Hollanda'da Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için yapılan ortak televizyon yayını sonrasında toplanan bağış miktarı 89 milyon avroya yaklaştı. Kampanyaya destek veren işletmeler hasılatlarını, sanatçılar ise sanat eserlerinin açık artırmayla elde edilen gelirlerini bağışladı. Türk asıllı Hollandalı sanatçılar Karsu Dönmez ve Hadise de canlı yayınlara katılarak destek verdi. Toplanan bağışlar, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerin temel ihtiyaçları için kullanılacak.
16 Şubat 2023

Türkiye'de bir dizi televizyon kanalının düzenlediği ortak canlı yayında toplanan yardımlar AFAD ve Kızılay'a verilmek üzere düzenlenirken, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yayına telefonla bağlanarak 30 milyar TL bağış yapacaklarını açıklaması sosyal medyada geniş yankı buldu. Kullanıcılar, Merkez Bankası'nın bağış yapmasının mantığını ve bu paranın kaynağını sorgulayarak, kamu kurumlarının bağış yapmasının doğruluğu ve ekonomik etkileri üzerine çeşitli yorumlar yaptılar.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın eleştirilere konu olan çadır göndermeme durumunun ardından, Ahbap Derneği'nin Kızılay'dan 46 milyon liraya çadır satın aldığı ortaya çıktı. Haluk Levent, yaptıkları işlemin kanuni ve doğru olduğunu, çadırların acil ihtiyaç nedeniyle satın alındığını ve Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.'den faturalı olarak alındığını belirtti. Ayrıca, eleştirilere yönelik olarak, önceliklerinin bölgedeki acı çeken insanlar olduğunu ve denetim raporlarında herhangi bir eksiklik olması durumunda bu durumun görüneceğini ifade etti.
26 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ABD'de yaşayan Türk öğrenciler ve Türk-Amerikan dernekleri, depremzedeler için yardım toplama faaliyetlerine başladı. Üniversitelerdeki Türk öğrenci dernekleri sosyal medya ve kampüs etkinlikleri aracılığıyla bağış toplarken, Türk-Amerikan dernekleri de Türk konsolosluklarıyla iş birliği yaparak ihtiyaç malzemeleri ve para bağışı topluyor. Toplanan yardımlar, Türkiye Hayırseverlik Fonu, AKUT ve AHBAP gibi kuruluşlara aktarılıyor ve THY aracılığıyla Türkiye'ye ulaştırılıyor.
10 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelere yardım için bağış yapan ve kendisi tarafından 'beşli çete' olarak nitelendirilen şirketlere seslenerek, bağış dekontlarını saklamalarını ve bu bağışları şirketlerin devletten aldıkları ihaleler nedeniyle oluşan 418 milyar dolarlık borçlarından düşeceğini ifade etti. Bu şirketlerin, AKP iktidarı döneminde beş farklı sektörde iktidara yakın gruplara aktarılan 418 milyar dolarlık kaynağın sahipleri olduğu iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bağış yapan şirketlerin performansının kendisini duygulandırdığını belirtti.
15 Şubat 2023

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan, ABD'deki bir Pakistanlı işadamının Kahramanmaraş merkezli depremler için 30 milyon dolar bağış yaptığını açıkladı. ABD'deki Türk-Amerikan dernekleri ve Türk konsoloslukları, depremzedelere yönelik ihtiyaç malzemeleri ve para bağışı toplamak için organize çalışmalar yürütüyor. İllinois merkezli Türk-Amerikan Derneği TACA, deprem yardım fonu aracılığıyla bağış topluyor ve toplanan yardımları Türk Hava Yolları'nın kargo şirketi Turkish Cargo ile AFAD'a ulaştırmayı planlıyor.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası birçok kişi yardım amacıyla bölgeye gitmek istiyor. Ancak Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent, bölgeye gönüllü olarak daha fazla kişinin gelmemesi gerektiğini belirtti. Levent, bölgede zaten çok sayıda kişinin bulunduğunu ve fazla gönüllünün yarardan çok zarar getirebileceğini ifade etti. Profesyonel ekiplerin, araç ve gereçlerin gelmesinin uygun olduğunu, ancak gönüllüler için şu anın doğru zaman olmadığını vurguladı.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrasında başlatılan ve televizyon kanallarının ortak yayınıyla desteklenen 'Türkiye Tek Yürek' bağış kampanyasında toplanan 115 milyar liranın kullanımının araştırılması için CHP tarafından verilen önerge, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Kampanya kapsamında Merkez Bankası'nın 30 milyar liralık bağışı ve 9 milyonu aşkın SMS ile yapılan bağışlar dikkat çekmişti. Ancak toplanan bağışların yaklaşık 31 milyar lirasının henüz yatırılmadığı belirtiliyor.
5 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deprem sonrası ihtiyaç sahiplerine yardım sağlamak amacıyla bir yardım kampanyası düzenledi. Kampanya kapsamında, ALO 153'te oluşturulan 'Deprem Hattı' aracılığıyla ihtiyaç listesi vatandaşlara duyuruldu. Toplanacak yardımlar Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi ve Kartal Lojistik Merkezlerinde alınacak. İBB tarafından belirlenen ihtiyaç listesinde yeni ve kullanılmamış malzemeler yer almakta ve ikinci el ürünler kabul edilmemektedir.
6 Şubat 2023

