İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde açılan ve mübadele ile göç sürecini anlatan 'Gavur Mahallesi' sergisine saldırı gerçekleşti. Serginin açık hava bölümünde bulunan eserler, kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından zarar gördü. Mermer bloklar devrildi ve içlerinde sergilenen valizlerden bazıları çalındı. Sergi, şimdiye kadar 1,5 milyon ziyaretçiyi ağırlamış ve yoğun ilgi nedeniyle 7 Mayıs'a kadar uzatılmıştı.
16 Nisan 2023

İstanbul Modern Sinema, 2-5 Mayıs tarihleri arasında 'Gelecek Kısa' adlı bir kısa film seçkisini sunuyor. Bu seçki, animasyon, belgesel ve diğer türlerden oluşan 25 kısa filmi içeriyor ve yılın dikkat çeken, ilk kez gösterilen ve festivallerden ödülle dönen yapımları barındırıyor. Küratör Müge Turan, kısa filmin piyasa koşullarından bağımsız, araştırma alanı olarak özgür bir format olduğunu vurguluyor. Programda çeşitli yönetmenler tarafından çekilen filmler, farklı temalar ve hikayeler üzerinden izleyiciye sunuluyor.
29 Nisan 2024

Beyoğlu'nda bulunan ve 63 yıl Türkiye İş Bankası şubesi olarak hizmet veren tarihi Boudouy Apartmanı, 29 Ekim 2023'te resim ve heykel müzesi olarak açıldı. Müze, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu'ndan eserler sergiliyor ve kalıcı sergi, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başı Türk resim sanatının öncülerini ve Cumhuriyet dönemi sanatçılarını içeriyor. Ayrıca süreli sergiler de düzenleniyor ve müze haftanın altı günü ziyaret edilebiliyor. Giriş, yıl sonuna kadar ücretsiz.
2 Aralık 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde Türkiye'den 11, yurtdışından ise 9 olmak üzere toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisi sahnelenecek. Festival programı, belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından mekâna özgü eserlere, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara uzanan geniş bir yelpazede eserler sunuyor. Festivalin yerli yapımlarında genç kuşak yazarlar, yönetmenler ve oyuncular ile özgün ve yeni metinler öne çıkarken, deneyimli oyuncular da izleyicilerle buluşacak.
31 Ağustos 2023

İstanbul Modern Sinema, en iyi yabancı film dalında Oscar adayı olan 10 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda Bhutan'dan 'Rahip ve Silah', Almanya'dan 'Öğretmenler Odası', Fransa'dan 'Şeflerin Aşkı' gibi çeşitli ülkelerden seçilmiş filmler yer alıyor. Programın sponsorluğunu Türk Tuborg üstleniyor. Filmler arasında, gerçek bir hikayeden esinlenen 'Dört Kız Kardeş' ve sinemaya olan aşkı anlatan 'Hayalet Resimler' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
12 Şubat 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2024 yılının ilk beş ayında Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının 18 milyona ulaştığını açıkladı. Bu dönemde 2 milyon 24 bin 865 Türk vatandaşı ve 15 milyon 784 bin 213 yabancı turist Türkiye'ye geldi. Ocak-mayıs dönemindeki turist sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,47 arttı. Almanya, Türkiye'ye en çok turist gönderen ülke olurken, onu Rusya, İran, Bulgaristan ve Britanya izledi.
25 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür bünyesinde, İstanbul'un farklı yerlerinde birçok kültür ve sanat etkinliği düzenlenecektir. Müze Gazhane'de konserler, atölyeler, stand-up gösterileri ve söyleşiler; Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda tiyatro oyunları; Festival Park Kadıköy'de canlı müzik etkinlikleri; Yerebatan Sarnıcı ve Şerefiye Sarnıcı'nda müzik dinletileri ve Taksim Sanat'ta bir sergi yer alacak. Ayrıca Miniatürk'te bir model sergisi açıldı ve İBB Kültür işletmesine ait müzeler yaz saati uygulamasına geçerek saat 22:00'ye kadar ziyaret edilebilecek.
6 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede devam eden dayanışma faaliyetlerini desteklemek amacıyla 'Dayanışmanın 100'ü' projesini başlatıyor. Müze Gazhane'de gerçekleşecek olan etkinliklerde yerel üreticilerin ürünleri satılacak ve çeşitli konserler düzenlenecek. Etkinlikler, İhtiyaç Haritası ve Afet Platformu iş birliğiyle halka açık ve ücretsiz olarak yapılacak.
27 Nisan 2023

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'dan başlayarak, döner diplomasisi adını verdiği bir dizi temaslarda bulundu. Steinmeier, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi ve bu görüşme, Almanya'dan Türkiye'ye göç etmiş döner ustası Arif Keleş'in de katıldığı bir akşam yemeği ile desteklendi. Bu diplomasi girişimiyle Steinmeier, Türk göçmenlerin Almanya'ya katkılarını vurgulamayı amaçladı.
22 Nisan 2024

İstanbul Modern'in yeni müze binası, BBC News tarafından hazırlanan 'Inside Museums' belgesel serisinin ilk bölümünde yer aldı. Belgeselde, müzenin mimarı Renzo Piano'nun anlatımı ve Türkiye sanatına dair söyleşiler bulunuyor. Ayrıca, The New York Times, La Repubblica ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gibi dünya basınında müze binası ve açılış sergileri olumlu eleştiriler aldı. İtalyan gazetesi La Repubblica, binayı 'uçan bir gemi' ve 'ışık ve suyun dansı' olarak tanımlarken, Alman gazetesi ise İstanbul Modern'i 'Türkiye'nin Centre Pompidou'su' olarak nitelendirdi.
8 Temmuz 2023

