Muğla Milas Kıyıkışlacık'ta bulunan ve Türkiye'nin önemli kültür miraslarından biri olan İasos antik kenti, bir liman yapım planının odağında. Bu plan, antik kentin 3000 yıllık tarihi dokusuna zarar verebilecek potansiyel taşıyor. Murat Ağırel, dönemin çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum'un bu tür projelerle ilgili tutumunu eleştirerek, Kurum'un 'İstanbul'u cennete çevireceğiz' sözlerine atıfta bulunuyor ve bu tür gelişmelerin aslında kültürel mirasa zarar verdiğini vurguluyor.
16 Mart 2024

Suudi Arabistan, Batılı şirketlerin desteğiyle geliştirilen 500 milyar dolarlık Neom ekolojik kent projesi kapsamında, The Line adlı dikey şehir inşaatı için bölge sakinlerinin evlerini terk etmelerini istedi. Devlet, evlerini boşaltmayanlara karşı güvenlik güçlerine vur emri verdiği ve bir kişinin öldürüldüğü, 47 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Proje, Suudi ekonomisinin petrole olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor ve 2030 yılında tamamlanması planlanıyor. İnsan hakları kuruluşları ve uydu görüntüleri, bölgede ciddi tahribat ve zorunlu tahliyeler olduğunu ortaya koyuyor.
10 Mayıs 2024

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Galata Projesi kapsamında yapılan ve halkın kıyı kullanımını engelleyen müdahaleleri eleştirdi. Ortaylı, özellikle bir lokanta gemisinin rıhtımı özel kullanımına ayırmasını ve halkın geçişini engellemesini 'haydutluk' olarak nitelendirdi. Türkiye'nin kıyı şeritlerinin sınırlı olduğunu ve nüfus artışıyla birlikte kıyıların daha da önem kazandığını vurgulayan Ortaylı, kıyıların halka açık olması gerektiğini savundu. Ayrıca, kıyılarda yapılaşmanın anayasal hükümlere aykırı olduğunu ancak bu durumun sıklıkla ihlal edildiğini belirtti.
21 Nisan 2024

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata'da, tarım ve caretta caretta üreme alanında ağaç kesimi yapıldı. 2021'de alınan bir kararla koruma alanı küçültülen bölgenin rant amaçlı kullanılacağı endişesi halk arasında yaygın. Bölge sakinleri, otoyol çalışması için ağaçların kesildiğini belirtiyor ve tüm araziye göz dikileceğinden endişe ediyor. Alata, tarım potansiyeli yüksek bir bölge olup, caretta carettaların üreme alanı olarak da önem taşıyor.
10 Eylül 2024

Ankara'da Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihalelerle Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki araziler madencilik faaliyetleri için açılmaktadır. Özellikle Erdoğan'ın sınırlarını üç yıl önce değiştirdiği Araklı Pazarcık Yaylası ve Araklı Yeşilyurt Yılantaş Yaylası'ndaki altın ruhsatları satılmıştır. Bu durum, potansiyel ekolojik yıkıma ve altın madenciliğinin doğal alanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekmektedir. Bahadır Özgür, altın lobisinin bu tür faaliyetlerle nasıl bir ekolojik yıkıma yol açabileceğini ve halkı nasıl etkileyebileceğini ele alıyor.
2 Mart 2024

Kanal İstanbul projesi çevresindeki arsalar, tarım arazilerinin imara açılacağı beklentisiyle yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından hızla toplanıyor. Bu durum, Orta Doğulu ve Asyalı yatırımcılar arasında da popüler. Ancak, mahkemeler Kanal İstanbul çevresinde yapılan imar planlarını iptal ediyor. 2023 genel seçimleri öncesinde projeyi sıkça gündeme getiren iktidar, 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde bu konuda sessizliğe bürünmüş durumda.
10 Mart 2024

