Brezilya'nın Rio de Janeiro kenti ve Espiritu Santo eyaletlerinde şiddetli yağışlar toprak kaymalarına yol açtı, 12 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, son 24 saat içinde çok sayıda toprak kayması ihbarı aldıklarını ve bazı bölgelerde tahliye çalışmalarının başlatıldığını açıkladı. Rio de Janeiro'da şiddetli fırtına ve hortum nedeniyle acil durum ilan edildi, Petropolis kentinde bazı evler yıkıldı ve 500 kişi evlerini terk etti. Sivil savunma ve itfaiye ekipleri arama kurtarma çalışmalarına başladı.
24 Mart 2024

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos Antik Kenti’nin yer aldığı Behram köyünde makilik alanda yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle sahil kesimine doğru ilerleyen yangına Ayvacık Orman İşletme ekipleri ve Ayvacık Belediyesi itfaiye personeli müdahale ediyor. Köylülerin de desteğiyle yangının söndürülmesi için çalışmalar sürerken, bir arazöz alevler arasında kalarak kullanılmaz hale geldi. Ekiplerin yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalesi devam ediyor.
26 Haziran 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz kişiye ulaşılamıyor. Maden, siyanür sızdırma şikayetiyle daha önce de gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından 16,4 milyon lira ceza almıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, siyanür tehlikesi ve ihmal ile ilgili soruları Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a yönlendirirken, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun siyanürle ilgili bilgisinin olmadığını belirtti.
13 Şubat 2024

Aşırı sıcaklar ve su akışının durağanlaşması nedeniyle Edirne’den geçen Tunca Nehri’nin yüzeyi yosun ve su mercimekleriyle kaplandı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre, nehrin debisi saniyede dört metreküp olarak ölçüldü ve bazı alanlarda durağanlaştı. Nehre bırakılan çöpler ve rüzgarın kenardaki atıkları sürüklemesi kirliliğe neden oluyor. Kent sakinleri, yetkililerden çöplerin temizlenmesini ve nehrin korunmasını talep ediyor.
20 Haziran 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold Madencilik'e ait Çöpler Altın Madeni'nde çalışan işçiler, yığın liçi sahasında büyük bir yarık fark etti. Yığın liçi, altından ayrıştırıldıktan sonra kalan siyanürlü atık toprağı ifade eder. İşçilerin ve ustabaşının uyarısı üzerine iş durduruldu ve 100'ün üzerinde işçi sahadan çekildi. Ancak, çöküntü meydana geldiğinde dokuz işçi toprak altında kaldı. İlk bulgular, yığın liçinde kapasite artışı, eğri yüzeyde istifleme ve dinamit patlatmalarının heyelanı tetiklediğini gösteriyor.
15 Şubat 2024

Tunceli Valiliği, Erzincan'ın İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçinin toprak altında kalmasıyla ilgili eylem ve etkinlik düzenlemek isteyenlerin Erzincan'a geçişini yasakladı. Maden, ABD'li SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, madene 16,4 milyon lira ceza kesmiş ve maden çalışmaları durdurulmuştu. Ancak maden, gerekli iyileştirmeler yapıldığını savunarak faaliyete yeniden başladı.
14 Şubat 2024

Ramazan Bayramı tatilinin ilk altı gününde Türkiye genelinde 3 bin 706 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 48 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 184 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, trafik kurallarına uyulması çağrısında bulunarak, bayram tatili boyunca trafik denetimlerinin 24 saat esasına göre devam ettiğini belirtti. Ayrıca, bayram tatilinin altıncı gününde 635 trafik kazası daha yaşandığı ve 391 bin 472 aracın denetlendiği bilgisi paylaşıldı.
12 Nisan 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen 17 lira taban yaş çay fiyatı, Artvin ve Rize'deki Ziraat Odaları tarafından yetersiz bulundu. Odalar, fiyatın 25 liraya çıkarılmasını talep ederek Ulusal Çay Konseyi'nden istifa etti. Çay üreticileri ve Ziraat Odası başkanları, maliyetlerin ve enflasyonun yüksekliğine dikkat çekerek, devlet yetkililerinden fiyatların tekrar gözden geçirilmesini istedi.
13 Mayıs 2024

6 Şubat depremlerinde hasar gören Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki caminin minaresine bu yıl da leylek yuva yaptı. Bu nedenle minarenin onarımı bir kez daha ertelendi. İmam Ömer Güneş, leyleğin yuvayı şiddetli rüzgardan sonra tekrar aynı yere yaptığını belirtti. Leylek göç ettikten sonra minare tadilatının devam edeceği açıklandı.
24 Mayıs 2024

TEMA Vakfı, Erzincan İliç'teki altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu siyanür ve diğer zehirli kimyasalların Fırat Havzası'na karıştığını açıkladı. Vakıf, bu felaketin önlenebilir olduğunu ve yeterli önlemlerin alınmadığını belirtti. Ayrıca, madencilik faaliyetlerinin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, bu tür faaliyetlerin sonlandırılması gerektiğini vurguladı. TEMA Vakfı, yetkililere çeşitli sorular yöneltti ve madencilik faaliyetlerine ilişkin daha sıkı düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu.
15 Şubat 2024

