6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem sonrası Hatay'da bir grup aile hekimi, yıkılan aile hekimliği merkezlerine rağmen hizmet vermeye devam etti. Çadırlar ve konteynerlerde hasta bakarak, tedavi ve gerekirse sevk işlemlerini sürdürdüler. Sağlık Bakanlığı veya diğer ilgililer tarafından daha iyi koşullar sağlanmadı. Şubat ayında, yeterince hasta bakmadıkları ve performans kriterlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle maaşları yarı yarıya eksik ödendi.
22 Mart 2024

İsmail Saymaz, 6 Şubat depremi öncesinde Hatay'ı ziyaret etmemiş olanların büyük bir kültürel ve tarihi zenginlikten mahrum kaldıklarını belirtiyor. Deprem sonrası Hatay'ın adeta aylarca bombardıman altında kalmış bir şehir gibi göründüğünü ifade ediyor. Resmi rakamlara göre Hatay'da 24.171 kişi hayatını kaybetmiş, 116 kişinin kimliği belirsiz ve 192 kişi kayıp. Yıkık veya ağır hasarlı bina sayısı 80.323'e ulaşmış durumda. Saymaz, bu durumun Hatay'ın kültürel ve tarihi dokusunun ne kadar büyük bir kayıp yaşadığını gösterdiğini vurguluyor.
6 Şubat 2024

Hatay'da 6 Şubat depremlerinin ardından az hasarlı raporu verilen bir binanın elektrik saatleri polis eşliğinde söküldü. Binada yaşlı, engelli ve bebeklerin bulunmasına rağmen, TEDAŞ iki günlük geçici elektrik sağladı. Depremzedeler bu durumu 'sus payı' olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Yeni kentsel dönüşüm yasası ve rezerv yapı alanı tanımındaki değişiklikler, mülksüzleştirme endişelerini artırıyor.
29 Temmuz 2024

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm ve 'rezerv alan' yasası nedeniyle mülksüzleştirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yeni yasayla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan ilan edebilme yetkisi genişletildi, bu durum TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Vatandaşlar, hasarsız veya az hasarlı binalarının yıkılma tehdidi altında olduğunu ve bu süreçte hukuki haklarının çiğnendiğini belirtiyor. Yıkım sonrası geçici barınma ve mülklerinin geleceği konusunda belirsizlikler yaşanıyor.
1 Mart 2024

Hatay'da 26 boş aile hekimliği pozisyonu için açılan ek yerleştirme kurasına sadece bir hekim başvurdu. Depremin üzerinden geçen 18 ay, aile sağlığı merkezlerinin toparlanması için yeterli olmadı. Hekimler, yaşam ve sağlık hizmetleri koşulları nedeniyle bölgeyi tercih etmiyor. Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın bölgedeki durumu göz ardı ettiğini belirtti ve yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na bölgeyi ziyaret etmesi çağrısında bulundu.
4 Temmuz 2024

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da, 'rezerv alan' adı altında oturulabilir raporu verilen binalar da dahil olmak üzere birçok yapı yıkılmaya başlandı. Yeni yasal düzenlemelerle, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan olarak ilan etme yetkisi genişletildi. Bu durum, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından bir 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Yıkımlar, resmi belge gösterilmeden ve OHAL bahanesiyle hızlandırılarak gerçekleştiriliyor.
7 Mayıs 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Kurban Bayramı tatilinde bir aylık su dokuz günde tüketildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Mumcular Barajı'nda su temininin mümkün olmadığını ve barajın dip seviyelerde olduğunu belirtti. Geyik Barajı'nda da su seviyesinin yüzde 45'lere düştüğünü ifade eden Özçelik, Bodrum'un içme suyu sorununun kısa zamanda çözülemeyeceğini söyledi. Tatil döneminde nüfusun artması su tüketimini ciddi oranda artırdı ve su fiyatlarının astronomik seviyelere çıkmasına neden oldu.
27 Haziran 2024

Tokat'ta yaşanan deprem sonrasında, bölgedeki okullarda eğitime bir gün süreyle ara verilmesine karar verildi. Bu karar, öğrenci ve öğretmenlerin güvenliği gözetilerek alındı. Depremin büyüklüğü ve hasar durumu hakkında detaylı bilgi verilmedi.
18 Nisan 2024

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türk Tabipleri Birliği ve Hatay Tabip Odası'nın iş birliğiyle Hatay Antakya'da yapılan 30 günlük toz ölçümleri, havadaki toz miktarının olması gereken limitin dört kat üstünde olduğunu gösterdi. Deprem sonrası yıkılan binalardan kaynaklanan toz, halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Özellikle molozlardan demirin ayrıştırılması sırasında yüksek toz salınımı yaşanıyor ve bu durum bebek, çocuk, gebe kadınlar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanları etkiliyor. Ayrıca, PM2.5 için yasal bir limit değer tanımlanmaması eleştiriliyor ve acilen ulusal limit değerlerin belirlenmesi çağrısı yapılıyor.
9 Şubat 2024

