Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Türkiye'deki deprem felaketinin ardından barınma, su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması, kolera, tifo ve dizanteri gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskini artırıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her şeyin kontrol altında olduğunu belirtirken, uzmanlar yeterli önlemlerin alınmadığını ve salgın hastalıkların erken tespiti için gerekli altyapının kurulması gerektiğini vurguluyor. Türk Tabipleri Birliği üyeleri, devlet tarafından kurulan çadırkentlerin uluslararası standartlara uygun olmadığını ve insanların zor şartlar altında yaşamaya çalıştığını ifade ediyor.
19 Şubat 2023

Türkiye'deki deprem bölgesinde ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları ve uyuz vakalarının artması salgın endişesini artırıyor. Sağlık Bakanlığı, bölgede geniş çaplı sağlık personeli görevlendirmiş ve aşılar göndermiş olmasına rağmen, sahadan gelen raporlar yetersiz önlemler ve koordinasyon sorunları olduğunu gösteriyor. Güvenlik sorunları, asbest maruziyeti, hayvan ısırıkları ve kuduz aşısı eksikliği gibi konular da raporlarda yer alıyor. Gaziantep, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta sağlık hizmetlerinde ciddi sorunlar yaşandığı belirtiliyor.
14 Şubat 2023

Eylül 2023 Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre, çocuk sağlığı ve hastalıkları branşı en az tercih edilen alan oldu ve 1359 kontenjandan 840'ı boş kaldı. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, toplam 12 bin 128 kontenjandan sadece 9 bin 652'si tercih edildi. En yüksek puanla yerleştirme yapılan bölüm Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği oldu. Doktorlar, yeterli eğitim alamayacaklarını düşündükleri için şehir hastanelerini tercih etmekten kaçındı. Ayrıca, Türkiye'deki tıp fakültelerinin bazılarının yeterli akademik kadro ve ekipmana sahip olmadığı, bazılarının ise uygulama hastanesi bile bulunmadığı belirtildi.
8 Ocak 2024

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrası, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, depremzedelere gönüllü sağlık hizmeti sunmak için Sağlık Bakanlığı'na işbirliği teklifinde bulundu ancak herhangi bir yanıt alamadı. Bölgede sağlık hizmetlerinde ciddi organizasyonsuzluk ve koordinasyonsuzluk yaşanıyor. Hekimler ve sağlık çalışanları ağır koşullar altında çalışmakta ve tükenmiş durumdalar. TTB ve diğer meslek örgütleri, bölgeye malzeme ve insan gücü ulaştırma konusunda yetkili olmak istiyor, ancak idari izinlerin belirsizliği nedeniyle gönüllü hekimler görevlendirilemiyor.
9 Şubat 2023

İstanbul'da acil servislerdeki hasta sayıları, eylül-kasım dönemine göre aralık-ocak aylarında %50 civarında arttı. Acil tıp uzmanı Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, enfeksiyon kaynaklı başvuruların yüksek olduğunu, COVID-19 ve grip gibi enfeksiyonların yaygın olduğu dönemde bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, sağlık sistemindeki yapısal sorunlar, düzensiz göç ve ekonomik faktörlerin acil servislerdeki yükü artırdığına dikkat çekti. Yeşil alanlar (acil olmayan durumlar için ayrılan bölümler) ve acil servislerdeki yatak sıkıntısı da sorunları artırıyor. Türkiye Acil Tıp Derneği, acil servislerin aşırı yük altında olduğunu ve bu durumun hem hasta güvenliğini hem de sağlık çalışanlarının tükenmişliğini artırdığını ifade etti.
9 Ocak 2024

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), deprem bölgesindeki incelemeler sonucunda bulaşıcı hastalık riskinin arttığını ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, içme suyu temini, temiz kullanma suyu ve tuvalet imkanlarının sağlanması, hijyen eğitimleri, atık yönetimi ve kemirgenlerle mücadele gibi konularda önerilerde bulundu. Ayrıca, sağlık çalışanlarının durumu, hastane güvenliği, aşı ve ilaç temini gibi konularda da tespitlerde bulunarak, çözüm önerileri sundu. Dernek, bulaşıcı hastalıkların takibinin yapılması ve gerekli laboratuvar altyapısının kurulması gerektiğini vurguladı.
17 Şubat 2023

