ChatGPT'yi geliştiren OpenAI şirketinde, CEO Sam Altman ve kurucu Greg Brockman'in görevden alınmalarının ardından, şirketin 700 çalışanından 505'i yönetim kurulunu istifaya çağırdı. Çalışanlar, yönetim kurulu istifa etmez ve Altman ile Brockman göreve iade edilmezse Microsoft'un yapay zeka ekibine katılacaklarını açıkladı. Microsoft, bu durumda OpenAI çalışanları için yeni pozisyonlar sağlayacağını taahhüt etmiş.
20 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül ayından bu yana satılan 260 bin sıfır kilometre aracın satış işlemlerini incelemeye aldı. Bu kapsamda 13 araç distribütörü ve 257 bayiden detaylı bilgi istendi. Ayrıca, araç alıcılarına da araçları için nakit ödeme yapılıp yapılmadığı ve zorunlu aksesuar alımına zorlanıp zorlanmadıkları konusunda sorular yöneltildi.
27 Ocak 2023

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın aracını yenilemesiyle ilgili iddialar Ankara Emniyeti OSM Şubesi tarafından inceleniyor. Kocaman'ın aracını Ayhan Bora Kaplan aracılığıyla yenilediği öne sürülmüş ve bu konudaki haberlere erişim engeli getirilmişti. İddialara göre, Kocaman'ın koruması Mevlüt Özdemir, araç alım ve satım işlemlerini yürütmüş. Ayrıca, MAS Grup adlı otomotiv firmasının sahibi Murat Arslan'ın ifadesinde, Kocaman'ın korumasının Arslan'ın firmasından iki kez lüks araç satın aldığı belirtiliyor.
7 Haziran 2024

İstanbul Ataşehir'de, satın aldıkları araçların kilometrelerini düşürerek tekrar satışını yapan bir dolandırıcılık şebekesi çökertildi. Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği tarafından yapılan operasyonda, 25 kişi gözaltına alındı. Savcılık, bu şüphelilerden 17'sini tutuklarken, sekizini adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi hakimlik, savcılığın taleplerini kabul etti.
10 Şubat 2024

Adana merkezli dört ilde düzenlenen 'AYAR-3' operasyonunda, piyasaya sahte altın sürmeye çalışan şüphelilere yönelik bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında yaklaşık 50 milyon lira değerinde sahte altın ele geçirildi. Ele geçirilen sahte altınlar arasında 3 bin 646 adet çeyrek altın, 811 adet yarım altın, bin 614 adet tam altın ve 57 adet reşat altın bulunuyor. Suç işlediği tespit edilen 13 şüpheli gözaltına alındı.
18 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir beyanı veya şirket ortaklığı olmayan ya da ortaklığı olmasına rağmen kâr dağıtımı yapmamış mükelleflerin sahip olduğu 7 bin 885 lüks aracı tespit etti. Bu araçlardan 500'ü vergi incelemesine sevk edildi. İncelemeler sonucunda, bazı araç sahiplerinin gelir beyanında bulunmadığı veya şirketlerinin kâr dağıtımı yapmadığı belirlendi. Vergi Denetim Kurulu, yasal bir kaynak tespit edilemeyen araçlarla ilgili kara para araştırması yapılacağını duyurdu.
29 Temmuz 2024

Hızlı teslimat hizmeti sağlayan Getir, operasyonel verimliliği artırmak amacıyla küresel iş gücünün yüzde 10'dan fazlasını azaltma kararı aldı. Bu karar çerçevesinde, Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'deki operasyonlarında yaklaşık 2 bin 500 çalışanın işine son verileceği belirtildi. Şirket, bu kararın uygulanmasında çalışanların haklarının korunacağını ve ülkelerin yasalarına tam uyum sağlanacağını ifade etti.
22 Ağustos 2023

