Adana Yumurtalık'ta bulunan Sugözü ve EMBA-Hunutlu termik santralleri aktif fay hattı üzerinde yer alıyor ve uzmanlar Adana için deprem riskine dikkat çekiyor. Çevre aktivistleri, olası bir depremde santrallerdeki hidrojen tanklarının patlaması durumunda büyük bir çevre felaketi yaşanabileceği ve 30 kilometre çapında bir alanın yok olabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Prof. Dr. Naci Görür, Adana ve çevresindeki fay hatları için deprem uyarısında bulunmuş ve yetkililerin ve halkın dikkatli olması gerektiğini belirtmiş. Çevre aktivistleri, santrallerin çalışmasının durdurulması ve hidrojen tanklarının güvenli yerlere taşınması için resmi başvuruda bulunmuşlar.
5 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında, bazı akaryakıt istasyonlarında yakıt tükenmesi ve yeraltı depoları ile bağlantı noktalarının çökmesi gibi sorunlar yaşandı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), yakıtı biten istasyonlara hızla ikmal yapıldığını ve hasar gören istasyonlarda tamir çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Türkiye genelinde akaryakıt sorunu olmadığı belirtildi ve depremde hayatını kaybedenler için taziye dilekleri paylaşıldı.
6 Şubat 2023

BOTAŞ, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay il merkezi, Kırıkhan, Kahramanmaraş il merkezi, Pazarcık ve Narlı ilçelerine doğalgaz akışını tedbir amaçlı durdurduğunu açıkladı. Hasar tespit çalışmalarının başlatıldığı belirtildi ve ham petrol boru hatlarında herhangi bir hasar olmadığı ifade edildi. Deprem sonrasında Kahramanmaraş'ta doğalgaz kaynaklı bir yangın çıktığı bilgisi de verildi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından, herhangi bir sızıntı veya basınç problemi önlemek amacıyla Ceyhan petrol rafinerisine petrol akışı geçici olarak durduruldu. Tribeca Shipping'in raporuna göre terminalde hasar olup olmadığı değerlendirilecek. Kerkük-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hatlarından petrol akışı devam ederken, Gaziantep-Maraş doğalgaz hattında hasarlar ve yangınlar meydana geldiği, yangınların söndürüldüğü bildirildi. BOTAŞ, deprem sonrası Hatay ve Kahramanmaraş merkezleri ile üç ilçeye doğalgaz akışını tedbir amaçlı durdurduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Türkiye'nin en büyük termik santrali olan Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nde bakım çalışmaları sırasında yangın çıktı. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen ve Mayıs ayında bakımı tamamlanan santralde yangın kontrol altına alındıktan sonra soğutma işlemlerine geçildi. Zararlı gazların sevk edildiği alanda başlayan yangın nedeniyle çevre köylerdeki vatandaşlara maske takmaları yönünde uyarılar yapıldı.
3 Haziran 2023

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD), hastanelerin karbon emisyonlarını ve atıklarını azaltmayı hedefleyen 'Yeşil Ameliyathane Projesi'ni başlattı. Proje, ilaç ve enerji kullanımı, tedarik zinciri ve atıklar gibi alanlara odaklanıyor. Anestezik gazların çevresel etkilerini en aza indirecek seçimler yapılması ve çevreye zarar veren uygulamaların azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, anestezik gazların geri dönüştürülmesi ve damar yoluyla verilen ilaçların kullanılması gibi çözümler de geliştiriliyor.
1 Kasım 2023

Birleşik Krallık'ın Oxford şehrinde meydana gelen gizemli patlamanın, yıldırım düşmesi sonucu olduğu belirtildi. Sosyal medyada paylaşılan görsellerde gökyüzünü aydınlatan büyük bir alev topu görülüyor. Patlamanın, gıda atıklarını biyogaza dönüştüren Severn Trent Green Enerji Santrali'nde meydana geldiği ve yıldırımın, tesisteki biyogaz tanklarından birini patlattığı açıklandı. Olayda herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığı bildirildi.
2 Ekim 2023

