Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin seçime gideceğini açıkladı ve seçim kararını imzaladı. Erdoğan, seçim tarihini 'güncelleme' olarak nitelendirirken, kamuoyunda bu kararın ve seçime hangi kanunla gidileceğinin tartışıldığı belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için 40'tan fazla genelgeyi hazırda beklettiği ve 10 kadar genelgenin Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacağı ifade ediliyor. Erdoğan, seçim sürecinin başlaması, seçim çalışmaları ve deprem sonrası siyasi durum hakkında da açıklamalarda bulundu.
10 Mart 2023

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının en kuvvetli ihtimal olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da 14 Mayıs tarihine işaret etmesiyle bu tarih neredeyse kesinleşmiş gibi görünüyor. Ancak Turan, resmi açıklama olmadan 18 Haziran'ın resmi takvim olarak kaldığını ve erken seçim iddialarında olmadıklarını söyledi. Seçim kararının 9-10 Mart'ta alınabileceğini ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 60 gün sonraki ilk pazar günü seçimin yapılacağını belirtti.
20 Ocak 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, seçimlerin zamanında yapılacağını belirtti. Ayrıca, üniversiteler için alınan uzaktan eğitim kararına tepki göstererek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu karardan vazgeçmesi çağrısında bulundu. Türkiye'de seçimlerin ertelenmesi konusu, Kahramanmaraş depremleri sonrası gündeme gelmiş ve AKP yetkilileri ile Bülent Arınç gibi isimler farklı görüşler ifade etmişlerdir.
20 Şubat 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, eşi ile birlikte Çankaya'daki bir ilkokulda cumhurbaşkanı seçimi ikinci turu için oy kullandı. Oy kullanımının ardından yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının aydınlık bir geleceğe yol açacağına inandığını ve tüm seçmenleri oylarını kullanmaya çağırdı. Ayrıca, seçmenlerden sandık güvenliğine de katkıda bulunmalarını istedi ve katılım oranının yüksek olduğuna dair ilk bilgiler aldığını belirtti.
28 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılabilmesi için 10 Mart'ta karar alacağını belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve genel başkan Erkan Baş, Erdoğan'ın hukuken aday olamayacağını, çünkü seçim yenilenmesi kararının Meclis çoğunluğuyla alınması gerektiğini ifade ettiler. Ayrıca, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra düzenlenmesi gerektiği, bu durumun 14 Mayıs tarihindeki seçimler için geçerli olmadığı belirtildi.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olabilme durumu tartışılırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim tarihlerinin mevsim şartlarına bağlı olarak Mayıs ayına çekilmesini önerdi. İktidar, bu durumu 'erken seçim' yerine 'seçimlerin öne alınması' olarak nitelendiriyor. Erdoğan, seçim tarihini mevsim şartlarına göre güncelleyebileceklerini belirtmişti ve Bahçeli de bu konuda partisinin grup toplantısında açıklamada bulundu.
17 Ocak 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, 2 Mart'taki altılı masa toplantısının ana gündem maddesinin cumhurbaşkanı adaylığı olacağını ifade etti. Kahramanmaraş'taki deprem nedeniyle ertelenen toplantının, seçimlerin ertelenmeyeceğini ve 14 Mayıs'ta yapılmasının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Akşener, depremden etkilenen sekiz ilde seçimlerin yapılmasına bir engel olmadığını ve diğer iller için de çözüm bulunabileceğini belirtti.
21 Şubat 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partinin seçim stratejisini ve müzakereye açık olduklarını ifade etti. HDP'nin daha önce açıkladığı tutum belgesinde seçim stratejilerinin yer aldığını ve şeffaf politika için bu belgeyi hazırladıklarını söyledi. Emek ve özgürlük ittifakının kurulduğunu belirten Sancar, iktidarı ve mevcut düzeni değiştirmek istediklerini vurguladı. Ayrıca, HDP'nin adayını açıkladıktan sonra altılı masayla açık diyalog ve müzakereye hazır olacaklarını dile getirdi.
9 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına değinerek, ne sandıktan kaçacaklarını ne de demokrasiyi yok sayacaklarını belirtti. AKP'nin özgül ağırlığı Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bana bir sene verin' sözleri, seçimlerin erteleneceği yönünde yorumlanmıştı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını ifade etti. Anayasa, seçimlerin sadece savaş nedeniyle ertelenebileceğini belirtiyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, MHP'nin etkin isimleri seçim ertelemesinin söz konusu dahi olamayacağını düşünüyor.
21 Şubat 2023

