Borusan Kocabıyık Vakfı, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamak için 'Cumhuriyetin Yüzü' adlı bir sergi düzenliyor. Sergi, 1922-1942 yıllarına odaklanıyor ve 3 Mart 2024'e kadar Galataport O2 Blok'ta görülebilecek. Sergi, Erken Cumhuriyet Dönemi'nin kültürel disiplinlerine geniş bir bakış sunuyor ve 'kuruluş, kurtuluş' temalarına özel vurgu yapıyor. Sergi kapsamında bir belgesel film de izlenebilecek.
1 Kasım 2023

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak Açık Holding’in desteğiyle hazırlanan 'Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi' Artopol Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, başarılı Cumhuriyet kadınlarının hikayelerini içeren fotoğraflar ve belgeleri içeriyor ve 6 Kasım’a kadar görülebilecek. Sergi dört ayrı bölümden oluşuyor: Atatürk’ün kadına bakışı, Türk kadınlarının haklarını nasıl kazandığı, her meslekten 20 ilki başarmış kadının biyografileri ve 100 kadını tanıtan bir bölüm. Açık Holding, sergiyi dijitale taşımayı ve konferanslar düzenlemeyi planlıyor.
1 Kasım 2023

Sinema tarihinin en popüler serilerinden Star Wars hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi 'Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları' İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergi, 40 yıl boyunca hayranları tarafından tasarlanan 600'den fazla parçayı içeriyor. Sergi süresince film okumaları, Star Wars yapımlarının ve belgesellerinin gösterimleri gibi birçok farklı etkinlik de düzenleniyor. Sergi, 1 Şubat 2024'e kadar ziyaret edilebilir.
2 Ekim 2023

Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, 19. yılını kutluyor. Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, yeni müze binasının Cumhuriyetin 100. yılında İstanbul'a kazandırılmasının mutluluğunu dile getirdi. İstanbul Modern, açıldığından bu yana birçok sergiye ev sahipliği yapmış ve binlerce filme yer vermiş. Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni bina, ilk altı ayında 500 bin ziyaretçiyi ağırladı.
10 Aralık 2023

Alman sanatçı Peter Zimmermann'ın 'Sticker' adlı beşinci kişisel sergisi, 2 Şubat - 26 Şubat tarihleri arasında İstanbul'daki Dirimart Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek. Sergi, Zimmermann'ın dijital algoritmalarla dönüştürdüğü görselleri ve 'Van Gogh Anahtarı' adlı algoritmayla oluşturduğu izlenimci eserleri içeriyor. Sanatçının eserleri dünyanın önde gelen sanat koleksiyonlarında yer almakta.
25 Ocak 2023

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde müze ve ören yerlerini 1 milyon 111 bin 957 kişi ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre en çok ziyaret edilen 10 müzenin ziyaretçi sayısı 482 bin 292’ye ulaştı. İzmir Efes, 129 bin 987 ziyaretçiyle en çok ziyaret edilen ören yeri oldu. Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müzeler ise bayram tatilinde 245 bin 980 kişi tarafından ziyaret edildi.
24 Haziran 2024

Ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz, 14 yıllık fotoğrafçılık serüveninin ardından 'Hayat' isimli ilk fotoğraf sergisini Müze Gazhane'de açtı. Sergi, İBB Miras ve İBB Kültür iş birliğiyle düzenleniyor ve 9 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilir. Demirkubuz, sergide dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği, doğanın ve modern yaşamın insan üzerindeki etkilerini yansıtan fotoğraflarını sergiliyor.
9 Mayıs 2023

İstanbul Modern'in yeni binasındaki sinema salonu, 8-18 Haziran tarihleri arasında 'Unutma Biçimleri' adlı programla açılıyor. Program, yönetmen Burak Çevik'in 73. Berlin Film Festivali'nde prömiyerini yapan ve 14 yıl sonra bir araya gelen bir çiftin hikâyesini anlatan 'Unutma Biçimleri' filminden esinlenmiş. Film, Türkiye'de ilk gösterimini İstanbul Modern'de yapacak ve 14 yıl boyunca Türkiye'de başka bir yerde gösterilmeyecek. Programda ayrıca Türkiye'de ilk kez gösterilecek sekiz film bulunuyor ve biletler Perşembe günleri ücretsiz, diğer günler ise 80 lira olarak belirlenmiş.
6 Haziran 2023

Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni binasını 4 Mayıs Perşembe günü sanatseverlere açıyor. Yeni binada sergi alanları, eğitim atölyeleri, sinema, kütüphane ve diğer etkinlik alanları bulunuyor. Uluslararası yayınlar tarafından 2023'te ziyaret edilmesi gereken yerler listesine alınan müze, beş yeni sergiyle ziyaretçilere kapılarını açacak. Ayrıca, müze binası ve dış etkinlik alanı, yerli ve yabancı sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor.
3 Mayıs 2023

İlber Ortaylı, Türk medeniyetinin geniş coğrafi sınırlar içinde İran'dan İspanya'ya kadar uzandığını belirtti ve Türk ile İtalyan kültürlerinin etkileşiminin artırılması gerektiğini vurguladı. İtalya'da eğitim gören Türk gençlerinin bu etkileşimde önemli bir rol oynayabileceğini, dil öğrenimi ve kültürel faaliyetlere katılımın bu süreci destekleyeceğini ifade etti. Ayrıca, Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nun Türk sanatını uluslararası alanda temsil ettiği ve Gülsün Karamustafa'nın eserlerinin sergilendiği belirtildi.
12 Mayıs 2024

Liszt Enstitüsü – İstanbul Macar Kültür Merkezi tarafından düzenlenen 'Çok Yönlü Bir Mimar: Şandor Hadi, Türkiye’de İkinci Nesil Bir Macar' sergisi, Şandor Hadi'nin kişisel hayatını ve mimari çalışmalarını içeriyor. Sergi, Hadi'nin mimarlık ofisinin projelerini ve bazı yıkılan yapıların üç boyutlu çizimlerini sergiliyor. İki bölümlük sergide, Hadi'nin gençlik döneminden aile hayatına ve mimarlık projelerine kadar geniş bir yelpaze sunuluyor. Serginin hazırlık aşamasına Hadi'nin çocukları da katkıda bulundu.
4 Nisan 2023

Reyhan Mente'nin gündelik nesnelerden kavramsal fotoğraflar içeren 'Muamma' adlı ilk kişisel sergisi ve 14 fotoğrafçının katıldığı 'Fotoğrafın Öyküsünü Yazmak' sergisi İFSAK Galeri'de ziyaretçilere açılıyor. 'Muamma' sergisinde insan ruhunu rahatsız eden duygular ve insanın içsel varlığına odaklanılırken, 'Fotoğrafın Öyküsünü Yazmak' sergisinde fotoğrafçılar karelerin hikayelerini yazarak sergiliyor. Her iki sergi de 18 Mayıs'a kadar Beyoğlu'ndaki İFSAK Galeri'de gezilebilir.
28 Nisan 2023

Japonya, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye başsağlığı dileklerini iletti ve Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'ni bölgeye gönderme kararı aldı. Ekip, bir öncü ekip ve 15 kişilik kurtarma ekibinden oluşuyor ve İstanbul üzerinden Adana'ya ulaşacak. Japonya'nın bu kararı, Türkiye ile dostane ilişkiler ve insani perspektif gözetilerek alındı. Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi, Japonya'nın destek unsurlarının gelecek günlerde de Türkiye'ye gönderilmeye devam edeceğini açıkladı.
6 Şubat 2023

Türk yönetmen ve senarist Zeki Demirkubuz, fotoğrafçılık alanındaki ilk kişisel sergisi 'Hayat' ile Müze Gazhane L Binası'nda izleyicilerin karşısına çıkıyor. Sergi, Demirkubuz'un 14 yıllık fotoğrafçılık serüveninde çektiği, dünyanın farklı coğrafyalarındaki anları kapsıyor ve varoluş ile modernizmin etkilerini yansıtıyor. Serginin küratörlüğünü Nurhak Kaya, sanat yönetmenliğini ise Ebru Yılmaz yapıyor ve 9 Mayıs'ta açılacak sergi, 8 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.
4 Mayıs 2023

