ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı haberlerinin ardından büyükelçilik çalışanları ve aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba dışındaki bölgelere kişisel seyahatler kısıtlandı. Bu karar, İsrail'in İran'a misilleme amaçlı saldırı düzenlediği yönündeki raporlar nedeniyle 'aşırı tedbir' amacıyla alındı. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş, İran ise geçen hafta İsrail'e 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

İran, 1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıya misilleme olarak İsrail'e insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırı başlattı. Saldırı, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından duyuruldu ve İran resmi haber ajansı IRNA tarafından füzelerin ateşlendiği bildirildi. İsrail ordusu saldırıyı doğrulayarak hazırlıklarının tam olduğunu açıkladı. Bu gelişmelerin ardından Ürdün olağanüstü hal ilan ederken, Lübnan hava sahasını kapattı ve Beyaz Saray İsrail'e desteklerinin sarsılmaz olduğunu duyurdu.
14 Nisan 2024

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

Türkiye, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesi üzerine bir günlük yas ilan etti. Bu karar, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin önemini vurguluyor. Yas ilanı, Türkiye'nin İran'a olan taziye ve destek mesajı olarak değerlendiriliyor. Reisi'nin ölümü, bölgedeki siyasi dengeleri etkileyebilir.
20 Mayıs 2024

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'daki güvenlik durumu nedeniyle Türk vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Lübnan'da bulunan vatandaşlara da mümkünse ülkeden ayrılmaları tavsiye edildi. Bu uyarı, Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında öldürülmesi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğraması gibi son gelişmelerin ardından yapıldı. Bakanlık, Lübnan'daki güvenlik durumunun hızla bozulabileceğini belirtti.
4 Ağustos 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin İsrail'in Filistin'e saldırıları sırasında İran'a iki kez mesaj gönderdiğini belirtti. İlk mesajda ABD'nin savaşı genişletmek istemediğini, ikinci mesajda ise İran'dan itidalli olmasını istediğini ifade etti. Ayrıca, İran'ın Filistin direnişini desteklemeye devam edeceğini ve İsrail'in Filistin topraklarında işgalci olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

Türkiye, İran’ın başkenti Tahran’da öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için bir günlük milli yas ilan etti. Bu karar, Türkiye'nin Haniye'nin ölümüne verdiği tepkiyi ve Hamas ile olan ilişkilerini yansıtıyor. Milli yas ilanı, Türkiye'nin Orta Doğu'daki siyasi gelişmelere verdiği önemi gösteriyor.
1 Ağustos 2024

Alman hava yolu şirketi Lufthansa, Ortadoğu'daki mevcut güvenlik durumu nedeniyle Tahran'a olan uçuşlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Şirket, bu kararı titiz bir değerlendirme sonucunda aldığını ve 11 Nisan'a kadar Tahran'a yapılan ve bu kentten gerçekleştirilen uçuşları askıya aldığını belirtti. Lufthansa sözcüsü, şirketin misafirlerinin ve mürettebatının güvenliğini birinci öncelik olarak gördüğünü ve durumun 11 Nisan'da tekrar değerlendirileceğini ifade etti.
11 Nisan 2024

Tahran ile Tel Aviv arasındaki gerilim, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna saldırısı ve yedi Devrim Muhafızları subayının ölümüyle daha da arttı. ABD istihbaratı, İran'ın misilleme yapacağını belirtirken, İran Hürmüz Boğazı'nda Portekiz bayraklı MSC Aries gemisine el koyduğunu ve gemiyi İran sularına yönlendirdiğini açıkladı. İran medyası, gemiye İsrail ile bağlantılı olduğu için el konulduğunu duyurdu. İsrail'in askeri sözcüsü, İran'ın gerilimi tırmandırma kararının sonuçlarına katlanacağını ifade etti.
13 Nisan 2024

Türk Hava Yolları (THY), 28 Kasım tarihinde İstanbul Havalimanı'ndan kalkış yapacak ve oraya varacak toplam 56 seferi, Meteorolojik Acil Durum Komitesi'nin (Madkom) kararı doğrultusunda hava muhalefeti sebebiyle iptal ettiğini duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, iptallerle ilgili bilgiyi Twitter hesabı üzerinden paylaştı. İptal edilen seferlerin yolcularının durumları ve alternatif çözümler hakkında bilgi verilmedi.
28 Kasım 2023