Sağlık Bakanlığı'nın özel hastaneler ve tıp merkezleri için getirdiği yeni düzenlemeler, serbest çalışan yaklaşık 7 bin hekimi ve hastalarını doğrudan etkileyecek. 7 Ocak'tan itibaren uygulanacak değişikliklerle, özel sağlık kuruluşlarında boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda belirli kotalar dahilinde serbest hekimlerle sözleşme imzalanabilecek. Ayrıca serbest çalışan hekimlerin hastalarının sağlık verilerini Muayenehane Bilgi Yönetim Sistemi'ne yüklemeleri isteniyor. Bu durum, küçük ve orta ölçekli özel sağlık kuruluşlarının kapanmasına yol açabilirken, bazı hastanelerin hekimlerden 'haraç' gibi ücretler talep etmeye başladığı ve bir 'ruhsat borsası' oluştuğu belirtiliyor. Meslek örgütleri ve hekimler, yönetmeliğin iptali için dava açtılar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın geri adım atmasını bekliyorlar.
2 Ocak 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun raporuna göre, özellikle Hatay ve çevre illerde temel ihtiyaçlar ve birinci basamak sağlık hizmetleri yeterli düzeyde sağlanamıyor. Birçok aile sağlığı merkezi (ASM) çalışmazken, temiz içme ve kullanma suyu, tuvalet, yıkanma, barınma ve ısınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Ayrıca rutin aşılama, gebe ve bebek izlemleri, topuk kanı taramaları gibi koruyucu sağlık hizmetleri yetersiz durumda. TTB, hükümete ve Sağlık Bakanlığı'na acil çağrıda bulunarak, temel ihtiyaçların ve sağlık hizmetlerinin sağlanması için işbirliği ve hızlı hareket etme çağrısında bulunuyor.
2 Mart 2023

Türkiye'de bazı hastaneler, klinikler ve ortak sağlık güvenlik birimleri (OSGB), faaliyetlerini sürdürebilmek adına hekim diplomalarını kiralıyor. Emekli veya aktif çalışan hekimlerin diplomaları aylık 3-10 bin lira arasında kiralanıyor. Bu durum, mevzuata aykırı olmasına rağmen, maliyetleri düşürmek ve yasal zorunlulukları kağıt üzerinde yerine getirmek için yapılıyor. İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu'ndan Dr. Hasan Oğan, bu durumun yasa dışı olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda göz yumduğunu ifade ediyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer ise, diploma kiralamalarının hekim emeğini ucuzlattığını ve iş güvenliği hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
11 Nisan 2023

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayşen Yavru, mevsimsel enfeksiyonlar ve Covid-19'un etkisiyle acil servislerde ve yoğun bakımlarda ciddi bir yatak sıkıntısı yaşandığını belirtti. Acil servislerde muayene kuyruklarının uzadığı, yeterli sedye bulunamadığı ve bazı hastaların yoğun bakım yatağı beklerken günlerce sedye üzerinde bekletildiği ifade edildi. Ayrıca, poliklinik randevusu bulamayan hastaların acil servislere yönelmesinin bu yığılmaya katkıda bulunduğu ve şiddet olaylarına zemin hazırladığı vurgulandı. İTO, sağlık kuruluşlarında ve toplu taşımada maske kullanımı gibi önlemler alınması ve yoğun bakım yataklarının yanlış kullanımının önlenmesi için Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağırdı.
5 Ocak 2024

İstanbul Tabip Odası, 'Medipol Yönetmeliği' olarak adlandırılan ve hekimlerin serbest çalışma haklarını kısıtlayan yönetmelik değişikliklerine karşı 8 Ocak Pazar günü saat 12.00'de Kadıköy İskele Meydanı'nda bir protesto düzenleyecek. Değişiklikler, serbest çalışan hekimlerin hastanelerle anlaşma yapma sayısını sınırlıyor ve hekimlerin hastanelerdeki doğumlara ve ameliyatlara katılmalarını, hastalarını yatırarak takip etmelerini engelliyor. Ayrıca, serbest çalışan hekimlerin hastalarının sağlık verilerini Muayenehane Bilgi Yönetim Sistemi'ne açık şekilde yüklemeleri talep ediliyor.
4 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, İstanbul'da kızamık vakalarının görüldüğüne dair uyarıda bulunarak aileleri bebek ve çocukların aşılarını tamamlamaya çağırdı. Kızamık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından eliminasyonu hedeflenen hastalıklar arasında yer almakta ve Türkiye, bu hastalığı laboratuvar testleriyle özel olarak takip etmektedir. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, bazı ilçelerde kızamık vakalarının görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ve Sağlık Bakanlığı'ndan şeffaf bir açıklama beklediklerini ifade etti. Aşı reddi oranlarının düşük olmadığı ve aşıların ücretsiz yapıldığı belirtilirken, 2011'den beri Türkiye'de kızamık salgını yaşandığı ve vakaların arttığı kaydedildi.
18 Ocak 2023