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behram köyünde, Assos Antik Kenti’nin yer aldığı bölgede çıkan yangın kontrol altına alındı. Yangın, rüzgarın etkisiyle sahil kesimine doğru ilerledi ve yaklaşık 31 hektarlık makilik ve otluk alan zarar gördü. Yangına 10 uçak, beş helikopter ve 225 personel ile müdahale edildi. Yangın, Assos Kazı Evi’ni teğet geçerken, antik kent içindeki otlar ve çalılıklar yandı.
26 Haziran 2024

Sivas Valiliği, 13 Şubat'ta Erzincan'da meydana gelen ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı, dokuz işçinin toprak altında kaldığı maden faciası sonrasında olası protesto eylemlerini engellemek amacıyla Erzincan'a gidişleri yasakladı. Yasak, Sivas coğrafi sınırları içerisinde 20/02/2024 günü saat 23.59'a kadar yedi gün süreli olarak uygulanacak. Bu karar, maden faciası ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili kamuoyunun tepkisini engellemeyi amaçlıyor.
15 Şubat 2024

Çanakkale'nin Ayvacık ve Balıkesir'in Ayvalık ilçeleri açıklarında durdurulan iki lastik botta 19'u çocuk 54 düzensiz göçmen yakalandı. Ayvacık açıklarında durdurulan lastik botta altısı çocuk 24 kişi kıyıya getirildi. Ayvalık'ta radara takılan lastik bottaki 13'ü çocuk 30 düzensiz göçmen karaya çıkarıldı. Yakalananlar hakkında yasal işlem başlatıldı.
30 Haziran 2024

Ramazan bayramı tatilinin ilk beş gününde Türkiye genelinde 3 bin 71 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda toplam 38 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 26 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kazalarla ilgili istatistikleri sosyal medya hesabından paylaştı. Tatilin beşinci gününde 618 trafik kazası daha yaşandı ve 339 bin 285 araç denetlendi.
11 Nisan 2024

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da, son üç ay içinde şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerde 52 kişi yaşamını yitirdi. La Paz başta olmak üzere birçok kentte etkili olan yağışlar, büyük can kaybı ve hasara yol açtı. Yetkililer, yağışların 133 kasabada sele neden olduğunu ve 51 bin 668 kişinin etkilendiğini, 911 evin yıkıldığını ve 1251 evin kısmen zarar gördüğünü açıkladı. Bazı bölgelerde 'kırmızı alarm' durumu ilan edildi.
17 Mart 2024

13 Şubat'ta İliç'te bir madende meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kaldı. Maden, ABD'li SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Fırat Nehri'nde şu an için bir kirlilik tespit edilmediğini açıkladı. Madenin sahibi şirket, iş yerlerinde ölüm, yaralanma ve meslek hastalıkları meydana gelmeyeceğini iddia etmişti.
14 Şubat 2024

Kenya'nın güneyinde, haftalardır süren şiddetli yağışlar ve sel baskınları sonucunda Old Kijabe Barajı çöktü. Bu olay sonucunda 42 kişi yaşamını yitirdi. Hükümet Sözcüsü Isaac Maigua Mwaura, çökmenin evlere ve yollara zarar verdiğini belirtti. Ayrıca, ülkede mart ayından bu yana devam eden yağışlar nedeniyle toplamda 103 kişinin öldüğü ve 200 binden fazla kişinin sellerden etkilendiği açıklandı.
29 Nisan 2024

İliç ilçesinde bulunan ve Çöpler Anagold Madencilik tarafından işletilen bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi, sonucunda dokuz kişiye ulaşılamıyor. Maden, Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından firmaya 16,4 milyon lira ceza kesilmiş ve maden çalışmaları durdurulmuştu. Şirketin web sitesinde, iş yerlerinde ölüm, yaralanma ve meslek hastalıklarının meydana gelmeyeceği iddia ediliyor.
13 Şubat 2024

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde devam eden şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerde 56 kişi hayatını kaybetti, 67 kişi kayboldu. Sivil Savunma yetkilileri, eyalette 377 bin 497 kişinin olumsuz etkilendiğini ve 281 kasabada ciddi hasarlar oluştuğunu bildirdi. Eyalet Valisi Eduardo Leite, yaşananların eyalet tarihinin en yıkıcı olayı olduğunu ifade etti.
4 Mayıs 2024

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde devam eden şiddetli yağışlar büyük bir sel felaketine yol açtı. Ölenlerin sayısı 107'ye, kayıp kişilerin sayısı ise 136'ya ulaştı. 374 yaralı hastanelerde tedavi altına alınırken, 377 bin 497 kişi etkilendi ve 281 kasaba ciddi hasar gördü. Eyalet Valisi Eduardo Leite, durumu eyalet tarihinin en yıkıcı olayı olarak nitelendirdi ve 180 gün süreyle 'felaket durumu' ilan etti.
10 Mayıs 2024
İşaretlediklerim