Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın 13 ülkede yaptığı araştırmaya göre, AB'deki siyahların yaklaşık yarısı ırkçılığa maruz kalıyor. Araştırmaya göre, siyahların en çok ayrımcılığa uğradığı ülke Almanya. Almanya'daki katılımcıların yüzde 76'sı son beş yılda ten rengi, göçmenlik geçmişi ya da dini inançları nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. İkinci sıradaki Avusturya'da ise katılımcıların yüzde 72'si ırk temelli ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti.
25 Ekim 2023

Almanya'da Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında ırkçılıkla ilgili bir rapor tanıttı. Araştırmalara göre, Alman halkının yüzde 22'si ırkçılığa maruz kaldığını, yüzde 90'ı ise ülkede ırkçılık olduğunu düşünüyor. Alabali-Radovan, ırkçılığın demokrasi için büyük bir tehdit olduğunu ve hükümetin bu konuda mücadele etmeyi öncelikli gündem maddesi olarak belirlediğini belirtti. Ayrıca Almanya'da yılda yaklaşık 22 bin aşırı sağcı saldırı gerçekleştiği ve her 24 dakikada bir aşırı sağcı suç işlendiği ifade edildi.
11 Ocak 2023

Ali Akay, aşırı sağ düşüncelerin ve siyasi girişimlerin hem Avrupa'da hem de dünya genelinde toplumsal barışı tehdit ettiğini belirtiyor. Avrupa ülkelerinin yabancı işçilere ihtiyaç duyduğu bir dönemde, bu tür gayrı-rasyonel siyasi söylemlerin vatandaşlar arasında yankı bulmasının tehlikelerine dikkat çekiyor. Ayrıca, Fransa'daki 'Islamo-gauchisme' kavramının ve antisemitizmin Arap karşıtlığına dönüşmesinin toplumsal formasyon üzerindeki etkilerini tartışıyor.
11 Haziran 2024

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Komiseri Dunja Mijatovic, Türkiye'de insan hakları durumunun kötüleştiğini belirterek, insan hakları savunucuları, gazeteciler, sivil toplum örgütleri ve hukukçulara yönelik baskılara son verilmesi çağrısında bulundu. Türkiye'de ifade ve toplanma özgürlüğüne yönelik baskıların arttığı, 120'den fazla kişinin 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla gözaltına alındığı ve özellikle azınlık grupları, LGBTİ+ bireyler ve göçmenlere karşı nefret söyleminin alarm verici seviyelere ulaştığı belirtildi. Avrupa Konseyi, Türk yetkililerden ilke ve standartlara saygı göstermelerini talep etti.
9 Mayıs 2023

Akif Beki, Avrupa'da aşırı sağın yükselişinin Türkiye için ne anlama gelebileceğini tartışıyor. Eski Almanya Şansölyesi Merkel'in Türkiye'nin istikrarının Avrupa için önemli olduğunu belirten sözlerine atıfta bulunarak, aşırı sağcı liderlerin de benzer bir yaklaşım sergileyebileceğini öne sürüyor. Ancak, bu durumun Türkiye üzerindeki baskıyı artırabileceği ve iç siyasette radikal sağa kayışı hızlandırabileceği belirtiliyor. Avrupa'nın siyasi istikrarsızlığının Türkiye'ye olumsuz etkileri olabileceği vurgulanıyor.
11 Haziran 2024

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (DKİHB), Türkiye'deki seçim sürecine ilişkin bir ara rapor yayınladı. Rapor, siyasi partilerin karşılıklı kışkırtıcı mesajlar verdiğini, ifade ve medya özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar olduğunu, kadınların siyasette yeterince temsil edilmediğini ve mevzuatın demokratik seçimler için gerekli olan temel hak ve özgürlükleri kısıtlamaya devam ettiğini belirtiyor. Ayrıca, seçim kampanyalarının tonunun genellikle çatışmacı olduğu ve kadın adayların mitinglerde yeterince yer almadığı ifade ediliyor.
28 Nisan 2023