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'nin (NHTSA) açıklamasına göre, Tesla hatalı gaz pedalı raporları sonrasında 2023'ün sonundan bu yana piyasaya sürdüğü 3,878 Cybertruck'ı geri çağırma kararı aldı. Gaz pedalının gevşeyip iç döşemeye takılması sonucu istem dışı hızlanma ve çarpışma riskinin artması sorununa işaret ediliyor. Tesla'nın bu geri çağırma işlemi, aracın teslimatlarına iki yıllık bir gecikmenin ardından başlaması ve sonrasında yaşanan satış düşüşleriyle birleşince şirketin hisselerinde yüzde 3'lük bir düşüşe neden oldu. Tesla, arızalı parçaları ücretsiz olarak değiştireceğini veya onaracağını ve araç sahiplerinin haziranda bilgilendirileceğini duyurdu.
20 Nisan 2024

İşadamı Ömer Arıkan, kendisini arayan dolandırıcılara karşı nasıl önlem aldığını Twitter hesabı üzerinden paylaştı. Dolandırıcılar, Arıkan'ın banka hesap bilgilerine ve kişisel bilgilerine sahip olduklarını iddia ederek, güvenliği sağlamak adına parola ve şifre talep ettiler. Arıkan, dolandırıcıların taleplerine hatalı bilgiler girerek yanıt verdi ve sonunda dolandırıcılar telefonu kapattı. Arıkan, bu tür durumlarda doğrudan bankanın resmi numarasını aramak gerektiğini vurguladı.
28 Kasım 2023

Türk market teslimat uygulaması Getir, Almanya'daki 1800 çalışanını işten çıkardı ve 15 Mayıs'tan itibaren ülkeden çekilmesi bekleniyor. Şirket, Türkiye iç pazarına odaklanmayı planlıyor ve Avrupa pazarındaki faaliyetlerini de durduracak. Ayrıca, Getir'in büyük hissedarı Mubadala, şirketin iş modelinden memnun olmadığı ve Almanya'daki Gorillas operasyonlarını tek bir marka altında birleştirmediği için yönetime olan sabrının tükendiği belirtiliyor. Getir ayrıca Britanya'dan da çekilmeye hazırlanıyor ve e-ticaret sitesi N11'i satmayı düşünüyor.
25 Nisan 2024

İzmir'deki Agrobay Seracılık'ta sendikalaştıkları için işten çıkarılan 39 işçi, hakları için eylem başlattı. İşçiler, Agrobay önünde oturma eylemi başlatmış ve jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. Bugün yine Agrobay önünde basın açıklaması yapmak isteyen işçilerin araçlarının geçişine izin verilmedi ve işçiler yürüyerek Agrobay önüne geldi. Burada işçilere sert bir müdahalede bulunuldu ve gözaltına alındılar. Ayrıca, direnişi takip eden gazeteci Zeynep Kuray ve foto muhabir Berkcan Zengin de gözaltına alındı.
15 Eylül 2023

Twitter, Elon Musk'ın şirketi satın almasının ardından yeni bir işten çıkarma dalgası başlattı ve cumartesi günü çalışanlarının yaklaşık yüzde 10'unu, en az 200 kişiyi işten çıkardı. İşten çıkarılanlar arasında makine öğrenimi ve site güvenilirliği üzerinde çalışan ürün yöneticileri, veri bilimcileri ve mühendisler bulunuyor. Musk daha önce şirketin yarısını işten çıkarmış ve şirketin günlük dört milyon dolar kaybettiğini gerekçe göstermişti. Bazı işten çıkarılan çalışanlar ise Twitter'a dava açmıştı.
27 Şubat 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Etimesgut ilçesinde bir grubun esnafa 'ortaklık' adı altında el koymaya çalıştığını ve tehdit, darp, cebir ve silah zoruyla haraç aldığını tespit etti. Bu kapsamda sekiz şüpheliye yönelik operasyon düzenlendi ve sekiz kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden üçü tutuklandı, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
29 Temmuz 2023