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 'Kumkapı Balıkçıları' adlı sergisi, Yapı Kredi bomontiada'daki Ara Güler Müzesi'nde ziyarete açıldı. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, bu serinin Güler'in en önemli çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Güler, bu foto-röportaj dizisini 1952 yılında yedi gün boyunca Jamanak gazetesi için hazırlamış. Sergide, gazetede yayımlanan fotoğrafların yanı sıra yazılar da sergileniyor.
7 Mayıs 2024

Berlin'de yaşayan Türk sanatçı Esra Gülmen, Avusturya'nın OK Offenes Kulturhaus Çağdaş Sanat Merkezi'nde 'I WAS I AM' adlı ilk müze sergisini açtı. Sergide, modern dünyanın karmaşaları, bireysel ve toplumsal uyumsuzluklar ile sansür temaları üzerine eserler yer alıyor. Gülmen, interaktif tahterevalli enstalasyonları ve mozaik panolar aracılığıyla, bireylerin günlük paradokslarını ve sansürle olan mücadelelerini görselleştiriyor. Sanatçı, serginin hazırlık sürecinin iki yıl sürdüğünü ve aldığı tepkilerden memnun olduğunu belirtiyor.
25 Şubat 2024

'Bir Hayalin İzinde' projesi, İstanbul Modern ve Bosch Ev Aletleri işbirliğiyle, sanat eğitiminde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Eylül ayında başlayan ve hazirana kadar sürecek olan bu özel gelişim programı, 40 genç kızı yaratıcı ve cesur rol modelleri olan akademisyenler, sanat tarihçileri ve sanatçılarla buluşturuyor. Proje, genç kızların kadın sanatçılardan ilham alarak kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerini ve cesaretlendirilmelerini hedefliyor. Program, seminerler, dersler ve atölye çalışmaları içeriyor ve katılımcılara çağdaş sanat tarihi, yapıt inceleme ve sanatçılarla etkileşim fırsatları sunuyor.
7 Mart 2024

İstanbul Modern, 17 Ekim'de başlayacak olan sonbahar dönemi için 'Modernite ve Modern Sanatın Tarihi' adlı yeni bir seminer programı düzenliyor. Program, katılımcılara sanat tarihine dair temel bilgiler sunmayı ve sanatı yorumlamalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ayrıca Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, Hikaye ve Roman Atölyesi, Günümüz Sanatı ve Yapay Zeka semineri ve Türkiye’de Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerleri de düzenlenecek.
15 Ekim 2023

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün duyurusuna göre, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü'nde Türkiye'deki müze ve ören yerleri ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Ayrıca Avrupa Konseyi, UNESCO ve ICOM'un himayelerinde gerçekleştirilecek Avrupa Müzeler Gecesi etkinliği kapsamında, müzeler 23.00'e kadar ziyaretçilere açık olacak.
17 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve FOTON Derneği işbirliğiyle düzenlenen 'Sevgilim İstanbul' fotoğraf yarışmasının seçkileri, Mecidiyeköy Sanat'ta sergilenmeye açıldı. Sergide, binlerce fotoğrafçının katılımıyla oluşan ve jüri tarafından değerlendirilen 52 fotoğraf yer alıyor. Coşkun Aral, Mustafa Seven, Ebru Ceylan, Mehmet Turgut ve Tolga Volkan Aslan gibi isimlerin jüri üyeliği yaptığı yarışmada ödül kazanan altı fotoğraf da sergide bulunuyor. Sergi, ağustos sonuna kadar ziyaret edilebilecek ve İBB'nin kültür-sanat etkinlikleri hakkında bilgi almak için İBB Kültür sosyal medya hesapları ve web sitesi kullanılabilir.
18 Temmuz 2023
İşaretlediklerim