Muğla'nın Kızılbük beldesinde Sinpaş GYO tarafından inşa edilmek istenen otel projesiyle ilgili olarak Marmaris Belediyesi'nin bilirkişi keşfinde onaylanmamış belge sunduğu tespit edildi. Sinpaş'a verilen 17 adet ruhsat ve imar durum belgesinin iptali için açılan dava kapsamında yapılan keşif sırasında, bilirkişi heyeti projenin vaziyet planı ve parsel aplikasyon krokisini incelemek istedi. Marmaris Belediyesi tarafından sunulan resmi belgenin onaylı olmadığı belirlendi. Bu durum, mahkeme hakimine bildirilerek eksik onaylı belgelerin dava dosyasına eklenmesi ve gerekirse tekrar keşif yapılması önerildi.
28 Mart 2024

Murat Sabuncu, Adalar'da yaya ağırlıklı bir sistem talep edenlerin sayısının fazla olduğunu belirtiyor. Adalar'ın İstanbul'un diğer ilçelerinden farklı olduğunu ve özel ilgi, yönetim ve planlama gerektirdiğini vurguluyor. Sabuncu, Adalar'da çevre, kültür, tarih ve sanat gözetilmeden yapılan toplu taşıma planlamalarının bütüncül bir bakış açısından uzak olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Adalar Belediye Başkanı Ercan Akpolat'ın bu konudaki duruşunun belirsiz olduğunu belirtiyor.
19 Haziran 2024

İlber Ortaylı, kıyıların özel mülkiyet ve kullanımı konusunda acil önlem alınması gerektiğini belirtti. İspanya'dan örnek vererek, kıyılarda özel mülkiyetin kaldırılmasının ve herkesin eşit şekilde yararlanmasının önemini vurguladı. Türkiye'de kıyıların haydutların eline terk edildiğini ve bu durumun turizmi olumsuz etkilediğini ifade etti. Ortaylı, planlı ve kayırmacılıktan uzak bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini savundu.
26 Mayıs 2024

Marmaris Belediyesi, Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği oteli, kıyı alanında kaçak dolgu yapıldığı ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle mühürledi ve firmaya 60 milyon lira idari para cezası kesti. Çevrecilerin itirazları ve mahkeme süreçleri sonucunda, Danıştay yerel mahkemenin ÇED olumlu kararını bozdu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, inşaatın yasallık ve vicdanilik açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Fatih Çekirge, yıllardır denizler, sahiller ve ormanlar için mücadele ettiğini belirterek, Fethiye Körfezi'nin temizlenmeden marina inşaatına başlanmaması gerektiğini savundu. Çekirge, körfezin temiz tutulmasının önemine vurgu yaparak, aksi takdirde bu inşaatların körfezin tabutuna çakılacak son çiviler olacağını ifade etti. Körfez temizlendikten sonra marinaların açılmasına karşı olmadığını belirtti.
25 Mayıs 2024

Mehmet Şakir Örs, anayasa ve kıyı yasasına göre kıyıların, koyların ve plajların halkın kullanımına açık olması gerektiğini belirtti. Ancak, bu yasal gerekliliğin hayatın gerçekliğinde farklılaştığını ve kıyıların özel işletmelere verilerek yüksek bedeller talep edildiğini ifade etti. Ege'de 19 çevre derneği ve platformun bir araya gelerek Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nı (KIYIDA) kurduğunu ve kıyıların ticarileştirilmesine karşı eylemler yaptığını aktardı. Örs, kamusal ve halkçı hizmet anlayışının benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
5 Temmuz 2024

Kaz Dağları'nda Kanadalı Alamos Gold ve Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yürütülen siyanürlü maden faaliyetleri, halkın protestolarına neden oldu. Şirketin genel müdürü, ruhsat yenileme işleminin geciktirilmesi durumunda Türkiye'nin milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalacağını belirtti. AKP iktidarı döneminde maden yasası 21 kez değiştirilerek şirketlere çeşitli kolaylıklar sağlandı. Erzincan İliç'teki Çöpler altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısı sonucu 9 işçi toprak altında kaldı ve çevresel riskler arttı.
15 Şubat 2024

