4 Temmuz'da yapılacak 2024 Britanya seçimlerinde, Ipsos araştırma şirketine göre İşçi Partisi'nin iktidarı büyük bir farkla kazanması bekleniyor. Muhafazakar Parti'nin son seçimde aldığı yüzde 42,4 oyun yaklaşık 23 puanını kaybetmesi öngörülüyor. Ankete göre, Britanyalıların en büyük sorunları sağlık, ekonomi ve göçmen sorunu olarak sıralanıyor. Ayrıca, her dört kişiden üçü Başbakan Rishi Sunak'tan memnun değil.
1 Temmuz 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, partisinin erken seçimde aldığı ağır yenilginin ardından istifa ettiğini açıkladı. Muhafazakar Parti, İşçi Partisi karşısında büyük bir hezimet yaşadı. Sunak, istifasını Kral 3’üncü Charles’a ileteceğini ve yeni lider seçilene kadar görevde kalacağını belirtti. İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın yeni başbakan olacağını ifade eden Sunak, Starmer'a başarılar diledi.
5 Temmuz 2024

Britanya'da İşçi Partisi, ezici bir farkla çoğunluğu elde ederek Keir Starmer'i başbakan olarak görevlendirdi. Starmer, gölge kabinede yer alan isimleri bakanlık görevlerine getirmeye başladı. Angela Rayner Başbakan Yardımcılığı ve Kalkınma, Sosyal Konut ve Topluluklar Bakanlığı'na, David Lammy Dışişleri Bakanlığı'na, Yvette Cooper ise İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Rachel Reeves, Britanya'da Maliye Bakanlığı'na getirilen ilk kadın oldu.
5 Temmuz 2024

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, 14 Mayıs seçimlerinde kullanılan 4 milyon 200 bin oyun bulunduğu yaklaşık 20 bin sandığın şaibeli olduğunu öne sürdü. Ergün, yüzde 95 ve üzeri oy kullanımının istatistiksel olarak anormal olduğunu, yüzde 100 ve üzeri oy kullanılan sandıklarda ise MHP'nin oylarının normalin çok üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını manipüle ettiğine dair iddialarda bulundu.
17 Mayıs 2023

İzmir'den Meclis'e gönderilen 28 milletvekilinin 14'ü Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) seçildi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise sekiz vekil çıkardı. İzmir'de yapılan genel seçimlerde, CHP'nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kentte yüzde 63,29 oranında destek aldı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı İrfan Değirmenci, İzmir'in ikinci bölgesinde milletvekilliğini az bir farkla kaçırdı.
15 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, yaklaşan 2023 seçimleri öncesinde sandığa gitmeyi düşünmeyen yaklaşık 7 milyon seçmenin olduğunu belirtti ve bu seçmenleri bir video mesajla sandığa gitmeye çağırdı. Baş, bu seçmenlerin bir araya gelmesi durumunda Türkiye'nin üçüncü büyük partisi olabileceğini vurguladı ve 14 Mayıs'ta sandığa gitmeleri için onlara seslendi. Mesajında, mevcut düzenden bıkan ve umutsuz seçmenlere hitap ederek, bu seçimin değişim için bir fırsat olduğunu ve herkesin mutluluğu için önemli bir adım atabileceklerini ifade etti.
27 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen 28'inci dönem milletvekili genel seçiminin kesin sonuçlarını duyurdu. AK Parti 268, Yeniden Refah Partisi 5, MHP 50, Yeşil Sol Parti 61, Türkiye İşçi Partisi 4, CHP 169, İYİ Parti 43 milletvekili kazandı. Kesin sonuçlar Resmi Gazete'ye gönderilmek üzere hazırlandı.
30 Mayıs 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Kral 3’üncü Charles’tan Parlamentoyu feshetmesini istedi ve 4 Temmuz'da erken seçime gidileceğini duyurdu. Britanya'da seçimler normalde beş yılda bir yapılırken, son seçimler Aralık 2019'da gerçekleştirilmişti. Sunak'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti, Avam Kamarası'nda 80'i aşkın sandalye farkıyla çoğunluğu elinde bulunduruyor. Sunak, 25 Ekim 2022'de Kral 3’üncü Charles tarafından Başbakan olarak atanmıştı.
22 Mayıs 2024

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 40,56 oy oranıyla 300 sandalyeli meclise 158 milletvekili göndermeye hak kazandı. Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 17,83 oyla 47 sandalye kazandı. Seçimlere katılım oranı yaklaşık yüzde 53 oldu. Yeni Demokrasi Partisi, tek başına iktidara gelmek için gereken 151 sandalye sayısını aştı.
25 Haziran 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, Muğla'da sandıkların yüzde 99,22'si açıldı ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı Mehmet Aslantuğ, yüzde 5,55 oy oranıyla Meclis'e giremiyor. Muğla'da CHP, AKP ve İYİ Parti'nin ise Meclis'e vekil göndermeye yakın olduğu belirtiliyor. Ayrıca TİP'in diğer adayları Can Atalay, Sera Kadıgil ve Erkan Baş'ın Meclis'e girmeye yakın oldukları ifade ediliyor.
15 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, anketlerde düşük oy oranları gösterilmesine rağmen seçmenlere partiye oy vermeleri konusunda güven verdi. Emek ve özgürlük ittifakı çatısı altında seçime giren TİP, bazı bölgelerde kendi listesiyle yarışacak. Baş, seçim sisteminin değiştiğini ve ittifak sayesinde baraj sorunu olmadığını belirterek, özellikle büyük şehirlerde yeterli oyu alabileceklerini ifade etti. Ayrıca, seçmenlere 'Bir ilki başaracağız, gelin bunun parçası olun' diyerek TİP'e oy vermeleri için çağrıda bulundu.
6 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı çerçevesinde 49 il ve 52 seçim bölgesinde yarışacak milletvekili adaylarını duyurdu. Mevcut milletvekilleri Barış Atay Antalya'dan, Sera Kadıgil İstanbul 1. bölgeden, Erkan Baş İstanbul 3. bölgeden ve Ahmet Şık İstanbul 2. bölgeden aday gösterildi. Ayrıca, Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş Ankara 2. bölgeden, Gezi tutuklusu avukat Can Atalay Hatay 1. bölgeden, vergi uzmanı Ozan Bingöl Ankara 3. bölgeden ve Çorlu tren faciasında oğlunu kaybeden Mısra Öz İstanbul 2. bölgeden aday oldular. LGBTİ+ hakları aktivisti Esmeray Özadikti ve gazeteci İrfan Değirmenci de İstanbul ve İzmir'den adaylar arasında yer alıyor.
9 Nisan 2023