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter, kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı. İran İçişleri Bakanı Vahidi, kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. Helikopterde Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu. Reuters'a konuşan bir İranlı yetkili, helikopterin yoğun sis nedeniyle düştüğünü ve kazanın ardından Cumhurbaşkanı Reisi ile Dışişleri Bakanının hayatlarının risk altında olduğunu ifade etti.
19 Mayıs 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'deki durumla ilgili konuştu. Abdullahiyan, Gazze'deki saldırıların 'soykırım' ve 'savaş suçu' olduğunu belirtti ve ABD ile Avrupa ülkelerini İsrail'e açıkça destek vermekle suçladı. Ayrıca, Filistin-İsrail çatışmalarının yayılmasını istemediklerini, ancak Gazze'deki soykırım devam ederse 'ateşi durduramayacaklarını' ve ABD'nin 'bu ateşten kurtulamayacağını' ifade etti.
26 Ekim 2023

İranlı yetkililer, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin öldüğü helikopter kazasının yerini Türkiye'ye ait Akıncı İHA'nın tespit ettiği iddiasını yalanladı. İran Kızılayı Derneği Başkanı Pirhossein Kolivan, helikopterin konumunu kendi imkanlarıyla bulduklarını ve İran İHA'sının enkazı tespit ettiğini belirtti. TRT dahil birçok kaynak, enkazın Akıncı tarafından tespit edildiğini öne sürmüştü. İran yetkilileri, Türk İHA'sının kazanın yerini tam olarak bulamadığını ifade etti.
21 Mayıs 2024

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Türkiye, 'endişe, kınama ve itidal' içerikli bir açıklama yayınladı ve dolaylı olarak arabuluculuğa hazır olduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tüm tarafları itidalle hareket etmeye ve gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırdı.
7 Ekim 2023

İsrail, Suriye'deki büyükelçilik binasına yönelik saldırısının ardından İran'dan gelen misilleme saldırısına karşılık verme kararını aldı. İran'ın saldırısında İsrail neredeyse hiç zarar görmediği için ABD, gerilimi tırmandırmamak adına İsrail'den saldırıya yanıt vermemesini istemişti. Ancak İsrail Savaş Kabinesi, ABD'nin bu talebine rağmen İran'a 'açık ve etkili' şekilde karşılık verme kararı aldı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'e İsrail'in başka seçeneği olmadığını belirtti.
15 Nisan 2024

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'da artan gerilim ve istikrarsız güvenlik ortamı nedeniyle Lübnan'daki Fransız vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Daha önce yapılan Lübnan'a seyahat edilmemesi uyarısı hatırlatılarak, halihazırda Lübnan'da bulunan Fransız vatandaşlarına son derece dikkatli olmaları ve Beyrut'taki Fransa Başkonsolosluğu'nun internet sitesini düzenli olarak takip etmeleri önerildi. Bu çağrı, Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında ölmesi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğraması gibi olayların ardından geldi.
4 Ağustos 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İran'ın dini lideri Hamaney'in kucağında oturan bir oyuncak minyatür olarak gösteren yapay zeka ürünü bir görsel paylaştı. Katz, Erdoğan'ı Hamas'a silah ve para yardımı yapmakla suçladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu paylaşımı yalan ve iftira olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Olay, İsrail ve Türkiye arasındaki gergin ilişkileri bir kez daha gündeme getirdi.
22 Temmuz 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarına İran ve Hizbullah'ın 24 ila 48 saat içinde İsrail'e saldırabileceğini söyledi. Blinken, saldırıların tam zamanlamasının belirsiz olduğunu ancak önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde başlayabileceğini belirtti. Ayrıca, G7 dışişleri bakanlarından İran, Hizbullah ve İsrail'e itidalli olmaları için diplomatik baskı kurmalarını istedi. Bu uyarı, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından geldi.
5 Ağustos 2024

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran’da öldürüldü. Hamas ve İran, suikastın İsrail tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti. İsrail bu iddiaları reddederken, İran İsrail’e direkt saldırı emri verdi. Haniye’nin yerine Yahya Sinvar, Hamas’ın yeni Siyasi Büro Başkanı olarak seçildi.
6 Ağustos 2024
İşaretlediklerim