Hatay İl Sağlık Müdürü Tunga Barçın, ameliyatların malzeme eksikliği nedeniyle ertelendiği iddialarının ardından istifa etti. Barçın, istifası sırasında eldiven eksikliği iddialarını reddederek, Hatay'da sağlık hizmetlerinde herhangi bir sorun olmadığını belirtti. 6 Şubat 2023'teki yıkıcı depremin ardından Hatay'da sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşanmış ve bu durum milletvekilleri, tabip odası, sağlık meslek örgütleri ve yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
8 Ağustos 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs'ta diyaliz tedavisi alan 33 hastanın rahatsızlanması ve üç hastanın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayın nedenini açıkladı. TTB, hastanede yapılan klima sistemleri çalışması sırasında antifriz maddesinin su sistemine karıştığını ve bu durumun diyaliz merkezinde kullanılan distile suyu etkilediğini belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın henüz yeterli bir açıklama yapmadığını vurgulayan TTB, hangi kimyasal bileşimin antifriz olarak kullanıldığının henüz öğrenilemediğini ifade etti.
29 Mayıs 2024

2023 yılında Türkiye'deki hava kirliliği raporuna göre, Hatay en kirli hava kalitesine sahip il olarak kaydedildi. Greenpeace Akdeniz tarafından yapılan analizde, İskenderun Merkez ilçesi Türkiye'nin en kirli havasına sahip bölgesi olarak belirlendi. Hava kirliliğinde fosil yakıtların yanı sıra, deprem sonucu yıkılan binalardan kaynaklanan asbest tehlikesi de önemli bir faktör olarak vurgulandı. Türk Tabipler Birliği ve uzmanlar asbest tehlikesine dikkat çekse de, yetkililerin bu konuda yeterli önlem almadığı belirtildi.
9 Şubat 2024

Sakarya'daki Sapanca Gölü'nün suyu 17 metre çekildi ve kayıklar karaya oturdu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), göldeki su kaybını görüntüledi ve bilinçsiz sulama ile kaçak kullanımın bu duruma neden olduğunu belirtti. Gölün su seviyesi maksimum doluluğu olan 32,20 metreden 30,57 metreye düştü. SASKİ, yağışların beklenen etkiyi göstermediğini ve su kaynaklarının sınırsız olmadığını vurguladı.
25 Eylül 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde hemodiyaliz sonrası 31 hasta fenalaştı ve 14'ü entübe edilerek çeşitli hastanelere sevk edildi. Bir hasta Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Zehirlenmenin, diyaliz işleminde kullanılan suya etilenglikol isimli kimyasalın karışmasından kaynaklandığı iddia ediliyor. CHP Sağlık Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, hastaların durumunu öğrenmek için Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne gittiklerini ancak bilgi paylaşımının engellendiğini belirtti.
29 Mayıs 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde su kaynaklarındaki önemli kayıplar nedeniyle dört mahallede 20, yedi mahallede ise 16 saat su kesintisi yaşanacak. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, artan su kullanımı ve iklim değişikliği nedeniyle kentin su kaynaklarının büyük ölçüde azaldığını belirtti. Bodrum Yarımadası'na içme suyu sağlayan Mumcular Barajı'nın ölü hacim seviyesine düşmesiyle su kesintileri başladı. Su kesintisi yaşanacak mahallelere Geyik Barajı'ndan su aktarıldıktan sonra tekrar su verilecek.
7 Ağustos 2024

Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akca, Türkiye'nin su kaynaklarının nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle azalabileceğini ve ülkenin su fakiri olma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Türkiye'de kişi başına düşen su miktarının 1312 metreküp olduğunu ve bu değerin 2050'li yıllarda 1000 metreküpün altına düşebileceğini ifade etti. Özellikle Konya, Akarçay, Burdur, Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes havzalarında su kıtlığı yaşandığını vurgulayan Akca, tarımsal üretimde suya göre tarım tedbirlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.
28 Ağustos 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Kurban Bayramı tatilinde nüfus 900 bini aştı ve su kaynakları yetersiz kaldı. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, bayram süresince ve yaz boyunca su ihtiyacı duyan vatandaşlara ücretsiz su temini sağlanacağını belirtti. Hem Muğla Büyükşehir Belediyesi hem de Bodrum Belediyesi ekipleri, vatandaşların sağlıklı suya ulaşması için çalışmalarını sürdürecek.
16 Haziran 2024

Manisa FK, büyükşehir belediyesinden kiraladığı antrenman tesislerindeki su sayaçlarının Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MASKİ) tarafından söküldüğünü bildirdi. Kulüp, MASKİ personeli olduğunu belirten altı kişinin su sayaçlarını sökerek götürdüğünü ve bu durumu trajikomik olarak değerlendirdiğini açıkladı. Manisa FK, olayla ilgili yasal süreç başlattığını duyurdu.
11 Ağustos 2024

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de, Limak Holding ve IC Holding ortaklığındaki YK Enerji tarafından işletilen kömür madeni nedeniyle köy halkı üç gündür su kesintisi yaşıyor. Köylüler, maden şirketinin suyun öncelikli kullanım hakkına sahip olduğunu belirterek, hayvanlarının, çocuklarının ve yaşlılarının susuz kaldığını ifade ediyor. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) ve Devlet Su İşleri (DSİ) gibi yetkililerden çözüm bekleyen köylüler, sorunun giderilmediğini ve şirketin su deposunun patladığı ve tamir edilmediği için suların kesik olduğunu belirtiyor.
29 Nisan 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs'ta diyaliz tedavisi alan 33 hasta rahatsızlanmış ve Mustafa Demir yaşamını yitirmişti. Diyaliz Merkezi önlem amacıyla kapatılmış ve adli soruşturma başlatılmıştı. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tedavi altına alınan hastalardan 87 yaşındaki Saniye Aksöz'ün de hayatını kaybettiği belirtildi. Hastalardan 12'si taburcu edilirken, diğer hastaların durumlarının da iyiye gittiği kaydedildi.
29 Mayıs 2024
İşaretlediklerim