Adalar halkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Adalar'a getirdiği elektrikli minibüslere itiraz ediyor. Bu araçların Adalar'ın koruma altında olan ve sit alanı ilan edilen özelliklerini tehdit ettiğini belirtiyorlar. Adalıların ulaşım mücadelesi yıllar öncesine dayanıyor ve daha önce de faytonların kaldırılması için eylemler yapılmıştı. Hayvan hakları savunucuları, Adalar'da ekolojik ulaşım alternatiflerinin devreye sokulmasını ve atların korunmasını talep etmişlerdi.
18 Haziran 2024

Kıbrıs'ın kuzeyinde devam eden bir külliye inşaatı, 20 Mart'ta KKTC Yüksek İdare Mahkemesi'nde görüşülecek bir dava nedeniyle durma riskiyle karşı karşıya. İnşaatın bir bölümü, 1973 yılında Canev Denner tarafından satın alınan ve 1974 askeri harekâtından sonra askeri bölge ilan edilen, ancak 2017'de mal sahibine geri verilen bir arazi üzerinde bulunuyor. KKTC hükümeti, inşaat sınırının genişlemesiyle bu araziyi mal sahibinin haberi olmadan kamulaştırdı. Mahkeme, Anayasa'nın ilgili hükümleri doğrultusunda karar verirse inşaatın durması bekleniyor.
17 Mart 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Bodrum'da kendi şirketi adına bir tatil köyü inşa ediyor. Bodrum'daki Hebil Koyu'nda başlatılan inşaat çalışmaları, bölgede yoğun hafriyat kamyonu faaliyetine neden oluyor. Ersoy'un şirketi, bu proje için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 2 milyar 350 milyon lira yatırım teşvik desteği almış. Bodrum Belediyesi ise, projenin Turizm Bakanlığı'nın yetkisi altında olduğunu ve müdahale edemediklerini belirtiyor.
21 Şubat 2024

Mustafa Kutlu, bir göl çevresinde yaşanan çevresel tahribatı eleştiriyor. Yazıda, gölün etrafının oteller, moteller ve çeşitli turistik işletmelerle dolduğu, çevrenin çöp ve kirlilikle kaplandığı belirtiliyor. Ayrıca, gölün doğal yapısının bozulduğu ve çevresindeki bitki ve hayvan yaşamının olumsuz etkilendiği vurgulanıyor. Kutlu, turizm uğruna doğal alanların yağmalanmasına karşı çıkıyor.
15 Mayıs 2024

Manisa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yılmaz tarafından ifşa edilen, FAO'nun 'Türkiye'de Suriyeli Mülteci Dayanıklılık Planı' adı altında duyurduğu projenin, AB ve Japonya tarafından finanse edildiği belirtiliyor. 2017'de başlayan ve Türkiye'nin yüksek nüfusa sahip on ilini kapsayan bu plan, Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların sosyo-ekonomik entegrasyonunu ve dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre, projenin ikinci etabında eğitimler verilmeye başlanmış.
17 Şubat 2024

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar İstanbul 1’inci Bölge Müdürlüğü, Samanlı Dağları’nda kızıl geyik popülasyonunu artırmak amacıyla bir proje başlattı. Proje kapsamında Ormanya’da üretilen kızıl geyikler, doğal yaşam alanlarına bırakılacak ve GPS takipli tasmalarla izlenecek. Bu girişim, ekosistemin dengesini korumayı ve yerel biyoçeşitliliği artırmayı hedefliyor. Ayrıca, doğa turizmi parkurlarında foto safari ve yaban hayatı gözlem turları düzenlenerek turistlere doğal yaşamı yakından gözlemleme fırsatı sunulacak.
17 Eylül 2024

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Kuzey Kıbrıs'ta yer alan ve 'hayalet şehir' olarak bilinen Maraş bölgesinin Birleşmiş Milletler kararları kapsamında meşru sahiplerine iade edilmesini isteyen bir karar taslağını oy çokluğuyla kabul etti. Karar, Maraş'ın BM denetimine devredilerek meşru sakinlerine iade edilmesini savunuyor ve Maraş'ın açılmasının BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali anlamına geleceğini belirtiyor. Ayrıca, Kıbrıs'ta iki devletli çözüm politikasının BM'nin iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon parametresiyle uyuşmadığı vurgulanıyor.
28 Haziran 2024
İşaretlediklerim