Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki Tahtaköprü Barajı'nı besleyen Karasu Çayı'ndaki suyun rengi değişti ve balık ölümleri yaşandı. Durumu fark eden vatandaşlar yetkililere bildirdi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü çayda inceleme başlattı ve sudan numune aldı. İnceleme sonuçlanana kadar çayda balık tutulması ve çevresinde hayvan otlatılması yasaklandı.
25 Eylül 2023

Aşırı sıcak hava dalgaları, ruh sağlığını olumsuz etkileyerek konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, saldırganlık ve antisosyal davranışlarda artışa neden oluyor. Su ve tuz kaybı, özellikle bipolar ve şizofreni gibi psikiyatrik hastalıkları olan bireylerde semptomları şiddetlendiriyor. Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Arif Verimli, sıcak havaların depresyon belirtilerini artırabileceğini ve ciddi su ve tuz kaybının beyin işleyişini bozabileceğini belirtiyor. Aşırı sıcaklarda korunma önlemleri alınması gerektiği vurgulanıyor.
21 Temmuz 2024

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubundan Güçlü Yaman, belediyelerin vefat verilerini analiz ederek aşırı sıcakların ölümlere yol açtığını ortaya koydu. İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta haziran ve temmuz aylarında salgın öncesine göre fazladan ölümler kaydedildi. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar aşırı sıcaklardan daha fazla etkileniyor. Yaman, sıcak dalgalarına karşı hükümet ve yerel yönetimlerin yeterli önlem almadığını belirtti.
3 Ağustos 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Erzurum, Ardahan ve Kars için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yaptı. Öğle saatlerinden sonra bu bölgelerde yerel kuvvetli yağış beklendiği ve ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, kuvvetli rüzgar, fırtına ve ulaşımda aksamalara karşı tedbirli olunması gerektiği belirtildi. Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda ise hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.
24 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara’nın güneydoğusu, Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun kuzeyi, Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Afyonkarahisar çevrelerinde de yağışların etkili olacağı belirtildi. Mevsim normallerinin 3-7 derece üzerinde seyreden sıcaklıkların daha da artacağı tahmin ediliyor. Yağış beklenen iller arasında Artvin, Erzurum, Kars, Ardahan, Bolu, Çankırı ve Ankara bulunuyor.
17 Temmuz 2024

Diyarbakır'da, doğal ve yapay yollarla oluşturulan göletler, geciken mevsimsel yağışlar sebebiyle kuruma riskiyle karşı karşıya. Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ tarafından su takviyesi çalışmaları yapılsa da, göçmen kuşlar ve diğer canlılar için önemli olan bu su kaynaklarının azalması, bölgedeki biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor. Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bu durumun canlıların üreme potansiyellerinde düşüşe ve tür çeşitliliğinde kayıplara yol açabileceğini belirtiyor.
27 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde sıcaklıkların 2-4 derece artacağını duyurdu. Özellikle batı bölgelerinde sıcaklık artışları gözlemlenirken, doğu bölgelerinde ise kuvvetli yağışlar bekleniyor. Bu yağışlar nedeniyle sel ve dolu riski bulunmakta ve ulaşımda aksamalar yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Yağış beklenen iller arasında Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari, Batman, Siirt ve Diyarbakır bulunuyor.
7 Mayıs 2024

Iğdır'daki yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışı etkili oldu. Dün akşam başlayan sağanak yağış, yüksek kesimlerde kara dönüştü. Türkiye'nin en yüksek noktası olan 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı'nın 3 bin metrelik bölümü ve Aras Dağları'nın 3 bin rakımı aşan Zor ve Canderviş noktaları karla kaplandı.
2 Ekim 2023

Türkiye, 30 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında yoğun yağışların etkisi altında olacak. Marmara, İç Ege, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz bölgeleri ile Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis'te sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülecek. Yağışların miktarının fazla olması nedeniyle ani sel ve su baskınlarına yol açabileceği, dolu ve yıldırım düşme riski sebebiyle vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği belirtiliyor. Hava sıcaklıkları genellikle mevsim normalleri üzerinde seyredecek.
29 Nisan 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde sabah saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak, dolu yağışına dönüştü. Karşıyaka ve Çiğli ilçelerinde kısa süreli dolu yağışı yaşanırken, Çeşme'de dolu etkisini artırarak cadde, sokak ve plajları kapladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaşanan hava olaylarını iklim kriziyle ilişkilendirerek sosyal medyada fotoğraflar paylaştı ve itfaiyenin olumsuzluklara anında müdahale ettiğini belirtti.
6 Nisan 2023

Antalya'da hava ve deniz suyu sıcaklığının 18 derece olduğu bir hafta sonunda, güneşli havayı değerlendirmek isteyen yerel halk ve turistler sahillere akın etti. Konyaaltı, Lara ve Sarısu sahillerinde güneşlenenler, yüzenler ve kanoya binenler eğlenceli vakit geçirdi. Aileler çocuklarıyla birlikte sahilde oyunlar oynarken, Beydağları'nın karla kaplı zirveleri ve Saklıkent Kayak Merkezi'nde kayak yapanlar da dikkat çekti.
22 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre, yeni haftada da aşırı sıcaklar devam edecek. İç ve güney bölgelerde sıcaklıklar mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde olacak. Güneydoğu Anadolu'da sıcaklıklar 45 dereceyi bulacak. İstanbul, Ankara ve İzmir'de yağış beklenmezken, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun doğusunda sağanak yağışlar görülecek.
22 Haziran 2024

Adana'da Seyhan Barajı'nda yeterli su olmadığı gerekçesiyle çiftçilerden sonbaharda ürün ekmemeleri istendiği iddia ediliyor. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çukurova'daki çiftçilere su yetersizliği nedeniyle ekim yapmamaları çağrısında bulunulduğunu belirtti. Yıldırım, bu durumun üretim azalmasına, fiyatların artmasına ve ithalatın artmasına yol açacağını ifade etti.
6 Ağustos 2024

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların hafta sonuna doğru 4 ila 5 derece düşmesi bekleniyor. İç Ege, Göller Yöresi, Batı Karadeniz’in iç kesimleriyle Orta ve Doğu Karadeniz’de gök gürültülü sağanak yağışlar öngörülüyor. İstanbul'da parçalı bulutlu hava hakim olacak ve sıcaklıklar 31 ila 34 derece arasında seyredecek. Ankara'da yerel gök gürültülü sağanak yağışlar beklenirken, İzmir'de yağış beklenmiyor ve sıcaklıkların 36-37 derece arasında olması bekleniyor.
21 Ağustos 2024

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde yoğun dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girmek yasaklandı. Kaymakamlıklar, tehlike arz eden bu durum nedeniyle üç ilçede denize girişe izin vermiyor. Sahillerdeki cankurtaran ekipleri, tehlikeyi belirtmek amacıyla bayrakları kırmızıya çevirdi. Rip dalgaları, deniz dip yapısının belirli bir şekilde olduğu bölgelerde görülen ve oldukça kuvvetli akıntılardır.
14 Temmuz 2024

Konya’nın Kulu ilçesine yakın olan Düden Gölü’nün su seviyesi kuraklık nedeniyle düşmüştür. Göl, 172 kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır ve bunların 54’ü burada üremektedir. Su seviyesinin düşmesi, göldeki ekosistemi ve kuş türlerinin yaşam alanlarını tehdit etmektedir. Göl, Kulu Deresi ve çevredeki küçük pınarlarla beslenmekte olup, kapalı havza özelliği taşımaktadır.
23 Ağustos 2024

Mayıs ayında Karabük, Çankırı, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya ve Van’ın yüksek noktalarına kar yağdı. Bolu’da Köroğlu Dağı’nın zirvesindeki Kartalkaya ve diğer yüksek bölgelerde sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış yerini kar yağışına bıraktı. Düzce, Sakarya, Karabük, Van, Kastamonu ve Çankırı'nın yüksek kesimlerinde de kar yağışı gözlemlendi. Hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düştüğü bu bölgelerde sis ve rüzgar da etkili oldu.
14 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Akdeniz'in Toroslar bölgesinde ve Erzurum, Kars, Ardahan, Bolu, Sakarya'nın güneyi, Bursa'nın doğusu, Eskişehir, Bilecik ve Kütahya çevrelerinde öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Ülkenin kuzey ve iç kesimlerinin yer yer parçalı bulutlu olacağı, diğer yerlerin ise açık geçeceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği öngörülüyor.
5 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Trabzon, Rize ve Artvin için 'sarı kod' yayınlayarak gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulundu. Yağışların, Rize çevreleri ile Artvin’in kuzey, Trabzon’un doğu kesimlerinde kuvvetli olması tahmin ediliyor. Hava sıcaklığının İç Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölge genelinde 8 ila 12 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı belirtildi. Rüzgarın; Kıyı Ege ve Orta ve Doğu Karadeniz’in kıyı kesimlerinde kuzey ve kuzeybatıdan yer yer kuvvetli (30-60 km/saat) esmesi bekleniyor.
28 Temmuz 2023

İstanbul'da gece saatlerinde Anadolu ve Avrupa yakalarında gök gürültülü sağanak yağış etkili oldu. Gökyüzünde şimşek hareketliliği gözlemlendi. Üsküdar sahilinde ve Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde bulunan insanlar yağışı cep telefonlarıyla kaydetti ve bazıları yağmura hazırlıksız yakalanırken, bazıları şemsiye kullanarak korunmaya çalıştı. Sağanak, sabah saatlerinde etkisini yitirdi.
17 Haziran 2023
İşaretlediklerim