ABD Merkez Bankası (Fed), ekonomik aktivitenin sağlam bir hızla genişlemesi ve enflasyon risklerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar oy birliğiyle alındı. Fed, 2022'de başladığı faiz artırımı politikasıyla faiz oranını toplam 525 baz puan artırarak 2001'den bu yana en yüksek seviye olan mevcut aralığa ulaşmıştı.
20 Mart 2024

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 5-5,25 aralığına çıkardı ve bu oran 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde iki enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla bu artışı gerçekleştirdiğini belirtti. ABD'de enflasyon, 2022 haziran ayında yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış, mart ayında ise yüzde 5 olarak kaydedilmişti.
3 Mayıs 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, Ocak-Şubat 2023 toplantısında faiz artırım hızını azaltma konusunda mutabık kaldı. Tutanaklar, enflasyonun düşüşünün faizlerin azami seviyesini belirleyeceğini gösterdi. Yetkililer, politika faizini 25 baz puan yükseltmenin uygun olduğu konusunda hemfikir oldular ve enflasyonla ilgili risklerin politikanın gelecekteki yönünü belirleyeceğini belirttiler. Fed, 2022'de agresif faiz artırımları yapmış ve son olarak Şubat 2023'te politika faizini 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarmıştı.
23 Şubat 2023

Bu hafta TCMB, BOJ ve BOE’nin faizleri sabit tutması beklenirken, FED’in 25 baz puanlık faiz indirimi yapması öngörülüyor. FED’in 4 yıl aradan sonra faiz indirimine gitmesi piyasalar için moral kaynağı olacak. Türkiye’de yüksek enflasyon kaygıları nedeniyle Merkez Bankasının faizi sabit tutması bekleniyor. Ayrıca, büyük sanayi ve hizmet şirketlerinin defter değerinin altında olan hisseleri yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor.
17 Eylül 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkardı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla alındı. Bu, bankanın mart ayından bu yana 11. faiz artırımı oldu ve toplamda faiz oranını 525 puan yükseltti.
26 Temmuz 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı. Bu karar, 2007'den bu yana görülen en yüksek faiz aralığına işaret ediyor. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oybirliğiyle alındı ve maksimum istihdam ile yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor. ABD'deki banka iflasları sonrası piyasalarda belirsizlik yaşanırken, yüksek enflasyon verileri sonucunda bu faiz artışı beklentisi güçlenmişti.
22 Mart 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,50-4,75 aralığına çıkardı. Bu karar, 16 yılın en yüksek faiz oranı olarak kaydedildi ve oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine vurgu yaparken, enflasyonun hala yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ekonomik zorluklara ve belirsizliğe katkıda bulunduğu ifade edildi. Fed, geçen yıl mart ayından bu yana faiz oranını toplam 450 baz puan artırmış oldu.
1 Şubat 2023

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Federal Rezerv Sistemi'nin (Fed) faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek kalmayabileceğini belirtti. Daly, ABD para politikasının kısıtlayıcı bölgeye girmesi, yüzde 2 enflasyona doğru ilerleme ve ABD Hazinesi getirilerindeki artışla birlikte bu durumun gerçekleşebileceğini ifade etti. Fed'in bir sonraki faiz kararı toplantısı 1 Kasım'da gerçekleşecek.
6 Ekim 2023

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, ekonomistler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Mayıs ayında faiz oranlarını 25 baz puan artıracağını ve 2023 yılının geri kalanında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Fed'in Mart ayındaki toplantısında dile getirilen ekonomik gerileme ve bankacılık sektöründeki stres endişeleri, piyasaların 2023 sonuna kadar en az 25 baz puanlık bir indirim beklentisine yol açtı. Ankete katılan 105 ekonomistin yaklaşık yüzde 90'ı Mayıs ayındaki toplantıda faiz artışı beklerken, 100 ekonomistin 59'u faiz oranlarının yıl boyunca değişmeyeceğini düşünüyor. Fed en son faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 seviyesine çıkarmıştı ki bu son 16 yılın en yüksek seviyesi.
20 Nisan 2023

