Üniversite sınav sonuçları açıklandı ve birçok evde hem sevinç hem de hüzün yaşandı. Abbas Güçlü, sınav sonuçlarındaki başarısızlığı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) kabullenmediğini belirtiyor. Güçlü, adayların üniversite ve meslek seçiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor ve puanların hayatın sonu olmadığını ifade ediyor.
17 Temmuz 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve muhalefetin desteğini almayı hedeflediklerini belirtti. Yenişehirlioğlu, diğer ülkelerdeki modelleri incelediklerini ve çalışmaların 10-15 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Teklifin Meclis kapanmadan önce Genel Kurul'a sunulması planlanıyor.
23 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin ve öğretmenlerin cep telefonlarıyla derse giremeyeceğini açıkladı. Öğrencilerin cep telefonlarını derse girmeden teslim edeceklerini belirtti. Ayrıca, özel okul ve servis ücretlerine ilişkin yönetmelik değişikliğine gidildiğini ve TEFE-TÜFE oranına göre artış yapılacağını söyledi. Tekin, çocukların ve gençlerin hareketsizliğini gündeme alarak, sabah ders başlamadan önce bir fiziksel aktivite organizasyonu yapılmasını istediklerini belirtti.
5 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından YÖK'ün üniversitelerin bahar dönemini ertelediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurmasına rağmen, üniversitenin ders kayıt sistemini 14 Şubat'ta açma kararına tepki gösterdi. Öğrenciler, deprem bölgesindeki ve depremden etkilenen arkadaşlarının internet ve bilgisayar erişimi olmadığını, bu nedenle kayıt sürecinin ertelenmesi gerektiğini belirtiyor. Daha önce, deprem nedeniyle ders seçim süreci bir hafta ertelenmiş ve YÖK'ün 'üniversiteler ikinci bir duyuruya kadar kapalı' açıklaması yapılmıştı.
13 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada, deprem nedeniyle süresiz tatil ilan edilen üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitim vereceğini açıkladı. Ayrıca, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanıma açılacağını belirtti. Deprem bölgesindeki veya bu illere kayıtlı 13 binin üzerindeki yükümlü askerin mart ve nisan celplerinin mayısa ertelendiğini de ekledi.
11 Şubat 2023

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bir toplantıda Türkiye'nin ekonomi politikaları ve mevcut ekonomik durumu hakkında eleştirel bir konuşma yaptı. Akçay, fonlama maliyeti ile mevduat faizi, politika faizi ile enflasyon oranı, ve faiz-kur bağlantısının kopmuş olduğunu belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana bu sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ekonomik modellemelerde TÜİK tarafından açıklanan yanlış enflasyon verilerinin kullanıldığını eleştirdi ve yapısal reformların, serbest piyasa düzenlemelerinin, döviz kuru özgürlüğünün, vergi yasasının yeniden yapılandırılmasının, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasının ve yatırımcıyı çekecek düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.
9 Şubat 2024

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde doçentlik kadrosuna atanmak isteyen Çiçek Akçıl Harmankaya'nın, gerekli puanı alamadığı halde komisyondaki iki üyenin değiştirilmesiyle olumlu rapor alarak atandığını iddia etti. Dekan Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller, adayın A grubu için gerekli 200 puan yerine 149 puan aldığını ve olumsuz rapor veren jüri üyelerinin raporlarının ortadan kaldırıldığını belirtti. Eyüpgiller, bu durumu üniversite rektörlüğüne bildirdiğini ve kabul edilemez bulduğunu ifade etti.
5 Mayıs 2023

Tüm, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile bir araya gelerek hayvancılık sektöründeki güncel gelişmeleri ele aldı. Toplantıda, özellikle et ithalatı ve et fiyatlarının gelecekteki seyri üzerinde duruldu. Görüşmede, et fiyatlarının enflasyon oranında artmaya devam edeceği ve arz talep dengesinin en iyi şartlarda 2-3 yıl içinde sağlanabileceği, bu süre zarfında et fiyatlarının yüksek seyretmeye devam edeceği ifade edildi.
19 Mart 2024

Tarsus Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi için doçent ilanı verdi. İlanın, akademik kariyeri havacılık yönetimi alanında olmayan N.Ü.P. için adrese teslim olduğu iddia edildi. O.B.Ö., bu durumu fark ederek ilana başvurdu ve üniversite yönetimi, başvurunun ardından atama kriterlerini değiştirdi. O.B.Ö., Mersin 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı ve üniversitedeki diğer atamaları da inceleyerek akrabalık ilişkilerinin etkili olduğunu ortaya koydu.
27 Mayıs 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2023-2024 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme işlemlerinin tamamlandığını duyurdu. Adaylar sonuçlara ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden erişebilecek. Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların 27 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında kayıt işlemlerini yapmaları gerekiyor.
25 Eylül 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün aldığı uzaktan eğitim kararı nedeniyle öğrenciler, teknik sorunlar ve internet problemleri yaşadıklarını, derslerden verim alamadıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Özellikle deprem bölgesindeki öğrenciler, yeterli ekipman ve internet altyapısına sahip olmadıklarından daha fazla mağdur olduklarını ifade ediyor. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, uzaktan eğitimin sorunları çözmeyeceğini ve yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor. Öğrenciler, belirsizliklerin giderilmesini ve yetkililerin net bir yol haritası sunmasını talep ediyor.
25 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında mülakat yapılacağını belirtti. Bu durum, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve önceki eğitim bakanı Mahmut Özer'in seçim vaatleriyle çelişiyor. Erdoğan ve Özer, mülakatların kaldırılacağını ve atamaların KPSS puanına göre yapılacağını ifade etmişlerdi. Tekin, mülakat sürecinin düzgün bir mülakat prosesine dönüştürülmesi için zaman alacağını belirtti.
12 Eylül 2023

