ölüm cezasının siyasi amaçlı olduğunu ifade ederek Akbari'nin serbest bırakılmasını talep etmişti. İran medyası, Akbari'nin işkence altında suçları itiraf ettiğini ve İran'ın önde gelen nükleer bilimcisi Mohsen Fakhrizadeh'in öldürülmesinde rol oynadığını iddia etti.
14 Ocak 2023
İşaretlediklerim