ABD'deki dört Demokrat senatör, fosil yakıt şirketlerinin tüketicileri yanıltma ve iklim bilimini itibarsızlaştırma çabaları nedeniyle Adalet Bakanlığı'na dava açma çağrısında bulundu. Senatörler, ExxonMobil, Shell ve diğer fosil yakıt şirketlerinin tüketiciyi koruma ve ilgili diğer yasaları ihlal ettiğini savundu. Ayrıca, bu şirketlerin iklim değişikliği hakkında doğru bilgi sahibi olmalarına rağmen yanlış bilgilendirme kampanyası yürüttüğünü belirtti.
1 Ağustos 2023

Kahramanmaraş'ta mevcut termik santralin genişletilmesi planı, çevre aktivistleri ve yerel halk tarafından ciddi sağlık ve maliyet riskleri nedeniyle eleştiriliyor. Aktivistler, genişletmenin 2 bin 268 erken ölüme ve 88,4 milyar lira sağlık maliyetine yol açabileceğini belirtiyor. Yerel yöneticiler ve çevre örgütleri, kömür yerine güneş enerjisi gibi doğa dostu yatırımların yapılmasını öneriyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci devam eden proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kararını bekliyor.
15 Ekim 2024

CHP tarafından, Artvin'in Arhavi ilçesinde bulunan Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin bölgeye verdiği zararların araştırılması ve doğa katliamının önüne geçilmesi amacıyla bir Meclis araştırma önergesi verildi. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, bölgedeki eğimli araziler ve ağaç kesiminin heyelan riskini artırdığını belirtti. Ancak, önerge AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
15 Şubat 2024

Ardahan’ın Göle ilçesinde altı ayrı maden sahası oluşturulmuş olup, bu sahalardan bazıları Koza Altın ve Cemar Madencilik'e verilmiştir. Bölgedeki meralar, köyler ve ilçe merkezi madencilik faaliyetleri nedeniyle tehdit altındadır. Devlet Su İşleri, taşkın riski olan alanların kullanılmaması gerektiğini belirtmiş, ancak bu alanlar Koza Altın’ın ruhsat sahasının büyük bir kısmını kapsamaktadır. Avukat Cömert Uygar Erdem, maden sahalarının deprem ve taşkın riskleri taşıdığını ve bu durumun doğal hayat ile can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğunu vurgulamaktadır.
20 Haziran 2024

Ankara'daki Çayırhan Termik Santrali'nde 500'den fazla madenci, santralin özelleştirilmesine karşı 24 saatten fazla süredir yer altında eylem yapıyor. Madenciler, özelleştirme sonrası işçi haklarının belirsizliği ve işten çıkarmalar gibi endişeler taşıyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası, hükümetin özelleştirme kararından geri adım atmasını talep ediyor. İşçiler, geçmişte depremde verdikleri desteği hatırlatarak halktan kendilerine destek olmalarını istiyor.
21 Kasım 2024

Çevre aktivistleri, Tekirdağ Ergene Derin Deşarj A.Ş.'nin Marmara Denizi'ne endüstriyel atık boşaltmasına karşı ihtiyati tedbir kararı talep etti, ancak mahkeme bu talebi bir kez daha reddetti. Marmara Denizi'nde derin deşarj yoluyla biriken toksik maddeler, deniz yaşamını ve insan sağlığını tehdit ediyor. Bilim insanları, Marmara Denizi'nde oksijen bulunmayan bölgeler oluştuğunu ve canlı çeşitliliğinin ciddi şekilde azaldığını belirtiyor. Ergene Nehri'nden gelen atıklar, nehir çevresindeki tarım ürünlerinde de yüksek seviyede toksik madde birikimine neden oluyor.
30 Temmuz 2024

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türk Tabipleri Birliği ve Hatay Tabip Odası'nın iş birliğiyle Hatay Antakya'da yapılan 30 günlük toz ölçümleri, havadaki toz miktarının olması gereken limitin dört kat üstünde olduğunu gösterdi. Deprem sonrası yıkılan binalardan kaynaklanan toz, halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Özellikle molozlardan demirin ayrıştırılması sırasında yüksek toz salınımı yaşanıyor ve bu durum bebek, çocuk, gebe kadınlar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanları etkiliyor. Ayrıca, PM2.5 için yasal bir limit değer tanımlanmaması eleştiriliyor ve acilen ulusal limit değerlerin belirlenmesi çağrısı yapılıyor.
9 Şubat 2024