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin 'demokratikleşme' olmadan başlatılmayacağına yönelik raporu Ankara'nın tepkisini çekti. Rapor, Türkiye'nin Rus sermaye ve yatırımları için bir sığınak haline geldiğini ve demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devleti konularında eksiklikler olduğunu belirtti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, raporun haksız ve önyargılı olduğunu savundu.
14 Eylül 2023

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, Almanya ve Avusturya'da aşırı sağ partiler önemli bir yükseliş gösterdi. Almanya'da Hristiyan demokrat CDU/CSU ittifakı birinci sırada yer alırken, aşırı sağcı AfD ikinci sıraya yerleşti. Avusturya'da ise aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ilk sırada yer aldı. Seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasının ardından, ulusal partiler Avrupa Parlamentosu'nda siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak.
9 Haziran 2024

Almanya'da İslam ve göçmen karşıtı aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) seçmen desteği artıyor. Son ankete göre AfD'nin oy oranı yüzde 21'e çıktı. Almanya'da İç İstihbarattan Sorumlu, Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, AfD içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyardı. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti.
1 Ağustos 2023

Taha Akyol, Batı'daki toplumsal hareketlerin, insan haklarına ve demokrasiye olan güçlü bağlılıklarını örnek göstererek, İslam ülkelerinde bu tür hareketlerin neden olmadığını sorguluyor. Batı'da İsrail politikalarına karşı çıkan sivil toplum kuruluşları ve bireylerin aktifliğine dikkat çekiyor. Akyol, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve vicdan gibi değerlerin her toplum için önemli olduğunu ve İslam ülkelerinde de bu tür değerlere dayalı hareketlerin gelişmesi gerektiğini vurguluyor.
21 Şubat 2024

Avrupa Birliği Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Avrupa'da kış tatili döneminde yüksek terör saldırısı riski olduğunu belirtti. Johansson, AB ülkelerinin içişleri bakanlarının yıl sonu toplantısından sonra bu açıklamayı yaptı. Son zamanlarda Fransa ve Belçika'da gerçekleşen terör saldırılarına işaret eden Johansson, Ortadoğu'daki gelişmelerin Avrupa'daki tatil dönemini riskli hale getirdiğini ve İslamofobi ile anti-semitizmin artışının endişe verici olduğunu ifade etti. Ayrıca birçok ülkenin terör alarm seviyesini yükselttiğini söyledi.
5 Aralık 2023

Alman iç istihbarat teşkilatı BfV, Almanya'daki 'ülkücü hareket'i iç güvenliğe tehdit olarak nitelendiren bir rapor yayımladı. Raporda hareketin aşırı milliyetçilik, ırkçılık ve antisemitizm gibi düşmanlık içeren ideolojileri barındırdığı ve Almanya'da yaklaşık 11 bin taraftarı olduğu belirtildi. Ülkücü hareketin 1980'e kadar 600'den fazla kişiyi öldürdüğü, silahlara ilgi duyduğu ve sosyal medyada silahlı savaşçı imajı paylaştığı ifade edildi. Ayrıca, ülkücülerin müzik tercihleri, izledikleri diziler ve kullandıkları semboller hakkında da bilgiler verildi.
10 Ocak 2023

Eurobarometer anketine göre, Avrupa Birliği vatandaşlarının %74'ü ulusal kamu kurumlarında yolsuzluk yapıldığını düşünüyor. En yüksek yolsuzluk algısı %97 ile Yunanistan'da görülürken, en düşük oran %13 ile Finlandiya'da kaydedildi. Türkiye'de yapılan bir ankette ise yolsuzluk yapıldığını düşünenlerin oranı %74,8 olarak belirlendi. Türkiye, Yolsuzluk Algı Endeksi'nde son 10 yılın en düşük puanını alarak 180 ülke arasında 101. sıraya gerilemiş.
5 Temmuz 2023