İstanbul Modern Sinema'nın 'Yönetmenlerle Buluşma' serisinin sekizinci konuğu olarak Tayfun Pirselimoğlu seçildi. 14-21 Mart 2024 tarihleri arasında yönetmenin yedi uzun ve iki kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Gösterimler sırasında Pirselimoğlu'nun filmlerinde yer alan oyuncular ve sanat yönetmeni Natali Yeres gibi isimler de katılım sağlayacak. Ayrıca, 15 Mart'ta bir söyleşi etkinliği düzenlenecek. Programda, Pirselimoğlu'nun Kafkaesk anlatımla karanlık ve absürt bir polisiyeye dönüşen son filmi 'Kerr' ve daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş kısa filmi 'Sükût Altındır' da yer alıyor.
13 Mart 2024

18 yıldır düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İstanbul ve Hatay'daki gösterimlerin ardından 5-7 Temmuz tarihleri arasında Kuşadası'nda devam edecek. Festival, F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi'nde (KUAKMER) gerçekleştirilecek ve bazı gösterimlere film yönetmenleri de katılacak. Festival programında çeşitli belgesel ve filmlerin gösterimleri yer almakta ve seyircilerin sorularının cevaplanacağı bir soru-cevap kısmı da bulunuyor. KUAKMER, 19. yüzyıldan kalma bir binada kurulu modern bir müze olup, Kuşadası'nın kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.
4 Temmuz 2023

Brand Week Istanbul, 6-10 Kasım tarihleri arasında 'Yeniden düşün, Yeniden yarat, Yeniden inşa et' temasıyla gerçekleşecek. Etkinlikte dünyanın ve Türkiye'nin kendi alanındaki öncü isimleri, projelerin uygulayıcıları ve düşünce liderleri, geleceğe yön verecek trendleri ele alacak. Etkinlikte workshop'lar, film okuma seansları, imza günleri, networking buluşmaları ve birçok farklı alanı kapsayan sertifika programları yer alacak. Bu yılın onur konuğu ise Türk sinema, tiyatro ve TV dünyasının simge ismi Uğur Yücel olacak.
1 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, muhafazakar gruplar tarafından 'milli ve manevi hassasiyetler' gerekçesiyle hedef gösterildi ve saldırı girişiminde bulunuldu. Sergi, 'LGBTİ+ propagandası' gerekçesiyle 27 Haziran'da saldırıya uğradı ve geçici süreliğine ziyarete kapatıldı. 10 Temmuz'da sergi tekrar hedef gösterildi ve AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını istedi. İstanbul başsavcılığı, sergi hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve aşağılama' suçundan soruşturma başlattı.
5 Eylül 2023

İstanbul Modern'in Karaköy'deki yeni müze binası, dünyanın önde gelen mimarlık platformlarından ArchDaily tarafından 'yılın binası' ödülüne layık görüldü. Ödüller, okuyucuların oylarıyla belirlenen 15 kategoride veriliyor ve İstanbul Modern bu ödülü kültürel mimari kategorisinde kazandı. Müze binası, Pritzker ödüllü İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanmıştır. İstanbul Modern, daha önce de Architectural Digest'in '2024'ün Harika Eserleri' listesine ve National Geographic'in 'Dünyanın En İyileri' sıralamasına seçilmişti.
25 Şubat 2024

Kurban Bayramı süresince İstanbul'daki Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Yerebatan Sarnıcı gibi önemli tarihi ve kültürel mekanlar ziyaretçilere açık olacak. Topkapı Sarayı bayramın 1. günü 11.00-17.30, 2. ve 4. günü 9.00-17.30 saatlerinde ziyaret edilebilirken, 3. gün kapalı olacak. Dolmabahçe Sarayı ve diğer saraylar bayramın 3. ve 4. günü 9.00-17.30 saatlerinde açık olacak. İstanbul Modern de bayramın 2. gününden itibaren ziyaretçilere kapılarını açacak.
15 Haziran 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen bir toplantıda Türkiye'nin 2028 yılında turizmden 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediğini açıkladı. Ersoy, geçen ay turizm sektöründe Türkiye'nin tarihindeki en iyi rakamlara ulaşıldığını, 56,7 milyon ziyaretçi ve 54,3 milyon dolar gelir elde edildiğini belirtti. Ayrıca, 2024 yılı için 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar gelir hedefinin olduğunu ifade etti.
17 Şubat 2024

Topkapı Sarayı, tarihinde ilk kez gece ziyaretlerine açılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, saray her cumartesi 21.00-23.00 saatlerinde gezilebilecek. Gece turları gruplar halinde yapılacak ve her grup 300 kişiyi geçmeyecek. Ziyaretçiler, sarayın çeşitli bölümlerini gezme fırsatı bulacaklar.
28 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 23 Haziran'da açılışını yaptığı 'Ortadan Başlamak' isimli sergi, bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' yapıldığı iddiasıyla hedef gösterildi ve saldırı girişiminde bulunuldu. Sergi, sosyal medyada çıplaklık içeren ve polis düşmanlığı yapan fotoğrafların yer aldığı, LGBTİ+ propagandası yapıldığı ve sosyalizmi öven filmler gösterildiği iddialarıyla eleştirildi. Saldırı girişimi nedeniyle sergi geçici süreliğine ziyarete kapatıldı.
27 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı kutlamaları kapsamında İstanbul Boğazı'nda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Gün boyu süren etkinliklerde Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları gökyüzüne 'ay-yıldız' ve '100' yazdı. Ayrıca, 100 geminin Boğaz'dan geçişi donanma tarihindeki en büyük geçit töreni olarak kaydedildi. Akşam saatlerinde ise havai fişek, ışık ve drone gösterileri gerçekleştirildi.
29 Ekim 2023
İşaretlediklerim