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 4. Olağanüstü Kongresi'nde Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak partinin yeni eş genel başkanları olarak seçildi. Kongrede eski eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar son konuşmalarını yaptılar. Buldan, partinin mücadelesinin devam edeceğini belirtirken, Sancar, HDP'nin birikimini ve mücadele tecrübesini Yeşil Sol Parti'ye aktaracaklarını ifade etti. Kırkazak ve Özcan, görevlerini onur nişanesi olarak taşıyacaklarını ve partinin varoluşunu koruyacaklarını belirttiler.
27 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak seçim için 'güncelleme' olarak adlandırdığı ve üçüncü dönem adaylığını 'yeni sistemle kronometreyi sıfırladık' diyerek meşru gösterdiği süreçte, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin cumhurbaşkanı adayını 13 Şubat'ta açıklayacaklarını bildirdi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığının anayasal olmadığını savundu ve İYİ Parti'deki istifa, HDP'ye yönelik kapatma davası, eski Ülkü Ocakları başkanının cinayeti gibi konularda da görüşlerini paylaştı.
29 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanlığı seçiminde destekleyeceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, 20 Mart'ta HDP'yi TBMM'de ziyaret etmiş ve 'sorunların çözümü Meclis'te' vurgusu yapılmıştı. HDP'nin de içinde bulunduğu emek ve özgürlük ittifakı, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamış, Pervin Buldan da dolaylı olarak Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini ima etmişti. Sancar, 'tek adam rejimine son verme' amacıyla bu desteği verdiklerini ve seçimin ilk turda bitmesini hedeflediklerini ifade etti.
28 Nisan 2023

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkarma kararını destekleyerek, diğer partilerle müzakere yapılmasının gerekliliğini ifade etti. HDP'nin, 'altılı masa' tarafından müzakere taleplerinin karşılık bulmaması üzerine bu kararı aldığı belirtiliyor. Demirtaş, HDP'nin aday çıkarma hazırlığının haklı ve meşru olduğunu, çözülmeyecek bir sorun olmadığını ve herkesin uzatılan eli tutma cesaretini göstermesi gerektiğini belirtti.
10 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin kapatılma riskine karşı seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceklerini duyurdu. HDP'nin kapatma davasında son savunması 11 Nisan'a ertelendi ve milletvekili aday listelerinin en geç 10 Nisan'da verilmesi gerekiyor. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamasının ardından Sancar, Yeşil Sol Parti'nin 81 ilde seçime gireceğini ve ittifak güçlerinin de seçime katılacağını belirtti. Ayrıca, ortak liste konusunda anlaşmaya vardıklarını ve iktidarı değiştirme kararlılıklarını vurguladı.
22 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta seçim yapılacağını işaret etmesinin ardından, altılı masa adayını henüz açıklamadı. Altılı masa kurmayları, adayın şubat ortasında büyük bir etkinlikle duyurulacağını ve Erdoğan'ın açıklamasının kendi takvimlerini etkilemeyeceğini belirtti. 26 Ocak'ta İYİ Parti Genel Merkezi'nde yapılacak toplantıda aday belirleme süreci gündeme alınacak, ancak bu toplantıda kesin bir isim üzerinde uzlaşılması beklenmiyor. Liderler, partilerin anket sonuçlarını paylaşacak ve müzakereler sonucunda öne çıkan isimler yetkili organlarda görüşülecek.
21 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılabilmesi için 10 Mart'ta cumhurbaşkanı olarak yetkisini kullanacağını belirtti. Erdoğan, bu durumun erken seçim olmadığını, sadece seçimin öne alındığını ifade etti. Seçim tarihi ve sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, yürürlükteki kanunlar ve hukukçular arasında seçim sürecinin başlangıcı konusunda farklı görüşler bulunuyor. 6 Nisan 2022'de kabul edilen seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerekiyor ve 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayınlanması şart.
22 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, daha önce 14 Mayıs'ta yapılacağını işaret ettiği seçimler için kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayacağı AKP yetkilileri tarafından belirtildi. Seçimlerin öne çekilmesi için Meclis'te en az 360 milletvekilinin kabul oyu gerekiyor ve şu an 'Cumhur İttifakı'nın 334 oyu bulunuyor. CHP ve İYİ Parti, 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte seçim yapılmasına onay vermeyeceklerini, HDP ise 'Cumhur İttifakı' ile hareket etmiyor. Seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şartken, 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
19 Ocak 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs'ı işaret etmesini eleştirdi. Erdoğan'ın 73 yıl öncesine gönderme yapmasını, halktan ve siyasetten kopukluk olarak değerlendirdi. Demirtaş, Erdoğan'ın Adnan Menderes'e gönderme yapmasının yeni bir hikâyesinin olmadığını gösterdiğini ve bu tür geçmişe yönelik referansların gençlerde heyecan yaratmayacağını ifade etti. Ayrıca muhalefete, geleceğe yönelik bir vizyon koyma çağrısında bulundu ve mayıs ayının Erdoğan'ın gidişi için uygun olduğunu belirtti.
19 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için seçim takvimi 18 Mart 2023 tarihinde başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener tarafından yapılan açıklamaya göre, seçim takviminin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında oy kullanma ilkeleri üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs'ta tekrar oy kullanılacak ve seçime girme yeterliliği bulunan 36 parti bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Politico'ya verdiği röportajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olası bir seçim kaybı durumunda sonuçları kabul edeceğine ve saygı göstereceğine inandığını ifade etti. Demirtaş, Kürt seçmenin Türkiye'nin kritik seçimlerinde belirleyici olacağını ve HDP'nin şiddet ve silahlı yöntemleri tasvip etmediğini, PKK'nın siyasi uzantısı olmadığını, bağımsız bir siyasi aktör olduklarını söyledi.
26 Nisan 2023
İşaretlediklerim