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangın yerleşim alanlarına sıçramış ve 15 kişi hayatını kaybetmişti. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, yangının çıkış nedenlerini araştırarak birçok ihmal tespit etti. EMO'nun raporuna göre, elektrik dağıtım şebekesinin eski ve bakımsız olduğu, izolatörlerin kırık olduğu ve gerekli bakım çalışmalarının yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, tarımsal sulama tesisinde yüksek gerilim işletme sorumlusunun bulunmadığı ve yangına karşı alınması gereken önlemlerin ihmal edildiği tespit edildi.
24 Haziran 2024

Deniz İpek, endüstriyel yangın ve patlamaların sektörel dağılımını ve nedenlerini ele alarak, afet planlarının acilen gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Kimya Mühendisleri Odası raporuna göre, yangın ve patlamaların büyük bir kısmı metal, tekstil, ağaç, kağıt, mobilya, kauçuk ve plastik sektörlerinde yoğunlaşıyor. Elektrik tesisatlarının periyodik bakımının yapılmaması ve iş güvenliği kurallarının ihlal edilmesi, yangınların artmasına neden oluyor. İstanbul'da özellikle Tuzla, Arnavutköy, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerinde yangın ve patlamalar yoğun olarak görülüyor.
6 Haziran 2024

Bodrum'da hemen her gün yaşanan elektrik arızaları, tatilcilerin ve yerel halkın hayatını olumsuz etkiliyor. Gündoğan, Yalıkavak, Türkbükü gibi bölgelerde 6 saate varan kesintiler yaşanıyor. Elektrik Dağıtım Şirketi AYDEM'in bu duruma kayıtsız kaldığı iddia ediliyor. Vatandaşlar, bu kesintilerin kasıtlı olup olmadığını sorguluyor ve yetkililerin duruma müdahale etmemesinden şikayetçi.
22 Temmuz 2024

Gazeteci Murat Ağırel, Erzincan İliç'te bulunan Çöpler madeninin kapatılması gerektiğini belirterek, bu konuda iki yıl önce de uyarılarda bulunduğunu ifade etti. Madenin büyük bir tehdit oluşturduğunu ve yaşananların bir felaket değil, cinayet olduğunu vurguladı. Çeşitli siyasetçiler, bilim insanları ve uzmanlar da madenin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunmuş, Yüksek Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük tehlikeleri on yıl önce öngörmüştü. Gazeteci İbrahim Gündüz ise bu konuyu 'Altın Ölüm' kitabında detaylandırdı.
17 Şubat 2024

Adana'nın Seyhan ilçesinde, Kent Meydanı yakınlarında yol kenarında bir el bombası bulundu. Vatandaşlar, park halindeki bir otomobilin önünde pimi çekilmemiş el bombasını fark etti ve durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri, güvenlik önlemleri alarak yolu yaya ve araç trafiğine kapattı ve el bombasını incelemek üzere aldı. Bu olay, İzmir'de iki kişinin ormana silah ve el bombası gömerken yakalanmasıyla benzer bir güvenlik endişesi yaratıyor.
7 Ekim 2024

Küresel enerji üretiminin büyük bir kısmını oluşturan fosil yakıtlar, özellikle kömür, sera gazı emisyonlarının yüksek oranlarından sorumlu tutuluyor. Ember enerji analisti Bahadır Sercan Gümüş'e göre, kömürlü termik santrallerin kapatılması iklim değişikliği üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. 2023 yılında dünya genelinde kömür kapasitesi net olarak artış göstermiş, özellikle Çin'deki yeni santraller bu artışın büyük bir kısmını oluşturmuş. Gümüş, kömürlü santrallerden kaynaklanan zararlı emisyonların ve partiküllerin çevresel sağlık üzerindeki etkilerini de detaylandırmıştır.
29 Nisan 2024
İşaretlediklerim