ABD Federal Rezerv'in (Fed) ilk faiz indiriminin eylül ayında gerçekleşmesi beklenirken, ikinci bir indirimin aralık ayında yapılması öngörülüyor. Robobank kıdemli ABD stratejisti Philip Marey, mart ayı enflasyon verilerinin Fed'in haziran ayında faiz indirimi yapma ihtimalini ortadan kaldırdığını belirtti. Ayrıca, Marey ve diğer ekonomistler, Fed'in bilanço küçültme hızını mayıs ayında yarı yarıya azaltabileceğini ve bu durumun Fed'in politik duruşunu test edeceğini ifade ettiler. 2025 yılına kadar Fed'in faiz indirim döngüsünün devam edebileceği ve bu süreçte toplamda dört faiz indirimi yapılması mümkün görünüyor.
29 Nisan 2024

Merkez Bankası, piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın önlenmesi amacıyla alındı. Enflasyonun yıl sonunda tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği belirtildi. Ayrıca, politika faizi, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği ifade edildi.
21 Eylül 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak kaydedildi. Ekonomistler, bu adımı hem olumlu buldu hem de eleştirdi. Bazıları, faiz artışının yetersiz olduğunu ve enflasyonun önüne geçemeyeceğini belirtirken, bazıları ise bu kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
21 Eylül 2023

Merkez Bankası, Nisan ayında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Bu karar, Mart ayında yapılan yüzde 5'lik faiz artışının ardından geldi. Banka, enflasyonist baskılar ve jeopolitik riskler nedeniyle sıkı para politikası duruşunu sürdürme gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, finansal koşulların sıkılaşması ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmekte olduğunu belirtti.
25 Nisan 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) üyesi Michelle Bowman, enflasyon baskısının sürdüğüne dikkat çekerek faiz indirimine karşı çıktı. Bowman, mevcut faiz oranlarının ekonomiyi sıkıştırdığını ve enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. Para politikasının mevcut seviyelerde tutulsa bile fiyat baskılarının azaltılmasının önemli olduğunu belirtti. Enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2 hedefine doğru ilerlemesi gerektiği konusunda daha fazla kanıt gerektiğini ifade etti.
27 Haziran 2024

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) faiz oranlarını en az 50 baz puan düşürmeye çağırdı. Fed, enflasyonla mücadele amacıyla geçen yıl mayıs ayından itibaren faiz oranlarını artırmış ve 1 Şubat 2023'te politika faizini 4,25-4,75 aralığına çıkarmıştı. Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir yorumla bu çağrıda bulundu ve yeni faiz oranının yarın açıklanacağını belirtti. Fed'in faiz artırımına devam etmesi ancak artış hızında yavaşlaması bekleniyor.
21 Mart 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Kararda, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu belirtildi. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izleniyor. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifade edildi.
27 Haziran 2024

Merkez Bankası, politika faizini sürpriz bir şekilde yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkardı. Bu karar, uluslararası kurumların beklentilerinin aksine, ulusal kurumların tahminlerine göre faizin sabit kalması öngörüsünü yıkarak geldi. Para Politikası Kurulu, ocak ayında parasal sıkılığın yeterli düzeye ulaştığını belirtmiş ve faiz artışlarının sona erdiğini ima etmişti. Ancak, enflasyondaki bozulma nedeniyle Merkez Bankası faiz artırımına gitme kararı aldı. Ekonomistler ve ekonomi gazetecileri, kararı genel olarak olumlu karşıladı, ancak bazıları bu adımın geç kalındığını belirtti.
21 Mart 2024

Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu. Mart ayında yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltilen faiz oranı, nisan ayından itibaren sabit tutulmuştu. MB Para Politikası Kurulu, eylül ayında da politika faizini değiştirmeyerek piyasa beklentilerini karşıladı. Karar metninde, enflasyon göstergelerinin ve yurt içi talebin durumu değerlendirilerek, sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi.
19 Eylül 2024

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini en azından 2024 sonuna kadar mevcut seviyede tutması gerektiğini belirtti. Georgieva, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu ve enflasyonu düşürme sürecinin beklenenden daha az maliyetli olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu yılın son çeyreğinde yüzde 2 büyüme beklediklerini ve orta vadede benzer bir büyüme hızının sürdürülebileceğini ifade etti. Georgieva, enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini ve önemli risklerin varlığını kabul ettiklerini belirtti.
28 Haziran 2024
İşaretlediklerim