Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde, Sinpaş GYO'nun doğayı talan ettiği iddiasıyla açılan dava, hukuki bir garabetle karşı karşıya. Mahkeme, çevrecilerin avukatı Atilla Öztürk'ü dosyadan çıkardı. Ayrıca, çevrecilerin bilirkişi heyetinde uzman akademisyenler bulunmasını talep etmesine rağmen, mahkeme davalı taraftan, yani Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'ndan personel görevlendirdi. Çevreciler, kamu kurumlarının davanın şirket lehine sonuçlanması için her adımı attığını iddia ediyor.
6 Ekim 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta siyanürlü liç alanında meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprağın altında kaldı. İkinci gününde devam eden arama kurtarma çalışmalarında, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamasına göre, AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan toplam 827 personel görev yapıyor. AFAD Başkanı Okay Memiş, arama kurtarma ekibi sayısının yeterli olduğunu ve dokuz işçiye ulaşmak için her türlü yöntemin denenmekte olduğunu belirtti.
14 Şubat 2024

Uludağ Alanı Hakkında Kanun, muhalefetin doğanın tahrip edileceği ve ranta açılacağı endişelerine rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayınlandı. Kanunla birlikte Uludağ Alan Başkanlığı kurulacak ve Uludağ'a kontrollü giriş ile alanın güvenliği sağlanacak. Maden ruhsatı olanlar faaliyetlerine devam edebilecek, ancak yeni madencilik faaliyetleri yasaklanacak. Uludağ Alanı'nda yapılan her türlü işlem Uludağ Alan Başkanlığı'nın uygun görüşü alınarak gerçekleştirilecek ve bölgede yapısal uygulamalar içermeyen faaliyetlere aykırı davrananlara idari para cezaları uygulanacak.
26 Ocak 2023

Amasra Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Bartın Başsavcılığına gönderilen fezlekede, 14 Ekim 2022'de 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak 'olası kastla öldürme' suçlamaları ve 'torpil ve adam kayırmacılık' iddiaları yer aldı. Fezlekede, madenin güvenlikten sorumlu mühendisi ve müessese müdür yardımcısının ifadeleri dikkat çekti. Tutuklu bulunan dört yetkili hakkında toplamda 1080'er yıl hapis cezası talep edildi. İfadelerde, iş güvenliği ve idari yönden önemli mevkilere tecrübesiz kişilerin getirildiği ve bazı personelin siyasi veya sosyal bağlantılar nedeniyle daha hafif işlerde çalıştırıldığı belirtildi.
16 Ocak 2023

Erzincan'da yaşanan büyük bir toprak kayması sonucu yaklaşık 10 milyon metreküp toprak 800 metrelik bir alana yayıldı ve dokuz işçi toprak altında kaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, endişe edilen siyanür sızıntısı konusunda herhangi bir kirliliğe veya korkulan bir olaya rastlanmadığını belirtti. Bakan, tehlikeli atıkların Fırat'a ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek için ilgili birimlerin ve bağımsız laboratuvarların bölgeye sevk edildiğini ve numune analizleri yapıldığını ifade etti.
14 Şubat 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, 545 maden sahasının ihaleye açılacağını duyurdu. İlan, Resmi Gazete’de yayınlandı ve en az 15 gün süreyle MAPEG’in internet sayfasında duyurulacak. İhaleler kapalı teklif ve açık artırma usulüyle yapılacak ve başvurular MAPEG tarafından değerlendirilecek. Kapalı teklifler, belirlenen taban ihale bedelinden azsa dikkate alınmayacak.
13 Haziran 2024

Elazığ'ın Palu ilçesinde özel bir şirket tarafından işletilen maden ocağında gece yapılan patlatma işlemi sırasında göçük meydana geldi. Göçük sonucu iki işçi mahsur kaldı ve olay yerine AFAD, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışmaları sonucunda işçilerden Remzi Tahtacı'nın hayatını kaybettiği belirlendi, diğer işçi A.T. yaralı olarak kurtarıldı. Olayla ilgili ihmali olduğu iddia edilen bir işçi gözaltına alındı.
4 Haziran 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç'te meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan maden kazasında, işçilerin altısının bir lokasyonda, üçünün ise başka bir lokasyonda tespit edildiğini açıkladı. 13 Şubat'ta yaşanan ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı heyelan sonucu dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Bakan Bayraktar, arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve olayla ilgili olarak 8 yönetici ve personelin adliyeye sevk edildiğini belirtti.
16 Şubat 2024

Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin 2019'dan bu yana verdiği mücadele devam ediyor. 24 Temmuz'da bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. İkizköy direnişçileri de jandarmanın biber gazlı ve coplu saldırısına uğradı. Yeşiller Partisi'nin uluslararası ilişkilerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Deniz Melsa Ergenç, ağaçların kesildiği alana ulaşmak isterken gözaltına alındı.
29 Temmuz 2023

OceanGate şirketi, Titanik gemisinin enkazına düzenlediği turistik gezi sırasında meydana gelen ve beş kişinin ölümüyle sonuçlanan Titan denizaltısının patlamasının ardından tüm keşif seferlerini ve ticari faaliyetlerini askıya aldı. Kazanın ardından Kanada'nın St. John's limanında enkazın parçaları toplanmaya başlandı ve yüzeye çıkarılan ilk parçalarda insan kalıntıları bulundu. ABD ve Kanada, 24 Haziran'da kazayla ilgili soruşturma başlattı.
6 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından ağaç kesimi yapılıyor. Bu duruma karşı çıkan İkizköylüler ve çevre aktivistleri, muhalefet partilerine çağrıda bulunarak, ağaç kesimine karşı durmalarını ve bu konuda aktif eylemsellik göstermelerini istedi. Ağaç kesiminin hızla devam etmesi durumunda, ormanın tamamen yok olacağı belirtildi. Ayrıca, Akbelen Ormanı'nın kesilmesinin, ülkenin biyolojik çeşitliliğini, tarım alanlarını ve su havzalarını tehdit ettiği ve küresel iklim krizine karşı daha kırılgan bir duruma getirdiği vurgulandı.
27 Temmuz 2023

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), AGS Altın Gezegen Varlık Yönetim AŞ adlı şirkete faaliyet izni verdi. Bu karar, 27 Nisan 2023 tarihli ve 10593 sayılı BDDK kararı ile uyumlu olarak alındı ve Resmi Gazete'de yayınlandı. İzin, 5411 sayılı bankacılık kanununun 143'üncü maddesi ve ilgili yönetmelik hükümlerine dayanarak verildi.
18 Kasım 2023

Antalya Kemer'deki 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki plaj işletmesi inşaatı projesi, ÇED raporu olmadan ve mevcut koruma kararlarına aykırı olarak başlatıldı. Bölge halkı ve TMMOB Mimarlar Odası, projenin durdurulması için Antalya İdari Mahkemesi'nde dava açtı. İhale şartnamesine göre 60 günde tamamlanması planlanan projeler, sosyal medyada tepki topladı ve çevre tahribatına yol açtı. Ayrıca, ihale sürecinin şeffaflığı ve yasallığı konusunda da Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.
1 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnişe destek vermek için bölgeye gideceği öğrenildi. Akbelen Ormanı'ndaki 740 dönümlük alanda bulunan ağaçlar, termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmak için YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. İkizköylüler karara itiraz etmiş ve nöbet tutmaya başlamıştı. Kılıçdaroğlu'nun bölgede basın açıklaması yapması bekleniyor.
27 Temmuz 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta meydana gelen bir maden faciasında, yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın saniyede 10 metre hızla kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kaldı. Olayın ardından işçilerin aileleri ve mesai arkadaşları, kayıp işçilere ulaşılması umuduyla bölgede bekleyişlerini sürdürüyor. Olay anını deprem zannederek dışarı çıkan bir işçi, yaşadıklarını ve arkadaşlarına ulaşamamanın acısını ifade etti. Facia ile ilgili gözaltı sayısının sekize çıktığı bilgisi de verildi.
15 Şubat 2024

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, şirketin kendi hisselerini geri almak üzere 1 milyar lira fon ayırma kararı aldığını duyurdu. Bu karar, şirketin 31 Mart 2023 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda onaylanan 'Pay Geri Alım Programı' ve 27 Nisan 2023 tarihli Yönetim Kurulu kararı çerçevesinde alındı. Açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.
28 Nisan 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Sazlıdere Barajı kenarına kimliği belirsiz kişilerce dökülen alüminyum demir cüruf malzemenin baraj suyuna karışmadığını bildirdi. İSKİ ve İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün koordinasyonunda inceleme ve temizlik çalışmaları başlatıldı. Atık malzeme, İSTAÇ ekipleri tarafından bertaraf edilecek. İSKİ, suyun arıtıldıktan sonra şebekeye verildiğini ve güvenle kullanılabileceğini belirtti.
5 Nisan 2023

Atlas Okyanusu'ndaki Titanik enkazına turistik seferler düzenleyen OceanGate şirketine ait bir denizaltı kayboldu. Şirketin, denizaltının geliştirilme sürecinde güvenlikle ilgili defalarca uyarıldığı belgeler ortaya çıktı. Şirketin eski denizcilik operasyonları direktörü David Lochridge, 2018'de mahkemeye sunduğu raporda denizaltının daha fazla test edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Deniz Teknolojisi Topluluğu da şirketi denizaltı prototipini uzman bir üçüncü tarafça denetlenen testlere tabi tutması konusunda uyardı.
21 Haziran 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, Sinpaş GYO tarafından yapılan inşaatın hafriyatının, koruma altında olması gereken bir bölgeye döküldüğü öne sürüldü. Sinpaş, bu iddialarla ilgisinin olmadığını belirtti. Çevre aktivistleri, Marmaris Belediyesi'nin bu duruma sessiz kalmasını eleştirdi ve belediyenin doğa tahribatına yol açtığını iddia etti. Daha önce Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi, Sinpaş GYO projesine ilişkin 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etmiş ve belediye inşaat alanını mühürlemişti. Ancak inşaatın devam ettiği ve Hisarönü Mahallesi'nde de doğa tahribatının başladığı belirtildi.
10 Mart 2023

Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz kişiye ulaşılamıyor. Toprak kayması nedeniyle Fırat Nehri'ne siyanür sızacağı endişesi artarken, Erzincan Valisi ve eski başbakan Binali Yıldırım, şu ana kadar herhangi bir sızma ya da akıntının olmadığını belirtti. Yıldırım, ayrıştırma işlemi gören kimyasalların ayrı bir yerde depolandığını ve orada herhangi bir sorun olmadığını ifade etti. Enerji bakanı ise olay üzerine yurt dışı gezisini yarıda keserek Erzincan'a gitti.
13 Şubat 2024
İşaretlediklerim