Ekonomist dergisi tarafından yapılan ankete göre, 120 üst düzey iş dünyası yöneticisinin çoğunluğu, cumhurbaşkanlığını Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, milletvekili seçimlerini ise Millet İttifakı'nın kazanacağını öngörüyor. Ankete katılanların %93,9'u güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Anket sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı olacağını ve Millet İttifakı'nın milletvekili seçimlerini kazanacağını düşünenlerin oranı %68,7.
4 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi'nden Sera Kadıgil, Erkan Baş ve Ahmet Şık yeniden milletvekili olarak seçildi. Barış Atay meclise giremezken, Gezi Parkı davasında hüküm giymiş avukat Can Atalay Hatay'dan seçilerek TİP'in Meclis'teki koltuk sayısını korumasını sağladı. TİP, İstanbul'dan üç milletvekili çıkarırken, İzmir, Ankara, Muğla, Antalya, Mersin gibi şehirlerden vekil çıkaramadı.
15 Mayıs 2023

CHP, Millet İttifakı çatısı altında seçimlere katılan DEVA, Gelecek, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin üyelerine listelerinde yer verdi. Açılan sandıkların yüzde 99,27'sine göre, CHP listelerinden Meclis'e giren 168 milletvekilinin 34'ü ittifak ortaklarının üyeleri oldu. DEVA Partisi'nden 14, Gelecek Partisi'nden 10 ve Saadet Partisi'nden 10 milletvekili Meclis'e girmeyi başardı. CHP'nin bu seçimlerdeki oy oranı ise yüzde 25,38 olarak belirlendi.
15 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) MYK üyesi ve Antalya milletvekili adayı Yunus Başaran, muhalefetin yüksek oy aldığı sandıklarda yapılan sürekli itirazlar nedeniyle veri akışının yavaşladığını ve doğru verinin sisteme girilemediğini ifade etti. Bazı sandıkların yedi defa sayıldığını belirten Başaran, bu durumun seçim sonuçlarını geciktirdiğini ve muhalefetin bu engellemelere rağmen kazanacağını iddia etti. Ayrıca, iktidarın kaybettik psikolojisine girilmemesi gerektiğini ve herkesin sandığını koruması gerektiğini vurguladı.
14 Mayıs 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki illere taşınan seçmen sayısının 46 bin 901 olduğunu duyurdu. Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, bu durumun bir irade gaspı ve sandık darbesi olduğunu belirtti. Ayrıca, muhalefet partilerine bu antidemokratik uygulamaya karşı ses çıkarma çağrısında bulundu. Taşınan seçmenlerin dağılımı 31 bölgede detaylandırıldı.
31 Mart 2024

Emek ve özgürlük ittifakı, 14 Mayıs seçimlerine dair politik mutabakat metnini Ankara'da duyurdu. Türkiye İşçi Partisi (TİP), 49 il ve 52 seçim bölgesinde kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıklarken, ittifaktaki diğer partiler Yeşil Sol Parti listelerinden seçimlere katılacak. İttifak, seçimlerden güçlü bir halk desteği almayı ve Meclis'te emek, barış ve demokrasi yanlısı bir temsiliyet sağlamayı hedefliyor. Partiler, aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na pazar günü saat 17:00'ye kadar bildirmek zorunda.
8 Nisan 2023

CHP tarafından toplanan ıslak imzalı tutanaklara göre, açılan 167 bin 595 sandıkta Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde yer alıyor. Ancak henüz hiçbir aday yüzde 50 oy oranını geçmiş değil. Toplam sandık sayısı 192 bin olarak belirtilirken, Erdoğan'ın oy oranı %48,64, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı %45,61 olarak kaydedilmiş. Diğer adaylar Sinan Oğan ve Muharrem İnce'nin oy oranları sırasıyla %5,33 ve %0,43 olarak açıklanmış.
14 Mayıs 2023

Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yüzde 20,69'u açıldıktan sonra elde edilen verilere göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) kıyasla az bir farkla önde bulunuyor. TRT'nin aktardığı bilgilere göre CHP'nin oy oranı yüzde 38,98 iken, AKP'nin oy oranı yüzde 38,23 olarak kaydedildi. Diğer partilerin oy oranları ise DEM Parti yüzde 5,2, Yeniden Refah Partisi yüzde 4,4 ve İYİ Parti yüzde 3,27 olarak belirlendi.
31 Mart 2024
İşaretlediklerim