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Arçelik'in 'Arçelik BizBize' mobil uygulaması ve sitesinin hacklendiğini ve 30 bin 373 kişinin kişisel verilerinin ele geçirildiğini duyurdu. İhlalden bayi ve yetkili servis çalışanları etkilendi. Çalınan veriler arasında kimlik, iletişim, işlem güvenliği bilgileri ve daha fazlası bulunuyor. Arçelik, olayın ödeme ve finansal bilgileri içermediğini ve gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.
2 Haziran 2023

Alman otomotiv üreticisi Porsche, yılın ocak-eylül döneminde karını yüzde 9 artırarak 5,5 milyar avroya yükseltti. Şirketin satışları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 artarak 30,1 milyar avroya çıktı. Kuzey Amerika ve Avrupa'daki yüksek talep, Çin'deki satış kaybını telafi etti. Şirketin tamamen elektrikli Taycan spor otomobilinin teslimatları da yüzde 11 artarak 27 bin 885 adede ulaştı.
25 Ekim 2023

İtalya, vergi dolandırıcılığı ve işçi sömürüsü iddiaları üzerine Amazon’un 121 milyon avrosuna el koydu. Milano savcılığı tarafından yürütülen soruşturmalar, yasa dışı bir taşeronluk planı iddiasını ortaya çıkardı. Polis, büyük şirketlerin işgücü maliyetlerini düşürmek ve daha az vergi ödemek için lojistik hizmetlerini yasa dışı şekilde firmalara taşeron olarak verdiği bir sistemi araştırıyor. Savcılar, iş ilişkilerinin paravan şirketler aracılığıyla yürütüldüğünü ve bu şirketlerin vergi ve sosyal güvenlik ödemelerini sistematik olarak ihmal ettiğini belirledi.
24 Temmuz 2024

Ford Motor, el freni çekilmediğinde aracın kaymasına yol açan bir teknik sorun nedeniyle 238 bin Explorer modelini geri çağırdı. Sorunun, 2020 ile 2022 arasında üretilmiş Explorer modellerini etkilediği düşünülüyor. Geri çağırma mektuplarının 6 Kasım'da postalanması bekleniyor.
15 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi, Adana 4'üncü Tüketici Mahkemesi'nin başvurusu üzerine, ikinci el araç satışı sonrasında 15 gün süreyle devam eden zorunlu mali sorumluluk sigortası hükmünü iptal etti. Başvuruda, aracın satışıyla mülkiyet hakkının sona ermesine rağmen, eski sahibin sigorta sözleşmesinden kaynaklı sorumluluğunun devam ettiği ve bu durumun haksız bir tazminat yükümlülüğüne yol açabileceği belirtildi. AYM, araç satışı sonrası eski sahibin araç üzerindeki hakimiyetinin sona erdiğini ve bu nedenle eski sahibin yeni sahibin eylemlerinden sorumlu tutulmasının anayasaya aykırı olduğunu belirterek düzenlemenin iptaline karar verdi.
5 Mart 2024

Hollanda merkezli teknoloji şirketi Philips, kar marjlarını 2025'e kadar artırmak için toplam 6 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. İşten çıkarmaların yarısı bu yıl içinde, diğer yarısı ise 2025'e kadar gerçekleştirilecek. Şirketin yeni CEO'su Roy Jakobs, daha önce çalışanların yüzde 5'inin çıkarılacağını duyurmuştu. Bu adım, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle benzer işten çıkarmalar yaptığı bir döneme denk geliyor.
30 Ocak 2023

Türkiye'de elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranlarına ek olarak, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %40 ek gümrük vergisi getirildi. Bu durum, Türkiye pazarına girmeye hazırlanan Tesla'nın planlarını olumsuz etkileyebilir. Tesla, daha önce ABD-Türkiye arasındaki 'rahip krizi' nedeniyle Türkiye planlarını askıya almış, ancak sonrasında yatırım kararı almıştı. Yeni vergi düzenlemesi, Tesla'nın Türkiye'deki yatırım kararını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Ayrıca, bu durum sadece Tesla'yı değil, Çin'de üretim yapan diğer markaların da Türkiye pazarına olan ilgisini azaltabilir.
6 Mart 2023
İşaretlediklerim