Macaristan hükümeti, hükümet politikalarına karşı çıkan sivil toplum kuruluşları ve bağımsız medya üzerindeki baskıları artırıyor. Yeni yasalar, bu grupları 'dış kaynaklı yabancı temsilciler' olarak etiketleyerek faaliyetlerini zorlaştırıyor. Bu durum, siyasi görüş paylaşımı gibi temel vatandaşlık haklarını da tehlikeye atıyor, çünkü bu tür faaliyetler 'yabancı ajan' suçlamasıyla sonuçlanabiliyor. Ayrıca, siyasal iktidarın uluslararası mahkeme kararlarına uymama konusundaki inatçı tavrı ve her türlü muhalefeti 'teröristlik' veya 'casusluk' ile suçlama eğilimi, ülkenin demokratik değerlerden uzaklaştığını gösteriyor.
13 Mayıs 2024

İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakmasının ardından, Türkiye'deki ABD, Almanya ve Fransa büyükelçilikleri terör saldırısı riski konusunda vatandaşlarını uyardı. Almanya Büyükelçiliği, vatandaşlarına özellikle ibadet yerleri ve kalabalık alanlardan kaçınmalarını tavsiye etti. ABD Büyükelçiliği, teröristlerin ibadethanelere misilleme saldırıları yapabileceği konusunda uyarıda bulundu. Fransa Büyükelçiliği de benzer bir uyarı yaparak, Fransız vatandaşlarından dikkatli olmalarını istedi.
27 Ocak 2023

Almanya'nın İç İstihbarat Başkanı Thomas Haldenwang, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyarıda bulundu. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti. Ayrıca, parti içinde etkisi artmaya devam eden güçlü anayasa karşıtı akımlar olduğunu ifade etti.
31 Temmuz 2023

Özgür Özel, Avrupa seçimlerinde aşırı sağın yükselmesinin hem Avrupa hem de Türkiye için ciddi bir tehlike olduğunu belirtiyor. Aşırı sağa karşı başarılı olmanın yolunun onların argümanlarını tekrarlamaktan geçmediğini, sol ve sosyal demokrat partilerin kendi değerlerine dönerek gelir dağılımı eşitsizliği ve sosyal devletin ortadan kalkması gibi konularda ciddi alternatifler sunmaları gerektiğini vurguluyor. Özel, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in aşırı sağa karşı duruşunu örnek göstererek, sol partilerin toplumun genelinin hissettiği sorunlara odaklanması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, göçmenler konusunda AB'yi ve Türkiye ile sığınmacı anlaşması imzalayan Merkel'i eleştiriyor.
27 Haziran 2024

Britanya'da üç kız çocuğunun bıçakla öldürülmesinin ardından başlayan aşırı sağcı şiddet eylemlerine karşı birçok şehirde ırkçılık karşıtı barışçıl protestolar düzenleniyor. Saldırganın Britanyalı ve Müslüman olmadığı ortaya çıkmasına rağmen, sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler ve aşırı sağcı söylemler şiddet olaylarını tetikledi. Aşırı sağcı gruplar birçok şehirde dükkanları yağmaladı, araçları ve binaları ateşe verdi. Buna karşılık, on binlerce ırkçılık karşıtı protestocu Londra, Bristol, Brighton ve Newcastle gibi şehirlerde barışçıl gösteriler düzenledi.
8 Ağustos 2024

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 2023 raporunda Türkiye'de ifade özgürlüğü, kadın hakları, muhalefete baskı ve LGBTİ+ hakları gibi konularda durum değerlendirmesi yaptı. Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümetinin otoriter eğilimler gösterdiği, medya ve yargı üzerinde denetim uyguladığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararı gibi örneklerle bu durumun altı çizildi. Ayrıca, Türkiye'de bağımsız medyanın baskı altında olduğu ve en az 65 gazetecinin gözaltında veya hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmaması gibi konular da eleştirildi.
12 Ocak 2023

Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde gerileme yaşadığını ve başkanlık sisteminde yapısal sorunların devam ettiğini belirtti. Raporda, yürütme organının denetim mekanizmalarının etkisiz olduğu ve siyasi çoğulculuğun baltalandığı ifade edildi. Yargı bağımsızlığında ciddi gerilemeler olduğu ve yolsuzlukla mücadelede etkili önlemlerin alınmadığı vurgulandı. Ayrıca insan hakları durumunun iyileşmediği, ifade özgürlüğünde gerileme yaşandığı ve azınlıklar ile LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcılığın devam ettiği kaydedildi.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim