Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından hazırlanan Pestisit Atlası, çocuklar ve kadınların pestisitlerden daha fazla etkilendiğini belirtiyor. Türkiye'de yılda 60 bin ton pestisit kullanılıyor ve bu durum çocukların nörolojik gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Atlas, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin pestisitlere maruziyette de kendini gösterdiğini ortaya koydu. Tarımda çalışan kadınlar genellikle daha düşük gelir düzeyine sahipler ve karar verme gücünden yoksunlar. Pestisitlerin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisi, erkekler ve oğlan çocukları üzerindeki etkisinden farklı.
13 Ekim 2023

Türkiye'de yapılan bir araştırma, ülkedeki kalp yetersizliği hastalığının durumunu ortaya koydu. 2016-2022 yılları arasında 2 milyon 722 bin 151 kişi üzerinde yapılan çalışma, Türkiye'de her yüz kişiden ikisinin kalp yetmezliği hastası olduğunu ve hastalığın Avrupa ülkelerine kıyasla 8-10 yıl daha genç yaşta başladığını gösterdi. Araştırma, kalp yetersizliği sıklığının kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olduğunu ve genç hastaların prevalansının endişe verici olduğunu belirtti. Ayrıca, düşük sosyoekonomik koşullarda yaşayan hastaların hayatta kalma oranının yüksek olduğu ve sağlık sigortası sisteminin (SGK) bu durumda kritik bir rol oynadığı tespit edildi.
9 Şubat 2024

CHP Bursa Milletvekili ve halk sağlığı profesörü Kayıhan Pala, Türkiye'de kızamık vakalarındaki olağanüstü artışa dikkat çekerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı sorumluluk almaya çağırdı. Pala, TBMM'ye sunduğu önergede vakaların yaş dağılımı, aşı durumları ve alınan önlemler hakkında sorular yöneltti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk iki ayında 343 doğrulanmış kızamık vakası tespit edildi. Kızamık, aşı ile önlenebilen ve özellikle aşılanmamış bireyler için risk taşıyan bir hastalıktır.
15 Haziran 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF, 2024'ün ilk üç ayında DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki 53 ülkenin 45'inde 56 bin 634 kızamık vakası ve dört ölüm bildirildiğini açıkladı. 2023 boyunca 41 ülkeden 61 bin 70 vaka ve 13 ölüm rapor edilmişti. Kızamık vakalarının artışında, COVID-19 salgını sırasında kaçırılan rutin aşıların ve yavaş iyileşmenin etkili olduğu belirtildi. Aşılanmamış kişilerin büyük risk taşıdığı ve ülkelerin virüsün yayılmasını önlemek için proaktif olması gerektiği vurgulandı.
28 Mayıs 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantı hakkında endişe edilecek bir durum olmadığını ve bu varyant için ek tedbirlerin gerekmediğini ifade etti. Koca, Türkiye'nin kendi aşı programını uyguladığını ve yeni bir aşı programı başlatmayı düşünmediklerini belirtti. Eris varyantının hasta etme gücünün düşük olduğunu, ancak bulaşıcılığının daha fazla olduğunu ve hastaneye yatış oranlarının oldukça düşük olduğunu söyledi.
27 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kadınların doğum kontrol hapı, gebelik testi ve ped gibi ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirtti. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Adalet Çıbık, Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki ihtiyaçlara yeterince yanıt vermediğini ifade etti. Depremin kadınların yükünü artırdığı, barınma ve temizlik ihtiyaçlarının karşılanmamasının kadın hastalıklarına yol açabileceği, geçici yerleşim alanlarının düzenlenmemesinin kadınları şiddet ve istismara karşı savunmasız bıraktığı belirtildi. Ayrıca, bölgede etkili doğum kontrol yöntemlerinin bulunmasının zor olduğu ve aile planlaması hizmetlerinin yetersiz kaldığı vurgulandı.
17 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Fransız Senatosu, ülkede oturum izni olmayan kişilere devlet tarafından sağlanan ücretsiz sağlık hizmetlerini yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Acil durumlar hariç olmak üzere, bu kişiler artık devletin sağladığı ücretsiz tedavi haklarından yararlanamayacak. Tasarının diğer maddeleri de senatodan geçtikten sonra, tasarı yeniden müzakere edilmek üzere Ulusal Meclis'e gönderilecek.
8 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, İstanbul'da yaptığı açıklamada ruh sağlığı sorunlarını 'bir sonraki pandemi' olarak adlandırdı. Kluge, özellikle COVID-19 sürecinde gençlerin tecrit altında kalmasının ruh sağlıklarını olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, teknoloji kullanımının artması ve küresel çapta yaşanan çevresel ve politik krizlerin insanların ruh sağlığı üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. DSÖ'nün bu konuda daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguladı.
7 Mayıs 2024

Türkiye'de HIV pozitif bireylerin yaklaşık yarısının HIV durumlarından habersiz olduğu ve virüsü bilmeden bulaştırdıkları ifade edildi. Son 10 yılda HIV pozitif olguların dört kat arttığı ve Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası kapsamında 'Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası' düzenlendiği belirtildi. Kampanya ve etkinliklerle HIV testinin yanı sıra, erken tanı ve tedaviye erişimin önemi vurgulanıyor. Türkiye'de yıllık yeni vaka sayısının arttığı ve kadın olguların durumunun sorgulanması gerektiği, erkeklerin ise daha kolay teste girdiği ifade edildi.
24 Kasım 2023

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) kapsamında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve kurumlar, gıdalarda birden fazla pestisit kalıntısının bulunduğunu ve bu durumun 'pestisit kokteyli' olarak adlandırıldığını belirten bir rapor yayınladı. Raporda, pestisitlerin sadece tarım alanlarında değil, şehirlerde de kullanıldığı ve insan sağlığı için ciddi riskler taşıdığı vurgulanıyor. Ayrıca Türkiye'de pestisit satış ve kullanımının arttığı, bu durumun sağlık ve çevre için endişe verici olduğu ifade ediliyor. Raporda, pestisitlerin içme suyuna ve hatta anne sütüne kadar ulaşabildiği ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.
26 Ocak 2023

Avrupa'da cilt kanseri oranlarının artması üzerine, Hollanda hükümeti kamusal alanlarda ücretsiz güneş kremi dağıtımı yapmayı planlıyor. Bu yaz okullar, festivaller, parklar, spor salonları gibi yerlerde güneş kremi dağıtma noktaları kurulacak. Kampanyanın amacı, güneş korumasına herkesin erişebilmesini sağlamak ve güneş kremi kullanımını bir alışkanlık haline getirmektir. Ayrıca, Venlo-Venray Hastanesi'nin sigorta şirketleriyle iş birliği yaparak ilkokullarda güneş kremi tedarikini finanse ettiği belirtiliyor.
13 Haziran 2023