Merkez Bankası, Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasına 30 milyar lira bağışta bulunduğunu duyurdu. Bu bağışın Merkez Bankası'nın 2022 yılı karından karşılanacağı belirtildi. Her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı'na temettü ödeyen Merkez Bankası, bu yılki genel kurulda Hazine'ye aktarılacak karın bir kısmını depremzedelere bağış olarak ayıracak. Bankanın geçen yıl Hazine'ye 49,3 milyar lira aktardığı bilgisi verildi.
16 Şubat 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 10 şehri etkileyen deprem için düzenlenen ortak canlı yayın bağış kampanyasında Merkez Bankası'nın 30 milyar lira bağış yaptığını belirtti. Bu bağışın, bankanın Hazine'ye aktarılacak karından yapıldığını ve hukuken doğru olduğunu ifade etti. Kavcıoğlu, bu paranın Hazine'ye aktarılmak yerine direkt olarak deprem bölgesine tahsis edildiğini ve milletin parasının millete verilmesinin doğal olduğunu söyledi. Merkez Bankası'nın geçmişte de benzer yardımlarda bulunduğunu hatırlattı.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın eleştirilere hedef olmasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kızılay'ın depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığını gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kızılay'ı eleştirenlere yönelik ağır sözlerini hatırlatarak, Erdoğan'ın bu duruma ne diyeceğini sorguladı.
26 Şubat 2023

Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Orhangazi, Türkiye'de düzenlenen deprem bağış kampanyasının bir şova dönüştüğünü ve devletin kendi içinde para dolaştırdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 30 milyar liralık bağışının 2022 karından karşılanacağını, kamu bankalarının ise daha önce aldıkları sermaye desteğini bağış olarak sunduğunu ifade etti. Ayrıca özel şirket ve kişilerin bağışlarının vergiden düşülebileceğini, bu durumun da aslında bir cepten diğer cebe para aktarmak anlamına geldiğini eleştirdi. Orhangazi, bağışların gerçekten depremzedelere ulaşıp ulaşmayacağı ve devletten ne gibi ihaleler bekleneceği konusunda da sorularını dile getirdi.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın bölgeye çadır göndermemesi eleştirilirken, Kızılay'ın deposundaki çadırları depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında sattığı ortaya çıktı. Bu durum sosyal medyada ve kamuoyunda büyük tepki topladı. Mizah dergisi LeMan, bu olayı eleştiren bir karikatür yayınladı.
26 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' adlı ortak canlı yayın bağış kampanyasında toplam 115 milyar TL bağış toplandı. Bu bağışların 52,5 milyar TL'si Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanı olduğu ve devlet tarafından desteklenen Türkiye Varlık Fonu ve bağlı kuruluşları tarafından sağlandı. Türkiye Varlık Fonu, 2016 yılında kurulmuş ve 2018 yılında Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.
16 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, deprem bölgesine gitmeyişini savunurken, Ahbap ve Babala TV ekibinin yardım kampanyalarını ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ı sert bir dille eleştirdi. Bahçeli, devletin her yerde olduğunu ve acıların siyasi çıkar için kullanılmasına karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, yardım ve desteklerin AFAD aracılığıyla yapılmasının doğru olduğunu vurguladı ve deprem bölgesindeki durumları magazin gösterisine çevirenleri kınadı.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Adıyaman'da yardım ekiplerinin geç ulaşması, yetersiz ekipman ve koordinasyonsuzluk nedeniyle birçok kişi enkaz altında hayatını kaybetti. İlk günlerde kurtarma çalışmaları yetersiz kalırken, şehirde yağmacılık olayları da baş gösterdi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, yağmacılıkla mücadelede silah kullanımı ve 'vur emri' iddiaları ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden yayılan bilgilerle Suriyelilerin yağmacılıkla suçlanması ve linç edilme korkusu yaşanıyor. Valilikte ise karmaşa hakim ve yardım çalışmalarında koordinasyon eksikliği göze çarpıyor. Depremzedelerin hükümete yönelik öfkesi artarken, AKP'ye olan güvenin sarsıldığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' adlı ortak canlı yayın bağış kampanyasında toplam 115,1 milyar lira bağış toplandı. Kampanyaya 213 televizyon, 562 radyo, sanatçılar, iş insanları, sporcular, siyasiler ve resmi kurum temsilcileri katıldı. Vatandaşlar tarafından 9 milyonu aşkın SMS gönderilerek destek sağlandı. Toplanan yardımlar AFAD ve Kızılay'a verilecek.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Kızılay, Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattı. Bu durum, Kızılay'ın bölgedeki yetersizliği eleştirileri arasında ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, satıştan elde edilen gelirin çadır üretimi ve diğer yardımlar için kullanıldığını iddia etti. Ayrıca Kınık, Kızılay ve Ahbap Derneği'nin işbirliğinin ahlaki, akılcı ve yasal olduğunu savundu.
26 Şubat 2023

İstanbul Bağcılar'da Yeni Çamoluk Otomotiv'in sahibi Hamit Duras, depremzedeler için düzenlenen canlı yayın bağış kampanyasında '50 milyar lira' bağışlayacağını söyledi. Bu miktarın yaklaşık 2 milyar 651 milyon 999 bin 500 dolar olduğu ve eski para birimiyle ifade edildiği anlaşıldı. Duras daha sonra bağış miktarını 50 milyon lira olarak düzeltti, ancak bu da yanlıştı. Son olarak oğlu, bağış miktarının 50 bin TL olduğunu açıkladı. Sosyal medyada konuyla ilgili çok sayıda esprili yorum ve paylaşım yapıldı.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim