Bu hafta sinema salonlarında ikisi yerli olmak üzere toplam dokuz yeni film vizyona giriyor. 'Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki' gibi uluslararası yapımların yanı sıra, Ahmet Kaya'nın hikayesini anlatan 'Son Şarkı: Ahmet’in Türküsü' gibi yerli filmler de izleyiciyle buluşacak. Ayrıca, komedi, korku, gerilim ve animasyon türlerinde çeşitli filmler de bu hafta vizyona girenler arasında yer alıyor. Filmler arasında, Birinci Dünya Savaşı temalı 'İki Nehir Arasında' ve çocuklara yönelik 'Ayı Teddy’nin Maceraları' gibi farklı temalara sahip yapımlar da bulunuyor.
29 Şubat 2024

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında sekizi yerli olmak üzere toplam 11 yeni film izleyici ile buluşacak. Orlando Bloom'un başrolünde olduğu 'Adaletin Eli' filmi aksiyon ve gerilim severleri hedef alırken, 'Nisan' ve 'Neandria' gibi yerli yapımlar da çeşitli konularıyla dikkat çekiyor. Ayrıca, 'Mükemmel Aile' ve 'Aile Çıkmazı' gibi komedi filmleri ile 'Kara Cin Laneti' adlı korku filmi de bu hafta vizyona giren yerli filmler arasında yer alıyor. Animasyon severler için 'Tay 2: Ebabil Takımı' ve 'Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı' gibi yapımlar da gösterime giriyor.
14 Mart 2024

26’ncı Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Yılın en başarılı oyunu ödülünü Kocaeli Şehir Tiyatroları'nda sergilenen 'Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi' kazandı. Zuhal Olcay, 'Kel Diva' oyunundaki performansıyla yılın en başarılı kadın oyuncusu seçilirken, Onur Berk Arslanoğlu 'Çirkin' oyunuyla yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü aldı. Oğuz Utku Güneş ise '39 Buçuk Basamak' oyunuyla yılın en başarılı yönetmeni ödülüne layık görüldü.
12 Haziran 2024

Cannes Film Festivali'nin ilk yarısında öne çıkan üç film, kadın karakterlerin hikayelerini merkezine alıyor. 'Wild Diamond', sosyal medya ve reality show dünyasında sınıf atlamaya çalışan bir genç kadını anlatırken, 'The Girl with the Needle' savaş sonrası sefalet içinde bir kadın hikayesi sunuyor. 'Bird' ise, zor bir aile ortamında büyüyen 12 yaşındaki Bailey'nin hikayesini işliyor. Her üç film de farklı açılardan kadınların yaşadığı zorlukları ve mücadeleleri ele alıyor.
21 Mayıs 2024

Çevrimiçi film izleme platformu MUBI, Tunç Başaran'ın 1989 yapımı 'Uçurtmayı Vurmasınlar' filmini 4K kalitesinde restore ettiğini duyurdu. Film, Feride Çiçekoğlu'nun aynı adlı romanından uyarlanmış olup, bir hapishanenin kadınlar koğuşunda annesiyle yaşayan beş yaşındaki Barış ile siyasi mahkum İnci'nin arkadaşlığını anlatıyor. Yenilenmiş versiyonun ne zaman yayınlanacağı henüz bilinmiyor.
17 Temmuz 2024

61’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ana jürisine yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek başkanlık edecek. Geçen sene festivalde Nejla Demirci’nin yönettiği 'Kanun Hükmü' adlı belgesel film yarışmadan çıkarılmış ve bu durum tepkilere neden olmuştu. Bu yılki festival 5-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Özpetek, daha önce Hamam filmiyle Antalya Altın Portakal En İyi Film Ödülünü kazanmıştı.
26 Temmuz 2024

Dune 2 filmi, Timothee Chalamet ve Zendaya'nın başrollerini paylaştığı, Denis Villeneuve tarafından yönetilen bir yapım olarak vizyona girdi ve Kuzey Amerika'da 81,5 milyon dolarlık açılış hasılatıyla 2024'ün en yüksek açılışını gerçekleştirdi. Warner Bros'un 72 ile 75 milyon dolar arasında bir açılış hasılatı beklediği film, beklentileri aşarak büyük bir başarıya imza attı. Ayrıca, film A CinemaScore ve Rotten Tomatoes'ta yüksek değerlendirmeler alarak eleştirmenlerden ve izleyicilerden tam not aldı. Bu başarı, serinin devam filmlerinin geleceğine dair beklentileri artırıyor.
4 Mart 2024

Prime Video, ilk Türk orijinal belgeseli olan 'Arda Turan: Yüzleşme'nin galasını 13 Ağustos'ta gerçekleştirdi. Belgesel, Arda Turan'ın yaşamını, kariyerini ve kişisel yüzleşmelerini ele alıyor. Galaya spor ve sanat dünyasından birçok ünlü isim katıldı. Prime Video Türkiye Ülke Müdürü Alptuğ Çopuroğlu, belgeselin Prime Video kataloğuna eklenmesinden gurur duyduğunu belirtti.
15 Ağustos 2024

Bu hafta sekiz yeni film vizyona giriyor. 'Furiosa: Bir Mad Max Destanı', güçlü bir savaşçıya dönüşen Furiosa'yı anlatıyor. 'Şeytan Tohumları', kökenleri hakkındaki gizemi çözmeye çalışan bir adamın hikayesini ele alıyor. Diğer filmler arasında 'Gizlenen', 'Ammon', 'Biaz: Kara İyenin Laneti', 'Yapay Sevgilim', 'Karganın Uykusu' ve 'Keçigiller' bulunuyor.
24 Mayıs 2024

Amerikalı ünlü oyuncu Meryl Streep, 77'nci Cannes Film Festivali'nin açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü ile onurlandırılacak. Streep, daha önce 'The Hours', 'Kramer vs. Kramer', ve 'Julie and Julia' gibi filmlerle tanınmıştı. Ayrıca, oyuncu 35 yıl önce aynı festivalde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı. Festivalin bu yılki jüri başkanı ise Greta Gerwig olarak açıklandı.
3 Mayıs 2024

Efsane bilim kurgu serisinin yeni filmi Alien: Romulus, ilk haftasında gişede 1 numaraya yerleşti. The Hollywood Reporter'a göre, 20 milyon doların üstünde bir başlangıç beklenen filmin hafta sonu hasılatı 45,1 milyon dolarla serinin en iyi ikinci açılışını yaptı. Dünya çapında ise rakam 108,2 milyon doları buldu. Film, Rotten Tomatoes'da eleştirmenlerden yüzde 82 oranında olumlu eleştiri aldı.
19 Ağustos 2024

İtalya'da düzenlenen 81. Uluslararası Venedik Film Festivali sona erdi. Pedro Almodovar'ın yönettiği The Room Next Door filmi, festivalin en prestijli ödülü olan Altın Aslan'ı kazandı. En iyi yönetmen ödülü Gümüş Aslan, The Brutalist filminin yönetmeni Brady Corbet'e verildi. En iyi erkek oyuncu ödülünü Vincent Lindon, en iyi kadın oyuncu ödülünü ise Nicole Kidman kazandı.
8 Eylül 2024

Ödüllü yönetmen Tolga Karaçelik'in ilk İngilizce filmi 'A Shallow Tale of a Writer Who Decided to Write about a Serial Killer' New York Tribeca Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapıyor. Film, boşanmanın ortasında bocalayan bir yazar ile yazara gündüzleri evliliği, geceleriyse yeni kitabında kaleme aldığı cinayetler için danışmanlık yapan emekli bir seri katilin tuhaf arkadaşlığını konu alıyor. Başrollerde Steve Buscemi, John Magaro ve Britt Lower yer alıyor. Film, Sinan Eczacıbaşı, Alihan Yalçındağ ve Scott Aharoni'nin kurduğu yapım şirketi Curious Gremlin'in de uluslararası bağımsız film sektöründeki ilk imzası.
8 Haziran 2024

Doğan Kitap tarafından gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007 yılından bu yana verilen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl 'Cüret' romanıyla Neslihan Önderoğlu'na verildi. Jüri, Önderoğlu'nun romanındaki kimsesizlerin ve toplumda yerini bulamayanların direncini anlatan hikayesi ile anlatı dilinin yetkinliği ve temaları bütünlüğe taşıma becerisi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.
5 Nisan 2024