İspanya hükümeti, Türkiye'deki deprem mağdurlarına yardım amacıyla sahra hastanesi kuracağını ve 70 kişilik bir sağlık ve lojistik ekibi göndereceğini açıkladı. İspanya Savunma Bakanlığı, kurtarma çalışmalarına destek için iki askeri gemi ile 500 denizciyi Türkiye'ye yönlendirdi. Sahra hastanesi günde 150-200 hastaya hizmet verebilecek kapasitede olacak. Ayrıca İspanya'dan sivil yardım kuruluşları da Türkiye'ye yardım için harekete geçti ve Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği, THY'nin desteğiyle yardım malzemelerinin toplanmasına başlandığını duyurdu.
7 Şubat 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yeni koronavirüs varyantları Eris ve XXB’den korunmak için risk grubundakilere maske takmayı önerdi. Azap, Covid-19'un henüz mevsimsel bir hastalığa dönüşmediğini, ancak önümüzdeki yıllarda bu durumun değişebileceğini belirtti. Ayrıca, risk grubundakilerin test yaptırmalarının önemini vurguladı ve antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu ifade etti. Üçüncü nesil mRNA aşısının Türkiye'ye henüz gelmediğini belirten Azap, risk grubunda olmayanların eski aşıyı olmalarına gerek olmadığını, ancak yüksek riskli gruptakilerin mRNA aşısını yaptırabileceklerini söyledi.
23 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası en ağır hasar gören şehirlerden Hatay'da salgın riskine karşı alınan tedbirleri anlattı. Bakan Koca, güvenilir su ve gıda sağlanması, hijyenik WC'lerin kurulması ve çöp toplama gibi konularda yoğunlaştırılan tedbirlerden bahsetti. Ayrıca, şebeke suyunun sadece temizlik amaçlı kullanılması gerektiğini belirtti. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği ise mevcut yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıklar için risk oluşturduğunu ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini duyurdu.
22 Şubat 2023

Britanya hükümeti, 2030 yılına kadar ülkedeki sigara içenlerin oranını yüzde 5'e düşürme hedefi doğrultusunda, sigara içenlere ücretsiz elektronik sigara kitleri dağıtacak ve hamile kadınlara sigarayı bırakmaları koşuluyla 400 sterlin verecek. Bu planın maliyetinin yaklaşık 45 milyon sterlin olacağı ve sağlık bakanlığının bütçesinden karşılanacağı belirtiliyor. Action on Smoking and Health örgütü, atılan adımları memnuniyetle karşılasa da, İngiltere'nin 2030 hedefine ulaşması için yeterli olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor.
11 Nisan 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yükseköğretim öğrencilerine cep telefonu, bilgisayar ve ücretsiz internet desteği sağlayacak 'Genç Teknoloji Destek' programını başlattı. Programın usul ve esasları Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Destekten yararlanmak isteyen öğrenciler, Bakanlığın web sitesi üzerinden veya 'GSBBiz' mobil uygulaması aracılığıyla başvuru yapabilecekler.
15 Kasım 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre, Aile ve Gençlik Fonu kuruldu ve bu fon aracılığıyla yeni evlenecek gençlere iki yıl geri ödemesiz, toplamda dört yıl içinde geri ödemeli 150 bin lira kredi verilecek. Fonun yönetim kurulu, beş bakan yardımcısından oluşacak ve fonun kaynak aktarımı yapılacak projeleri ve harcama programlarını belirleyecek. Kredi başvuruları internet üzerinden yapılacak ve kredi miktarı her yıl artacak. Uygulama, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde başlayacak.
29 Kasım 2023

Japonya'nın başkenti Tokyo, ülkenin en düşük doğum oranına sahip eyaleti olarak, ikinci çocuklar için ücretsiz bakım hizmeti sunmaya başlayacak. Ekim 2023'ten itibaren gelir düzeyine bakılmaksızın 0-2 yaş arası ikinci çocuklar bu hizmetten yararlanabilecek. Tokyo Valisi Koike Yuriko, düşen doğum oranlarına karşı cesur önlemler alacaklarını belirtti. Ayrıca, Japonya'nın yaşlanan nüfus yapısı ve bu durumun gelecekteki demografik etkileri vurgulandı.
15 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası can kaybı 39 bin 672'ye yükseldi. Halk sağlığı uzmanları ve KLİMİK, deprem bölgesindeki yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskini artırdığı konusunda uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, şu an için salgın hastalık riskinin olmadığını, ancak önlemler alındığını belirtti. Bakan Koca, suyun şebeke aracılığıyla sağlanması, düzenli analizler ve klorlama, çöp toplama, kireçleme ve ilaçlama çalışmaları yapıldığını ifade etti.
18 Şubat 2023
İşaretlediklerim