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümünde, bölüm başkan yardımcılarından birinin eşi ve diğer başkan yardımcısı için özel olarak hazırlanmış gibi görünen iki profesörlük kadrosu ilanı yayımlandı. İlanlarda belirtilen şartlar, bu kişilerin doktora tezleri ve çalışmalarıyla örtüşüyor. İlanlara sadece bu kişiler başvurdu ve bu durum akademik rekabeti ortadan kaldırarak diğer potansiyel adayların başvurularını engelledi. Ayrıca, bölüm öğretim üyelerinin ilan şartlarından haberdar olmadığı ve şartların kapalı kapılar ardında belirlendiği belirtiliyor. Yayımlanan ilanlarla ilgili yedi dava açıldı ve bu durum, YÖK ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı aldığı kararlarla çelişiyor.
24 Şubat 2023

Türkiye Özel Okullar Derneği üyeleri Antalya'da bir eğitim sempozyumunda buluştu. Dernek Başkanı Zafer Öztürk, eğer özel okullar yeterli teşvik alamazsa, 100 bin velinin çocuklarını devlet okullarına kaydırabileceğini ve bu durumun 3 bin özel okulun kapanmasına, 30 bin öğretmenin işsiz kalmasına yol açabileceğini ifade etti. Geçen yıl 1500'den fazla özel okulun kapandığı ve özel okullara yapılan ücret zammının yüzde 65 ile sınırlı tutulduğu, ancak bazı okulların yemek ve genel giderlerde yüzde 200'ü aşan zamlar yaptığı belirtildi.
28 Ocak 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Öğrenciler ve akademisyenler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, öğrencilerin mağdur edilmeyeceğini, ihtiyacı olanların yurtlarda kalabileceğini ifade etti ancak detaylar hakkında bilgi vermedi. Öğrencilerin yurtlara nasıl yerleştirileceği ve mağduriyetlerinin nasıl giderileceği konusunda sorular cevapsız kaldı.
17 Şubat 2023

YÖK Başkanı Erol Özvar, Kahramanmaraş'taki depremler sonrası ertelenen üniversite eğitimlerinin 3 Nisan'dan itibaren hibrit modelle devam edeceğini açıkladı. Bu modelle öğrenciler, isteğe bağlı olarak yüz yüze veya uzaktan eğitim alabilecekler. Bahar dönemi ara sınavları çevrimiçi yapılacak ve derslerin en fazla yüzde 30'unun uzaktan eğitimle verilme kısıtlaması kaldırılacak. Ayrıca, 14 Mayıs seçimleri nedeniyle adres değişikliği yapacak öğrenciler için son tarih 2 Nisan olarak belirlendi.
30 Mart 2023

Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde toplanarak başta taban maaş olmak üzere tüm özlük hakları için basın açıklaması yaptı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nın çağrısıyla bir araya gelen öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in verdiği sözleri tutmadığını ve özel sektör öğretmenlerini yok saydığını belirtti. Basın açıklamasının ardından Meclis'e yürümek isteyen öğretmenler, polis engeliyle karşılaştı ancak arbede sonrası barikat kaldırıldı. Öğretmenler, Meclis parkında eğitim nöbeti tutacaklarını açıkladı.
26 Mayıs 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Afrika Birliği arasında yükseköğretimde işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşma, akademik değişim programları, öğretim üyesi yetiştirme, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. İmza törenine Afrika ülkelerinin Ankara’daki büyükelçileri ve temsilcileri katıldı. Anlaşma, Türkiye'nin sunduğu YÖK Bursları aracılığıyla Pan-Afrikan Üniversitesinin akademik personeline destek olmayı da içeriyor.
3 Eylül 2024

AKP'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve kabul edilen önergeyle, sokak hayvanlarına ilişkin 'uyutma' düzenlemesinin görüşülmesi 1 Ağustos'a kadar öne çekildi. Bu düzenleme, 9’uncu Yargı Paketi, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi ve Tüketicilerin Korunması Yönelik Kanun Teklifi görüşmelerinin önüne alındı. Düzenleme, kamuoyunda ve çeşitli sivil toplum kuruluşları arasında tartışmalara yol açtı. Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı'nın Meclis'e girişi yasaklandı ve düzenlemeye karşı çıkanlar engellendi.
27 Temmuz 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in kız çocukları için ayrı okul açılabileceğine dair sözlerine tepki gösterdi. TTB, karma eğitimin özgürleşme, eşitlik ve ortak toplum oluşumu için temel bir uygarlık kazanımı olduğunu vurgulayarak, cinsiyet ayrımcılığının zararlarına dikkat çekti. Ayrıca, kız çocuklarının okullaşma oranındaki azalmanın karma eğitimle ilgili olmadığını, mevcut sorunların çözümüne eğilmenin gerekliliğini ifade etti.
14 Temmuz 2023
İşaretlediklerim