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi yoğun bakım ünitesinde izinsiz giren ve bir hekime fiziksel şiddet uygulayıp diğer hekimlere hakaret eden iki hasta yakınına hapis ve para cezası verildi. Saldırganlar, görevi yaptırmamak için direnme ve kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçlarından mahkum edildi. İstanbul 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, İstanbul Tabip Odası'nın hukuk bürosu tarafından takip ediliyor ve sanıkların istinaf başvurusu durumunda süreç devam edecek.
27 Aralık 2023

Türk Böbrek Vakfı'na ait Bahçelievler'deki Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi ve Hizmet Hastanesi, hukuki süreçler sonucunda 31 Ocak'ta kapanacak. Bu sağlık merkezleri, vakfa tahsis edilen araziler üzerine kurulmuş ve yıllardır kronik böbrek hastalarına hizmet vermişti. Arazilerle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve mirasçılar tarafından açılan davalar sonucunda, merkezlerin tahliyesi kesinleşti. Vakıf, diyaliz hastalarını şimdilik kamunun merkezlerine yönlendirirken, yeni diyaliz merkezi açmak için çalışmalarını sürdürüyor.
26 Ocak 2024

1 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da devlet hizmeti yükümlüsü olarak görev yapan doktorların yükümlülük süreleri yüzde 15 kısaltıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu değişikliği Twitter üzerinden duyurdu ve belirlenen sürenin yüzde 85'inin tamamlanması halinde yükümlülüğün yerine getirilmiş sayılacağını belirtti. Ancak yükümlülük süresi en düşük 300 gün olacak şekilde sınırlandırıldı.
2 Mayıs 2023

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle vefat eden Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu'nun kızlarına bağlanan maaş, SGK tarafından kesildi ve iki yıllık ödemelerin iadesi istendi. Ergenoğlu'nun enfeksiyonu meslek hastalığı olarak kabul edilmiş ve kızlarına tazminat ödenmişti. Ancak SGK, Ergenoğlu'nun hizmet alımı sözleşmesiyle çalıştığı gerekçesiyle gelir bağlanamayacağını belirtti. İstanbul Tabip Odası ve Aslı Sungur, SGK'nın kararına itiraz etti ve destek istedi.
10 Mayıs 2023

Dünya genelinde intihar oranları azalırken, hekimler arasında bu oran artmaktadır. Türkiye'de son 10 yılda en az 39 hekim intihar etmiştir. Araştırmalar, cerrahi branşlarda çalışan hekimlerin intihar oranlarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Hekimlerin intihar sebepleri arasında zor eğitim dönemi, yüksek iş yükü, stres, idareci baskısı, fiziksel yorgunluk, şiddet, performans kaygısı ve tükenmişlik sendromu sayılmaktadır. Psikiyatri uzmanları ve Türk Tabipleri Birliği, sağlık politikalarının ve çalışma koşullarının hekimler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmektedir. Hekim Birliği Sendikası, hekim intiharlarını araştırmak ve önlemek için bir komisyon kurmuş ve Türk Psikiyatri Derneği acil önlemler alınmasını talep etmiştir.
19 Ocak 2024

Türkiye'de yaklaşık 10 milyon insanın solunum yolu hastalıklarıyla mücadele ettiği ve bu hastalıkların toplumsal ve ekonomik yükünün büyük oranda önlenebileceği düşüncesiyle 17 uzmanlık ve altı hasta derneği Türkiye Solunum Koalisyonu'nu kurdu. Koalisyon, 2030 yılı sonuna kadar akciğer hastalıklarından ölümleri üçte bir oranında azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'de tütün ve tütün ürünlerinin kontrolünün zayıfladığına ve sigara kullanım oranının arttığına dikkat çekiyor. Koalisyon, solunum sistemi hastalıklarının altında yatan temel risk faktörlerine karşı etkili bir kontrol programının uygulanamadığını belirtiyor.
27 Eylül 2023

Antalya'da birçok başarılı organ nakli ameliyatları gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Demirbaş, akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetti. 60 yaşındaki Demirbaş, Türkiye'de birçok ilke imza atmış ve organ nakli alanında önemli katkılarda bulunmuştu. Akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördükten sonra enfeksiyon komplikasyonları sebebiyle yoğun bakımda kaldığı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde vefat etti.
1 Şubat 2024
İşaretlediklerim