‘Dune: Part Two’ filmi, gösterime girdiği dördüncü hafta sonunda da gişede liderliğini sürdürdü ve 38 bin 426 seyirci tarafından izlendi. Böylelikle film, Box Office Türkiye’de dört hafta boyunca zirvede kalmayı başardı ve toplamda 484 bin 210 kişi tarafından izlendi. Listenin ikinci sırasında ‘Kral Şakir: Devler Uyandı’, üçüncü sırada ise ‘Tay 2: Ebabil Takımı’ yer aldı.
26 Mart 2024

ABD'de düzenlenen 96'ncı Oscar ödül töreninde, Oppenheimer filmi önemli ödüller kazanarak dikkat çekti. Film, en iyi film, en iyi yönetmen (Christopher Nolan), en iyi aktör (Cillian Murphy) dahil olmak üzere birçok kategoride ödül aldı. Diğer dikkat çeken ödüller arasında en iyi aktris ödülünü Emma Stone'un Poor Things filmi için kazanması ve en iyi yardımcı aktör ödülünün Robert Downey Jr.'a Oppenheimer filmiyle gitmesi yer aldı.
11 Mart 2024

Cannes Film Festivali'nde Selena Gomez'in de rol aldığı İspanyolca müzikal drama 'Emilia Pérez' dokuz dakika boyunca ayakta alkışlandı. Filmin yönetmeni Jacques Audiard, daha önce 2015'te 'Deephan' filmiyle Altın Palmiye kazanmıştı. Filmde Gomez'e Zoe Saldaña ve Karla Sofia Gascón eşlik ediyor. Gascón'un canlandırdığı karakter, kadın olmak için gizlice cinsiyet değiştirme ameliyatı yaptırmak isteyen bir uyuşturucu karteli lideri. Film, oyuncuların performanslarıyla eleştirmenlerden büyük övgü aldı.
20 Mayıs 2024

Akademi Ödüllü Oppenheimer filminin Japonya'daki galası, Hiroşima'da, tarihte ilk atom bombasının atıldığı yere yakın bir sinemada gerçekleştirildi. Film, Japonya'da tartışmalara neden oldu ve hem olumlu hem de olumsuz tepkiler aldı. Hiroşima'nın eski belediye başkanı ve 'Hibakusha' olarak bilinen atom bombası felaketinden kurtulanlar, filmin nükleer silahların yarattığı yıkımı yeterince vurgulamadığını eleştirdi. Buna rağmen, filmi izlemeye teşvik edenler ve Christopher Nolan'ın hayranlarından olumlu geri dönüşler de alındı.
30 Mart 2024

Collin Farrel'ın başrolünde oynadığı HBO yapımı The Penguin dizisinin ilk bölümü, dört gün içinde ortalama 5,3 milyon kişi tarafından izlendi. Bu izlenme oranı, Succession ve The White Lotus dizilerinin galalarını geride bıraktı. Dizi, Matt Reeves'in The Batman filmindeki kötü karakterin hikayesini sürdürüyor ve Gotham City'nin suç dünyasındaki yükselişini inceliyor. Dizinin kalan bölümlerinde de aynı başarıyı sürdürüp sürdüremeyeceği merak edilirken, ikinci sezon söylentileri de yayılmaya başladı.
24 Eylül 2024

Kült film yönetmeni Roger Corman, 98 yaşında Kaliforniya'daki evinde öldü. Corman, birçok ünlü aktörün kariyerine katkıda bulunmuş ve filmleri kült klasikler arasına girmiştir. Film endüstrisine olan ilgisi üniversite yıllarında başlamış ve kısa süre General Motors'ta çalıştıktan sonra 20th Century Fox'ta işe başlamıştır. Kendi şirketini kurarak bağımsız yapımcılığa adım atan Corman, 50'den fazla film çekmiş ve yeni yetenekler keşfetme konusunda ün kazanmıştır.
13 Mayıs 2024
İşaretlediklerim